2023-12-23 108 浏览
這間位於油麻地的【不籽是咖啡】,主打西日料理,還有幾款窩夫甜品及多款特色咖啡,無論是同朋友或自己一人都可以好好享受慢活生活。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬龍蝦湯鮮甜蝦香,烏冬爽滑,加上煎至焦香彈牙的蝦仁及蟹肉絲,整體充滿海鮮鮮味。煙三文魚忌廉扁意粉每條意粉都沾滿了醬汁,有些雜菌及三文魚,整體幼滑又爽口。升級至午餐,另外配上飲品就會送小食一款。柑橘汁椰菜沙律沙律爽脆清新,酸甜開胃。雞軟骨餃子餃子即叫即炸,新鮮熱辣。焦糖雞翼雞翼一開二炸至香脆,表面淋上焦糖醬,香甜好味。最後飲返杯Latte&熱佛手柑蜜,慢慢度過了一個下午。

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

煙三文魚忌廉扁意粉
每條意粉都沾滿了醬汁,有些雜菌及三文魚,整體幼滑又爽口。

升級至午餐,另外配上飲品就會送小食一款。

柑橘汁椰菜沙律
沙律爽脆清新,酸甜開胃。

雞軟骨餃子
餃子即叫即炸,新鮮熱辣。

焦糖雞翼
雞翼一開二炸至香脆,表面淋上焦糖醬,香甜好味。

最後飲返杯Latte&熱佛手柑蜜,慢慢度過了一個下午。

2023-12-18 103 浏览
餐廳走文青小清新路線, 室內環境設計簡約, 帶有休閒風~🥣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬龍蝦湯同烏冬分開盛載, 龍蝦湯會用小壺呈上, 可以因應自己嘅喜好倒入適量嘅份量於烏冬裏~ 配料有牛油果🥑、大蝦🦐、蟹肉、紫菜、沙律菜🥗, 龍蝦湯熱騰騰, 味道十分香濃, 烏冬口感煙韌, 好掛湯~🍝味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉忌廉扁意粉軟硬適中, 配上味噌蟹醬、蟹肉、蟹籽、紫菜, 將味噌蟹醬同蟹籽拌入意粉中, 令醬汁更creamy~🍄香草蕃茄芝士焗大啡菇大啡菇厚身, 上面鋪滿蕃茄粒同芝士🧀, 食落好juicy, 好「芝」味!
餐廳走文青小清新路線, 室內環境設計簡約, 帶有休閒風~
🥣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

🍝味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

🍄香草蕃茄芝士焗大啡菇
2023-12-17
  • 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
2023-12-16 89 浏览
朋友介紹的油麻地小店,主打文青簡約風,佈置日系,木製設計,樓底高,環境通爽,令人感覺十分舒適。餐牌的選擇也不少,小食意粉咖啡甜品都挺吸引。卡邦尼扁意粉一人吃剛好,煙肉和菇菌洋蔥經黑椒簡單調味,意粉彈牙具嚼口,富奶香,忌廉特別幼滑。黑松露忌廉芝士薯條即叫即炸太邪惡,金黃香口,外脆內軟,沾上惹味醬料太美味。全日早餐全份蠻豐富,顏色好看。炒雜菌用黑椒調味做得不太油。香草煙三文魚咸香逼人,小蕃茄爆汁且量大方。胡麻汁牛油果🥑軟糯又有營,沙律賣相精緻,新鮮清爽,口味酸酸的甚開胃。日本腸皮脆,肉軟入味。黑松露炒蛋熱騰騰,賣相普通,卻芬香撲鼻,嫩滑有驚喜。牛角包🥐烘得香脆,牛油香滿滿。蟹籽蟹肉炒蛋牛角酥窩夫橙色蟹籽舖面漂亮極了,炒蛋嫩滑,窩夫入口鬆化,蟹肉蛋黃醬亦很夾,柚汁沙律爽脆平衡下飽膩,滋味非常。食後感:沒有收加一,特別親民。

餐牌的選擇也不少,小食意粉咖啡甜品都挺吸引。

卡邦尼扁意粉

黑松露忌廉芝士薯條
即叫即炸太邪惡,金黃香口,外脆內軟,沾上惹味醬料太美味。

蟹籽蟹肉炒蛋牛角酥窩夫

食後感:沒有收加一,特別親民。
質素很一般,偏鹹,食材不新鮮,咖啡價錢偏貴,48港幣,比中環還貴。水準不好不用很好的一次體驗,朋友們都感覺不好。唯一好處是周五晚安只坐滿一半座位,相對安靜,可以聊天。沒有下一次

沒有下一次

橫街角落隱藏既一間摩洛哥木系優閒風咖啡店一黎到門口已經係打卡位,吸引唔小文青系朋友·蒜香避風塘雞翼炸粉厚薄適中,雞翼身炸至金黃香脆,微微帶辣,加入蒜味令雞翼更加惹味,食得開胃。· 焦糖香蕉雲利拿雪糕配牛角酥窩夫烘焙後的窩夫鬆軟,帶微微牛油香,配上忌廉和雲利拿雪糕一起吃口感更豐富,香蕉面的焦糖燒得剛好,甜甜的很可口。· 西西里絲咖啡檸檬、柚子蜜、Expresso咖啡特調,咖啡略帶微微清新甜味,檸檬片中和掉咖啡的苦澀味道,比一般市面帶奶的咖啡更不平凡,值得一試。· Matcha Latte 抹茶味和奶味各佔一半,帶點點甜味,很適合不喜歡苦澀咖啡的小女生。
橫街角落隱藏既一間摩洛哥木系優閒風咖啡店
一黎到門口已經係打卡位,吸引唔小文青系朋友

·蒜香避風塘雞翼

· 焦糖香蕉雲利拿雪糕配牛角酥窩夫

· 西西里絲咖啡

· Matcha Latte

• 蒜香避風塘雞翼
<Cafe Hopping 合集 - No.38>位於油麻地的《不籽是咖啡》採用木系裝修Outdoor位置予人一種悠閒的感覺Indoor位置以木色和水泥色為主整體感覺很chill‣ All day breakfast ($138)黑松露炒蛋很香😋!牛角包牛油味突出、也夠酥脆其他配料還包括牛油果、煙三文魚、日本香腸、小番茄、炒雜菇和沙律等每款材料都夠新鮮、好吃😋吃完整份真的很飽很滿足‣ Matcha Latte ($48)拉花挺好看的抹茶濃度適中甜度剛剛好‣ Dirty ($48)味道微酸,口感純滑💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境挺chill挺relaxing適合和伴侶或朋友過來享受悠閒時光🤩💰Total: $234 ($117pp 無服務費)📍不籽是咖啡|@not.just.coffee.hk油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖 (到訪分店)西環西營盤忠正街8號藝里坊1號地下1號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe🚩更多同區餐廳 #foodstep_油麻地 #foodstep_西營盤📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
<Cafe Hopping 合集 - No.38>

位於油麻地的《不籽是咖啡》採用木系裝修
Outdoor位置予人一種悠閒的感覺
Indoor位置以木色和水泥色為主
整體感覺很chill

‣ All day breakfast ($138)
黑松露炒蛋很香😋!
牛角包牛油味突出、也夠酥脆
每款材料都夠新鮮、好吃😋
吃完整份真的很飽很滿足

‣ Matcha Latte ($48)
拉花挺好看的
抹茶濃度適中
甜度剛剛好

‣ Dirty ($48)
味道微酸,口感純滑

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳環境挺chill挺relaxing
適合和伴侶或朋友過來享受悠閒時光🤩

💰Total: $234 ($117pp 無服務費)
📍不籽是咖啡|@not.just.coffee.hk
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖 (到訪分店)
西環西營盤忠正街8號藝里坊1號地下1號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-12-08 76 浏览
不籽是咖啡與朋友聚舊約左油麻地飲咖啡食西餐,餐廳位於九龍油麻地彌敦道450號地下,餐廳主打咖啡西日Fusion菜,咖啡由本地炒豆師調配,餐廳以自助形式落單免加一但會送餐到你桌前,餐廳裝修簡約以木系為主,設有藤椅,還有戶外座位供客人選擇,服務員招呼到位,係一個聚舊的好地方。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$138龍蝦湯與烏冬分開盛載,配有沙律菜,車厘茄和紫菜,好濃郁的龍蝦湯,蝦夠大隻新鮮又彈牙,每条烏冬都掛滿龍蝦汁。午餐十$38有柑橘汁野菜沙律和美式咖啡,柑橘汁酸酸甜甜,沙律菜越食越開胃,香濃的咖啡,入口順滑。乾炒大蝦蒜香意粉$128意粉配料有洋蔥絲,鮮姑片,紫菜,蒜蓉和黑胡椒,大蝦新鮮爽口彈牙,意粉軟硬適中,乾身的意粉有香濃的蒜蓉味和黑胡椒味,微辣好惹味。午餐十$38有芒果冰茶和雞軟骨餃子,餃子煎炸到外皮脆口,餡內雞軟骨保持肉汁,點埋個醬汁更好味,芒果冰茶飲落清新冰涼,好有香芒味。唐揚炸雞$58唐揚炸雞炸到乾身,不肥膩,外皮脆卜卜,雞肉仍保持嫩滑,再點埋沙律醬更好食。
不籽是咖啡

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$138

乾炒大蝦蒜香意粉$128

唐揚炸雞$58

2023-12-06 82 浏览
🟤呢間木系餐廳,好舒服,又有木青feel 🤎🥣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬好有趣,原來係將自家烹製熱騰騰既濃香龍蝦湯倒入烏冬裡,烏冬口感煙韌,亦掛湯力十足~配料有牛油果、來自阿根廷既爽口大蝦、蟹肉、紫菜🤎乾炒大蝦蒜香意粉,蒜蓉味好充足,意粉炒得乾身又煙韌有口感🤎雞軟骨餃子🥟 第一次一個炸得咁脆嘅雞軟骨餃子,平時嗰啲都係扁pat pat,冇乜特別口感,但係呢一個就配料十足,加分🤎🥐雲呢拿香蕉焦糖窩夫係今日嘅甜品,窩夫口感外脆內軟,加埋以雪糕亦未變腍,蛋味滿滿,烤到香味四溢,甜而不膩🥧香蕉外脆內軟🍌🤎
🟤呢間木系餐廳,好舒服,又有木青feel 🤎
🥣龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

乾炒大蝦蒜香意粉,蒜蓉味好充足,意粉炒得乾身又煙韌有口感🤎

香蕉外脆內軟🍌🤎
2023-12-04 169 浏览
其實時常也經過,只是沒有時間入內,見到有人在門口的小角落坐下,飲杯咖啡,看看街頭風景,真的羨慕。今次終於有時間來到小店,我揀了All Day Breakfast,可以見證一下小店主人的功架,又要了海鹽焦糖雞翼,熱朱古力。其實當時是下午茶時間,All Day Breakfast足以令我整晚不再肚餓。很久沒有見到這麼豐富的All Day Breakfast,有煙三文魚、牛油果、黑松露炒蛋、沙律菜、車厘茄、雜菇、腸仔,而且味道很好,值得推介。雞翼的海鹽味不足,被焦糖蓋過了,但熱朱古力很可口。誠意推介一試,這次清碟行動,又完成了。

海鹽焦糖雞翼

熱朱古力
2023-11-14
海鹽焦糖雞翼
熱朱古力
全日早餐
Coffee▪️西西里絲咖啡($49)第一啖入口個股酸酸地既咖啡味令我直至依家都印象深刻,究竟嗰陣係口中淡淡酸味係來自檸檬?或是柚子?但可以肯定既係,呢一杯係杯好特別、值得一飲再飲既special drink☕️▫️Latte($40)最普通既事物永遠最難、最考功夫,所以幾乎去到每一間餐廳我都會點一杯簡簡單單既latte,從而從比較之中得知出一間餐廳嘅實力😌 所添加牛奶嘅比例、選用嘅咖啡豆、水嘅溫度等因素要互相配合得好,先可以得出呢一杯好飲既咖啡🤓Non coffee▪️Chocolate ($36)呢杯凍朱古力好濃嘅可可香味,而且唔會好甜,不過飲完都係覺得朱古力要熱飲先係最好味嘅☺️▫️柚子蜜梳打($39)微酸嘅柚子同埋甜甜嘅蜜糖,配上有氣嘅梳打就係最夾既味道👅《主食》▫️蟹肉蟹籽炒蛋牛角酥窩夫($98)唔係所有牛角酥整成窩夫都好味㗎😌 首先牛角酥要有返一定嘅厚度,酥皮要夠多層,咁先唔會壓扁成個夫之後好似紙咁薄,依然保持到一定嘅口感😎 而且中間加咗差不多成吋厚既炒蛋,配上蟹肉、蟹籽更帶出海鮮獨有嘅鹹味&鮮味🤤▪️櫻花蝦柚子沙律($98)食完個味道較重嘅窩夫,梗係要食返個清淡啲嘅沙律🥗 櫻花蝦加熱之後
Coffee
▪️西西里絲咖啡($49)

▫️Latte($40)

Non coffee
▪️Chocolate ($36)

▫️柚子蜜梳打($39)
微酸嘅柚子同埋甜甜嘅蜜糖,配上有氣嘅梳打就係最夾既味道👅

《主食》

▫️蟹肉蟹籽炒蛋牛角酥窩夫($98)

▪️櫻花蝦柚子沙律($98)
食完個味道較重嘅窩夫,梗係要食返個清淡啲嘅沙律🥗 櫻花蝦加熱之後香氣更為濃郁,配上味道清新既柚子果肉、清甜爽口既生菜,成件事超級refresh☺️ 絕對係輕食既首選👑🧒🏻
2023-10-22
下午茶
  • 西西里絲咖啡
2023-11-27 88 浏览
油麻地呢間Cafe,都見好多人推介過。環境感覺係幾Chill,木系Style,不過親身嚟食過就覺得係有改善空間🌚。同朋友係約咗Weekend中午過嚟,其實時間都仲好早呀,但睇完Menu諗住去落單時,至發現好多嘢食都話賣晒冇得賣😭。好似窩夫、意粉咁,之前睇定咗諗住過嚟食嘅都冇😅,感覺有啲失望,而且剩返可以嗌嘅主食選擇又得返唔多咁。 最後揀咗意粉,份量偏細兜,味道還好。可能因為係有帶子刺身,成碟嘢都偏向好凍🥶,唔知本身係咪就係凍食嘅用意啦,但我覺得啲意粉如果熱返少少會好味啲🙌🏻。咖啡嗌咗Mocha,感覺偏稀😅,飲落會有啲成口粉咁,都真係普通。但你話餐廳環境係感覺幾文青嘅,如果食物質素可以改善下會更理想💁🏻‍♀️。

2023-11-25 135 浏览
周末經過油麻地一帶,在美都餐室附近發現一特色café,室外竟有文青打卡角落室內空間設計簡潔, 帶有木系休閒風,儘管座位不多仍富有空間感, 所以就入內一試。⭐️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$138用料豐盛,配料有大蝦、牛油果、蟹肉、沙律菜及紫菜; 龍蝦湯香味濃郁且鮮味十足,而且店家貼心地用壺另上,可按個人喜好倒入,至於稻庭烏冬彈牙兼掛湯。⭐️味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$138 招牌推介之一, 扁意粉外層軟熟,內層輕微硬身,更富口感;加上香濃忌廉但又不感油膩, 再配上蟹肉蟹籽就令到口感更加豐富,尤如置身在蟹海當中, 每口意粉都自帶有三重蟹的滋味。⭐️焦糖香蕉雲呢拿雪糕配牛角酥窩夫$88 牛角酥窩夫經烘焙過,更添牛油香酥味; 雲呢拿雪糕香濃滑溜,焦糖香蕉甜蜜香脆,配搭牛角酥窩夫進食,可謂相得益彰。⭐️DOUBLE ESPRESSO$35每一口都馥郁滿溢,伴隨微酸及多層次的口感。

⭐️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$138

⭐️味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$138

⭐️焦糖香蕉雲呢拿雪糕配牛角酥窩夫$88

⭐️DOUBLE ESPRESSO$35

每一口都馥郁滿溢,伴隨微酸及多層次的口感。
下午茶
2023-11-25 68 浏览
今日突然好想飲matcha latte ,友人提議油麻地有一間cafe,手沖飲品唔錯,當然要去試下啦!😆😆cafe環境唔錯,主打木色系,燈光溫和,喺度傾計食嘢相當舒服!軟殼蟹卡邦尼扁意粉 $138一整隻軟殼蟹,大大隻🤤🤤炸得金黃鬆脆!意粉亦相當creamy !有大量蘑菇同煙肉!👍🏻👍🏻份量一啲都唔少,好飽肚!😋😋龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $138呢個好似係招牌菜,好多人點呢款😂😂大蝦爽口彈牙!有4,5隻👍🏻👍🏻龍蝦湯味道濃郁,值得推介!😋😋海鹽焦糖雞翼 $68好貼心,整了單邊雞翼,方便進食,甜甜的,炸得好香口,秒清,推介👍🏻👍🏻👍🏻Matcha latte $45我期待已久嘅matcha latte 果然無令我失望好好飲,抹茶味好濃好香😋😋葡萄柚高山茶 $48友人點了呢個,佢話清香有果味,好飲👍🏻👍🏻

軟殼蟹卡邦尼扁意粉 $138

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $138
呢個好似係招牌菜,好多人點呢款😂😂

海鹽焦糖雞翼 $68

Matcha latte $45

葡萄柚高山茶 $48
友人點了呢個,佢話清香有果味,好飲👍🏻👍🏻

2023-11-23 61 浏览
人氣cafe不籽是咖啡 @not.just.coffee.hk 油麻地及西營盤分店 均以波希米亞風為主題用上淺色傢具 藤籃 盆栽作佈置🌾慢活時光主打西 x 日式主食 甜品和咖啡 仲要免收加一·🦀味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉餐廳出手闊綽 意粉鋪滿大量蟹膏 蟹肉 蟹籽味噌蟹醬與忌廉完美融合 灑上紫菜 和風十足醬汁咸度適中 好creamy🍝意粉造到掛汁彈牙三重蟹的鮮味 加上陣陣炒菇香氣 相當有驚喜·🍳全日早餐All day breakfast 愛好者必點!豐富又高質黑松露炒蛋香滑濃郁🥐牛角包酥脆富層次感伴沙律 牛油果 煙三⽂⿂ ⽇本腸 小蕃茄 雜菌每款食材新鮮又好吃 份量幾多 充滿飽腹感·🧇焦糖香蕉雲尼拿雪糕配牛角酥窩夫來自法國的牛角包烘成的窩夫 質感香脆鬆化微微炙燒香蕉表面🍌增添薄脆口感焦糖香氣淋上朱古力醬 配雲尼拿雪糕 冷熱口感非常夾·☕️西西里絲咖啡微酸的口感帶著清新檸檬香氣和酸甜的柚子在不太冷嘅冬天飲剛剛好🍋開胃解膩 好新清特別適合單純想品嚐咖啡風味香氣的咖啡控
油麻地及西營盤分店 均以波希米亞風為主題
在不太冷嘅冬天飲剛剛好🍋開胃解膩 好新清
特別適合單純想品嚐咖啡風味香氣的咖啡控
  • 味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
2023-11-23 56 浏览
工作太忙碌,放工想慢活一點,來到人來人往嘅油麻地,街尾的一間cafe著了燈,彷彿去了一個寧願嘅環境,慢慢坐下享受時光。⭐️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬好得意,湯分開,用一個壺裝住,保存熱暖暖嘅溫度,龍蝦湯不算好濃,但都有龍蝦嘅味道👍🏻👍🏻用料好豐富,有蟹肉、大蝦、牛油果🥑、沙律菜等等,口感非常豐富!😋😋⭐️北海道刺身帶子蟹籽忌廉扁意粉無諗過隻帶子咁大隻😯😯兩粒大大隻,半生熟,值回票價!👍🏻👍🏻煎得啱啱好,唔會過熟!意粉好creamy!滿滿嘅蟹籽,份量多啲就更好啦😆😆⭐️ Matcha latte 濃濃嘅綠茶味,奶嘅份量啱啱好,唔會過甜👍🏻⭐️Mocha咖啡味好香,唔錯😋

⭐️龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬

⭐️北海道刺身帶子蟹籽忌廉扁意粉

⭐️ Matcha latte
濃濃嘅綠茶味,奶嘅份量啱啱好,唔會過甜👍🏻

⭐️Mocha
咖啡味好香,唔錯😋