2017-03-31 517 浏览
今日lunch行過這裡,見到有人食緊豬頸肉飯,再望望個價錢$28又幾抵喎~坐低點了個豬頸肉金邊粉冬陰公湯底,加多$6有埋罐可樂豬頸肉金邊粉: 冬陰公唔係好辣,可自行加辣椒魚露調味(80分)其實葵芳咁多間食肆,呢間又平,味道都幾好
坐低點了個豬頸肉金邊粉冬陰公湯底,加多$6有埋罐可樂

豬頸肉金邊粉: 冬陰公唔係好辣,可自行加辣椒魚露調味
(80分)

其實葵芳咁多間食肆,呢間又平,味道都幾好
豬頸肉金邊粉冬陰公湯底
2017-03-31
豬頸肉金邊粉冬陰公湯底
  • 豬頸肉
2016-09-16 523 浏览
上次同男朋友去葵涌廣場掃街,行地下嗰層就遇到尼間燒烤店,見到好多人排隊就行過去嗌咗1串牛肉,1串雞肉,1串雞軟骨,1串珍寶腸。加咗個貌似沙爹嘅醬(佢有酸辣醬、芝麻醬and沙爹醬)。沙爹醬有d酸。雞軟骨好食。珍寶腸都OK。雞肉麻麻地。牛肉👌。
2016-09-14
10 分钟 (外卖自取)
2014-11-08 778 浏览
今日(8-11-2014 Sat)等男友文放工後一齊食晏出發去會展.由於新都會廣場又大裝修中,應該迫o左唔少人去葵涌廣場,我見呢o度重有位,而且有麵食,就唔諗,同男友o黎睇,湯麵要$25.00,飯要$27.00,是但啦.我o地坐低後諗,我要$25.00o既香茅豬扒麵,要清湯底,男友要$27.00o既咖哩牛腩飯,加$6.00要凍檸水少甜.凍檸水,一定係最快到,唔大杯o既.之後係咖哩牛腩飯,份量唔算多,我嗅到好香咖哩味,我食一件牛腩,好夠腍,但原來咖哩味道唔太濃亦淡淡地,唔係幾得.等o左好耐,我o既麵仍未到,男友就催,個亞姐指入廚房,示意整o緊,前後共7分鐘至o黎到,所謂清湯,都只係一碗有件白蘿蔔o既味精湯,煮一碗咁簡單o既光麵都咁耐,而且個湯唔係超熱.光麵係唔油潤,口感係爽.而另上o既香茅豬扒呢,味道幾夠,口感適中.味道係1.33分, 抵食係1.5分

凍檸水,一定係最快到,唔大杯o既.之後係咖哩牛腩飯,

而另上o既香茅豬扒呢,
味道幾夠,口感適中.

味道係1.33分, 抵食係1.5分
2014-11-08
$29.00 (午餐)
2014-07-25 599 浏览
葵芳無乜地方賣串燒~想食既話只係得衣間~種類唔算多,唔似旺角嗰d甘,亦無蔬菜類揀~平均10令蚊一串今次叫咗珍寶腸同雞軟骨~串燒一早已經整熟咗,叫嗰時放上爐整返熱所以唔需要等太耐,但比較似煎熟多過似串燒好彩佢個沙嗲醬都幾好食,所以口痕都會買一兩串過下口隱~牛肉,豬頸肉份量比較少,得薄薄一塊,加上比較咸,所以比較少食串燒之王唔只有串燒買,另一邊重有雞蛋仔,格餅,魚蛋,燒賣買~佢地個格餅整得唔錯,比較厚身同有蛋香,比商場上層嗰間好~
葵芳無乜地方賣串燒~想食既話只係得衣間~
種類唔算多,唔似旺角嗰d甘,亦無蔬菜類揀~
平均10令蚊一串
今次叫咗珍寶腸同雞軟骨~

串燒一早已經整熟咗,叫嗰時放上爐整返熱
所以唔需要等太耐,但比較似煎熟多過似串燒
好彩佢個沙嗲醬都幾好食,所以口痕都會買一兩串過下口隱~

佢地個格餅整得唔錯,比較厚身同有蛋香,比商場上層嗰間好~

2014-07-25
10 分钟 (外卖自取)
$21 (宵夜)
2013-03-26 246 浏览
無意中才發現平時賣串燒、八爪魚丸的攤檔在早中午時候是賣飯餐麵餐為主, 堂食與外賣都同樣多人最初無讀清楚掛牆餐牌, 直至叫餐時才發現價值$26的飯款是不包飲品, 飲品另加$6。見在場食客多是叫冬蔭公湯底配麵, 就是一款綠色幼麵條名叫「泰麵」金菇肥牛飯配招牌沙爹汁 $26 ... 招牌沙爹汁 唔係呀!!! 味道一點也不惹味, 淡茂茂的沙爹汁還是第一次嚐到 幸好金菇及肥牛都是菇是菇肉是肉, 沒有任何破壞物質本身的添加物存在, 純正得很!香茅豬扒飯配招牌沙爹汁 $26 ... 沙爹汁是同樣的淡茂茂, 因此肯定不會是金菇出水的錯;香茅豬扒帶充足香茅味, 豬扒無被鬆肉粉過, 因此能吃到豬肉煎後收縮的緊纖維及流出來的肉汁, 粗嚡嚡的肉感~另凍奶茶$6 ... 茶味淡, 猶如奶水。有機會反要試試冬蔭公湯底配泰麵
金菇肥牛飯配招牌沙爹汁 $26 ... 招牌沙爹汁
另凍奶茶$6 ... 茶味淡, 猶如奶水。

有機會反要試試冬蔭公湯底配泰麵

2013-03-15
2013-01-02 135 浏览
是日遲了下班,準備要乘車回家去,但未回家之前,卻又口痕起來,到葵涌廣場覓食一番。本想吃一碟腸粉,但是卻又打消念頭,後來念頭一轉,在下似乎很久沒有吃串燒,就回頭去葵涌廣場門口。去到葵涌廣場門口,見到串燒之王,心想在下也未曾為她撰文,不如試試她的串燒如何,便點選了一串豬頸肉和一串雞肉。店員便連忙拿著豬頸肉和雞肉放在烤爐上再烤,原本已經燒烤過的,已經呈現金黃色和有燒焦痕跡,現在再給燒一燒,使豬頸肉和雞肉更具金黃和燒焦。店員問在下要甚麼醬汁,在下則要了沙爹醬。豬頸肉本身已經是爽,但是被這樣的燒下燒下,竟然可以仍然保留著本身的爽口,再加上燒焦效果,使肉質更具口感,一來已經是爽口,二來亦有燒烤的味道。雞肉串同樣已經燒烤過,店員再次燒烤,使雞肉更加香濃。雞肉經過燒烤,質感不嚡而且很軟,容易咬開不韌。在下拿到紙袋的時候,兩者都散發出燒烤的味道。至於醬汁方面,表面看來是灰灰的,但是這醬汁卻充滿了椰香味道,而且不鹹也不太辣,實在是一個較佳的醬汁。在下實在忍不住,再嚐試這裡的雞蛋仔,於是在下要了一底。店員說要在下等一等,稍等之後一客雞蛋仔便送到在下手上,由於是即場烘焙,所以在下拿著時還是熱呢!在下趁熱吃了一

即時把串燒再燒烤
左:烤雞串;右:烤豬頸肉
在下實在忍不住,再嚐試這裡的雞蛋仔,於是在下要了一底。店員說要在下等一等,稍等之後一客雞蛋仔便送到在下手上,由於是即場烘焙,所以在下拿著時還是熱呢!在下趁熱吃了一口,確實是很脆而且較稔,正所謂外脆內軟,而且散發著雞蛋仔的香氣,使在下垂涎三呎。
雞蛋仔
總括這次掃街經驗,雖然店舖小小,環境差了一點點,可是做出來的食物也確實不錯,無論是燒烤抑或是雞蛋仔,同樣是對辦的,而且熱辣辣且有口感。
2013-01-02
2 分钟 (外卖自取)
即時把串燒再燒烤
2012-06-20 101 浏览
中學時代就有光顧的店,還在,是日與某人渡過一天休假,重回葵芳,突然想要走到這個店子買上串燒反正做了一整天奴隸獸又累又餓,就來一串豬頸肉一串雞肉就好雖然是熱天,不過竟然都有不少人光顧這些熱辣辣的小食串燒都是半熟,最主要是加熱和加醬吧都是要基本的沙爹汁,這裡的沒有平常吃的那種黃啡色,反而有點像杏色似的雖然汁醬不是太出色,不過肉質還是可以的,應該算得上保持當年的水準我想我應該會再來的!
反正做了一整天奴隸獸又累又餓,就來一串豬頸肉一串雞肉就好
雖然是熱天,不過竟然都有不少人光顧這些熱辣辣的小食

串燒都是半熟,最主要是加熱和加醬吧

我想我應該會再來的!
2012-06-19
外卖自取
2012-05-21 68 浏览
今次試左呢間的泰式粉麵味道唔錯, 份量都唔會少豬頸肉好香口蘿蔔好juicy冬陰公湯無乜 spicy以葵芳黎講 $23 食到碗粉都唔係貴~~放工時候仲有串燒賣, 最愛燒司華力腸,夠香水口

今次試左呢間的泰式粉麵
味道唔錯, 份量都唔會少

豬頸肉好香口
蘿蔔好juicy
冬陰公湯無乜 spicy
以葵芳黎講 $23 食到碗粉都唔係貴~~

放工時候仲有串燒賣, 最愛燒司華力腸,
夠香水口
豬頸肉金邊粉(冬陰公湯) $23
搭左舊蘿蔔
2012-05-18
3 分钟 (外卖自取)
豬頸肉金邊粉(冬陰公湯) $23
搭左舊蘿蔔
2011-09-06 58 浏览
在偶然機會下 來到了葵涌這陌生的地方正當煩惱午膳的去向時 巧合地看見了這小店「紅咖哩」這三字完全吸引了我本人並非初次品嘗「紅咖哩」但平日的洋沖、黑椒、白汁等早已令我生厭於是便決定在此小店午膳點了$28的午餐 紅咖哩雞扒反+椰汁冰飲品乃侍應替我落單後沖調的 味道十足飯就等左一陣 原來雞扒會再炸熱賣相不俗 紅咖哩辣度適中 只是略嫌不夠「杰」$28有如此質素 更配上泰式特飲 絕對是超值 有機會必定會再黎幫襯^^
在偶然機會下 來到了葵涌這陌生的地方
正當煩惱午膳的去向時 巧合地看見了這小店
「紅咖哩」這三字完全吸引了我
本人並非初次品嘗「紅咖哩」
但平日的洋沖、黑椒、白汁等早已令我生厭
於是便決定在此小店午膳
點了$28的午餐 紅咖哩雞扒反+椰汁冰

飲品乃侍應替我落單後沖調的 味道十足
飯就等左一陣 原來雞扒會再炸熱
賣相不俗 紅咖哩辣度適中 只是略嫌不夠「杰」

$28有如此質素 更配上泰式特飲
絕對是超值 有機會必定會再黎幫襯^^
2011-09-03
2010-08-17 68 浏览
平時成日經過~但都無試過幫襯~成日以為係買串燒既~今日經過, 見到有泰式粉面啊!見天氣悶熱~唔想食飯~就入咗去試試lu~舖內~其實坐得唔舒服~食完會即走既~同埋d枱拍得有點奇怪~不過算啦~望望餐牌先~選擇都算多~肥牛~牛丸~墨丸~雞翼~單粉面$19~套餐$23(即連飲品一杯)我叫了肥牛河~有3種湯底揀~(清湯、沙嗲、冬蔭公)本想揀冬蔭公既~但驚食唔到...嘻嘻~最後揀咗沙嗲湯底~其實碗粉味道唔差既~分量就不多~係杯飲品就麻麻地...我揀了青檸水~飲了半杯就無飲了~俾錢時, 有個似係老細既男人, 快手地拎咗我張單同錢~感覺奇怪!!下次有機會要試下冬蔭公湯底先~
平時成日經過~但都無試過幫襯~
成日以為係買串燒既~
今日經過, 見到有泰式粉面啊!

見天氣悶熱~唔想食飯~就入咗去試試lu~

舖內~其實坐得唔舒服~
食完會即走既~
同埋d枱拍得有點奇怪~
不過算啦~望望餐牌先~

選擇都算多~
肥牛~牛丸~墨丸~雞翼~
單粉面$19~套餐$23(即連飲品一杯)
我叫了肥牛河~
有3種湯底揀~(清湯、沙嗲、冬蔭公)
本想揀冬蔭公既~
但驚食唔到...嘻嘻~最後揀咗沙嗲湯底~

其實碗粉味道唔差既~
分量就不多~
係杯飲品就麻麻地...
我揀了青檸水~
飲了半杯就無飲了~

俾錢時, 有個似係老細既男人,
快手地拎咗我張單同錢~
感覺奇怪!!

下次有機會要試下冬蔭公湯底先~
2010-08-16
2010-02-02 70 浏览
係葵涌商場行街好難唔食返幾間鋪頭既小食經過串燒之皇見到佢燒緊串燒但我既心唔係串燒度係DDD個樣好似好辣既魚蛋度忍唔住叫返串5蚊6粒價錢合理買左1串但食落口又唔係太辣比愛吃辣魚蛋既我感覺只係OK而已!
係葵涌商場行街
價錢合理
買左1串
但食落口又唔係太辣
比愛吃辣魚蛋既我
感覺只係OK而已!
2010-01-30
2009-04-09 61 浏览
某日去完銀行路經此地,眼光稍在餐牌上停留,疑似老闆的男士已落力招呼,反正都是午飯時間,就來個咖喱飯吧! 本想選擇惹味的紅咖喱,怎料這位疑似老闆無心一句"你都幾犀利喎!紅咖喱最辣都敢食" 被他嚇一嚇之下,改選他認為是最不辣的青咖喱雞飯。青咖喱味道微辣,吃罷也有微微的熱燙感,辣度可以接受,如此看來紅咖喱應該真的較辣了; 雪藏雞肉質感還OK ,軟軟滑滑的幾件被青咖喱煮過,總算沒有雪味,可以接受! 再加2條青菜心作伴,這個便當還算輕怡。咖喱汁裡面加了點金不換, 看其扁扁的樣子又黑黑的顏色,相信香葉跟雞肉齊煮了一段時間,以外觀就不太好看,個人而言香葉不夠濃味,新鮮煮起的金不換那種獨有香氣,的確是泰菜其中一種吸引力!!雞肉看似大堆頭,還在沾沾自喜買了抵吃便當之際,其實裡面有2件大冬瓜在下面而已, 所以看似好多雞肉嚕! 煮得透心的大冬瓜沾了咖喱汁味道都算OK,莫非泰國人是這樣吃冬瓜的嗎???龍眼冰味道清淡,跟上次飲過的不可比較,微微甜味又不濃的龍眼冰還有些解辣作用,吃完咖喱再來一杯甜茶,喉嚨也舒服多了;幾粒罐頭龍眼還可當作飯後果,當然可以再濃味一些更好。夜晚經過這裡,泰式飯沒有了!換來是一系列港式
被他嚇一嚇之下,改選他認為是最不辣的青咖喱雞飯。

夜晚經過這裡,泰式飯沒有了!換來是一系列港式小食,如雞蛋仔、格仔餅、燒賣魚蛋、燒墨魚丸,又是另一番風味。
青咖喱雞
墊底的大冬瓜
淡味龍眼冰
2009-03-29 43 浏览
27.3.2009陪男友去交收, 點知個人大遲到唯有周圍行下之前聽同學講話葵芳多野食黎到呢個商場, 有幾間小食店咁啦見呢間串燒之王幾多人排隊叫野食咁就試下前面幾個人都叫左好大堆野食不過佢係即燒, 個爐又好細, 要等好耐叫左一串牛肉同一串金菇肥牛牛肉同下面既人講既一樣(但我食之前冇係open rice睇, 唔係我唔會去)一串仲要得2舊, 林pat pat又冇味既牛肉, 而且係唔熱既7蚊一串又唔係平, d沙爹汁又好稀, 冇乜味, 得個咸字金菇牛肉就11蚊, 有4舊呢個好少少, 算係熱, 不過d牛肉已經燒到乾晒我會覺得呢樣係比較抵少少食完再買左個小丸子食, 13蚊6粒佢落左d wasabi醬落去...再加埋d甜既沙律醬....真係唔知食左乜入口咁....唔知係咪我唔好彩啦, 第一粒食係冇章魚的....個小丸子係就好熱, 可惜唔好味
27.3.2009

陪男友去交收, 點知個人大遲到
唯有周圍行下
之前聽同學講話葵芳多野食
黎到呢個商場, 有幾間小食店咁啦

見呢間串燒之王幾多人排隊叫野食咁就試下
前面幾個人都叫左好大堆野食
不過佢係即燒, 個爐又好細, 要等好耐
叫左一串牛肉同一串金菇肥牛

牛肉同下面既人講既一樣
(但我食之前冇係open rice睇, 唔係我唔會去)

7蚊一串又唔係平, d沙爹汁又好稀, 冇乜味, 得個咸字

金菇牛肉就11蚊, 有4舊
呢個好少少, 算係熱, 不過d牛肉已經燒到乾晒
我會覺得呢樣係比較抵少少

食完再買左個小丸子食, 13蚊6粒
真係唔知食左乜入口咁....

唔知係咪我唔好彩啦, 第一粒食係冇章魚的....
個小丸子係就好熱, 可惜唔好味
2008-10-26 52 浏览
前幾日去左葵芳廣場地下個間串燒之王買野食..買了5串串燒 $7 =1,要左三串豬頸肉,雞同牛肉 !!不過徐左豬頸肉比較好之後,另外兩個好難食,雞肉又唔滑,本身已經冇味,連D沙嗲汁都勁稀..牛肉就一D都唔香,好似落左鬆肉粉咁,一D都唔似串燒,似食緊沙嗲牛肉麵個D牛肉...豬頸肉就好D..可能因為比較薄,所以燒得比較好..似返D串燒..不過$7串都唔平喎..但咁既質素真係..冇下次 !!!
前幾日去左葵芳廣場地下個間串燒之王買野食..
買了5串串燒 $7 =1,
要左三串豬頸肉,雞同牛肉 !!
不過徐左豬頸肉比較好之後,另外兩個好難食,
雞肉又唔滑,本身已經冇味,連D沙嗲汁都勁稀..
不過$7串都唔平喎..但咁既質素真係..冇下次 !!!
2008-10-14 27 浏览
上次我俾呢間d魚旦辣死了~可能愛吃辣的人會啱口味吧~但佢d章魚丸子~都係冇3樓嗰間咁好食~~~真係唔多掂wo~如果佢唔係開喺地下~我諗都冇咁多人幫襯tim呀~不過佢都開左幾年~都仲喺度~~又唔難食得去邊~如果食魚旦~我勸你去地鐵站間強記如果係食章魚丸子~我勸你上3樓啦~~~
上次我俾呢間d魚旦辣死了~
可能愛吃辣的人會啱口味吧~

但佢d章魚丸子~都係冇3樓嗰間咁好食~~~
真係唔多掂wo~
如果佢唔係開喺地下~我諗都冇咁多人幫襯tim呀~

不過佢都開左幾年~都仲喺度~~又唔難食得去邊~
如果食魚旦~我勸你去地鐵站間強記
如果係食章魚丸子~我勸你上3樓啦~~~