2024-11-08 1117 浏览
好多香港人同日本人一樣,放咗工唔係去食拉麵,就係去居酒屋銅鑼灣呢間好正嘅居酒屋,開到去西環,氛圍較閑靜,亦好有feel第一炮當然食刺身壽司盛開一開胃門先,呢個組合有齊時令魚生鯛魚切經柚子調味更清新,燒鰹魚切外皮勁脆,魚肉煙燻味超香濃拖羅壽司油香豐腴,齒罅留香鯛魚壽司非常爽身,就似清晨嘅大海咁清爽。鰤魚壽司口感豐郁,啖啖都有陣鮮香仲有甜蝦小卷,仍然食到綿綿蝦肉跟住就食串燒喇,黑豚腩肉質厚實,肥瘦梅花間竹,層次分明雞軟骨同出面食好唔同,骨肉亦係梅花間竹,爽口又香口用雞肉棒打勻醬油蛋漿,然後撈雞肉咁一齊食,雞肉棒又爽又香,肉感骨感俱全羊架燒到好似西冷咁靚,一定要連埋肥肉一齊食,會食到好似和牛咁綿嘅感覺蔬菜串燒同樣好出色,燒萵筍唔係度度有,可以燒到扣得住水分,又keep到爽潤,太堅喇翠玉瓜配木魚碎咁食,增添魚鮮香,為爽脆瓜肉帶嚟新境界
好多香港人同日本人一樣,放咗工唔係去食拉麵,就係去居酒屋

第一炮當然食刺身壽司盛開一開胃門先,呢個組合有齊時令魚生

鯛魚切經柚子調味更清新,燒鰹魚切外皮勁脆,魚肉煙燻味超香濃

壽司刺身盛

拖羅壽司油香豐腴,齒罅留香

仲有甜蝦小卷,仍然食到綿綿蝦肉

黑豚腩

跟住就食串燒喇,黑豚腩肉質厚實,肥瘦梅花間竹,層次分明

雞軟骨串

雞軟骨同出面食好唔同,骨肉亦係梅花間竹,爽口又香口

羊架

萵筍

翠玉瓜

翠玉瓜配木魚碎咁食,增添魚鮮香,為爽脆瓜肉帶嚟新境界
2024-11-06
壽司刺身盛
黑豚腩
羊架
萵筍
翠玉瓜
2024-09-20 1590 浏览
記得之前食過銅鑼灣店已經對佢地印象相當唔錯原來佢地係西營盤有第2分店隔左一排係唔同分店水準依舊高質見到佢地仲有清酒放題.’ .’雖然心郁郁但第2日要返工高留返下次weekend戰一戰壽司刺身盛一共有3款刺身。2款壽司。同1款卷物全部都好新鮮而且甘甜我自己最愛係帆立貝質感飽滿彈牙 入口又好滑嫩卷物同樣有驚喜 內裏蝦刺身好鮮甜火炙左口魚邊壽司充滿魚油甘香嘅左口魚邊壽司左口魚入口即溶感再加上香脆紫菜整個味道同口感都完美雞軟骨串脆卜卜 鹹香惹味芝麻雞翼炸得香脆唔會油膩雞翼上灑上芝麻令口感更脆口雞翼內裏好juicy鹽燒牛舌心厚切厚切牛舌芯口感爽彈入口唔會韌 燒得啱啱好充滿濃厚牛脂香氣豚肉芫茜卷芫茜控必點豚肉包住大量芫茜口感爽脆 充滿芫茜香氣自家製免治雞肉棒免治雞肉棒帶有有粒粒軟骨 入口脆卜卜配上月見玉子汁 香甜惹味甲羅燒 大推嘅甲羅燒平時食到嘅甲羅燒可能都係配梳打餅但九鬼就配上烘厚身多士 外脆內鬆軟甲羅燒上加配一隻生蛋黃 令質感更濃稠同香滑厚多士好快索晒甲羅燒嘅精華同蛋汁冷日本素麵食完咁多串燒當然要食返碗冷素麵素麵配上海膽及大量蟹子素麵彈牙又滑溜 整個感覺好清爽
記得之前食過銅鑼灣店已經對佢地印象相當唔錯

食完咁多串燒當然要食返碗冷素麵
素麵配上海膽及大量蟹子
素麵彈牙又滑溜 整個感覺好清爽
  • 火炙左口魚邊壽司
九鬼居酒屋有兩間分店 分別係銅鑼灣同西營盤今次揀左西營盤店 因為佢而家做緊呢個優惠 — 凡預訂櫻花煙燻封門柳($328)即送拖羅蓉小卷 一次過食哂兩款完全中哂我地喜好既野 │ ˙ᵕ˙ )꜆♡◦ 軟殼蟹沙律希望店員無見到我表情 佢個碗大到臉盆咁 我嚇到眼都凸lol炸軟殼蟹非常大隻 有啖啖肉既感覺 而且佢切開後逐件炸 份外香口◦ 自家製免治雞肉棒 去親居酒屋都要食既東西 尤其係呢種寫明自家製ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )圓轆轆既形狀咬落特別飽滿 仲有粒粒軟骨口感 蘸埋落蛋汁度食多十串都得◦ 鹽燒牛舌心厚切係出色既牛舌 的確頗厚切 火候控制得幾好 口感爽彈◦ 櫻花木煙燻黑安格斯牛我哋最期待嘅畫面出現啦 店員會喺上菜嘅時候先開蓋 牛肉煙燻到最後一刻~採用既封門柳肉質腍到不得了 肉味又濃郁 用咗日本櫻花木去做煙燻 香氣好突出呢◦ 拖羅蓉小卷(送.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪)原本見佢送嘅都冇太大期望 意外地好好食喎 拖羅夠哂肥美油香重 ◦ 九鬼蘭王玉子燒◦ 芝士鮪魚酒盜 ◦ 大葱雞串◦ 燒飯糰 — 三文魚
九鬼居酒屋有兩間分店 分別係銅鑼灣同西營盤
一次過食哂兩款完全中哂我地喜好既野 │ ˙ᵕ˙ )꜆♡

◦ 軟殼蟹沙律
希望店員無見到我表情 佢個碗大到臉盆咁 我嚇到眼都凸lol

◦ 自家製免治雞肉棒

◦ 鹽燒牛舌心厚切
係出色既牛舌 的確頗厚切 火候控制得幾好 口感爽彈

◦ 櫻花木煙燻黑安格斯牛

◦ 拖羅蓉小卷(送.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪)

◦ 九鬼蘭王玉子燒
◦ 芝士鮪魚酒盜
◦ 大葱雞串
◦ 燒飯糰 — 三文魚
2025-02-23 0 浏览
🫧今日放假同男朋友去咗食居酒屋🇯🇵🇯🇵,嘢食都幾多選擇,而且質素都唔錯😋✨雞皮+ 雞腎雞腎夠嫩滑,雞皮燒到香脆,油脂香味爆燈!👍✨鹽燒雞翼雞翼外脆內嫩,鹽味調得啱啱好,一啲都唔會太鹹,好好味💯必點!✨雞軟骨串雞軟骨口感爽脆,燒到微焦,值得一試!✨自家製免治雞肉棒雞肉棒嫩滑入味,燒得啱啱好,再配埋少少蛋黃醬,口感超豐富~😋✨九鬼6點刺身&壽司盛刺身同壽司種類豐富,全部都好新鮮!其中鰹魚真係好有驚喜,食落口感細膩,味道鮮甜,絕對推介!🐟🍣✨魔鬼魚翅魚翅燒得外焦內嫩,帶少少膠質嘅口感,一啖接一啖停唔到手!🦈✨鹽燒牛舌心厚切牛舌心厚切得嚟唔會太硬👅,燒得啱啱好,鹽味帶出肉香,係我哋今晚嘅最愛之一!🐮✨鹽燒豬大腸豬大腸燒到外脆內嫩,完全冇腥味,仲有少少煙韌嘅口感,真係超好味~🐷✨京都厚揚豆腐 豆腐外層煎得脆卜卜,內裡依然保持滑嫩,簡單又好味!🍢✨翠玉瓜翠玉瓜燒得夠火候,帶出微微嘅甜味,非常juicy ,正~🥒

✨雞皮+ 雞腎
雞腎夠嫩滑,雞皮燒到香脆,油脂香味爆燈!👍

✨鹽燒雞翼

✨雞軟骨串
雞軟骨口感爽脆,燒到微焦,值得一試!

✨自家製免治雞肉棒

✨九鬼6點刺身壽司
刺身壽司種類豐富,全部都好新鮮!其中鰹魚真係好有驚喜,食落口感細膩,味道鮮甜,絕對推介!🐟🍣

✨魔鬼魚翅
魚翅燒得外焦內嫩,帶少少膠質嘅口感,一啖接一啖停唔到手!🦈

✨鹽燒牛舌心厚切

✨鹽燒豬大腸

✨京都厚揚豆腐
豆腐外層煎得脆卜卜,內裡依然保持滑嫩,簡單又好味!🍢

✨翠玉瓜
翠玉瓜燒得夠火候,帶出微微嘅甜味,非常juicy ,正~🥒
2025-02-08 120 浏览
專程拜訪西環人氣居酒屋「九鬼」,食物優質,服務親切好窩心,難怪都好得街坊們歡心!.除了一般居酒屋都有的串燒,壽司卷物等,還有時令刺身、鍋物都是很受歡迎的。..➿ 北海道海鮮鍋 $458最近天氣依然時冷時熱,食過鍋物暖暖身就最好不過 🥰 海鮮鍋有各種產地直送時令海鮮,包括三文魚頭、蜆、海蝦、生蠔等,簡單配搭味噌湯底都鮮味十足,大量新鮮蔬菜盡收海鮮湯底精華,十分滋味。..➿ 時令刺身薄切 $298凡點選北海道海鮮鍋,即可以優惠價$198加購時令魚生薄切。鯛魚刺身非常鮮甜,輕輕沾上柚子汁調味更加清爽獨特;亦有另一微灼熱食法,口感變得爽脆,亦有另一風味,同樣甜美。..➿ 6點刺身壽司盛 $598精美如「全盒」的壽司盛盒,三款刺身分別有平政、間八及深海池魚,油甘肥美,肉質偏結實,厚切食起來更實在更滿足!另外亦有三款壽司及拖羅蓉小卷,拖羅壽司重油香,很讓人感動🥰.
專程拜訪西環人氣居酒屋「九鬼」,
食物優質,服務親切好窩心,
難怪都好得街坊們歡心!

➿ 北海道海鮮鍋 $458

➿ 時令刺身薄切 $298

➿ 6點刺身壽司盛 $598

• 北海道海鮮鍋
  • 時令刺身薄片
2025-02-06 116 浏览
✨ 北海道海鮮鍋($358)天氣凍適合食暖笠笠嘅鍋 🤣,海鮮鍋份量都幾多,大概二至三人Share都好飽 😆。海鮮方面有三文魚頭、生蠔、鮑魚、蝦、蜆等,另外配合多樣蔬菜,相當豐富 😝。✨ 薄切魚生(點海鮮鍋加$198)有廚師發辦比嘅時令魚,我哋當日食嘅係平目魚,餐廳建議可以刺身生食或者灼一灼海鮮鍋兩種食法~魚味偏清淡,口感微爽。✨ 櫻花木煙燻黑安格斯牛($328)個爐放咗條條櫻花木一邊燒住,牛大概做到五成熟,食落櫻花木嘅煙燻香滲透出嚟,自家製醬汁幾惹味~😝✨ 香蔥吞拿魚小卷($88 ➡️ $0)二月份做Promotion點黑安格斯牛會贈送~吞拿魚幾肥美 😆。·位於西營盤嘅日本居酒屋,設室內及室外座位,老闆和老闆娘友善熱情,整體嚟講用餐經歷愉快,順帶一提銅鑼灣都有一間分店。·📋 需加一服務費💰 $972.4
✨ 北海道海鮮鍋($358)

✨ 薄切魚生(點海鮮鍋加$198)

✨ 櫻花木煙燻黑安格斯牛($328)

✨ 香蔥吞拿魚小卷($88 ➡️ $0)

📋 需加一服務費
💰 $972.4
2025-01-31 188 浏览
是日年初二,祝大家蛇年大吉🍊小編今次就帶大家黎到西營盤,同大家介紹一間適合慶祝既日式居酒屋 一 九鬼居酒屋 🌟名古屋鰻魚飯 $298九鬼主打食食材原味,鰻魚有別於坊間蒲燒,燒得岩岩好,保留到鰻魚本身既油香同質感 🤤👍🏻🌟九鬼特上本鮪丼飯 $298每碗會有六款鮪魚刺身,食得出鮮味同魚油香,魚生控必嗌🤤👍🏻👍🏻🌟雞皮餃子 $28炸得金黃酥脆,非常適合餸酒🤤👍🏻🌟紅豆蕨餅 $38口感煙煙韌韌,搭配蜜紅豆茸🤤👍🏻👍🏻📍九鬼居酒屋 地址:西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
是日年初二,祝大家蛇年大吉🍊

🌟名古屋鰻魚飯 $298

🌟九鬼特上本鮪丼飯 $298

🌟雞皮餃子 $28
炸得金黃酥脆,非常適合餸酒🤤👍🏻

🌟紅豆蕨餅 $38
口感煙煙韌韌,搭配蜜紅豆茸🤤👍🏻👍🏻

📍九鬼居酒屋
地址:西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
2025-01-27 177 浏览
位於高街 地段比較靜 卻隱藏着一間有誠意的居酒屋這裡的中午有定食 而且選擇蠻多 所有定食均配沙律或前菜 茶碗蒸 味噌湯飯或可轉稻庭烏冬今次選特上壽司定食(六貫)配熱烏冬🍱🍣六款壽司有黑目魚 石垣雕 深海池魚 鰤魚 拖羅 三文魚刺身非常新鮮 而且很肥美🍜 稻庭烏冬鰹魚湯底很香 烏冬爽滑彈牙配有冬菇和菜 整體很好吃🥗 沙律半個大蕃茄 加一點沙律菜 挺新鮮的🫕茶碗蒸雞蛋奶滑 有雞肉 蟹柳 冬菇等材料環境🏡 有露天和室內 座位闊落服務👨🏻‍🍳 店員態度有禮 回應快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
位於高街 地段比較靜

服務👨🏻‍🍳 店員態度有禮 回應快

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
午餐
2025-01-27 146 浏览
係西營盤高街有間好有好有質素嘅居酒屋,其實係銅鑼灣都有一間係總店。今日晏晝經過,見到午餐有我最鍾意嘅炙燒左口魚邊就一於入去試吓。午餐有刺身丼亦有其他煮物,我叫呢個炙燒左口魚邊帶子丼飯已經包咗沙律、茶碗蒸、味噌湯。咁啱就坐吧枱見住師傅用火槍炙燒左口魚邊,坐喺度都聞到啲魚油香味。丼飯入面嘅左口魚邊同埋帶子都經過火炙,魚油香噴噴,滴晒落個飯度,我最鍾意個飯就係已經做咗調味,除咗啲魚油仲有啲醬油同埋紫菜,加埋一齊食真係非常之好。另外佢哋嘅火炙三文魚親子丼都好正,三文魚子好澎湃,三文魚就燒到個面僅僅熟裏便仲係生,夾埋一齊食,真係一個鮮味爆彈,以咁嘅價錢咁嘅質素的確係幾抵

午餐
2025-01-20 190 浏览
👦🏻👧🏻辦完年貨,梗係要搵間靚餐廳醫下肚啦。今次就一齊黎左位於西營盤高街既九鬼居酒屋,餐廳裝潢典雅,空間感充足。🌟北海道海鮮鍋(限定)呢個限定北海道海鮮鍋認真足料,湯底鮮味濃郁,飲落好鮮甜。鍋料包括菇類、蠔🦪、蜆、大蝦🍤、冬菇、蒟蒻、大蔥等等。最值得一提既一定係海鮮類,蠔肉結實,鮮味十足;蜆肉鮮甜;大蝦結實,食落爽口彈牙!🌟薄切魚生薄切刺身用左鯛魚作為刺身,食落肉質細緻有彈性,鮮甜肥美,食完口腔仲帶有甘甜味!🌟火炙左口魚邊壽司 左口魚經過火炙後,食落魚肉外層口感緊緻,帶左少少灸燒既焦香味,內裏仍然保持到香嫩既質感。🌟櫻花木煙燻黑安格斯牛煙燻黑安格斯牛夠哂特別,餐廳採用左一個炭爐既形式上菜,入面用左櫻花木去煙燻黑安格斯牛肉,牛肉油質分佈好靚,牛脂感重,肉質細嫩,牛肉味濃,入口即溶👍👍。🌟自家製免治雞肉棒 免治雞肉棒經炭燒後外觀相當吸引,食落雞肉非常嫩滑,配上日本雞蛋,蘸蛋汁後令雞肉棒更加滑溜可口。🌟牡丹蝦壽司 牡丹蝦食落肉質甜嫩細滑,蝦膏甘香,蝦頭炸至金黃蘇脆,值得推介!

🌟北海道海鮮鍋(限定)

🌟薄切魚生

🌟火炙左口魚邊壽司

🌟櫻花木煙燻黑安格斯牛

🌟自家製免治雞肉棒

🌟牡丹蝦壽司

1K
2025-01-05 222 浏览
九鬼好岩weekend同朋友一齊食嘢氛圍唔錯,唔會太擠迫,食完仲可以慢慢傾計真心要推介佢地櫻花木煙封門柳,會喺你面前燒啲木枝,煙薰封門柳,煙香好吸引,食落好嫩滑,帶木香味壽司刺身盛都係必叫,入面三款厚切刺身,包括鰤魚同深海深魚,極肥美有魚香岩埋季節。壽司方面,三款每款有兩件,最喜歡中拖,油脂香濃如果鍾意串燒,佢哋啲串燒都唔差。自家製免治雞肉棒,外脆內嫩,味道幾重,啱啱好;雞軟骨串食落有脆口嘅口感;豚肉芫茜卷就係用豚肉包住新鮮芫茜,清新好食。仲有日本青椒仔同秋葵串,青椒仔唔會過辣,秋葵食落好滑,兩款都好啱配搭。海龍卷都係招牌菜,唔試唔得。入面包咗炸吉列炸蝦,外脆內嫩,食落好香脆,夠味,真係幾滿足嘅一口。總括嚟講,呢間居海屋真係幾chill,食物又好味—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:櫻花木煙封門柳 $328 壽司刺身盛 $598 自家製免治雞肉棒 $68 雞軟骨串 $48 豚肉芫茜卷 $140 海龍卷 $138 青椒仔串 $48 秋葵串 $28—————————————————𖠿𖥣 九鬼居酒屋 (高街) (西環)〒西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖———————

—————-

海龍卷 $138
青椒仔串 $48
秋葵串 $28

—————————————————

𖠿𖥣 九鬼居酒屋 (高街) (西環)
〒西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #西營盤 #居酒屋
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
朋友系HKU摺Lib..約佢食飯最方便梗系黎西營盤呢頭..所以今次我地就揀左黎試高街呢間居酒屋🎏入面裝修好和風 座位吾算多 但坐得好舒服😌仲有個後園有戶外位添🤡𖤘 櫻花木煙燻封門柳 | ᴴᴷᴰ𝟹𝟸𝟾是日重點‼️ 系為左佢而黎‼️呢道菜系店舖既新品黎🆕用左日本櫻花木煙燻美國黑安格斯牛🐮煙燻味超香💛 燻得岩岩好☺️牛肉肉質好嫩 熟度亦剛剛好 牛味好濃👍🏻一路食都吾知講左幾多次好好食😂必試👍🏻👍🏻𖤘自家製雞肉棒 | ᴴᴷᴰ𝟼𝟾由免治雞肉混合雞軟骨製成✨食落好有口感😚配埋生雞蛋同月見汁甜甜地.. 令味道更昇華🥰真系非常滿足😍𖤘大蔥雞串 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾雞肉嫩滑 大蔥亦吾會燒得太乾..燒既時候已淋上醬汁.. 大蔥索晒汁 真系勁惹味🥹咬落去果下好juicy爆晒汁🥹🥹𖤘雞胸軟骨 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾佢既組合系一層雞肉一層軟骨咁串埋..食落好香焦香味☺️ 好食!𖤘白鱔 | ᴴᴷᴰ𝟽𝟾好大串好厚肉💛 外層燒得焦脆..又吾會話腥..但記得趁熱食會好d🤣𖤘日本青椒仔 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾開頭驚會辣,但並不辣的❌燒得微焦 好軟淋淋..有少少蔬菜食下 幾解膩👍🏻𖤘壽司刺身盛拼盤有三款壽司、三款刺身同一款卷物🍣卷物裡面系甜蝦☺️ 好爽
朋友系HKU摺Lib..
約佢食飯最方便梗系黎西營盤呢頭..
所以今次我地就揀左黎試高街呢間居酒屋🎏

食落好有口感😚
配埋生雞蛋同月見汁甜甜地.. 令味道更昇華🥰
真系非常滿足😍

𖤘大蔥雞串 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾
雞肉嫩滑 大蔥亦吾會燒得太乾..
燒既時候已淋上醬汁..
大蔥索晒汁 真系勁惹味🥹
咬落去果下好juicy爆晒汁🥹🥹

𖤘雞胸軟骨 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾
佢既組合系一層雞肉一層軟骨咁串埋..
食落好香焦香味☺️ 好食!

𖤘白鱔 | ᴴᴷᴰ𝟽𝟾
好大串好厚肉💛
外層燒得焦脆..
又吾會話腥..
但記得趁熱食會好d🤣

𖤘日本青椒仔 | ᴴᴷᴰ𝟺𝟾
開頭驚會辣,但並不辣的❌
燒得微焦 好軟淋淋..
有少少蔬菜食下 幾解膩👍🏻

𖤘壽司刺身
拼盤有三款壽司、三款刺身同一款卷物🍣
卷物裡面系甜蝦☺️ 好爽口好甜👍🏻
其他壽司既魚都好新鮮肥美💛

最後,想講老闆同老闆娘都好nice💛
好好客💛
2024-11-05 461 浏览
想搵到一間高質嘅居酒屋都唔易~ 依間食物質素不錯之餘 服務態度都相當唔錯見佢哋仲有清酒放題 下次weekend可以去暢飲一下🍶😆-🐟北海道海鮮鍋(限定)💰$358鍾意飲三文魚湯嘅必嗌!個湯好鮮 好好飲~仲要好罕有地比成個魚頭你🤣魚肉十分嫩滑 湯入面配料仲有蝦、生蠔、蜆、豆腐、各類蔬菜🥬-🐄櫻花木煙封門柳 💰$328呢樣係老闆推薦 唔食會後悔!有少少煙燻嘅味道 肉質超嫩滑表面啲碎係成碟菜嘅精髓 好惹味幾好食 老闆話叫’脆脆醬’ 😂-🥗軟殼蟹沙律 💰$1184-5隻大大軟殻蟹 炸得乾身 食落肉嘅部分都算多 唔會得個殻啲炸粉另另外仲有啲蟹籽、沙律菜 幾開胃嘅前菜-🐮鹽燒牛舌心厚切 💰$68真係超厚切 同埋第一次食咁大舊嘅牛舌口感滿滿-🥓豚肉芫茜卷 💰$48芫茜控必食 豚肉包住滿滿嘅芫茜🌿解咗豚肉嘅油膩-🧀芝士紫蘇雞胸卷 💰$58燒到表皮有啲似雞皮咁 好脆 入面包住軟滑嘅芝士 -🍗自家製免治雞肉棒 💰$68表皮燒得脆脆的 再沾上深色嘅蛋黃汁 正!-🐟白鱔 💰$88燒烤串燒食白鱔真係冇得輸😆見隔離枱都encore咗 鮮嫩彈牙👍🏻-🍙京都厚揚豆腐 💰$58表皮脆 豆腐內𥚃軟嫩 醬汁甜鹹度適中
想搵到一間高質嘅居酒屋都唔易~
依間食物質素不錯之餘 服務態度都相當唔錯
見佢哋仲有清酒放題 下次weekend可以去暢飲一下🍶😆
🐟北海道海鮮鍋(限定)💰$358
鍾意飲三文魚湯嘅必嗌!個湯好鮮 好好飲~
仲要好罕有地比成個魚頭你🤣
魚肉十分嫩滑 湯入面配料仲有蝦、生蠔、蜆、豆腐、各類蔬菜🥬

🐄櫻花木煙封門柳 💰$328
呢樣係老闆推薦 唔食會後悔!
有少少煙燻嘅味道 肉質超嫩滑

🥗軟殼蟹沙律 💰$118
4-5隻大大軟殻蟹 炸得乾身
食落肉嘅部分都算多 唔會得個殻啲炸粉

另外仲有啲蟹籽、沙律菜 幾開胃嘅前菜

🐮鹽燒牛舌心厚切 💰$68
真係超厚切 同埋第一次食咁大舊嘅牛舌
口感滿滿
🥓豚肉芫茜卷 💰$48
芫茜控必食 豚肉包住滿滿嘅芫茜🌿解咗豚肉嘅油膩
🧀芝士紫蘇雞胸卷 💰$58
燒到表皮有啲似雞皮咁 好脆 入面包住軟滑嘅芝士
🍗自家製免治雞肉棒 💰$68
表皮燒得脆脆的 再沾上深色嘅蛋黃汁 正!
🐟白鱔 💰$88
🍙京都厚揚豆腐 💰$58
表皮脆 豆腐內𥚃軟嫩 醬汁甜鹹度適中 甜甜地
🍠甜薯 💰$28
紫薯加咗少少鹽 食落超甜😛
朋友介紹我地去西營盤呢間日式居酒居,話有出面未見過嘅日式料理,例如櫻花木煙封門柳同天然本鮪芝士三文治都係西環店限定,想食嘅朋友記得留意啦🫶🏻 店內牆身貼滿多款日本酒樽上嘅招紙,可以感受到老闆對日本文化嘅熱愛。🐮櫻花木煙封門柳 $328美國黑安格斯牛肉用日本櫻花木煙燻製法,食起上嚟有種煙燻香氣。牛味濃郁,口感鮮嫩軟腍,配上自家製醬汁食,口感層次豐富!🥪天然本鮪芝士三文治 $328紫菜夾住大拖、中拖、赤身同藍芝士,鮮甜得嚟帶有鹹香嘅味道,中間夾住紫蘇葉、牛蒡漬同黃瓜,令味道更加香。🍣火炙左口魚邊壽司 $68/兩件左口魚好肥美,面層炙燒過有陣焦香味,入口魚油非常豐富,有入口即溶嘅感覺!🍲北海道海鮮鍋 $358湯底味道鮮甜,有三文魚頭、蠔肉、大蝦同蜆,每款都新鮮鮮甜。三文魚頭嘅魚鮫肉好嫩滑帶有油脂香,大蝦爽口彈牙有蝦膏。底下仲有大量蔬菜,有娃娃菜、芋絲、蘿蔔絲、金菇、豆腐等等,食完成個人暖笠笠好飽肚。📍 九鬼居酒屋 (高街) (西環)西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖

🐮櫻花木煙封門柳 $328

🥪天然本鮪芝士三文治 $328

🍣火炙左口魚邊壽司 $68/兩件

🍲北海道海鮮鍋 $358

📍 九鬼居酒屋 (高街) (西環)
西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
2024-10-30
2024-10-27 373 浏览
九鬼居酒屋是一個充滿日本風情的餐廳,以其精緻的料理和獨特的氛圍吸引了眾多食客,而且更設有lunch Set 就更經濟抵食,咁約埋朋友/家人假日聚聚,都是一個不錯的選擇!茶碗蒸絲滑順口,加入了蟹柳、雞肉等,令口感更豐富。味噌湯湯底鮮香,搭配豆腐和香蔥,讓人倍感溫馨。蕃茄沙律則用了清新爽口沙律菜,增添了清爽的口感。名古屋鰻魚飯一打開鰻魚飯即傳來香味,鰻魚經過精心烹製,做到外皮香脆,內裡鮮嫩,配上特製的醬汁,味道豐富且層次分明,而飯粒亦吸收了鰻魚的鮮香,讓每一口都令人陶醉。九鬼特上本鮪丼飯鮪丼飯使用了各部分的鮪魚,肉質鮮美,色澤誘人,搭配香軟的米飯,口感豐富。每一片鮪魚都切得非常厚實,讓人感受到其肉質的彈性和鮮甜,讓人回味。厚切牛舌串燒牛舌厚身柔軟,嚼勁十足,讓人忍不住一口接一口。燒黑豚腩串豚腩肉質油潤,經過炭火燒烤後,外焦內嫩,滿滿幸福感。阿波德島雞翼雞翼味道醇厚,外皮酥脆,肉質嫩滑。秋葵秋葵清新可口,口感獨特,讓人驚喜。蕃薯粒香甜的蕃薯粒焦香四溢,帶有自然的甜香。冬菇經過燒烤後,冬菇鮮嫩,保留了原汁原味。

茶碗蒸絲滑順口,加入了蟹柳、雞肉等,令口感更豐富。
味噌湯湯底鮮香,搭配豆腐和香蔥,讓人倍感溫馨。
蕃茄沙律則用了清新爽口沙律菜,增添了清爽的口感。

名古屋鰻魚飯

九鬼特上本鮪丼飯

厚切牛舌串燒
牛舌厚身柔軟,嚼勁十足,讓人忍不住一口接一口。

燒黑豚腩串
豚腩肉質油潤,經過炭火燒烤後,外焦內嫩,滿滿幸福感。

阿波德島雞翼
雞翼味道醇厚,外皮酥脆,肉質嫩滑。

秋葵
秋葵清新可口,口感獨特,讓人驚喜。

蕃薯粒
香甜的蕃薯粒焦香四溢,帶有自然的甜香。

冬菇
經過燒烤後,冬菇鮮嫩,保留了原汁原味。