2022-06-19 361 浏览
在附近做完gym想搵間coffee shop食咗早餐,經過西貢街見到呢間設計幾特別,人又不多即管入去試吓。店內設計特別以黑色為主調,內裏有些座位設計很有Privacy,打卡一流,店長”烏嘴”嘅顏色非常配合店舖的黑色主調😄咖啡師很專業,很有耐性地介紹每一款豆嘅特色,雖然我最後只是點了一杯‘啡白分明’而沒有嘗試佢的手沖咖啡,但下次一定會去試。整體體驗非常好,坐得舒適食得開心,仲可以同活潑好客嘅貓店長互動下😊

2022-06-18
$150 (早餐)
//< 二分一啡·故事 >小編同朋友見到有貓店長🐈‍⬛再加上食物價錢實惠,咖啡拉花超級可愛就黎左試喇😆————————————- You Deserve A Break $99 -呢個其實係All Day Breakfast😂賣相幾靚而且好豐富!有雞扒、炒蛋、煙肉、腸、菇🍄、沙律🥗同牛角包🥐全部都幾好食😋,有唔同調味~ 肉類同菇類都juicy🥰————————————- 明太子Scallop忌廉意粉 $99 -呢個意粉煮得啱啱好~ 意粉掛汁而且味道豐富唔會過鹹💕面頭既蟹籽同木魚絲仲增添口感添😋帶子印象中無煎過但係生熟啱啱好👍🏻————————————- White wine 煮蜆 $42 -呢個比較細碗,蜆既份量唔多,難怪呢個價錢!不過味道的確幾好,白酒同cream再加紫洋蔥真係無得輸😻————————————- Hojicha $42 -呢杯焙茶奶個拉花真係好靚!入口帶有少少甘味😀————————————- Flat White $40 -咖啡香濃,味道偏酸☕️————————————*食物總類太多,餐牌不能盡錄評分:7.6/10地址:佐敦西貢街11號地舖營業時間:09
< 二分一啡·故事 >

- Hojicha $42 -
Hojicha and Flat white

呢杯焙茶奶個拉花真係好靚!入口帶有少少甘味😀
- Flat White $40 -
咖啡香濃,味道偏酸☕️
————————————
*食物總類太多,餐牌不能盡錄
評分:7.6/10
地址:佐敦西貢街11號地舖
營業時間:09:00-18:00

#二分一啡故事 #onehalfstorycafe #佐敦 #佐敦cafe #佐敦美食 #佐敦必食 #hkcafe #cafehk #香港cafe #香港美食#香港必食#美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤西餐 #🐷🐤cafe #🐷🐤佐敦
午餐
You Deserve A Break
White  wine  煮蜆
Hojicha and Flat white
行行下街突然落大雨,見到呢間咖啡店門口韆鞦勁吸睛,就入去躲一躲原來店內有隻紳士貓店長,貓貓很親人,仲好有家教唔會跳上枱唔會攻擊人,如果驚貓或者對貓敏感就要提前講聲,等店員安排返大家去合適嘅位置店主好有耐性解釋每種唔同咖啡豆風味以供選擇,更提供兩種唔同嘅杯用來體會唔同風味,可以感受到店主對咖啡嗰種認真態度糖糖 combo係 cappuccino上灑上糖蔥餅碎,糖蔥餅嘅脆脆口感配咖啡,非常新奇同有香港特色,不過如果溶曬落咖啡入面先飲就會略嫌太甜1/2 devil 係 expresso面,冰糖葫蘆底,飲嘅時候有啲咖啡香,仲有啲冰糖葫蘆碎碎咀嚼吓,酸酸甜甜配搭冰咖啡好新奇,值得一試焙茶拿鐵配搭可愛貓貓拉花,真係 cute到喵喵叫,焙茶味幾香餐廳環境好舒適,😺店長店員都好親切友善,見到開放式廚房出品都好有水準,下次一定要再嚟試下

2022-06-03
下午茶
這間型格黑色咖啡店,每一個角落都好啱打卡。不過來到之後,會認識到2位好親切的店主,佢哋好有堅持,第五波疫情前開業,也捱過咗疫情。佢哋沖出好好飲的咖啡,煮出好好食的牛窩夫,值得一而再再而三回訪👍🏻當然,我見到親切的貓店長,我個心被他吸引住了。首次見面他就坐在我袋上,之後坐在我大髀休息,回訪探貓店長是必要的🖤鵝肝炒蛋Croffle (HK$78).非常重牛油香而好酥脆嘅牛窩夫.奶滑的炒蛋,炒得剛熟.香煎的鵝肝,厚厚的,油脂分布平均,入口好奶滑呀.伴有爽脆的沙律,撈入黑醋汁,食咗可減少鵝肝的油膩,正!Croffle w/ Homemade Sea Salt Gelato (HK$48).即叫即整牛窩夫,喜歡重牛油味道而口感酥脆.好特別係配上一件糖蔥餅,脆口非常.配埋自家製海鹽雪糕一齊食,好好味.呢個價錢食到咁高質嘅croffle,真係好食又抵食😋Earl Grey Creme Brulee (HK$42).是日蛋糕的一款口味.是蛋糕狀,不似是平時食的布丁狀.食落有伯爵茶香,奶滑的忌廉中心,配有脆脆的餅底Latte (HK$40).好可愛的浣熊拉花圖案🦡.奶泡沖得好好,幼細的泡泡,拉花圖案飲到

Croffle w/ Homemade Sea Salt Gelato   &  Latte

鵝肝炒蛋Croffle (HK$78)
.非常重牛油香而好酥脆嘅牛窩夫
.奶滑的炒蛋,炒得剛熟
.香煎的鵝肝,厚厚的,油脂分布平均,入口好奶滑呀
.伴有爽脆的沙律,撈入黑醋汁,食咗可減少鵝肝的油膩,正!

鵝肝炒蛋Croffle

.即叫即整牛窩夫,喜歡重牛油味道而口感酥脆
.好特別係配上一件糖蔥餅,脆口非常
.配埋自家製海鹽雪糕一齊食,好好味
.呢個價錢食到咁高質嘅croffle,真係好食又抵食😋

.是日蛋糕的一款口味
.是蛋糕狀,不似是平時食的布丁狀
.食落有伯爵茶香,奶滑的忌廉中心,配有脆脆的餅底

Earl Grey Creme Brulee

Latte (HK$40)
.好可愛的浣熊拉花圖案🦡
.奶泡沖得好好,幼細的泡泡,拉花圖案飲到底都在,咖啡好好飲😋

Latte
2022-02-04
Earl Grey Creme Brulee
Latte
2022-05-23 255 浏览
五人一齊試吓新店,先讃開心菓cake ,當放在檯上、全部人讃cake 外表設計好正,幸好內函有朱古力及不太甜mix 得味道不錯!意粉質地有彈力,不會overcook, 配料味道濃厚woo…yum yum .latte等飲品味道控制合當,希望keep 住水準,唯一有兩三欺款失色、炸蝦味道ok,但設計上在杯三隻、好似比較無design ,因為之前幾款有design lor ,仲有蒜蓉牛意粉,味道唔夠濃,有待改進,鬆餅無突別Ah,service ok!!!正體都pass
2022-05-22
2022-05-16 197 浏览
今日咁岩去開佐敦,因為要等交收,所以就搵間cafe食個下午茶☕️飲杯野飲。一入門口就見到好親人ge貓店長😍😍😍本身我自己吾太好espresso,見到佢有個飲品叫 1/2啡白分明 見到係一款特別ge飲品mix espresso 覺得幾吸引,就叫左黎試。員工拎比我個陣,仲好親切咁同我講個飲法👍🏿另外再叫左個 鵝肝炒蛋croffle,真心好好食😋下次過黎佐敦要試埋其他野食😎😎😎整體黎講:環境氣氛吾錯🥰🥰🥰員工態度又好好👍🏿食物質素都好好😋播ge bgm 都可以令人可以好好放鬆下

一入門口就見到好親人ge貓店長😍😍😍

員工拎比我個陣,仲好親切咁同我講個飲法👍🏿
另外再叫左個 鵝肝炒蛋croffle,真心好好食😋
下次過黎佐敦要試埋其他野食😎😎😎

整體黎講:
環境氣氛吾錯🥰🥰🥰
員工態度又好好👍🏿食物質素都好好😋
播ge bgm 都可以令人可以好好放鬆下

2022-05-16
  • 1/2  啡白分明
  • 鵝肝炒蛋croffle
黑色一般讓人感覺嚴肅店面表面雖以黑色為主,但並沒有距離感在其中,菜單設計更巧妙地隱藏了傳統小食店內也有可愛老闆貓咪不斷巡視業務還會跟客人交流٩(●˙▿˙●) ▹ 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 ▹ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄▹ 二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹▹ 明太子𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽忌廉意粉▹ 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁▹ 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 貪新鮮的同伴點了店內特色飲品𓂃二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹一問之下,除了𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 竟然混合了冰糖葫蘆🍇 苦澀中帶點甜酸 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼是牛角包(𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁) 窩夫 (𝗪𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲) 既合成物竟然配上了糖蔥餅𓎩另加了海鹽雪糕🍦可以減少糖蔥餅的甜⠜⠜
黑色一般讓人感覺嚴肅
店面表面雖以黑色為主,但並沒有距離感
在其中,菜單設計更巧妙地隱藏了傳統小食
店內也有可愛老闆貓咪不斷巡視業務
還會跟客人交流٩(●˙▿˙●)

▹ 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲
▹ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄
▹ 二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹
▹ 明太子𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽忌廉意粉
▹ 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁

貪新鮮的同伴點了店內特色飲品𓂃二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹
一問之下,除了𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼
竟然混合了冰糖葫蘆🍇 苦澀中帶點甜酸

竟然配上了糖蔥餅𓎩另加了海鹽雪糕🍦
可以減少糖蔥餅的甜⠜⠜
𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲,  𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁
二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹
𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄
明太子𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽忌廉意粉
二分一𝗗𝗲𝘃𝗶𝗹
2022-05-02 164 浏览
由於疫情關係,我已有一段時間沒有出外用午膳。有一日途經西貢街想尋找好東西吃,尋找過程中發現一間新嘅cafe就去一試。當日我同朋友order 兩份“You deserve a break” 同兩杯飲品分別係 hot mocha and hot matcha, 食物質素同味道簡直係一絕,飲品嘅拉花圖案靚到同一幅精美嘅藝術品係無分別 。除了美食吸引之外,cafe 負責人同所有店員(包括🐱店長)嘅友善服務態度,這間cafe 係值得推介比大家😇😇😇希望大家可以”堅持”光顧一間咁用心經營嘅cafe啦😉
2022-04-01 283 浏览
之前經過見到呢間新Cafe,見到門口有swing chair , 已經bookmark 😉,趁 work from home,lunch就過嚟試吓。入邊裝修型格黑色為主,一入到去就見到貓店長走過來迎接 ,仲跳上我大髀 😆Staff 好nice ,會問對啲食物有乜嘢意見,大家又開心傾吓計叫左明太子帶子意粉,一拎黎已經wow一聲,好香同埋賣相好靚,有兩粒厚帶子 👍🏻Yummy 😋 Matcha latte 好飲,有cute 貓貓拉花 ☕️ 但係啲座位嘅擺位有啲怪怪地,呢方面要改善一下下次會再嚟 🙂

Matcha latte 好飲,有cute 貓貓拉花 ☕️

但係啲座位嘅擺位有啲怪怪地,呢方面要改善一下

下次會再嚟 🙂
2022-03-31