2022-01-07 1336 浏览
主打台灣料理既小店由於店主思念台灣口味所以決定開店把台灣原味帶黎香港口味係忠於南台灣風味 而食材均由台灣進口👍🏻有少量坐位 亦可以選擇外賣🥡🌟原汁牛肉麵配刀削麵牛肉燉得好淋而且好入味湯底鹹香甘美濃郁 而刀削麵十分掛湯👍🏻🌟玉米起司蛋餅餅皮食落軟嫩Q彈 蛋香味濃 內餡有拉芝🧀加🌽😋🌟台式水煎香腸香腸整得外脆內肉汁豐富而且用水煎方法冇咁油膩💯🌟肉燥乾拌飯滿滿既肉燥超級好送飯仲有滷水蛋同肉丸 好豐富🌟台式肉燥青菜肉燥加蒜蓉令到生菜更惹味😋
主打台灣料理既小店

仲有滷水蛋同肉丸 好豐富

🌟台式肉燥青菜
肉燥加蒜蓉令到生菜更惹味😋
2022-01-01 863 浏览
上環台灣味道牛肉麵 主打台灣野 店面細細 但做到店灣果種夜市風味 平時做外賣為主 簡單記錄下.⭐️麻辣牛肉麵牛肉算大舊 軟冧 刀削麵好掛汁⭐️滷雞腿肉燥飯明顯見到成隻雞脾 滿滿肉燥 飯粒粒分明⭐️玉米起司蛋餅蛋餅有份量 餅皮煎得幾香 唔厚入面粟米芝士少拉絲⭐️九份芋圓呢個做得好過好多糖水店芋圓食到明顯粒粒芋頭 煙韌 仙草都好滑..#五斗米 (太興中心) (上環)地址:上環皇后大道中237號太興中心1座地舖.⭐️評分:味道:4/5環境:3/5服務:3/5抵食:3.5/5.
⭐️麻辣牛肉麵
入面粟米芝士少拉絲
⭐️九份芋圓
呢個做得好過好多糖水
芋圓食到明顯粒粒芋頭 煙韌 仙草都好滑
#五斗米 (太興中心) (上環)
地址:上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:3/5
服務:3/5
抵食:3.5/5
話說係最凍果日發神經咁去咗中山紀念公園野餐🥶所以去咗附近餐廳買咗啲嘢食✨今次就試咗上環一間台灣餐廳 喺香港嘅台灣女仔專食開嘅台式餐廳 所以食到嘅料理都係充滿正宗嘅風味😋肉燥乾拌麵 $58唔好睇佢細細兜 咁其實都好豐富😆 肉燥口味濃郁 麵條嘅份量都好充足 而且佢嘅面整得好彈口 攪勻之後味道更好食 即使係外賣都冇失色😘仲有滷水蛋同埋肉丸 好豐富!鹽酥雞便當 $59係我喺香港食過最好食嘅鹽酥雞😭😭👍🏻冇誇張! 整得真係好好食佢嘅炸粉係甜甜地 好香脆但佢呢種唔會食到覺得好肥膩😗 炸得啱啱好 配埋肉操飯滷水蛋呢個價錢真係好抵食㗎!玉米起司蛋餅 $38超推介!食晒都唔會覺得好滯💕 餅薄又好煙韌 蛋香味都幾濃 仲有芝士配搭喺入面真係好滿足😍椒鹽花枝丸 $32椒鹽嘅口味 風味就更出!好食😎蜂蜜檸檬愛玉 $23覺得呢款嘢飲好好飲! 檸檬味酸酸地但又有蜂蜜配合中和返個味道🧡 但係因為愛玉係一大舊咁 好似仙草嗰種🧐 所以差唔多飲晒一大半都仲未食到啊🥺 如果可以剪下或者切細塊少少就更好😆😆舖頭嘅位置唔算多 所以如果有興趣去食都可以外賣拎走 水準都係咁出色㗎🥳

肉燥乾拌麵 $58

鹽酥雞便當 $59

玉米起司蛋餅 $38

椒鹽花枝丸 $32
椒鹽嘅口味 風味就更出!好食😎

蜂蜜檸檬愛玉 $23

2021-11-20 733 浏览
熱辣辣牛肉麵🍜 湯頭足夠濃 暖胃一流揀咗+$5刀削麵 麵條入味比較有筋道 唔會話好易淋晒份量十足嘅牛肉炖得軟淋台灣腸外皮香脆肉飽滿又彈牙 肥瘦相間配上鹽蒜🧄 倍增滋味蛋餅面皮煎得脆卜卜芝士🧀咸香 粟米🌽香甜要趁熱食 冷掉凝固就冇咁正😆去到甜品 冰冰爽爽嘅黑糖仙草奶凍配料豐富 有芋圓、珍珠、仙草凍甜度啱啱好 清爽唔會膩
熱辣辣牛肉麵🍜 湯頭足夠濃 暖胃一流

蛋餅面皮煎得脆卜卜
芝士🧀咸香 粟米🌽香甜
要趁熱食 冷掉凝固就冇咁正😆

去到甜品 冰冰爽爽嘅黑糖仙草奶凍
配料豐富 有芋圓、珍珠、仙草凍
甜度啱啱好 清爽唔會膩
2021-11-18
原汁牛肉麵
有日去開上環一帶,想食台灣野就search到五斗米呢間小店😀 小店主力做外賣,不過都有一張枱俾我地坐低食~ 睇牆身貼住既報導先知老闆娘為左老闆,放棄左自己既專業,同埋老闆一齊經營呢間小店,將老闆家鄉台南既味道帶黎香港,盡見愛情既偉大啊🥰👍🏽講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 鹽酥雞 ($38)鹽酥雞粒粒都好大件☺️ 有d孜然既香味~ 即叫即炸,食到最後一粒都係脆卜卜架!➿ 香辣台灣雲筍($32) 忍唔住要講樣白痴野你地知,order既時候,我睇左「雲筍」做「露筍」,好奇台灣既「露筍」係點樣,所以叫左~直到上小食個刻,我先知我搞錯左😂😂😂 辣既程度可接受,辣味唔會蓋過筍味,份量都唔少,一定要同其他人些牙啊!➿ 滷味拼盤 ($55)滷水蛋同滷水豆腐都常見,但係滷水花枝丸同貢丸都係第一次試,花枝丸仲要炸過再滷,幾特別😀➿ 玉米起司蛋餅 ($38)拎起蛋餅覺得幾有份量,但餅皮又唔會過厚,足料啊!➿ 麻辣牛肉麵 *小辣 ($58) 本身辣度係default左既,但老闆娘好好啊,整左我想要既小辣~牛肉炆得好軟冧,麵條都幾掛湯,麻辣湯既辣慢慢滲出黎🌶➿ 肉燥乾拌刀削麵 ($63)肉燥鋪滿表面~ 刀削麵有口感,煙韌

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 鹽酥雞 ($38)

➿ 香辣台灣雲筍($32)

➿ 滷味拼盤 ($55)

➿ 玉米起司蛋餅 ($38)
拎起蛋餅覺得幾有份量,但餅皮又唔會過厚,足料啊!

➿ 麻辣牛肉麵 *小辣 ($58)
牛肉炆得好軟冧,麵條都幾掛湯,麻辣湯既辣慢慢滲出黎🌶

➿ 肉燥乾拌刀削麵 ($63)
肉燥鋪滿表面~ 刀削麵有口感,煙韌控可叫!

➿ 冬瓜仙草 ($23)
➿ 蜂蜜檸檬愛玉 ($23)
睇相就知兩杯飲品既配料都落得好慷慨啊😆 仙草佔遮住哂表面!

➿ 黑糖仙草奶凍 ($32)
推介推介🌟 仙草份量超級多,佔隻碗既七八成~ 芋圓、蕃薯圓好煙韌😋 特別鍾意芋頭味,因為有芋頭粒粒喺入面☺️
2021-09-26 451 浏览
🍚🍚《五斗米》上環20210924中秋🌕後天氣開始帶點涼意🍂。呢個時候,小編最喜歡到中上環的橫街窄巷四圍逛😋,每次總會有新發現,充滿旅遊✈️驚喜嘅感覺。今次就比小編發現這間路邊小店—-《五斗米》。小店位於皇后大道中近上環的馬路旁🚦,店面超小得只能放下一張摺枱及兩張椅子🪑。小編就是愛這露天🚖環境,其實去赤柱Gill & Bar🍢,都是為了這感覺😆!當你休閒看途人☺️,途人就匆匆忙忙走過😆!感覺都幾爽!原來小店已開業兩年多,主力做外賣生意🍱。坐低期間,不斷見到佢哋接外賣☎️、包外賣🖐🏼、取外賣🤌🏼,店員忙過不停😆!眼尾又見到貼著✨《新假期》「最回味食府金獎」🏆嘅得獎小店。店員說,佢哋賣嘅就係台灣嘅味道👍🏼。🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳⭐️鹽酥炸物拼盤 HKD$55************************台灣味道✨與鹽酥炸物🧂已不能分割!呢度嘅炸物拼盤有➰鹽酥雞🐥、➰花枝丸🦑、➰百頁豆腐、➰甜不辣🟠!➕鹽酥雞🐥看上有點其貌不揚😂,什至視覺上會覺得佢會很硬🤓!但一咬之下🤩,炸漿又酥脆又薄皮🥳,內裏雞肉仲要係嫩滑😋!加埋表面嘅椒鹽五香粉🙂,難怪是小店最好賣系列👍🏼!➕百頁豆腐好搞笑😂,質感似食
🍚🍚
《五斗米》上環20210924

🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

⭐️鹽酥炸物拼盤 HKD$55
************************
➕百頁豆腐好搞笑😂,質感似食緊魚蛋🟠魚片一樣,彈牙爽口😋!
➕甜不辣🟠就應該係炸魚肉啲friend🧐,份量相當多😋!煙煙韌韌,好啱慢慢食吹下水!

⭐️麻辣牛肉麵 HKD$62 轉刀削麵+HKD$5
份量就唔算好大🙂,不過牛肉🐮比例就唔少!牛肉🐮有啲似牛腩,炆到好淋一絲絲😙,入口化☺️!刀削麵🍜嘅設計天生👶🏻就係用來掛湯,配合埋佢嘅榨菜、蔥花、伴菜、秘製醬🥣等同吃,夾個夾band 🎸!

⭐️鹽酥雞便當 HKD$59 🍱
*************************
目測平均每3⃣️個買外賣都至少有2⃣️個會叫便當🤩!成盒便當🍱超級豐富!小編order果盒,除咗一大堆外脆內juicy😋嘅鹽酥雞🐥之外,仲有勁勁多肉燥🐷嘅大白飯、伴菜🥬、鹵花枝丸🦑和鹵百頁豆腐😱!OMG😱!一個正常嘅女仔應該食唔哂嘅份量!+HKD$10仲有冬瓜茶/奶茶/烏梅汁跟埋🤔。呢個CP值🔟分有9.5678分🤓!

⭐️玉米起司蛋餅 HKD$38
************************
蛋餅🥚即叫即整,上枱時熱辣辣🔥,個面煎到脆卜卜💥。入面嘅芝士🧀,溶溶地又帶鹹香😋,同d塞米夾到痺🤣!必食👍🏼!

⭐️十三香台式鹵味百頁豆腐 (小份) HKD$20
十三香係指13種帶有不同香味嘅中藥材混合而成🥸,可以說是五香粉嘅升級版🤩!
所以佢哋嘅鹵水味特別香😍,加上台灣百頁豆腐內多孔嘅設計🤓,更能全面吸收鹵汁嘅精華🥳!

⭐️甜品:黑糖仙草奶凍 HKD$32
呢碗仙草奶凍不得了👍🏻!除咗仙草夠凍🥶夠多,上邊有珍珠奶茶嘅珍珠一大堆🧋、芋圓、地瓜圓同黑糖🖤!一碗集齊爽口嘅👅、滑嘟嘟嘅💧、咬口嘅!甜度也剛剛好👍🏻!好有台灣嘅「近jur 」🥰!

⭐️仙草奶茶 (凍) HKD$32
⭐️蜂蜜檸檬愛玉 (凍) HKD$32 *****************************
小編欣賞兩杯凍飲🥤唔落冰😙,反而成杯由雪櫃端上枱給客人😋!這樣就唔會令味道因冰粒溶解而變淡😝。仙草奶茶🧋味道很濃厚,另一杯愛玉🍋嘅份量也很多。如果可以再大杯d,就更好了🙂!

🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢

後記:小店的老闆,原來係台灣人。堅持小店主要嘅食材同醬料都由台灣進口,以確保大家能夠食到寶島嘅風味😋🥰🥰。

呢間台式小店質素唔錯,價錢抵食味道有特色,尤其係個滷水幾特別!————————❦ 招牌雙人套餐 $231❧ ❧ ❧ 原汁牛肉麵唔好睇個兜細細個,其實份量超多!牛肉有超多舊,好腍好入味,肥瘦都適中。湯底香濃,飲多都唔口渴~評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❧ ❧ ❧ 肉燥乾拌飯肉燥濃味得黎唔會太鹹,肥瘦都適中,好惹味。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❧ ❧ ❧ 滷味拼盤滷水汁有蝦米味,勁香,同平時食開嘅滷水好唔同!所有野都好入味,尤其是百頁豆腐索哂d汁真係好正。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-❧ ❧ ❧ 肉燥清菜肉燥上面有一pat蒜蓉,令個肉燥更加香👍🏻評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❧ ❧ ❧ 台灣直送黑糖花生麻糬麻糬係黑糖味,但唔會太甜,入面係花生醬,都幾香~評分:🌕🌕🌕🌘🌑-跟餐仲送一杯冬瓜茶同珍珠奶茶,真係超抵食!上環分店比較細,主力做外賣生意。如果想坐得舒服d,可以去西環分店~
————————
❦ 招牌雙人套餐 $231
❧ ❧ ❧ 原汁牛肉麵
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

❧ ❧ ❧ 肉燥乾拌飯
肉燥濃味得黎唔會太鹹,肥瘦都適中,好惹味。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
肉燥乾拌飯

❧ ❧ ❧ 滷味拼盤
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
滷味拼盤

❧ ❧ ❧ 肉燥清菜
肉燥上面有一pat蒜蓉,令個肉燥更加香👍🏻
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
肉燥清菜

❧ ❧ ❧ 台灣直送黑糖花生麻糬
麻糬係黑糖味,但唔會太甜,入面係花生醬,都幾香~
評分:🌕🌕🌕🌘🌑
台灣直送黑糖花生麻糬

肉燥乾拌飯
滷味拼盤
肉燥清菜
台灣直送黑糖花生麻糬
2021-07-01 1757 浏览
▫️主食▪️滷水拼盤 $55台灣知名滷水拼盤必叫-清爽不油膩滷得出色滷得入味. 😉一應俱全適合心大心細每款都想吃的我🥳內有:口感較多的大黑豆干🥠爽口彈牙花枝丸🦑鮮味肉丸🧆滷水絕配的滷蛋🥚..底下更有大量白菜🥬鋪墊..每款配料都把滷水汁的精華全吸光光的🧽.咬下🦷..醬汁從四方八面湧出.沾上每個角落☺️▪️肉燥乾拌麵$55懂吃台灣菜的人當然必吃的著名肉操飯/麵🤝這次被正宗刀削麵深深地吸引着我的小瞳孔👀便快快地決定了肉燥乾拌刀削麵😻香噴噴的半肥瘦肉操.入口細緻帶著香醇而甘甜的氣息👍🏻 刀削麵煙韌彈牙.每根麵條都均勻地沾上醬汁.吃上來不會太乾.非常惹味▪️玉米🌽起司🧀️蛋餅🥞$38喜歡吃手抓餅的人士必叫😙稍為微微焦黃的鬆化蛋餅🥞外酥內軟的😍裡頭更配上一流絕配的芝士雞蛋粟米🌽..熔岩般的芝士夾起來更慢慢地流出..滋味..滋味▫️甜品&餐飲▪️九份芋圓 $32這侷促的天氣.帶來低落而鬱悶的情緒😮‍💨吃回一點滋潤的甜品是最好不過的選擇🤙🏼有番薯🍠&芋頭口味的芋圓,咬下去煙煙韌韌夠彈牙.芋圓內裡更有一粒粒的芋頭粒.真材實料的🤩蕃薯味道就滋滋甜甜的🥳不過糖水如果可以再甜一點點便更佳🤤▪️黑糖珍珠鮮奶🧋$32半杯滿滿的黑珍

▫️主食

▪️滷水拼盤 $55

▪️肉燥乾拌麵$55

▪️玉米🌽起司🧀️蛋餅🥞$38

▫️甜品&餐飲

▪️九份芋圓 $32
黑糖珍珠鮮奶🧋

▪️黑糖珍珠鮮奶🧋$32
半杯滿滿的黑珍珠.彈牙爽口😁鮮奶味道濃郁.黑糖的糖漿稍為偏甜.記得要搞伴均勻😚這樣的飲用才是最佳的🤤🧋
黑糖珍珠鮮奶🧋
  • 黑糖珍珠鮮奶
2021-06-13 664 浏览
小店煮出台灣地道風味...好好味...無得輸呀麻辣牛肉麵...刀削麵厚薄均勻...咬起來彈牙...牛肉大大啖肉...咬起來更有口感...入味鬆化...富有鮮肉香...而牛肉熬湯湯頭重口味上的濃郁感勁...香氣宜人飲落又唔會太有油膩感...加埋香氣十足的蝦皮爆香嘅辣味...只是會令頭皮一直冒汗...不禁一啖一啖飲下...最後都俾我清空個盒...玉米芝士蛋餅蛋味香濃...包住半溶芝士...令人忍不住一口接一口
小店煮出台灣地道風味...好好味...無得輸呀

玉米芝士蛋餅
蛋味香濃...包住半溶芝士...令人忍不住一口接一口
2021-06-10 544 浏览
幾抵食嘅便當,雞髀大大隻一開二,容易食😆 一d都唔鞋口...幾滑, 肉燥都好香口~肥瘦適中👍成個便當仲有d菜,感覺上健康d😝同埋有豆腐 同一粒丸~ 杯奶茶都好有驚喜 唔會太甜唔會太淡😍,剛剛好最後叫埋個甜品試下,黑糖仙草奶凍😋😋😋😋
成個便當仲有d菜,感覺上健康d😝同埋有豆腐 同一粒丸~
杯奶茶都好有驚喜 唔會太甜唔會太淡😍,剛剛好
最後叫埋個甜品試下,黑糖仙草奶凍😋😋😋😋
便當
2021-06-10
便當
  • 黑糖仙草奶凍
2021-05-20 726 浏览
2021年5月20日 晴今日星期四搶到openrice 個優惠$90-$60 好抵, 叫左好多人野食🤓叫左個肉燥滷水脾便當、鹽穌雞同炸花枝丸.份量好足, 花枝丸好食, 鹽穌雞略嫌有d乾, 感覺炸得耐左, 但都可接受.個便當份量都大, 有一隻脾, 生菜, 一粒肉丸, mho 舊滷豆腐, 肉燥飯同菜. 好足料好豐富. 整體味道幾好, 係個菜有櫻花蝦煮本人唔太好同埋有d 太淋.食食下先記得影相, 花枝丸已秒清.不過食食下個肉燥飯, 俾我見到條疑似蟲的物體痴左係粒肉燥上面. 佢個肉燥都有櫻花蝦, 但呢條佢有一節節咁, 同冇左一半咁... 希望唔係蟲la😨
2021年5月20日 晴

叫左個肉燥滷水脾便當、鹽穌雞同炸花枝丸.

食食下先記得影相, 花枝丸已秒清.

2021-04-03 791 浏览
一間小小台灣店👀✨招牌原汁牛肉麵$60(南京麵/刀削麵+$5)我就簡左南京麵麵質爽口彈牙湯係店每朝用4到6個鐘熬製所以好入味唔好睇小細細碗其實相當足料 好多牛肉架 又唔鞋喎——————————————————-✨肉躁乾拌飯$55本人就覺得味道尚可可能因為唔好飯關係😂🤣但蛋都有成隻 一啲都唔孤寒——————————————————-✨玉米起司蛋餅$38呢個睇賣相已經無得輸啦滿滿流晒出黎既🧀趁熱食係相當正芝士同蛋其實真係好夾啊😋------------------------------✨九份芋圓$32老實講叫左呢個係殘念啊一心諗住一定要食芋圓點知叫錯冇仙草☹️(到底我係中意仙草定淨芋圓?)🤡不過呢碗芋圓係份量超級多!糖水底感覺好似食緊蕃薯糖水咁好不容易食台灣野忍住唔飲珍奶🤭下次有機會一定要食返仙草先得
一間小小台灣店👀

✨招牌原汁牛肉麵$60
(南京麵/刀削麵+$5)
我就簡左南京麵
老實講叫左呢個係殘念啊
一心諗住一定要食芋圓
點知叫錯冇仙草☹️
(到底我係中意仙草定淨芋圓?)🤡
不過呢碗芋圓係份量超級多!
糖水底感覺好似食緊蕃薯糖水
好不容易食台灣野忍住唔飲珍奶🤭
下次有機會一定要食返仙草先得
2021-02-07 880 浏览
今天利用openrice  訂了4碗九份芋圓芋圓有芋頭跟蕃薯口味總共有30粒左右每粒手指公那麼大如果芋圓份量減少糖水多一點就更好了不然作為「飯後甜品」的話確實會有點太飽的感覺味道就是中規中矩太久沒能去「九份」沒法比較
今天利用openrice  訂了4碗九份芋圓

糖水多一點就更好了

不然作為「飯後甜品」的話
確實會有點太飽的感覺

味道就是中規中矩
太久沒能去「九份」
沒法比較
2021-02-07
10 分钟 (外卖自取)
2021-02-03 751 浏览
肉燥飯真係好好食,半肥瘦加蝦米,好香口雞脾有啲老,但台式鹵水係咁,想講千頁豆腐好好食,彈牙口感夠特別加埋兩條菜,50幾蚊一個便當,坦白講有啲貴。但好食既程度,會令我考慮回頭。如果午餐可以送多一個cheap cheap湯,成件事應該會抵好多。P.s. OpenRice個編輯功能真係frustrating, 打咗成大篇又無咗
肉燥飯真係好好食,半肥瘦加蝦米,好香口

雞髀肉燥便當

雞髀肉燥便當
第一次試這間店,也是第一次寫食評。我買的是雞腿嚕肉飯外賣,沒想到份量小得可憐,用一個湯麵碗盛載,沒有湯沒有飲品,但卻索價$50(折實價), 老實說比一般快餐店或茶餐廳貴,且味道一般,性價比低,吃完覺得不夠飽,下次都係試其他餐廳。