2023-12-26 71 浏览
食物超鹹,一打開個蓋滷水豆腐睇落似豬紅,咬開之後連个心都係黑色,唔知滷咗幾多日先有噉嘅效果,完全沒有滷水嗰種香味,食咗兩啖唔噉再食😱,好彩只買了兩樣野試下得唔得先,沒有下次。
2023-12-26
3 分钟 (外卖自取)
下午茶
因為好耐冇食台灣野,突然間好想食,就搵吓附近有冇台灣野食,搵搵下就被我發現咗依一間專賣台灣野的外賣店,咁就即刻去試吓玉米起司蛋餅 $39 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟味道不錯,不過略過嫌覺得餅皮不夠脆,雖然玉米和起司給的份量不少,但只有四舊,所以食落唔太夠飽,如果想食飽可能就要加多一份主食,這個只可以當小食台式肉燥青菜 $35 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟雖然平時食都是油麥菜居多,不過肉燥配生菜也不錯,整體味道不會太鹹,而且肉燥給的份量很多,就算食完全部菜也剩下很多肉燥,可以再配多碗白飯以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

玉米起司蛋餅 $39 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

台式肉燥青菜

台式肉燥青菜 $35 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

2023-07-12 215 浏览
今日屋企人話熱唔肯出街食飯,我自己一個出街行下,佢話想食台灣菜,咁我順便上openrice 揾到呢間性價比高同好好食既台式餐廳餐廳以外賣為主,台式食物種類都都好多,心思思情況下揀左好幾款主食同小食返去試個人私心推薦二人套餐!好抵食!有飯同麵類各選一,另外仲有肉燥青菜,滷味拼盤,九份芋圓,珍珠奶茶同冬瓜茶,絕對性價比高!🔹原味牛肉麵/飯要讚吓呢一個原味牛肉麵嘅質地爽口彈牙,牛肉嘅湯底勁香勁好食!exactly 係地道台灣牛肉麵嘅味道啊!強力推薦!牛肉非常淋,而且份量都多,食完好滿足,不論配飯/麵都咁好食🔹雞脾肉肉燥飯雞髀肉嫩滑加上肉燥嘅味道,肉質好juicy,肉燥飯都係好正宗嘅台灣肉燥飯嘅味道!🔹肉燥乾拌麵食台灣菜點可以少得呢個拌麵呢?店家嘅肉燥好香,唔會太油,配合埋自家製嘅醬汁好好食,而且仲可以加配店家嘅自家製辣椒油,成個配搭好match 🔹玉米起司蛋餅私心推介呢一款小食!蛋餅既餡料係芝士同粟米,而且仲有滿滿既芝士,一口食落去滿是幸福既感覺🔹肉燥青菜平日屋企人都唔太鍾意食菜,但呢個肉菜青菜秒速清晒,主要都係因為加咗肉燥,提升晒成個菜既香味🔹九份芋圓食埋呢個九份芋圓真係勁正!芋圓嘅份量超

🔹原味牛肉麵/飯

🔹雞脾肉肉燥飯
🔹肉燥乾拌麵

🔹玉米起司蛋餅

🔹肉燥青菜

🔹九份芋圓
食埋呢個九份芋圓真係勁正!芋圓嘅份量超級多!仲有兩款口味喺入邊,個人偏愛食淺色既,背唔入便夾雜咗芋頭蓉😍令味道更香口

🔹珍珠奶茶冬瓜茶
喺炎炎夏日入邊飲杯冬瓜茶,真係好正,味道唔太甜,又解渴
珍珠奶茶嘅珍珠都多㗎!而且味道香濃,查筒奶嘅比例都好正🫶🏻

🔹滷味拼盤
台式嘅滷味,有我最愛嘅百頁豆腐,花枝丸,貢丸,滷蛋,雞腿肉。
滷得入味又唔會過咸,味道剛剛好👍🏻

💫五斗米 (太興中心)
地址: 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖

#相機食先 #美食推薦 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #foodstagram #foodblogger #ilovefood #foodie_features #美食推介 #餐廳推介 #上環 #上環美食 #台灣小食 #五斗米 #台灣牛肉麵
2023-07-09
2023-07-01 152 浏览
🍱平時叫外賣就叫得多今次都係第一次見到店舖嘅真身😁老闆好nice 我話鍾意麻辣就推介咗店家新推出嘅麻辣醬另外仲有生料 麻辣醬勁香口買返屋企打邊爐 或者整自家製拌麵一流鹽酥雞肉便當係久違台灣嘅味道鹽酥雞個炸漿好薄身 有少少蕃薯粉嘅黏口雞肉夠晒入味滷水雞髀便當呢個真係好滿足原隻雞髀上 滷水汁又夠晒味🍗便當都配上肉燥飯啲肉燥肥瘦比例係8比2 唔晒怕肥嘅朋友呢度嘅肉燥唔會話好油膩同好甜食得好舒服而且仲配有時蔬滷水花枝丸同埋滷水百頁豆腐食個便當真係好豐富麻辣牛肉麵啲牛肉炆到好淋 個湯頭好有台灣嘅感覺 仲有勁多酸菜我就點咗細麵 如果想有口感啲仲有刀削麵可以選擇㗎鹽酥花枝丸都好好味比我搵返響淡水嘅回憶一路行一路食晒一兜
🍱平時叫外賣就叫得多

鹽酥花枝丸都好好味
比我搵返響淡水嘅回憶
一路行一路食晒一兜
2023-06-26 97 浏览
公司附近有間平價台灣菜餐廳,所以諗住外賣同朋友一起食晚餐,好少係中上環區見到平價食物🤭⭐️肉燥乾拌麵除了肉燥之外,仲有花枝丸、滷蛋、唐生菜⭐️台灣直送黑糖花生🥜麻糬個皮好煙靱,食落係黑糖混合了花生,凍凍的,好特別⭐️台式貢丸⭐️台式花枝丸⭐️鹽酥雞口感酥脆,仲會切做一份份,方便食⭐️甜不辣(天婦羅)好煙韌,又甜又咸⭐️椒鹽花枝丸外表金黃酥香,咬開爽口彈牙⭐️台式蔥抓餅餅皮好香脆,好香⭐️熱九份芋圓⭐️滷蛋⭐️珍珠奶茶⭐️冬瓜茶⭐️蜂蜜檸檬愛玉佢地仲有賣麻辣醬同埋生料,可以用嚟送麵食

⭐️肉燥乾拌麵
除了肉燥之外,仲有花枝丸、滷蛋、唐生菜

⭐️台灣直送黑糖花生🥜麻糬
個皮好煙靱,食落係黑糖混合了花生,凍凍的,好特別

⭐️台式貢丸

⭐️台式花枝丸

⭐️鹽酥雞
口感酥脆,仲會切做一份份,方便食

⭐️甜不辣(天婦羅)
好煙韌,又甜又咸

⭐️椒鹽花枝丸
外表金黃酥香,咬開爽口彈牙

⭐️台式蔥抓餅
餅皮好香脆,好香

⭐️熱九份芋圓

⭐️滷蛋

⭐️珍珠奶茶
⭐️冬瓜茶
⭐️蜂蜜檸檬愛玉

佢地仲有賣麻辣醬同埋生料,可以用嚟送麵食

2023-06-25 66 浏览
今日我地去到上環太興中心一座既地舖,一齊試下呢間比較地道既台灣菜!今次我地都叫多左唔同既款式去嘗試!希望食到更有特色的小食!今次我開首先都係叫哂小食:包括有炸台式鹽酥雞、椒鹽甜不辣、火燒花枝丸、冷盤雲筍、台式芝士玉米蛋餅!台式鹽酥雞既味道好特別!因為佢今次除左帶鹽味仲有有辛一小辣偏甜既感覺,食落味道的舒服,唔會覺得有油膩感!同炸得岩岩好味道酥脆!另外甜不辣同花枝丸都有愛上的感覺!因為佢整既椒鹽真係好惹味同開胃口!二種食落去既感覺都係覺得好彈滑同綿密感:好鐘意呢個口感!冷盤雲筍香而帶微辣,香滑無比!配上芝士玉米蛋餅入面芝士瞬間溶化!令到口感更加難忘,難以形容好食既口感!最後我再叫左個:珍珠仙草芋丸凍!呢個太正啦,芋圓軟綿綿岩岩好,珍珠彈牙爽口、仙草嫩滑香口!真係想食完一啖再一啖👌👍五斗米🏫地址: 上環皇后大道中237號太興中心1座地下

五斗米
🏫地址: 上環皇后大道中237號太興中心1座地下
2023-06-23 33 浏览
放工去了這間五斗米買外賣同屋企人做晚餐,餐廳主打台灣粉麵飯及小食,價錢合理。先點了一個招牌2人套餐,有兩個飯麵、小食、菜、甜品及飲品。新出的麻辣醬,可以做火鍋湯底。滷雞腿肉燥麵雞腿滷得入味又夠嫩滑,而且不會過咸,肉燥肥瘦均勻,令拌麵更好味。麻辣牛肉麵麻辣味適中,不會過辣,牛肉炆得又腍又入味,還有些酸菜,令湯汁更惹味。滷味拼盤有滷豆腐、花枝丸,豆腐雖然吸收了滷水味,但不會過咸。肉燥青菜青菜表面淋上肉燥汁。九份芋圓芋圓煙韌軟糯,非常有咬口。套餐還有珍珠奶茶及冬瓜茶。鹽酥雞便當鹽酥雞即叫即炸,外脆肉嫩。台式葱抓餅葱抓餅酥脆有葱油香。玉米起司蛋餅蛋餅中間芝士半溶,還有些香甜粟米粒。脆皮椒鹽豆腐豆腐則不算香脆,但有彈性。
先點了一個招牌2人套餐,有兩個飯麵、小食、菜、甜品及飲品。

新出的麻辣醬,可以做火鍋湯底。

滷雞腿肉燥麵

麻辣牛肉麵

滷味拼盤
有滷豆腐、花枝丸,豆腐雖然吸收了滷水味,但不會過咸。

肉燥青菜
青菜表面淋上肉燥汁。

九份芋圓
芋圓煙韌軟糯,非常有咬口。

套餐還有珍珠奶茶及冬瓜茶。

鹽酥雞便當
鹽酥雞即叫即炸,外脆肉嫩。

台式葱抓餅
葱抓餅酥脆有葱油香。

玉米起司蛋餅
蛋餅中間芝士半溶,還有些香甜粟米粒。

脆皮椒鹽豆腐
豆腐則不算香脆,但有彈性。
2023-06-18 53 浏览
我哋一行三人買野上個friend屋企食嘢,由於實在太掛住台灣夜市啲小食,所以去咗五斗米買外賣。喪買咗好多嘢食都係三四百蚊,當中最欣賞嘅係鹵水百頁豆腐(非常入味,但不會過鹹不)、炸花支丸、炸鹽酥雞(外脆內嫩,仲有肉汁)、炸甜不辣(煙煙靭靭)、黑糖珍珠奶(茶味及奶味平衡,珍珠煙韌、甜度剛好)、手抓餅(非常脆口,皮身狗煙韌,世一)、粟米芝士蛋餅(芝士夠多)。老闆娘服務態度好好,有笑容。鋪頭有麻辣醬,下次買樽試下先。總結:以後想食台灣小食,五斗米係必然之選!

老闆娘服務態度好好,有笑容。鋪頭有麻辣醬,下次買樽試下先。

總結:以後想食台灣小食,五斗米係必然之選!
2023-06-17 38 浏览
五斗米係手台南老闆嚟香港開嘅舖頭🫶🏻呢度多數都係買外賣,當然如果你想同我食都可以😊可能做外賣嘅關係,比起其他台式嘅舖頭價錢相對係平👍🏻所以有啲我哋都同一款食物叫兩份😂總括嚟講炸物同埋滷水都好足了好香,呢個價錢真係值回票價👍🏻最欣賞佢嘅黑糖仙草奶凍,見到咁足料,我哋叫咗兩碗🤭🔥原汁牛肉飯~$63🔥滷雞腿~$30🔥鹽酥雞~$38🔥椒鹽花枝丸~$32🔥黑糖仙草奶凍~32🔥台灣直送黑糖花生麻糬~$32🔥台式蛋餅套餐配烏梅汁~$39🔥台式蔥手抓餅套餐配冬瓜茶~$39叫到成枱都係感覺自己好似去咗台灣夜市咁😆等緊外賣嘅時候,仲見到餐廳自己出嘅招牌麻辣醬可以用嚟加入高湯,即刻就變咗麻辣鍋底♨️😋

五斗米係手台南老闆嚟香港開嘅舖頭🫶🏻
呢度多數都係買外賣,當然如果你想同我食都可以😊
可能做外賣嘅關係,比起其他台式嘅舖頭價錢相對係平👍🏻
所以有啲我哋都同一款食物叫兩份😂
總括嚟講炸物同埋滷水都好足了好香,呢個價錢真係值回票價👍🏻
最欣賞佢嘅黑糖仙草奶凍,見到咁足料,我哋叫咗兩碗🤭

🔥原汁牛肉飯~$63
🔥台灣直送黑糖花生麻糬~$32
🔥台式蛋餅套餐配烏梅汁~$39
🔥台式蔥手抓餅套餐配冬瓜茶~$39

叫到成枱都係感覺自己好似去咗台灣夜市咁😆
等緊外賣嘅時候,仲見到餐廳自己出嘅招牌麻辣醬
可以用嚟加入高湯,即刻就變咗麻辣鍋底♨️😋
  • 黑糖仙草奶凍
  • 台式蛋餅
🤍上環·五斗米🤍五斗米係一位居於香港嘅台灣人開☺️將南台灣風味帶嚟同香港人分享餐廳大部份食材都係台灣入口嘅🔥🔥呢間分店係上環主打做外賣生意門口位置有2張小桌😌Menu上有好多地道小吃而且價錢相宜 可以試多幾款🤩😏🌈肉燥乾拌麵 $59肉燥味道不錯唔會太鹹👍🏻👍🏻如果份量俾多少少更好外賣拎返屋企麵底都唔會太乾加上蒜蓉幾惹味仲有台式貢丸+滷蛋🙂🌈炸物拼盤 $58(鹽酥雞/椒鹽花枝丸/甜不辣/脆皮椒鹽豆腐)調味啱啱好 有胡香味但唔會太重口味😎鹽酥雞個皮唔會好厚炸得好香脆雞肉仲係滑嫩 咬落外脆內軟真係有台灣夜市味道😏豆腐質感似魚蛋幾得意甜不辣煙靭幾有咬口係我想像中嘅味椒鹽花枝丸裡面有墨魚粒幾彈牙☺️☺️🌈滷味拼盤 $56(百頁豆腐/台式花枝丸/台式貢丸/滷蛋)拼盤係用十三種唔同嘅香料台式貢丸結實兼有好香豬肉味😏百頁豆腐滑嫩爽口 吸晒啲汁精華滷蛋煮得入味啖啖滷香😙😙🌈鹽酥雞便當 $59同拼盤個鹽酥雞味道一樣脆卜卜😝配搭有肉燥嘅白飯 都係多啲肉燥會更好🥹🥲🌈台式蔥抓餅 $35抓餅比較厚身 如果薄啲會更酥脆味道唔錯嘅 淡淡蔥味🌈九份芋圓(熱) $32芋圓睇你鍾意食煙韌嘅地瓜圓定芋圓兩者都好煙韌軟糯仲有粒粒芋
🤍上環·五斗米🤍

外賣拎返屋企麵底都唔會太乾
加上蒜蓉幾惹味
仲有台式貢丸+滷蛋🙂

🌈炸物拼盤 $58
(鹽酥雞/椒鹽花枝丸/甜不辣/脆皮椒鹽豆腐)
調味啱啱好 有胡香味但唔會太重口味😎
鹽酥雞個皮唔會好厚炸得好香脆
雞肉仲係滑嫩 咬落外脆內軟
真係有台灣夜市味道😏
豆腐質感似魚蛋幾得意
甜不辣煙靭幾有咬口係我想像中嘅味
椒鹽花枝丸裡面有墨魚粒幾彈牙☺️☺️

🌈滷味拼盤 $56
(百頁豆腐/台式花枝丸/台式貢丸/滷蛋)
拼盤係用十三種唔同嘅香料

單買$55/罐 小小一匙加入拌麵/飯 正👍🏻👍🏻
仲可以依個人口味加入高湯即成麻辣湯底
最適合鍾意食辣嘅 打邊爐就唔洗煩啦😎
2023-06-02
8 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 滷水拼盤
2023-06-05 61 浏览
見身邊朋友都去左台灣食好野 我唯有係香港都買地道台灣外賣過下口癮😋 五斗米係上環一間台灣外賣店 食材醬料堅持係台灣進口 係正宗台南風味🇼🇸招牌雙人套餐好抵食 自選2款麵飯 滷水拼盤 肉燥青菜 九份芋圓 珍珠奶茶同冬瓜茶~ 我哋三個人食 驚食唔飽 仲叫咗啲小食😋招牌雙人套餐$238原汁牛肉細麵湯底甘鮮濃香 睇個顏色就知濃郁🍜 牛肉好多舊 入味軟腍 細麵滑溜掛湯 仲有酸菜新鮮爽脆🙌🏻滷雞腿肉燥飯肉燥用上半肥瘦鮮豬肉 味甜油香 滿滿既肉燥撈飯食岩岩好🥰 原隻雞腿肉質軟腍 啖啖肉 好入味~滷味拼盤滷水汁香濃 滷得入味 帶甜唔會過鹹 百頁豆腐爽彈入味 煙靭Q軟 好少係香港食到滷貢丸同滷花枝丸 口味好地道肉燥青菜青菜配埋蒜蓉肉燥變得冇咁寡 爽口🥬九份芋圓芋圓份量超多 煙煙韌韌 仲有粒粒芋頭 糖水底唔太甜 對我黎講岩岩好🙌🏻珍珠奶茶好欣賞凍飲唔會加入好多冰粒 味道唔會沖淡左 珍珠Q彈🍼冬瓜茶清甜 消暑一流❄️玉米起司蛋餅 $39蛋餅加上芝士玉米 蛋餅加上半融芝士冇得輸 仲有拼絲效果 襯熱食一流🧀滷蛋 $10 滷得入味 滷到蛋入面都有滷水味🥚滷雞髀 $30炸物拼盤 $58炸物即叫即炸 炸得酥炸唔油膩 叫

招牌雙人套餐$238

滷蛋 $10
滷得入味 滷到蛋入面都有滷水味🥚

滷雞髀 $30

炸物拼盤 $58
炸物即叫即炸 炸得酥炸唔油膩 叫拼盤就可以咩都食啲 有鹽酥雞 百頁豆腐 甜不辣 花枝丸✨加入適當嘅調味 鹽酥雞仲保持嫩滑 甜不辣煙煙韌韌有咬口

台灣直送黑糖花生麻糬 $32
黑糖麻糬皮包住滿滿花生醬 花生味濃郁 推薦🥜

麻辣醬 $55
朋友好中意食辣 所以老闆麵介紹左新出既麻辣醬比我地🌶 用左台灣直送既台灣辣椒 蝦米 花椒等自家炒 麻香火辣 用嚟整拌麵或者麻辣鍋都正😋

係香港小店食到正宗台灣味道 價錢又唔貴 必定回訪🤤🤤

五斗米
📍上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
2023-06-04 51 浏览
店名: 五斗米地址: 上環皇后大道中237號太興中心1座地舖上環站A2出口,行3分鐘環境: 外賣價錢:4.5/5味道: 4.5/5呢間以外賣為主嘅台式餐廳,價錢行親民路線,味道亦完美還原台灣嘅風味😚原汁牛肉飯❤️❤️❤️❤️❤️$63牛肉勁大舊,份量完全比得唔手軟,而且肉質淋而入味,牛肉加上佢地嘅汁再撈飯食,味道啱啱好😋肉燥乾拌飯❤️❤️❤️❤️❤️$59肉燥份量多得黎唔太咸,撈埋飯食就啱啱好,滷蛋同樣入味,好有台灣嘅味道😌滷味拼盤❤️❤️❤️❤️$56有滷蛋,貢丸,豆腐同青菜,一個人就咁食一個拼盤都好夠飽🙈同樣都係非常之入味😋玉米起司蛋餅❤️❤️❤️❤️❤️$39粟米份量多🌽,芝士就算拎到翻屋企,食個陣都係呈拉絲嘅狀態,滿足😆台式肉燥青菜/白菜滷❤️❤️❤️❤️$35/$35其實兩款食落去好似,都係滷水菜,口感上生菜更有咬口,但白菜滷就比較淋同入味🥬九份芋圓(凍)/黑糖仙草奶凍❤️❤️❤️❤️❤️$32/$32芋圓有芋頭味,口感QQ,黑糖仙草奶凍有仙草,芋圓,珍珠🤣食落好有咬口烏梅汁(凍)/黑糖紅棗茶(熱)❤️❤️❤️❤️❤️$18/$32烏梅汁飲落似酸梅湯,酸酸甜甜咁,都幾開胃🤪黑糖紅棗茶飲落微甜,好養生🙈#stitchfoodie上環#food
店名: 五斗米

$32/$32

烏梅汁(凍)/黑糖紅棗茶(熱)❤️❤️❤️❤️❤️
$18/$32

#stitchfoodie上環

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-05-31 42 浏览
五斗米♥️ 高質抵食🤤台式料理系由居於香港嘅台灣女生開設食材與醬料堅持由台灣進口💯台灣風味一共有兩間分店~我去左上環分店買外賣呢間小店店員有禮、食物高質美味👍🏻。鹽酥雞便當 $59便當🍱好靚~材料豐富鹽酥雞炸到外脆內軟~仲配埋鹵豆腐、鹵水丸 白飯更跟有配菜同埋鹵肉碎~用來撈飯一流。麻辣牛肉面 $63牛肉面湯底漲郁♥️👍🏻牛腩好入味~🤪湯麵好掛汁🤭攞到返屋企仲好好味。麻辣鹽花枝丸 $32 小食可自選麻辣/椒鹽 ~ 簡左麻辣 真系辣得過癮 。珍珠奶茶 🧋$23珍珠Q彈~茶味都夠。蜂蜜檸檬愛玉 $23愛玉jelly 口感~ 飲落酸甜開胃大家來開呢頭可以一試💯📍上環皇后大道中237號太興中心1座地鋪📍 西環堅尼地城厚和街44號地下9號鋪
五斗米♥️ 高質抵食🤤台式料理
系由居於香港嘅台灣女生開設
食材與醬料堅持由台灣進口💯台灣風味

一共有兩間分店~我去左上環分店買外賣
呢間小店店員有禮、食物高質美味👍🏻

。鹽酥雞便當 $59
便當🍱好靚~材料豐富
鹽酥雞炸到外脆內軟~
仲配埋鹵豆腐、鹵水丸

白飯更跟有配菜同埋鹵肉碎~

用來撈飯一流

。麻辣牛肉面 $63
牛肉面湯底漲郁♥️👍🏻牛腩好入味~🤪

湯麵好掛汁🤭攞到返屋企仲好好味

。麻辣鹽花枝丸 $32
小食可自選麻辣/椒鹽 ~

簡左麻辣 真系辣得過癮

大家來開呢頭可以一試💯
📍上環皇后大道中237號太興中心1座地鋪
📍 西環堅尼地城厚和街44號地下9號鋪
2023-05-30 47 浏览
店舖小小,員工有禮,質素也從食物反映出來了,超高質呀‼️‼️鹽酥雞便當~鹽酥雞炸得十分之酥脆不油膩,內裡的雞肉仍保持嫩滑,味道跟台灣吃到的完全一樣,超好吃~原汁牛肉飯~牛肉冧軟,湯汁非常香,湯汁裡有蔬菜,牛肉數量也不少,抵吃~滷雞腿肉燥飯~雞腿是原隻雞腿,滷汁很入味,雞腿能拿得起肉不散,肉燥粒也很多~台式肉燥青菜~加入了肉燥,令青菜不寡,沒有青味,吃起來多了一入油潤度~滷味拼盤~有貢丸及台式豆腐,兩樣都滷得同樣入味,豆腐的質感帶點Q彈,超好吃~台式蛋餅套餐~蛋餅煎後很香,帶點煙韌的麵筋口感,頂上加了甜甜的醬汁,完全是台灣的味道~九份芋圓~芋圓煙煙韌韌,很Q彈,芋香比例剛剛好~珍珠奶茶及冬瓜茶~都是二人餐配的,奶茶茶香較濃那種,珍珠Q彈;而冬瓜茶則清甜一點的,感覺很滋潤~珍珠鮮奶~鮮奶是濃厚一點那種,加上微甜的Q彈珍珠,味道一流~

九份芋圓~芋圓煙煙韌韌,很Q彈,芋香比例剛剛好~

2023-05-29 70 浏览
疫情之後都冇去過台灣啊,真係好掛住啲台式小食,送完亞女去學嘢,又醒起附近有間台式小食外賣店,即刻諗到買返去加餸先!今次就買咗炸物拼盤$58)-叫拼盤樣樣都有啲,咁就唔使煩啦,呢個炸物拼盤有鹽酥雞,炸墨魚丸,甜不辣同炸豆腐。墨魚丸好彈牙😋甜不辣又有咬口👍台式葱抓餅。($35)去台灣必食嘅葱抓餅好鬆化,用手撕開食一絲絲咁,層層分明,好有葱油香!滷味拼盤($56) 滷水汁好香濃,有貢丸、花枝丸、百頁豆腐及滷蛋,仲有啲蔬菜墊底,全部滷得好入味😋滷雞腿 ($30)$30一份,有兩大隻滷水雞腿,真係好抵食,啖啖肉好入味又嫩滑👍台式水煎香腸 ($40)夠晒台灣風味😋香辣台灣雲筍(冷盤)($32)好耐未食過呢種冷盤啦,真係唔係度度有得食,香香辣辣好惹味又爽口😋台式肉燥青菜 🥬($35)生菜朔晒啲肉燥汁用嚟撈飯,真係
今次就買咗
炸物拼盤$58)-
叫拼盤樣樣都有啲,咁就唔使煩啦,
台式葱抓餅。($35)
滷味拼盤($56)
滷雞腿 ($30)
台式水煎香腸 ($40)
夠晒台灣風味😋
香辣台灣雲筍(冷盤)($32)
台式肉燥青菜 🥬($35)
生菜朔晒啲肉燥汁用嚟撈飯,真係
2023-05-24
10 分钟 (外卖自取)
  • 一口蔥餡餅
  • 滷水拼盤