2014-11-26 1412 浏览
呢間新開時見門外排灑隊諗住一定吾差等到人氣冇咁多就可以即時入坐傍晚8時 人流不多 不用等候坐底後會比一張外賣紙你簡野食職員沒有同我地講清楚個流程係隔離台顧客話我地知自己出去買途中見職員同外國客不懂溝通 便流失顧客眼見啲人一邊食一邊另頭 就已經覺中伏添我感覺上新加坡食物應該是香濃 好食 不是淡而冇味一邊食5分鐘內職員詢問食物齊未超過5次 有些煩 你們職員沒有溝通嗎?煩擾到個客冇對不起 詢問態度差店鋪好似冇開冷氣 入到去又焗又熱隔離台熱到快啲食完即刻走外賣紙 食物款式不多 選擇有限提一提原來餐牌不只一張收銀位有張Set 不留意不會知自行去收銀處付錢後有比左個電子盒以為係BB機 收銀職員冇講點用原來係放係張台有個圖案既地方(見下圖)新加坡糖心蛋10蚊 2隻一口一粒蛋好正仲有好生既蛋白全晚最好食既食物椰漿飯用椰漿煮熟的米飯內裡附送一條頭髮青瓜上面有一點辣醬用來撈飯先有味道有豆角辣味 酸瓜酸蘿蔔 呢碟野最好食既雞翼 吾脆好似炸完放左超過1小時 又吾熱海鮮炒河粉河粉冇炒既質咁 好硬得個色冇咸味 個汁好似口水液體簡直係難食奶茶沙冰冇乜奶茶味 冰又溶左但都幾好飲玫瑰沙冰粉紅色好靚入落好似係有荔枝味幾好
呢間新開時見門外排灑隊諗住一定吾差
提一提原來餐牌不只一張
收銀位有張Set 不留意不會知
自行去收銀處付錢後有比左個電子盒
以為係BB機 收銀職員冇講點用
原來係放係張台有個圖案既地方(見下圖)
新加坡糖心蛋10蚊 2隻

當你食完 職員問仲要吾要 你地記住話要
因為職員問碟野仲要吾要 我話吾佢連未飲灑杯野都收走
2014-11-25
2014-11-26 1254 浏览
經常排長龍既過江龍不得不試本身想食下佢地出名既吐司,只係當日有少許唔舒服,想食熱少少既野所以最後揀左椰漿飯,結果是惡夢的開始…… 環境真係唔好提,衛生到枱面泛哂油光咁我自己有潔癖就算啦,又唔好咩都賴哂人……只不過,第一次去係幾隻蒼蠅,第二次去有蜜蜂其實我想問好耐……我係去左香港公園定去左間餐廳?椰漿飯 $48炸雞係大舊多肉,感覺上就大份足料既但凍到滲哂油,炸皮稔軟而唔係正常該有既脆度唔好食既你俾咁大份我有咩用?:^(((((((((((((((((((((((其他伴菜都係凍既,不過呢d食物凍就有道理姐……左上既豆角雖然油,但香口夠味重點就係佢油,調味只係包褢係外面,豆角仲係清甜爽脆酸瓜清新爽口,酸中帶微甜,唔會太刺激,仲幾醒胃參巴醬辣中帶少許甜味,又有微微鹹香鮮味油份唔算太多,唔會好膩口椰漿飯帶椰香,唔會過份濕黏,冇爛飯情況出現:^)結塊不多又有少許嚼勁煎蛋帶焦香,但蛋白部分有點老韌,蛋黃就係溏心既整體黎講份量幾少,價錢又唔平,唔抵食/___另外一提飲水要俾錢,隔離枱話係新加坡既慣例我冇去過就唔知啦,但有親戚住果邊加埋上網搵資料都完全冇提過有咁既事……

經常排長龍既過江龍不得不試
所以最後揀左椰漿飯,結果是惡夢的開始……

環境真係唔好提,衛生到枱面泛哂油光
咁我自己有潔癖就算啦,又唔好咩都賴哂人……
只不過,第一次去係幾隻蒼蠅,第二次去有蜜蜂
其實我想問好耐……
我係去左香港公園定去左間餐廳?
椰漿飯 $48

炸雞係大舊多肉,感覺上就大份足料既
但凍到滲哂油,炸皮稔軟而唔係正常該有既脆度

其他伴菜都係凍既,不過呢d食物凍就有道理姐……
左上既豆角雖然油,但香口夠味
重點就係佢油,調味只係包褢係外面,豆角仲係清甜爽脆
酸瓜清新爽口,酸中帶微甜,唔會太刺激,仲幾醒胃
參巴醬辣中帶少許甜味,又有微微鹹香鮮味
油份唔算太多,唔會好膩口

椰漿飯帶椰香,唔會過份濕黏,冇爛飯情況出現:^)
結塊不多又有少許嚼勁
煎蛋帶焦香,但蛋白部分有點老韌,蛋黃就係溏心既
整體黎講份量幾少,價錢又唔平,唔抵食/___

另外一提飲水要俾錢,隔離枱話係新加坡既慣例
我冇去過就唔知啦,但有親戚住果邊
加埋上網搵資料都完全冇提過有咁既事……

题外话/补充资料: 我係咪幫佢儲夠左60個喊-__
2014-11-22 1478 浏览
當知道新加坡過江龍亞坤要在香港開分店時已經想試,但當時熱潮仍在且評價麻麻,所以打消了一試的念頭。早陣子在團購網見到亞坤竟然有出優惠,便決定要跟baka試試,心想連鎖店的質素應該不會太差,最多跟預期不符而已。從尖東站約步行五至十分鐘便會見到位於街口轉角的亞坤,非常顯眼和易找。餐店是以半自助形式,甫入店,店員便指示我們到二人座再遞上餐牌,決定好才到收銀處點單,之後再等店員送上食物。我們不試最傳統的咖央多士,選了較新式的亞坤蒸面包($18)。蒸麵包以點心蒸籠呈上,共有四件,食物巧妙地將咖椰醬結合中式包類點心的特色,欣賞其配搭。白麵包裡塗有咖椰醬及夾有厚厚的牛油,散發淡淡咖椰味,即使夾著牛油也不覺太油膩,蒸麵包口感鬆軟,味道不俗,可以一試。可惜的是這款為當天唯一滿意的菜式…baka點了新加坡雞肉飯($48),雞肉、油飯及各樣配料排列整齊,賣相不俗,但份量偏少,若以正常男生的飯量來說是遠遠不足。之前在新加坡也曾吃過海南雞飯,但其雞肉總覺得不夠在香港吃到的肥美。是次也不例外,雞肉不夠嫩滑,而且雖然雞肉飯很快送上,但明顯地油飯不夠熱。 而我則點了辛辣蝦仁亞坤三文治($32),從餐牌的圖片看來還以為是
亞坤蒸面包
可惜的是這款為當天唯一滿意的菜式…
新加坡雞肉飯
辛辣蝦仁亞坤三文治
而我則點了辛辣蝦仁亞坤三文治($32),從餐牌的圖片看來還以為是類似Panini,可惜卻事與願違。
將餐紙打開,方包表面只有略為烘過的痕跡,跟照片中Panini深刻的啡紋大相逕庭,失望。
三文治的餡料是辛辣蝦仁和生菜,不算辣,味道正常,但整體方包口感過份軟腍,只是很普通的三文治換上辛辣餡料而已。
旁邊配有薯條和酸瓜,但質素都是普通,而且不論份量、味道上均缺乏誠意。
餐飲方面點了亞坤招牌熱奶茶的大杯裝($26),奶茶跟港式奶茶略有不同,奶香較香濃和偏甜,都算可以。

幾年前去新加坡時也試過亞坤的食物,當時覺得味道一般,但既然是名店當然仍想再試過清楚,然而今次一試也沒有改變我對亞坤的看法…
除了亞坤三文治覺得不好吃外,整體食物質素可以接受,沒有名氣的來得大,但亦沒覺得如其他食評所寫般難吃,如果只當它為普通新加坡食店還是可以接受的。
2014-11-09
團購
亞坤蒸面包
2014-11-14 9 浏览
同事去食完返黎話好食,48蚊個飯全部食晒,肿帶埋土司返黎食。試左一1舊,ok喎,於是就去左叫外賣。1點鍾食飯人緊係多,要排队,叫左份海鮮蝦面同杯檸檬薏米水,$70面好粗硬,d料好少啊,湯底還算可以,杯飲都麻麻地佢哋堂食個地面好滑,好似隨時會滑滑親,行路小心D
1點鍾食飯人緊係多,要排队,
叫左份海鮮蝦面同杯檸檬薏米水,$70
面好粗硬,d料好少啊,湯底還算可以,杯飲都麻麻地
佢哋堂食個地面好滑,好似隨時會滑滑親,行路小心D

2014-11-14
外卖自取
試食活動
  • 咖央牛油多士
2014-11-13 1215 浏览
買了 COUPON 才睇食評, 嚇了一跳, 以為中伏. 那天經尖沙咀, 順便去吃個下午茶.叫了A餐, 包括 :1. 經典奶茶 - 我叫了小奶小甜. 可能因奶少, 顯得茶味十分香十分濃, 茶的溫度亦夠. 比現時一般茶餐廳好得多. 確實名不虛傳!2. 雙蛋 - 只吃蛋黃便可, 蛋白無甚特別. 這蛋不是我平時買到或吃到的那種, 蛋黃很大很深色, 十分甘飴味美! 不過美中不足是雙蛋只是室溫. 3. 咖央鮮牛油多士 - 薄薄的四小片. 初時以為是普通的牛油多士, 但覺十分甘香, 揭開看原來是鮮油, 立即有點罪惡感 (因已吃了兩個蛋黃). 餡算足料, 但不明為何完全不熱.正值下午茶時段, 沒太多人, 招呼也不太差, 有幾個仲很有禮貌添! 我選了窗邊的梳化, 座位十分舒適. 看著繁忙街道,  呷口奶茶, 倍覺愜意.盛惠 $39, 用團購後只 $27. 算極抵吃.整體也值笑臉.
叫了A餐, 包括 :
. 確實名不虛傳!

盛惠 $39, 用團購後只 $27. 算極抵吃.
整體也值笑臉.

2014-11-12
團購
  • 奶茶
2014-11-11 1178 浏览
好難食,咖喱雞飯,雞肉完全無雞味,汁就好一般,咸得很。咖喱咖沙蝦麵,不可以轉換為其他食品如烏冬,可能是set定,減少他們流程上的改動。水汪汪的,不好食。奶茶也不及香港傳統的茶餐廳, 水汪汪的。咖椰牛油吐司,乾乾的,味道算OK。侍應生 也許是part time 的,我還未吃完便想收我的碟,又常常問客人是不是已到齊已叫的食物.真不知是否他們不夠碟, 也許他們連客人order的東西也keep track 唔到。不再去,$152兩人的午餐,不算袛,最差是不好食。😱 好像比亞坤 了!!
好難食,咖喱雞飯,雞肉完全無雞味,汁就好一般,咸得很。

奶茶也不及香港傳統的茶餐廳, 水汪汪的。

咖椰牛油吐司,乾乾的,味道算OK。

好像比亞坤 [坤]了!!
2014-11-04 1274 浏览
我上星期係尖沙咀到到過 Ya Kun, 千萬分失望, 有以下幾點:環境: 一坐低就有陣陣嗅味, 連小朋友都不停話嗅, 原來係因為抺枱布萬分不潔, 傳來陣陣異味, 告知伙記, 冇什反應, 連原因告知經理, 都未見經理能叫到伙記再去處理.服務: 沒有一個伙記有笑容, 有需要叫伙記, 一個一個的只說等等, 但態度極差, 其實比較其他快餐店已算少客人, 又已經不用伙記落單. 在香港的大家樂或大快活均為大型之快餐店, 貴店之服務均比下去. 如貴店是茶餐廳的話, 連一杯水都要收費, 更不明所以.食品:- 蒸面包居然是凍的, 問伙記應否這樣, 扮聽不明, 完全答不到問題.- 奶茶及咖啡味差, 與新加城根本就不能比- 椰醬飯及Laksa根本就貨不對版我只能講一句, 請好自為之!!

食品:
- 奶茶及咖啡味差, 與新加城根本就不能比
- 椰醬飯及Laksa根本就貨不對版

我只能講一句, 請好自為之!!
2014-11-02
2014-10-26 2114 浏览
經過尖沙咀才發現阿坤就位於這裡,之前聽過呢個名,大概都是雜誌介紹,然後腦海中依稀記得阿坤。今晚無意中經過此處,見人不多,於是便選了阿坤。兩個人點了兩個飯,兩杯凍飲及一個咖央多。見食評中的麵也不獲好評,於是便選了飯,款式不多,於是選了咖哩雞飯。見到隔離臺小朋友起勢係咁食海南雞飯,於是也點了一個。兩個油飯味道不太濃烈,泛出淡淡雞味,不俗。至於咖哩雞就算吧啦,一D都唔香;不辣,所以亦可能適合某類人士。海南雞是可以一試的,個人常吃泰式海南雞,味道較重;這個味道較平衡,如果一個人食,就一定係揀海南雞飯了!飲品左為凍鴛鴦,點了普通的(不是加煉奶個款);左是凍奶茶(加煉奶個款)左:味道不錯,個人喜歡冇咁甜;茶味較咖啡味多一點右:加煉奶令整杯變得偏甜,其他沒有大問題,比港式奶茶茶味會輕一點咖央多,第一次食咖央多是在沙巴,再點咖央多是因為個人認為咖央多的牛油要夠凍,咖央醬要多到四邊都塗滿,麵包方面則沒有要求。這個呢,看相也知,與期望相距甚遠,而且當時其中兩片是沒有加牛油,要叫店小二幫手換另一碟。
咖喱雞飯
海南雞飯
左:味道不錯,個人喜歡冇咁甜;茶味較咖啡味多一點
KAYA TOAST
2014-10-19
2014-10-22 2185 浏览
一直想試試早前瘋魔一時,店外總是排著長長人龍的「亞坤」,這次走到尖沙咀附近行經時,可能由於時候不早,竟然不用排隊,就入去一試吧~點餐以自助形式,取過點餐紙後自己找位置,畫好後再到收銀處購買,然後店員會將一個電子感應器交給客人,再等候店員把食物送到,雖然人流一般,但食物製作時間頗長招牌雞肉飯賣相擺放得十分漂亮,位於置中的是油飯,左邊放有雞肉,前方放有青瓜蕃茄作伴碟,而後方則放有兩款醬汁雞肉只是用了一般的雞扒,感覺就像蒸雞肉一樣沒甚麼味道,肉質亦只是一般,不算嫩滑,令人失望。而油飯,味道頗香,質感較淋,可能是由於雞肉實在太平凡,所以突顯出油飯特別好吃吧法式咖椰芝士吐司由於一向愛吃咖吔,所以對這個法式咖椰吐司充滿期望,但等候多時,當吐司來到時,完全沒有熱辣辣的感覺,只是微暖。扁扁的吐司中間夾著芝士,切成4份,旁邊有少許咖椰醬可以自己加入撕開時,芝士已拉不出絲,入口沒有脆的感覺,軟軟的,有點像薄片的西多士,幸好芝士份量不算太少,吃落有芝士的咸香,沾上咖椰醬後,咸甜夾雜。整體上吐司質素一般,反而較欣賞那少少的枷椰醬玫瑰花沙冰紅豆超粉紅色的顏色,感覺有點怪想,入口甜度非常的高,甜得過份。沙冰. .
招牌雞肉飯
法式咖椰芝士吐司
玫瑰花沙冰紅豆
超粉紅色的顏色,感覺有點怪想,入口甜度非常的高,甜得過份。沙冰. . .只有少量的冰碎,叫作奶昔可能比較適合吧. . . 而玫瑰味,估計是加入了大量的玫瑰糖漿混合作擺. . .但總算有玫瑰香,而紅豆,拌勻後被玫瑰味蓋過了,吃不出紅豆香. . .由於過甜的關係,喝了一半便投降了
焦糖咖啡沙冰
若以前者比較,焦糖咖啡沙冰感覺明顯好多了,雖然甜度也是比較高,但總算咖啡味尚算香濃,入口順滑,不過同樣地口感不似沙冰,放在室溫下不久就變成一杯凍咖啡了
後記
不知道是由於對亞坤的期望過高,還是食物不太合港人口味,但質素真是有點令人失望,若果轉轉心態,當作是一間位於尖咀的快餐店,以這個質素可能也算是不錯的
2014-10-08
2014-10-21 1561 浏览
之前已經想同我男朋友食但因為之前太多人排隊既關係一路都未去食到而家先走去試本身見到咁多負評都知唔會太好味但估唔到可以難食到咁我地一人一個蝦麵 叫多個咖央多一杯奶茶一杯檸檬意米水個蝦麵得兩隻蝦仔 超多油奶茶甜到不得了意米水就淡而無味得件多士較好味我地兩杯野都只係飲到一半.....估唔到飲品都可以飲唔哂!以後唔會再食
之前已經想同我男朋友食
個蝦麵得兩隻蝦仔 超多油
奶茶甜到不得了
意米水就淡而無味
得件多士較好味
我地兩杯野都只係飲到一半.....
估唔到飲品都可以飲唔哂!
以後唔會再食
蝦麵
2014-10-20
2014-10-15 1303 浏览
在香港見到阿坤, 意外得即使已吃了午餐不久, 都仍然忍不住跳入去, 最起碼都要飲杯奶茶加一份咖央多士. 一進去就要去排隊買票, 一路排, 一路滴汗, 發現原來四周無論坐或企的人, 都跟我一樣不停用紙巾抺汗, 心中暗罵為何這麼大的鋪, 竟然冷氣不足, 叫客人如何吃得舒服呢?! 終於等倒我期待已久的奶茶了, 茶味不夠濃, 煉奶又太多, 感覺就只有 "甜", 完全沒有奶茶應有的味道, 失望! 輪到我最愛的咖央多士了, 咖央和牛油都不算少, 吃落可以感受到咖央的那份味和香, 自從幾年前在新加坡吃過後,很久已沒有嘗過這份味道了  正 ! 如果鋪面能改善一下冷氣溫度, 我下次還是會再來光顧的, 但下次我會試咖啡, 因我聞到隔離枱的咖啡味很香, 值得一試 !

正 !

2014-10-12
  • 咖央多士
Try the food there and all i can say is a disgrace to Singapore and Malaysia food! A total rubbish into the taste buds!Food tried: A simple kaya ball without any kaya paste and was told by the manager that kaya paste was mixed with egg to produce the ball! A total nonsense remark from the manager who knows nothing abut the food!Nasi Lemak, tasteless- rie with no coconut fragrant and taste, chili paste which is horrible!Curry Laksa which is worst that cup noodle!Kopi O which taste like plain wate
Food tried:
Kopi O which taste like plain water mix with coffee syrup and Singapore tea taste like milk mix ith water!

A total rubbish food and service is horrible! I would not recommend or even tell anyone about this so alled eatery place! A total embrassment and disgrace!

Don't even think or attempt to taste this rubbish!!!!!
2014-10-14
2014-10-13 1519 浏览
開show前同呀q家人一齊食,晚上好多人,我地入坐後d人多到要排隊。呢度好似food court咁,cashier度點完餐佢會俾個remote既野你等餐,雖然如此,我地d餐最後都係由waiter拎過黎,唔洗行出去。我地叫左咖哩雞面,喇沙同咖哩雞飯。咖哩雞飯同面都係兩隻雞全翼,食起黎好唔方便,雞肉好淋,咖哩都有少少喇沙feel,正。佢地既飯係用黃油飯,淡淡油香,唔錯。呢個喇沙有d失望,佢係用瀨粉,唔太吸到個喇沙湯底。而咖哩雞面係用油面,吸哂湯底精華。湯底方面,呢度既喇沙好有蝦味,椰味相對較少,辣味亦較重。一開始食心入面總係覺得唔太好味,但食耐左又覺得都ok吖。個咖啡就好有趣啦,見佢咁黑古甩特,原來一早已經加入左煉奶,味道都幾有趣。不過下次我都係會去番好時食

不過下次我都係會去番好時食
2014-10-10 1867 浏览
雖然明知道食評很差,但真的很想去試,所以便來了。一直知道星加坡很出名,竟然在港開分店,所以很想去試,去到排了大概半小時,便有位了。我們四人點了四樣東西,第一樣是必點的咖央多士$19,真的覺得很不足料,多士本身太薄,咖央和牛油份量也是很少,所以覺得不太夠味。煉奶咖啡,開頭覺得味道非常的淡,但原來煉奶在底部,我沒有拌均,所以底部的非常甜海鮮叻沙$40,本人覺得油了一點點,但其實味道不錯的,很香耶奶味道,也有2隻蝦,油豆腐,如果不是那麼油,我也會把湯喝完。耶漿飯就像韓國的拌飯一樣,有煎蛋,炸雞,菜,辣醬,拌好後味道不錯,不過覺得配料少了一點,醬也是夠辣的,炸雞不太入味。咖哩雞飯也是覺得油了一點,不過我覺得用來拌飯也不錯,不過汁有點水,雞只有2隻雞全翼,很奇怪為何咖哩雞是只有雞翼,所以與友人也很難分。
耶漿飯
咖哩雞飯

2014-09-09
2014-10-04 2627 浏览
悶了好幾天,區區也佔佔佔,走到尖東附近就想起亞坤,新加坡試過,很好味!香港見食評麻麻地,好吧!比次機會你⋯有職員帶位,之後比張格仔紙你,但原來要自己出去比錢買飛先,再有人送上食物。~亞坤咖椰球:雞蛋仔外表,咖椰少少在中央,唔夠熱,無乜咖椰味,買底雞蛋仔食好過啦!~因為我唔飲奶茶,所以叫咗熱鴛鴦少奶,茶膽好強,重茶味,咖啡味偏淡,不過都幾好飲,相信愛奶茶的戰友們可以試下佢嘅奶茶啊!
亞坤咖椰球

鴛鴦