2012-11-16 505 浏览
早上自己帶了粥做早餐,心想太單調就入這間店多買一個炒麵帶走,店員幫我打包外賣時(給了配炒麵的膠叉),我順手多拿一支膠匙給自己吃粥用,結果店員立即兇兇地跟我說給了膠叉就不能拿膠匙,之後就拿走了我的膠叉 炒麵還未吃,已經受了一肚子氣 以後都唔會幫襯!回公司後吃炒麵非常一般,差!

炒麵還未吃,已經受了一肚子氣
以後都唔會幫襯!

回公司後吃炒麵非常一般,差!

東大街唯一粥店,可惜如此糟糕
2012-11-08
3 分钟 (外卖自取)
2012-10-15 221 浏览
雖然已食過早餐, 但一大清早見到粥店新鮮炸起既牛利酥都唔錯過要左一條.有咩唔係新鮮即食為好, 炸後牛利酥金黃個個都脹卜卜非常吸引咬落夠鬆脆香口帶點香甜而不油膩, 而內裡仍然保持香軟一早遇上新鮮炸起既牛利酥都算幸福.

有咩唔係新鮮即食為好, 炸後牛利酥金黃個個都脹卜卜非常吸引

咬落夠鬆脆香口帶點香甜而不油膩, 而內裡仍然保持香軟

一早遇上新鮮炸起既牛利酥都算幸福.
2012-10-14
外卖自取
$7 (早餐)
2012-07-21 81 浏览
這間粥店係東大街都好多年, 平時好少食粥只係腸胃唔太好先想起會食粥.東大街唔多粥店選擇之下. 來到此店左碗魚片皮蛋粥外賣.此店既粥偏稀,有點似食粥水咁, 無咩綿綿既效果.幸好既係魚片都算新鮮,皮蛋就係我食粥必叫既配料, 所以令到成碗粥水都生色不少.

東大街唔多粥店選擇之下. 來到此店左碗魚片皮蛋粥外賣.

此店既粥偏稀,有點似食粥水咁, 無咩綿綿既效果.

2012-07-17
外卖自取
2012-01-01 182 浏览
聖誕翌日早上,先和老公到筲箕灣診所看大夫,之後他提議到上次去過的「華星冰室」 吃早餐,但 「華星」 不是兩個月前才來過嗎? 找個未去過的地方好嗎? 拉著老公往東大街走,時間太早了,很多店舖還沒開門營業,見這間叫 「亮燈」的粥店,外貌頗舊式,近門口處還看見師傅在大鑊前炸油條,樣子很對辦般,就來吃碗粥清清腸胃吧。雖然是大清早,想不到店裡的顧客竟然也坐得七七八八,相信大部份都是附近的街坊吧。甫坐下後,老公先點來白粥、豆漿各一,而向來愛吃香口食物的我,就加點了炸兩及鹹肉糭。先來一口白粥 ($7),粥身怎麼這樣稀的呢? 入口不綿,更全沒米香,這是老牌粥店應有的出品嗎? 曾聽人說過一碗好的白粥,先要水米交融,粥底黏稠,不稀不糊,也不能吃到一半便水汪汪的;其次用鼻聞時,要嗅到米香;其三入口綿滑,舌頭上可感受得到爛到不能再爛的米胎,此之謂好粥也。雖然筆者對煲粥唔算有心得,但對這碗稀如水、米花極少、味道薄弱的白粥,就絕不能收貨。氣上心頭,喝口豆漿 ($7) 來降降温。杯豆漿入口豆味不濃,而且冰涼度亦不太高,不過對這個十二月的天氣來說,這温度反正是剛好的,而且喝來甜度適中,加上想起豆漿極富營養和保健價值,
亮燈粥店
雖然是大清早,但店裡的顧客竟然也坐得七七八八
白粥
豆漿
氣上心頭,喝口豆漿 ($7) 來降降温。杯豆漿入口豆味不濃,而且冰涼度亦不太高,不過對這個十二月的天氣來說,這温度反正是剛好的,而且喝來甜度適中,加上想起豆漿極富營養和保健價值,就多喝兩口吧。
炸兩
愛吃炸物的我,還是轉戰炸兩 ($9) 好了,可惜原來又是另一樣令人失望的出品。店員把碟炸兩放上檯時,已心知不妙,賣相一點也不吸引,樣子像洩了氣的皮球般,了無生氣,腸粉皮入口竟然是凍凍的,滑嫩感不多,而內裡的油條咬落更是腍身兼韌韌的,一點也不酥脆,簡直無咬口可言,怎麼攪的,早知就回家附近的「金峰靚靚粥麵」吃好了,雖然那裡的事頭婆態度不算友善,但起碼炸兩做得十分對版啊!
鹹肉糭
鹹肉糭綠豆份量不算少,而糯米亦不腍不漿,
在沒期望下又試埋隻鹹肉糭 ($13),世事往往就是這樣奇妙的了,希望愈大,失望總會愈大,反而心裡不存任何期盼,結果又總是出人意表的。這隻鹹肉糭綠豆份量竟出奇地多,而且入口尚算滑溜,而糯米亦不腍不漿,盡吸餡料精華。至於內裡配料,雖不算豐富,但亦中規中矩,一小塊的肥肉原來還連著少許瘦肉相間著,肉味咬落亦不太膩,配上一小顆的鹹蛋黃,整體味道控制得恰到好處,十分不錯。

見鄰桌點了煎堆,樣子脹卜卜的,喚店員來一問是否有新鮮炸起的,換來的答案竟是沒有剛炸好的,老實得可愛,還是止蝕離場算了。總的來說,這裡食物只是一般,沒有懷舊的風味,不過埋單只是 $36,勝在廉宜。

2011-12-26
$18 (早餐)
亮燈粥店
雖然是大清早,但店裡的顧客竟然也坐得七七八八
2010-01-05 98 浏览
聖誕節嘅美食旅程,要待到新一年才發佈,手腳有點兒慢,新一年希望有更多時間及資源去享受美食。言歸正傳,是日趁假期,便與太座到筲箕灣一帶,為新居辦點貨。經過幾天嘅辛勞,加上沒有湯水滋潤,虛火上升,人也躁熱起來。故特地來一客下火粥,為當晚嘅聖誕大餐作前奏。東大街一帶食肆林立,但要搵一間粥麵舖都唔係咁容易。終於見到呢間「亮燈」,名字幾特別,又是舊裝修,看上去好似幾穩健。要下火,最好的就梗係一碗皮蛋瘦肉粥。粥料不太多,粥身不太濃稠,瘦肉是略略醃過的,帶一點鹹味,下火是不錯的。一碗粥,又豈能填充筆者嘅肚呢!先來一客炒麵,材料都撈得幾勻,可惜食落是凍的,而且麵條本身已經開始有倒汗水,有點濕漉漉,當然口感不會爽韌得去那裡了。最後是一碟炸兩,腸粉厚身,不屬佳品;油條本身質量是不俗的,食落有質感,不是一味追求香脆,弄得油條輕飄飄的。可惜得很,炸兩本身唔熱,成為一大敗筆!簡單嘅下火餐,每人盛惠廿一蚊。想給一個笑臉,但食物溫度這麼重要嘅一環也忽視了,故並未能讓筆者一笑。

2009-12-25
2009-01-10 80 浏览
今日去探完阿女麻,突然好想食炸兩,所以去左依間粥店叫左鮮牛粥同炸兩,個鮮牛粥較稀,味道尚且ok。但個炸兩一上到來簡直嚇我一跳,唔脆唔熱不特止,仲要係完全凍冰冰既。我同侍應講,佢竟然答我"係咁架啦!”.....我就同佢講係咁的話我唔要啦,對面桌個太太見到我退,摸摸自己碟底,搖搖頭,跟住一齊退埋好彩到最後佢都冇收我地炸兩既錢,快快趣食完粥埋單走人
今日去探完阿女麻,突然好想食炸兩,所以去左依間粥店
叫左鮮牛粥同炸兩,個鮮牛粥較稀,味道尚且ok。
好彩到最後佢都冇收我地炸兩既錢,快快趣食完粥埋單走人
2008-10-11 26 浏览
從前很喜歡跟朋友到此吃炸兩, 因為夠新鮮, 夠脆. 好懷念啊.昨晚再同朋友一同吃炸兩, 實在很失色, 水準很低啊. 因為炸兩是稔稔的, 不熱, 我只吃了數件便停口了. 難得朋友食晒佢, 好乖!再點了艇仔粥, 同朋友share, 味道OK啦. 料也多, 也是"結結的". 質感幾好!希望亮燈能努力改善炸兩水準

希望亮燈能努力改善炸兩水準
2007-06-15 29 浏览
偶而到筲箕灣,估唔到想搵碗粥食都唔係咁易,最後搵到依一千零一間舊式粥鋪。裡面無論格局、選擇以至服務都好老式。叫碗及第粥,廚房整得頗慢,好彩我唔趕,味道不過不失,都算夠杰,不過舊區都要近廿蚊又好似貴少少。
2007-04-25 21 浏览
東大街最衰得一間粥店, 平時我都唔會去食, 係男友想食先會去粥係幾綿, 但係味精都唔少, 同埋最緊要係都唔算係平...食味精粥又要唔平...個環境又唔係好~我真係想唔到理由要去...唯一既可能就係d人返工前既早餐一定要係粥~
粥係幾綿, 但係味精都唔少, 同埋最緊要係都唔算係平...
食味精粥又要唔平...
個環境又唔係好~
2007-02-26 24 浏览
今日突然想食粥,去了屋企樓下的亮燈粥店,因為諗唔起東大街仲有邊間粥店,話晒呢間粥店開左十幾年,以前都有食過,不過都係好多年前。入到去坐,估唔到幾滿,想點食物,但好似得一個侍應負責落order,唔係用紙,只係用腦記,人人不斷叫佢,佢記得呢樣又唔記得果樣,佢又要傳遞,好緊張咁,真係估唔到可以亂到咁,好辛苦先叫到佢落單。個艇仔粥普普通通啦,冇乜料,個牛利酥都幾好啦,粥來說價錢好像不太值。
2006-07-18 12 浏览
舊式粥店賣的也是舊式味道?記得想當年年青晚晚同友人聊電話至凌晨突然想來碗白粥加碟腸粉想起這裡開得早便雙雙約定換衫直接去店裡等坐下來先要兩碗白粥兩碟腸粉~一條油條吃下來是一種年青的滿足除此以外…無喇^^味道是普通粥店服務當然是一般吃一種風情而已
舊式粥店
賣的也是舊式味道?
記得想當年年青
服務當然是一般
吃一種風情而已
(非会员)
2003-08-26 12 浏览
d粥好夠味!夠傑!but 好貴!
d粥好夠味!
夠傑!