2024-03-05 39 浏览
位於旺角女人街的一家新式中式甜品糖水店,地方不太大,外賣回家也是不錯選擇。餐牌選擇不算特別多,全部以傳統中式甜品為主,圖文並茂,繪畫了每一款甜品的圖畫,價格亦很相宜。手工糖水:薑汁燉蛋(熱)一大開蓋,薑味已經撲鼻而來。燉蛋滑溜,蛋味濃香,有股薑汁的辛辣,滋補養顏,驅寒暖胃。手工糖水:原個雪梨燉川貝(熱)川貝止咳潤喉,尤其是轉季及冬天;雪梨生津止渴之效。原個雪梨削了皮,去了梨核;還有桂圓肉及南北杏。糖水口味甜中帶微苦。另可加錢,添加配料,芋圓大大粒,一共有8粒,浸在底下,煙煙韌韌,更添口感。
手工糖水:薑汁燉蛋(熱)

一大開蓋,薑味已經撲鼻而來。
燉蛋滑溜,蛋味濃香,有股薑汁的辛辣,滋補養顏,驅寒暖胃。
手工糖水:原個雪梨燉川貝(熱)

川貝止咳潤喉,尤其是轉季及冬天;
雪梨生津止渴之效。原個雪梨削了皮,去了梨核;
還有桂圓肉及南北杏。糖水口味甜中帶微苦。
同朋友食完晏,想搵個地方繼續吹水就揀左間糖水舖3PM舖頭啱啱開,半個鐘都冇就已經滿座,我同朋友都唔知係人氣店,好慶幸早左入嚟食🤭✨冰花燉蛋 $31燉蛋做到好滑溜,蛋味香濃😋✨薑汁芝麻湯圓 $30本身諗住追加湯圓,店員就提議不如叫多碗薑汁芝麻湯圓,可以兩個人share結果我地就2個人食3碗糖水🤣🤣🤣芝麻湯圓Size都幾大粒,好鍾意薑湯薑味濃👍🏻,夠哂暖胃~✨芋茸西米露拼紅豆沙 $30好足料,芋茸西米露啖啖芋頭香味,而紅豆沙就夠軟綿,出色!落完單睇Openrice先知舖頭嘅法式紫米露好出名,下次再去食先🙌🏻
同朋友食完晏,想搵個地方繼續吹水就揀左間糖水

✨冰花燉蛋 $31
燉蛋做到好滑溜,蛋味香濃😋

✨薑汁芝麻湯圓 $30
結果我地就2個人食3碗糖水🤣🤣🤣
芝麻湯圓Size都幾大粒,好鍾意薑湯薑味濃👍🏻,夠哂暖胃~

✨芋茸西米露拼紅豆沙 $30
好足料,芋茸西米露啖啖芋頭香味,而紅豆沙就夠軟綿,出色!

2024-03-01 34 浏览
旺角有好多糖水舖選擇今次經過呢間仁芝初諗住買外賣試一試佢嘅款式唔算多應該幾好食大部份都可以揀雙拼啱晒諗唔到揀邊款嘅大家😋揀左椰汁紫米露一打開椰汁味好香下面係滿滿嘅紫米紫米十分軟糯又有咬口另外揀咗一個雙拼芋茸蓮子西米露拼紅豆沙識落好有芋頭香有粒粒芋頭加埋西米露好襯而紅豆沙就煲到起沙甜度啱啱好👍🏻仲叫咗一個薑汁燉蛋好大碗、燉蛋好滑好濃嘅薑汁味食落有輕微嘅薑汁辣味應該係用咗好新鮮嘅薑汁👍🏻下次會試埋其他款式
旺角有好多糖水舖選擇

應該係用咗好新鮮嘅薑汁👍🏻
下次會試埋其他款式
外卖自取
2024-03-01 34 浏览
天氣突然變得寒冷,突然好想食中式糖水,於是在旺角找了這一間餐廳進食。我和朋友一樣叫了一碗中式糖水,他們店舖的糖水是也自家製造的。最後我們叫了以下兩款1.古法養顏燉桃膠(桃膠+桂圓+杞子+紅棗)($40)古法養顏燉桃膠由桃膠製成的,內有桃膠,桂圓,杞子,紅棗,清清甜甜的,非常滋保養顏。朋友叫了一個蛋和湯圓,餐廳非常貼心,把這兩款另上,還配有薑湯底。2.法式紫米露(椰汁+紫米露+法式燉蛋)($40)我叫了法式紫米露,以玻璃盛載,分為三層,底下為黃色法式燉蛋,蛋香味濃和滑,配上中層的紫色紫米露,和面層的椰汁,配搭不錯。

最後我們叫了以下兩款

1.古法養顏燉桃膠(桃膠+桂圓+杞子+紅棗)($40)

2.法式紫米露(椰汁+紫米露+法式燉蛋)($40)

我叫了法式紫米露,以玻璃盛載,
2024-02-29
$40 (其他)
2024-02-28 34 浏览
去開嚟旺角食飯,當然食埋飯後甜品先係我啦,甜品控既我中西甜品都岩我口味,但今日有D趕,無時間再坐低食,唯有買外賣啦🤣 生磨香滑芝麻糊 $30呢間我每次都必叫兩樣野,就係芝麻糊同埋麥米粥,芝麻糊香味濃厚,口感順滑,養生最好既甜品之一👍🏻花生糯米麥米粥 $30第二最愛既麥米粥,安神養顏又健脾,以前酒樓推點心車的年代,糖水車仔一定會有花生麥米粥、紅豆沙、綠豆沙、芝麻糊、花生糊及西米露。糖水店常有發現上述幾樣,唯獨「花生麥米粥」幾近絕跡,所以呢間我必定會叫嚟食😎百合香草綠豆沙 $30綠豆有清熱袪濕之外,加埋香草🌿(臭草)更加可以清熱解毒,冇臭草嘅綠豆沙係唔好食架😁

生磨香滑芝麻糊 $30

花生糯米麥米粥 $30

百合香草綠豆沙 $30
  • 生磨香滑芝麻糊
  • 花生糯米麥米粥
🖤🩶🤍【 仁芝初 】🤍🩶🖤⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄「仁芝初」由一班磨練中式糖水的年輕人經營,以手工甜品聞名,每日新鮮食材製作每一碗糖水💕全部甜品不但是每日鮮制,而且性價比高,店內推薦產品包括:紫薯芋茸蓮子西米露、桑寄生蓮子蛋茶、芒果奶凍、古法養顏燉桃膠,以及法式紫米露😋⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🌸古法養顏燉桃膠($40)(桃膠+桂圓+杞子+紅棗)採用古法養顏燉桃膠,配上高品質的桃膠和多種中藥材料,非常足料,口感濃郁而滑順,吃起來非常舒服😌💜法式紫米露 ($40)(椰汁+紫米露+法式燉蛋)中西混合的法式紫米露,燉蛋上加入紫米露,再倒入奶泡,製成三層layer,做出不同口感👍🏻🍠紫薯芋茸蓮子西米露($33)紫薯搭配蓮子西米露,加入芋茸令質地更加絲滑,再加埋紫薯粒令成碗甜品嘅色澤更加迷人,多元化嘅味道,濃滑充滿芋香😍⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:仁芝初 (旺角)地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號鋪⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #
🖤🩶🤍【 仁芝初 】🤍🩶🖤

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🌸古法養顏燉桃膠($40)
(桃膠+桂圓+杞子+紅棗)

💜法式紫米露 ($40)
(椰汁+紫米露+法式燉蛋)

🍠紫薯芋茸蓮子西米露($33)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:仁芝初 (旺角)
地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號鋪

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami旺角 #旺角美食 #仁芝初 @art.of.dessert_
2024-02-05
2024-01-31 85 浏览
呢間嘢一入嚟就感覺極差,我地2 個人一入嚟,佢地已經掛住傾計,直到我地講2 個人先,先望過嚟,但佢地明明就睇到我地, 咁都算。同佢地講2 個人,就叫我地坐門口位,但全場咁多張枱,佢地叫我地坐L字型枱,超迫。之後叫咗2 個甜品, 一個芋茸西米露拼紅豆沙,一個法式紫米露。total $70. 但嗰份量超細,糖水質素極差,西米露冇味,紅豆又冇味,完全食唔出陳皮味。嗰法式紫米露完全唔知自己食緊啲咩嘢,一pat 咁,只係食到有紫米。以呢個價錢,去其他甜品鋪有更好選擇。而且2 個店員態度極惡劣,完全唔休做咁樣。後尾先見到,限時30 分 鐘+ 只收現金,不可一不可在,完全唔知啲好評係邊到嚟。

✨花生糯米麥米粥🥜✨購自:仁芝初(旺角)價錢:$32推薦度:8.5/10-呢款糖水真係必叫👍🏻 好足料 每啖都食到花生🥜糯米同埋麥米 3種材料食落粒粒分明 花生夠多之餘 食落有脆口 增添一份醇厚嘅口感 麥米口感煙韌彈牙 整體糖水綿密香甜 口感豐富 健脾開胃🤤夠晒飽肚😋呢啲咁足料嘅懷舊糖水真係買少見少🥹🤍✨薑汁芝麻湯丸✨價錢:$32推薦度:7.5/10-湯圓外皮好Q彈 食落口感煙煙韌韌 做到皮薄餡多嘅效果 入面包住滿滿香濃嘅黑芝麻 而薑湯幾重薑味 可以另加配料番薯🍠令甜味中和返薑嘅辣味😋🤍✨白果薏米腐竹✨價錢:$32推薦度:7.5/10-腐竹糖水夠晒火候🔥 煮融咗嘅腐竹入口軟綿香滑 入口帶有腐竹嘅清香 配搭軟糯嘅薏米 食落有咬口 甜度適中😋可以加隻雞蛋或者芋圓 令味道更豐富👍🏻
✨花生糯米麥米粥🥜✨
購自:仁芝初(旺角)
推薦度:8.5/10
白果薏米腐竹
花生糯米麥米粥
薑汁芝麻湯丸
白果薏米腐竹
天氣一凍就好想不斷食野😝,尋晚同屋企人係油麻地食完飯☺️,諗住買糖水返屋企慢慢嘆😎,呢間中式糖水店主打自家製手工糖水🥰,以優質食材每日新鮮製造,確保食物質素👍🏻- 芋蓉西米露拼紅豆沙❤️ $30上層芋蓉細膩幼滑😝,質地綿密軟糯😚,西米晶瑩剔透,煙韌彈牙😋,下層紅豆沙煮至起沙🥳,更保留紅豆粒粒軟綿口感👌🏻,同時可以食到兩款甜品☺️,真係大大滿足💯- 冰花燉蛋🥚 $31傳統廣東甜品,燉蛋滑嫩細膩🥰,充滿蛋香🥚,甜度剛好😗- 木瓜燉雪耳😛 $32木瓜清甜多汁,雪耳爽脆🤩,甜度適中😗,冬天飲呢款滋陰養顏甜品最適合,特別暖胃☺️平時食開西式甜品,不妨轉轉口味🤣,試下中式甜品😈,呢間小店大部分甜品都係$30幾左右🤑,而且份量多多,性價比極高👍🏻📍 仁芝初 - 油麻地旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖@art.of.dessert_#justlingggxd_甜品#justlingggxd_油麻地

- 芋蓉西米露拼紅豆沙❤️ $30

- 冰花燉蛋🥚 $31
傳統廣東甜品,燉蛋滑嫩細膩🥰,充滿蛋香🥚,甜度剛好😗

- 木瓜燉雪耳😛 $32

📍 仁芝初 - 油麻地
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖
@art.of.dessert_

#justlingggxd_甜品
#justlingggxd_油麻地
2024-01-20 42 浏览
香港人同三五知己聚舊食飯後就當然唔少得去食糖水啦!鑑於近年越黎越多西式糖水, 唔知大家有有對傳統中式糖水有d懷念? 但係又怕食中式糖水好old school?其實唔怕, 因為位於MK既仁芝初, 就感覺非常young啦!冰糖燉木瓜 $32想食甜野呢個冰糖燉木瓜就一定係甜到入心啦!由糖水到木瓜每一part都同樣甜食完晚飯個口鹹味重或者食完油膩野就非常啱你啦紫薯芋茸蓮子西米露 $33鍾意紫薯既朋友一定唔好錯過呢個! 除左紫薯, 仲有芋茸! 口感已經好正好好, 夾埋仲要好香!記得揀熱食! 香好多架!合桃露拼芝麻糊 $32合桃露溝芝麻糊就一定係經典, 不過最後有埋太極樣既芝麻糊溝豆腐花啦!不過無都唔緊要, 呢個合桃露溝芝麻糊都好綿好香而佢凍食都一樣好食呀!
香港人同三五知己聚舊食飯後就當然唔少得去食糖水啦!

冰糖燉木瓜 $32
想食甜野呢個冰糖燉木瓜就一定係甜到入心啦!
糖水到木瓜每一part都同樣甜
食完晚飯個口鹹味重或者食完油膩野就非常啱你啦

紫薯芋茸蓮子西米露 $33
記得揀熱食! 香好多架!

合桃露拼芝麻糊 $32
不過無都唔緊要, 呢個合桃露溝芝麻糊都好綿好香
而佢凍食都一樣好食呀!
2024-01-19 38 浏览
呢排天氣雖然無咁凍,但係好乾燥,lunch經過見到呢度有間糖水舖,先發覺自己好耐無飲過糖水,一於買幾款返去同屋企人一齊飲一齊滋潤下🥰(仁芝初)一聽呢個名都知杏仁芝麻類應該係佢地主打,所以我都揀左幾款傳統糖水☺️餐廳環境充滿時下年輕偶像相片應援擺設及佈置,緊貼潮流之餘也給人一種年青感🥰古法養顏燉桃膠女仕見到養顏真係會特別眼前一亮🤩🤩呢個燉桃膠用料豐富,有桃膠、桂圓、杞子及紅棗,補氣血之餘又非常養顏☺️桑奇生蓮子蛋茶又係一款補氣血、益肝腎、寧心安神嘅有益糖水,入口帶有少少藥材味道,而且雞蛋入味又滑,整體唔錯☺️生磨滋潤杏仁露平時都鍾意飲杏仁霜,所以呢款必點🤩杏仁露係用杏仁生磨出來製成,口感濃稠,綿滑,味道更濃郁,好正☺️📍仁芝初 (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖#糖水 #中式糖水店 #人氣糖水鋪 #仁芝初 #旺角 #女人街 #sweet #foodie #yummy #lollipop #hk #香港 #懷舊 #港式 #dessert

古法養顏燉桃膠

桑奇生蓮子蛋茶

生磨滋潤杏仁露

📍仁芝初 (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖

2024-01-04
宵夜
  • 古法養顏燉桃膠
  • 生磨滋潤杏仁露
2024.01.10【01.10  人之初 甜絲絲@旺角 仁芝初】今天不論面對過什麼我答應您每天我都要如出生嬰孩一樣初生之犢不畏虎更要人之初 性本善PP是和我哭過笑過的好姐妹今天又拉我積極一點用甜品逗我笑她在電話中問我人之初下一句是什麼我說當然是 性本善她說也對可是今天可以有個新答案人之初 甜絲絲要我下班後一同發掘原來她說的人之初是仁芝初是甜品店那仁芝初  甜絲絲絕對成立PP點了桑寄生蓮子蛋茶說是滋潤安神的中式糖水更是益肝腎治經痛女士恩物因為:桑寄生,味苦甘,功效多,能補肝腎、強筋骨、治風濕,行氣活血、降血壓、安胎寧神,治失眠、經痛。蓮子則入心、脾、腎經,同樣養心安神、擴張血管,有助睡眠。PP說很香的滋補味道蛋也入色入味我就試了原個雪梨燉川貝原來一年四季都適合吃因為川貝有化痰止咳、清熱潤燥作用雪梨生津滋養潤肺下班趕來一頭汗人又熱凍吃這個最好一下透心涼加了$10有三顆芝麻湯圓用薑汁熬煮黑芝麻餡湯圓就是香濃出生就是人之初雖然店子小小可是滿滿女子組合的生日應援滿滿是愛滿滿是甜所以人之初真的可以甜絲絲我和她是這樣我更想和您人之初 甜絲絲直到永遠祝君安好整體味道:♥♥♥♥♡環境:♥♥♥♥♡服務:

今天

PP點了桑寄生蓮子蛋茶
說是滋潤安神的中式糖水
更是益肝腎治經痛女士恩物

因為:
桑寄生,味苦甘,功效多,
能補肝腎、強筋骨、治風濕,
行氣活血、降血壓、安胎寧神,
治失眠、經痛。
蓮子則入心、脾、腎經,
同樣養心安神、擴張血管,有助睡眠。

PP說很香的滋補味道
蛋也入色入味
原個雪梨燉川貝

我就試了原個雪梨燉川貝
原來一年四季都適合吃
因為川貝有化痰止咳、清熱潤燥作用
雪梨生津滋養潤肺

2024-01-10
原個雪梨燉川貝
  • 芝麻湯丸
2024-01-17 36 浏览
食飽飯好想食甜品,男朋友話天氣乾燥,好想食碗糖水滋潤下,而我就想食個甜品開心下,呢日去旺角行街經過見到呢間糖水舖,有傳統糖水又有新派甜品就心心眼,即刻衝入去!店舖細細,座位唔多,店員都好有禮貌,點左古法養顏燉桃膠同法式紫糯米古法養顏燉桃膠好足料!好多桃膠,加埋桂圓杞子紅棗,味道清甜,食完感覺皮膚都滑左🤭法式紫糯米賣相超靚,甜品有三層,第一層椰汁+果凍,第二層係紫糯米,最底層係法式燉蛋,啖啖滋味,睇到開心,食完窩心🫶🏻

2024-01-07
  • 法式紫米露
平時姐姐已經好忙照顧我哋一日三餐又要煲湯糖水唔同湯水 自己煮都係食果一碗出街買二三十蚊可以解決就唔係屋K搞咁多啦😉所以係糖水方面我一般都係出去買返嚟食🛍️今日呢間位於旺角女人街裡面嘅小店我都係第一次試見佢甜品都係每日新鮮製造 因為經開呢頭我都會提前做好Search買邊間好嘅 🍽️木瓜燉雪耳(熱) ($32)木瓜大大件 料同糖水比例一半一半 呢碗孝敬姐姐 姐姐表示好味道🍽️生磨香滑芝麻糊(熱) ($32)新試糖水店我必點芝麻糊 以後繼唔繼續幫襯就係睇呢碗啦芝麻味一定要夠香濃 顏色夠黑滑得嚟都要食到芝麻沙粒嘅狀態(純粹個人喜好) 仲要唔可以太甜呢碗芝麻糊都合我心意👌🏻😋🍽️古法養顏燉桃膠(桃膠+桂圓+杞子+紅棗)(熱) ($40)嘩嘩嘩 呢碗實在太足料啦!桃膠功效你上網Search下就知 好嘢嚟嫁桃膠做法比較複雜 要用水浸6-8小時至發大 途中仲要換幾次水時間成本 咁足料仲要甘大粒桃膠 性價比高 抵買!
平時姐姐已經好忙
照顧我哋一日三餐又要煲湯
糖水唔同湯水 自己煮都係食果一碗
出街買二三十蚊可以解決就唔係屋K搞咁多啦😉
所以係糖水方面我一般都係出去買返嚟食🛍️

今日呢間位於旺角女人街裡面嘅小店我都係第一次試

🍽️木瓜燉雪耳(熱) ($32)
木瓜大大件 料同糖水比例一半一半
呢碗孝敬姐姐 姐姐表示好味道

🍽️生磨香滑芝麻糊(熱) ($32)
新試糖水店我必點芝麻糊 以後繼唔繼續幫襯就係睇呢碗啦
芝麻味一定要夠香濃 顏色夠黑
呢碗芝麻糊都合我心意👌🏻😋

嘩嘩嘩 呢碗實在太足料啦!
桃膠功效你上網Search下就知 好嘢嚟嫁
時間成本 咁足料仲要甘大粒桃膠 性價比高 抵買!

外卖自取
2024-01-15 33 浏览
食完飯點少得食返碗熱辣辣嘅糖水啊!喺旺角搵咗間糖水店,買外賣返屋企食。主打自家手工糖水,每日新鮮製造。店內環境唔大,平日晚上都幾多人幫襯。平均一碗$30幾,幾抵食。選擇好多,亦有雙拼,出面比較少見。糖水亦可以加配料,例如芝麻湯圓,蕃薯,芋圓,蛋。生磨香濃合挑露,合桃味道濃郁,入面無粒粒合桃,老少咸宜,稠厚質感,美味。白果薏米腐竹,清淡又健康之選。唔算太甜,帶有陣陣香味,白果嘅份量亦唔少。椰汁紫米露,口感黏稠,椰香味十足,配料豐富,咬落煙煙韌韌,食完都幾飽肚🤎