餐厅: 住家菜 (謝斐道)
资讯:

2019-09-20 1647 浏览
呢一間相信係銅鑼灣返工既都會知道,黎呢到其實都係為左可以飲碗湯。出面雖然都有唔少專係飲湯既鋪到,但係性價比就無呢間咁好。全部加埋50幾蚊其實係今時今日既香港已經係難搵。不過呢到都算係術坊飯堂黎,所以如果人太多就要俾下耐性等下位啦。上菜速度都好快手,而且唔會好飲出面餐廳咁食飽就吹你走。記得上一次黎都係好多年前,雖然當年就當得味道唔太好,但係當人大左再黎返飲淡湯就會覺得心頭有返種溫暖既感覺,可能係因為已經好少再有機會成日飲湯水,掛住媽咪既味道。

2019-06-26 1986 浏览
If you are missing some lovely home made Chinese soup without MSG, this is the place for you! First of all, staff are so friendly and the owner is so lovely that he made all the amazing recommendations for us to try! Especially love the ginger chicken which you don’t get to eat this kind of style elsewhere and the owner told us that they used their grandmother secret recipe to make it! The sweet and sour pork is sooo yummy and again this is recommended by the owner! Love this place and will defi

Love this place and will definitely go back again
2019-06-04 1770 浏览
今日天陰陰🌂費事行咁遠食晏,咁就見到呢一間住家菜見到噤多人排隊,就走過去睇下。好彩排咗一陣就有位,叫咗一條冬菜魚🐟同豉油雞🐔。呢個套餐真係好抵又有湯又有糖水!今日個湯係木瓜雪耳,冇味精好足料,飲完都唔怕頸渴!而且嗰條魚都好食,但我有啲懷疑嗰啲係梅菜?其實冬菜同梅菜,我真係唔係好識分好食就得!個豉油雞都唔錯,!個糖水係薏米腐竹糖水,仲要係幾好食認真講句$53蚊個套餐,真係抵到爆!仲要喺銅鑼灣呢邊,佢都係收噤平。最緊要係佢上菜速度勁快,如果趕住食個晏過嚟食飯真係唔錯!原來佢仲有外賣嘅,又多個選擇喇!
冬菜魚午餐
冬菜魚午餐
2019-05-22 2215 浏览
今日同朋友係 #銅鑼灣 行街,想搵間有住家feel既餐廳食🍚!最後搵到呢間真係叫「住家菜」既🤗🤗🤗等左差不多10分鐘就有位!首先叫左一煲「蘋果雪梨豬骨湯」🍲!再問下員工原來佢煲湯真係好足料!仲要晚晚都唔同!絕對唔係例湯咁簡單!之後叫左一個「咸魚茸煎肉餅」😋咸魚煎到好香好好味!送飯一流👍🏻仲有佢個招牌菜 「阿嫲雞」🐓D雞肉好滑好嫩好入味!誠意推介🙌🏻食飽飽諗住叫埋單😌點知員工同我地講仲有糖水送!清甜滋潤養顏既「紅棗水」😍好有愛💕既「住家菜」!下次會帶埋屋企人泥食👨‍👩‍👦‍👦
最後搵到呢間真係叫「住家菜」既🤗🤗🤗
等左差不多10分鐘就有位!

蘋果雪梨豬骨湯

咸魚茸煎肉餅
阿嫲雞
紅棗水
2019-03-16 1862 浏览
✴住家菜 |#銅鑼灣 .今日忽然心血來潮好想飲湯,碌下openrice 發現佢。其實之前食過一次lunch,但成日食飯都無諗起,今日實在太想飲湯 就決定去食,順便試一試真係無味精。.佢竟然係咕嚕肉ge汁,朋友想食咕嚕肉所以岩哂佢口味。 佢份量幾多1碟有9隻,都大大隻。食得出有炸過,掛左汁,肉質爽彈🦐.三杯雞 份量十足,有落九層塔 冰糖 甜甜地!略微不夠酒味 和可以加辣就更惹味啦。但煲內有大量蒜子和洋蔥 好岩送飯🍚.我地叫左一人份ge湯,本身以為係飯碗一碗份,點知係一大湯碗,好彩叫之前有問定,唔係叫左一煲又會飲唔哂。 聞落好有sogo成日比人試ge湯包個d味。 第一啖唔咸仲好有肉味。飲得出好真才實料,不禁一啖又一啖!有新鮮准山 養生之選☺.🔶每日老火湯 $22位🔶茄汁蝦碌 $108🔶三杯雞煲 $78
✴住家菜 |#銅鑼灣 .
🔶每日老火湯 $22位
🔶茄汁蝦碌 $108
🔶三杯雞煲 $78
2019-03-13
  • 茄汁蝦碌
2019-02-27 1607 浏览
其實我係比佢大大既招牌住家菜吸引到,行埋去睇見佢主打無味精,加上見到有人排隊,心郁郁要試。店員會先為客人落單之後先入座。坐落唔洗一陣間就有得食。唔記得當日係咩湯,但好甜好好飲。海南雞夠晒嫩滑,無半點油膩感。添丁小排醬汁酸甜開胃,好快食左一碗飯。油菜簡左芥蘭,同出面食好唔同既係,佢唔會有一大PAT蠔油係面。白飯可以添,午飯套餐送湯送糖水,而且不設加一**原來每日既湯水同糖水都唔一樣嫁** 回頭率10/10住家菜地址 :銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾大廈地下電話號碼:31050456營業時間:星期一至六11:30 - 15:00;18:00- 22:30 。星期日全日休息

唔記得當日係咩湯,但好甜好好飲。

**原來每日既湯水同糖水都唔一樣嫁** 回頭率10/10

住家菜
地址 :銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾大廈地下
電話號碼:31050456
2019-02-26
2019-01-11 1201 浏览
平時放lunch都會過黎銅鑼灣食 今日又黎<住家菜>😋 因為好抵食 味道又ok👍🏻每日既午餐都係唔同餸,有5-6款可以簡$50 包一款餸,白飯,湯,仲有糖水!! 😆同男友order左雞翼🐓同蒸倉魚 🐟,加$17有豆苗D餸好好味,菜係白烚冇油,感覺好健康😋湯好大碗 飲落真係冇味精👍🏻 差唔多食完姐姐就會俾埋糖水而且d菜都黎得好快,所以如果遲左黎要等位都可以等一陣。$50我覺得好抵食,下次會再黎😋
平時放lunch都會過黎銅鑼灣食

今日又黎<住家菜>😋
因為好抵食 味道又ok👍🏻

每日既午餐都係唔同餸,有5-6款可以簡
$50 包一款餸,白飯,湯,仲有糖水!! 😆

同男友order左雞翼🐓同蒸倉魚 🐟,加$17有豆苗

D餸好好味,菜係白烚冇油,感覺好健康😋

湯好大碗 飲落真係冇味精👍🏻

差唔多食完姐姐就會俾埋糖水

而且d菜都黎得好快,所以如果遲左黎要等位都可以等一陣。

$50我覺得好抵食,下次會再黎😋

2019-01-11
2018-11-25 1372 浏览
我地未夠七點來到,本身兩個人食,坐左兩個人位是搭枱。但後來家人都黎到食,再加多個位,員工問我們個位仲有幾耐到,我地答5分鐘左右。但係都仲未安排換位,仲不停咁問我們另外果一位仲有幾耐到,有分別嗎?最後咪又係要換枱,唔通個家人一個鐘後先黎到咩,咁我地都食完 N 年啦。換左枱之後,我發現個碟同碗都有污糟,有冇洗過呢????呢度d湯係幾好飲嘅,蒸蛋都唔錯嘅,西蘭花就正常囉。但係個腐乳蒸滑雞就麻麻哋啦,有少少酸味,完全唔夾囉。最後同以往一樣都係送糖水嘅。不過呢間野真係越來越無禮貌,我知你多人排隊,但都唔洗咁無禮貌囉。。。。

換左枱之後,我發現個碟同碗都有污糟,有冇洗過呢????
2018-11-18 961 浏览
以前在銅鑼灣工作的時候這個餐廳是我們的飯堂首先叫了一碗湯其實一碗湯的份量已經足夠夫妻飲而且這湯是沒有味精飲完之後係唔會有口渴嘅感覺然後叫了例牌亞麻雞老公非常喜歡吃這裏的亞麻雞每次來都必吃然後係食過返尋味嘅咸魚煎肉餅呢個肉餅係唔會有油膩嘅感覺而且鹹魚平均分布喺肉餅上非常好吃落去好像吃豬肉乾咁最後係我個人喜歡嘅西芹炒牛肉因為覺得呢一疊好抵好多牛肉👍🏻好鍾意食完之後最後會有糖水我因為今次叫得太多食得太飽所以冇食多個紅豆沙喺呢度食嘢絕對有家嘅感覺
以前在銅鑼灣工作的時候

亞麻雞
鹹魚煎肉餅
XO醬炒牛肉
2018-11-10 2259 浏览
今日忽然心血來潮好想飲湯,碌下openrice 發現佢。其實之前食過一次lunch,但成日食飯都無諗起,今日實在太想飲湯 就決定去食,順便試一試係咪真係無味精。menu太多選擇,好多都好想試。最後男朋友揀左個茄汁蝦碌。見到隔離枱食個栗子雞球煲好香好吸引,我地都2話不說叫左煲。🔶鯊魚響螺排骨湯 $20 評分10/10首先上枱ge係鯊魚排骨湯。我地叫左一人份ge湯,本身以為係飯碗一碗份,點知係一大湯碗,好彩叫之前有問定,唔係叫左一煲又會飲唔哂。聞落好有sogo成日比人試ge湯包個d味。第一啖唔咸仲好有肉味。飲得出好真才實料,不禁一啖又一啖。🔶茄汁蝦碌 $100 評分 9/10佢竟然係咕嚕肉ge汁,男朋友想食咕嚕肉所以岩哂佢口味。佢份量幾多1碟有9隻,都大大隻。食得出有炸過,掛左汁,肉質爽彈🔶栗子雞球煲 $72 評分9/10雞件數量多,又有栗子🌰栗子好甜,好好食,數量都多。 好好食!推薦你點👍🏼最後仲送五花茶,味道不甜,清熱goodps. 服務好好,會主動加茶,又會主動換碟👍🏼👍🏼👍🏼

🔶鯊魚響螺排骨湯 $20 評分10/10

聞落好有sogo成日比人試ge湯包個d味。
第一啖唔咸仲好有肉味。飲得出好真才實料,不禁一啖又一啖。

🔶茄汁蝦碌 $100 評分 9/10

佢竟然係咕嚕肉ge汁,男朋友想食咕嚕肉所以岩哂佢口味。

🔶栗子雞球煲 $72 評分9/10

最後仲送五花茶,味道不甜,清熱good

ps. 服務好好,會主動加茶,又會主動換碟👍🏼👍🏼👍🏼
2018-11-09
  • 茄汁蝦碌
2018-10-25 940 浏览
一個無飯主婦成日出街食,食黎食去唔係味精野就係一d唔健康又無益既食物。今日黎左銅鑼灣,比我搵到間住家菜食,感受一下家的味道😋😋呢度標榜佢既食物係無味精👍🏾👍🏾餸菜既選擇都算多,而且價錢都好親民,分分鐘可能抵過自己買餸住😱😱我地叫左1️⃣2碗甘荀粟米排骨湯2️⃣鮑魚雞粒竹筒飯3️⃣涼瓜炆排骨4️⃣黑糯米酒雞甘荀粟米排骨湯——— 清清甜甜,好香栗粟米味,而且碗湯係有湯渣比埋我地,非常足料,飲得出一d味精都無👍🏾👍🏾👍🏾鮑魚雞粒竹筒飯———飯既味道好香,用竹筒盛裝亦都好有特色。諗住碗飯唔會有好多鮑魚粒,但都比想像中多,而且炒飯中還加了翠玉瓜、冬菇等等。口感非常豐富👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾涼瓜炆排骨——涼瓜唔會太苦,但又有甘香味,食落甘甘地,而排骨都炆得好軟腍,而且非常入味👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾街 竹北黑糯米酒雞———呢款餸平時係屋企都唔會有機會煮到。個煲好足料,酒味唔會太重,但亦都有糯米酒香。雞已經好入咪,而且雞肉好滑溜🤤🤤🤤食埋d配料。呢一餐又飽又滿足
我地叫左
1️⃣2碗甘荀粟米排骨湯
2️⃣鮑魚雞粒竹筒飯
3️⃣涼瓜炆排骨
4️⃣黑糯米酒雞

2018-10-08 810 浏览
有時出街食得多或者OT少左返屋企食飯都會想叫餸食飯同掛住媽咪煲湯🏡呢間sell家既味道同無味精☺️-老火湯 $20/位 $50/煲一位都好大碗,有4-5碗仔2個人都夠飲👍🏿好足料每次來到都一定會叫-薑蔥魚腩煲 🐟 $88魚腩走過油,外脆內滑 拎出來果陣仲滾住😍啫啫魚腩煲🤣-西蘭花牛柳粒 🥦 $78有好多牛柳粒🐮 唔會過熟但又夠鑊氣-最後仲送糖水😋😋😋😋是日杏汁西米露比較少見,好滑飲完覺得皮膚都滑左😂
有時出街食得多或者OT
一位都好大碗,有4-5碗仔
2個人都夠飲👍🏿好足料
每次來到都一定會叫
薑蔥魚腩煲 🐟 $88
魚腩走過油,外脆內滑
拎出來果陣仲滾住😍

是日杏汁西米露
比較少見,好滑
飲完覺得皮膚都滑左😂

2018-08-31 1135 浏览
今日去左銅鑼灣食住家菜,朋友知我鐘意飲湯介紹我黎食,$50有主菜、湯同甜品無加一真係好優惠,今日有苦瓜排骨, 黃花魚,炒牛肉,炆雞, 菜揀,我地今日有4個人,一人叫左一個送,苦瓜排骨, 黃花魚,炒牛肉,炆雞,整體黎講味道都算可以,黃花魚最好味,都叫大條,送菜都好有住家菜味道,今日個湯係蕃茄黃豆湯,都幾大碗同鮮甜,整體黎講都算幾抵食,我地係12點4到,1點左右開始有人要排隊入去食了,不過好多人食完都走,我好想食沙薑雞,但五係日日有,下次去試下先。
2018-07-05 1152 浏览
香港茶餐廳多,但好食既好少。要麼好貴,要不是就係貴夾唔跑,或者多鹽少料多味精。難得有機會試試呢間都小有名氣主打主家飯既餐廳,食左個午餐。今次叫左個鼓油雞飯,有飯連湯加甜品,未食都覺得好抵。雞煮得不錯,分量很足,雞沒有煮過火,非常幼滑。湯係霸王花,可惜好像煲燶了一點,有點燶味,不過見少少就飲掉算了。靚仔,正常,不過不失。有個蛋花馬蹄露,不是我杯茶,但味道不錯。$50蚊一個套餐,有埋甜品已經係錦上添花。餐單上重有其餘幾味都幾吸引,下次還會再來!

難得有機會試試呢間都小有名氣主打主家飯既餐廳,食左個午餐。

今次叫左個鼓油雞飯,有飯連湯加甜品,未食都覺得好抵。

雞煮得不錯,分量很足,雞沒有煮過火,非常幼滑。

靚仔,正常,不過不失。

餐單上重有其餘幾味都幾吸引,下次還會再來!
鼓油雞
鼓油雞
2018-04-15 1373 浏览
因為我們特別喜愛到這裡點「住家魚」,所以已光顧過數次,而每次也會點魚😍雖然我很喜愛煮住家飯,但甚少在家中蒸魚呢!今天我們六時左右晚餐,所以還有很多位。坐了一會兒,已要排隊等位了!今次我們點甜麵醬蒸黃花魚$118 美味😋店員看到我拍照,還主動幫我把這碟魚橫放😂太尷尬了因為太油膩,所以在家不會做的鹹魚茸煎肉餅$75Facebook讚好及分享活動,送$50很大煲的「住家湯」最後,送是日糖水,冰糖紅棗糖水

今次我們點甜麵醬蒸黃花魚$118 美味😋
店員看到我拍照,還主動幫我把這碟魚橫放😂太尷尬了
甜麵醬蒸黃花魚

因為太油膩,所以在家不會做的鹹魚茸煎肉餅$75
鹹魚茸煎肉餅

Facebook讚好及分享活動,送$50很大煲的「住家湯」
免費湯

最後,送是日糖水,冰糖紅棗糖水
免費糖水

2018-04-10