今日行經諗住試下入到去已經有侍應話呢度唔係foodcourt咁表示明白後個侍應帶左我同朋友去1張4人枱(果時都已經7點已經開始晚市) 當時有2人枱又唔安排去果度坐咁點野啦。 用qr code落單出野都算快叫左個蕃茄肥牛烏冬, 酸辣烤魚, 半隻好似炸子雞既雞蕃茄肥牛烏冬, 湯唔憹味。 普通味精湯辣魚又係味精, 魚肉唔新鮮似橡筋同縮左水咁雞反而幾好, 味ok, 算滑。 不過隻雞都幾迷你, 半隻雞似2/5隻雞咁由點菜到食野期間都不停聽到2個女侍應係咁同人黎未點菜既客講呢度唔係foodcourt, 其實人地都未攞foodcourt d野入黎, 最重要係根本人黎既人本身都係打算幫襯。 真係令人好煩躁。 之後要拆枱搭台, 唔緊要。 繁忙時間但人地食緊野又係咁收你枱面d野勁趕客然後坐我地入面果台客落完單上菜係咁係我果台頭頂穿過去擺d野去隔離枱, 搞到隔離台都話果個侍應連基本既服務禮儀都做唔好,個侍應又黑哂面走左去幫襯完上後openrice睇下呢間野咩料。 原來都好多意見表示呢間野態度差我自己就一定唔會再幫襯野食中下水平, 價錢唔貴(同隔離foodcourt差唔多水平)但服務真心差, 過隔離
今日行經諗住試下
入到去已經有侍應話呢度唔係foodcourt
咁表示明白後個侍應帶左我同朋友去1張4人枱

咁點野啦。 用qr code落單
出野都算快
叫左個蕃茄肥牛烏冬, 酸辣烤魚, 半隻好似炸子雞既雞

蕃茄肥牛烏冬, 湯唔憹味。 普通味精湯
辣魚又係味精, 魚肉唔新鮮似橡筋同縮左水咁

之後要拆枱搭台, 唔緊要。 繁忙時間
但人地食緊野又係咁收你枱面d野
勁趕客
然後坐我地入面果台客落完單上菜

我自己就一定唔會再幫襯
但服務真心差
, 過隔離foodcourt食都可能仲好d
2024-08-28 207 浏览
隔離food court都full到hihi 但依到仲有位坐諗下都覺得伏伏地不過唔試過就作準既果不其然預制菜黎講可能都係大陸仲整得好食過香港佢啲菜色呢 就張圖唔同樣既就係好普通你係屋企都整到果啲砌砌堆堆既菜色個酸湯烤魚呢 個味就未至於入唔到口但就唔可以話好食啲魚又多骨啲配料又唔多夾咁個蕃茄豆米肥牛煲就睇落都知麻麻地咪一個冇乜料既部隊煲囉牛肉都係得果幾塊又唔係好食又冇乜蕃茄味配料仲多過牛肉我又唔係好覺有豆米大部分都係菇阿公殺豬粉其實就係普普通通一碗豬雜米線但反而味道最正常因為夠普通依間野我就覺得麻麻地都唔知係我唔中意食湘菜定係佢整得唔好
隔離food court都full到hihi

都唔知係我唔中意食湘菜
定係佢整得唔好

2024-07-06
2024-05-20 584 浏览
果日叫完嘢食入去搵位坐,之後另一個侍應凶神惡煞咁行過嚟好大聲話呢度唔准食出邊d野,(佢以為我食food court其他店d嘢食),我俾張單佢睇,話係你度買架喎,佢望一望張單跟住就走咗去,完全唔知咩事,第一次去食好似得罪佢咁。我地叫咗兩碗米線,其中一碗叫(一顆蕃茄肥牛粉),張相呢舊叫肥牛?全部都係脂肪,成寸厚啊,呢舊脂肪仲大舊過佢比一碗粉酸菜嘅份量,跟住我叫侍應過嚟問佢(呢舊咩黎?咁大舊肥豬肉?)跟住佢冇講過野,頭也不回走咗,呢啲係咩態度?完全唔講嘢跟住走咗。完全係勁普通嘅蕃茄辣米線,態度又差到不得了,真係唔會再幫襯👎👎👎

一顆蕃茄肥牛粉
2024-04-10 643 浏览
呢排天氣悶熱,令人無乜胃口,行過airside見到food court 有呢間苗家菜,又有酸湯,所以就想試下喇!✨肥牛酸湯米粉佢苗族既米粉就好似米線咁,不過就幼d同淋d,所以比較入味!上網睇酸湯係用米水發酵,所以有天然又比較溫和既酸味,唔會似加左醋咁sharp。所以好易入口!同加上佢有酸筍,十分順口!不過肥牛就正常發揮啦!但個酸湯已經吸引我翻去食兩次!✨煙火炒飯粒粒分明獲氣夠,但唔會過油!不過味道上個木魚?定某d煙熏味太過出,所以唔係最好味。✨桂花米糕似白糖糕,但無over發酵,所以無白糖糖嗰種酸味,雖然面頭見到有桂花粒,但食落無桂花味,建議用桂花糖搽面!✨ 香到鳳凰街的雞燒春雞既size,味道不錯,但略嫌炸得太乾!✨臭豆腐夠臭!但太過細粒!✨黑糖桃花淚好香黑糖味,入面有桃膠,冰冰涼涼同辣野好夾!

✨肥牛酸湯米粉

✨煙火炒飯
,所以唔係最好味。

✨桂花米糕

✨ 香到鳳凰街的雞燒
春雞既size,味道不錯,但略嫌炸得太乾!

✨臭豆腐
夠臭!但太過細粒!

✨黑糖桃花淚
好香黑糖味,入面有桃膠,冰冰涼涼同辣野好夾!

煙火炒飯
肥牛酸湯米粉
桂花米糕
臭豆腐
2024-04-04 490 浏览
在 Airside 的美食廣場 Food Muse 發現一間叫俏鳳凰的苗家菜店子,看到餐牌上的菜名,禁不住進去一試,結果3個人點了特別推介的鎮店菜式如下:—香到鳳凰街的脆皮雞—心里嫩一口臭豆腐—五花肉小串—「酸不釋口」的苗家紅酸湯牛肉粉3碗—鴨屎香手打檸檬茶結果比較失望,臭豆腐不臭,但檸檬茶卻給人臭的感覺,五花肉又乾又油膩,脆皮雞的皮不脆,而且肉乾骨多,就連苗家必點的「經365天自然發酵的正宗紅酸湯牛肉粉」也只是中規中舉,相信試過一次過就已經足夠⋯⋯
結果3個人點了特別推介的鎮店菜式如下:

苗家紅酸湯肥牛粉

—鴨屎香手打檸檬茶
鴨屎香手打檸檬茶

2024-03-31 289 浏览
食物差到貼錢都唔會再去,主打嘅牛肉仲衰過柴。仲有嗰半隻雞,衰到唔識講,擺盤似廚餘,食落口後完全好後悔入咗嚟呢間餐廳,以後一定唔會再幫襯。兩位樓面員工hea爆不停傾偈都算,仲要服務係9流,我哋喺佢面前坐,叫都唔郁仲要好串,餐廳趕客靠晒佢兩位。未講完,佢哋有其他位唔俾我哋坐,係要俾個面對大垃圾桶嘅位我哋。都唔明個老闆究竟有無搵神秘顧客去睇吓佢d員工點做嘢。
2024-03-23
等候时间
2 分钟 (堂食)
唔係10分高要求,米線同串串都真係幾好食新商場嘅餐廳(半food court)真係算係咁但係個炒飯,真係硬到有粉雖然咁嘅價錢,有咁大兜真係幾抵食但係冇理由食生米唯有攞返屋企煮一煮再食😂
唔係10分高要求,米線同串串都真係幾好食
新商場嘅餐廳(半food court)真係算係咁
但係個炒飯,真係硬到有粉
雖然咁嘅價錢,有咁大兜真係幾抵食
但係冇理由食生米
唯有攞返屋企煮一煮再食😂
2024-03-03
2024-02-24 272 浏览
位於airside 5樓 ,地點乾淨企理, 四點幾去完全冇人, 包場咁用餐, 可惜食物質素極差,我地兩個都好唔滿意啲肥牛,完全韌到咬唔開! 食完過咗半個鐘左右我哋兩個都肚屙
2024-02-20
2024-02-14 226 浏览
第一次去Airside隨便選了一間排隊比較少人的店。一,座位及服務態度:店員問人多要搭枱嗎?不,我哋可以等下。等咗陣最后坐入后,又因為人多問可否給其他人搭我哋枱,拒絕後言語上有陰陽怪氣,“食飯人多預咗比人搭枱架喇”,入座前已揀了不搭枱,咩態度。二,坐了半小時最后告知食物賣晒眼見廚房只有兩位女士,不忍催單,但上菜真的太慢,平均半小時上一碟,然後主食肥牛煲又等了半小時說沒食材了,真浪費食客時間。無下次了,食飯唔想出來受氣
第一次去Airside隨便選了一間排隊比較少人的店。
一,座位及服務態度:

二,坐了半小時最后告知食物賣晒

無下次了,食飯唔想出來受氣
2024-01-23 313 浏览
嚟到新商場啟德Airside5樓有個頗大的food court 俏鳳凰位於門口位置揀咗一個招牌雙人套餐豆米肥牛煲湯底揀咗酸湯味,配菜好豐富,有肥牛、豆皮、筍和娃娃菜等,酸酸辣辣好惹味~收銀枱附近有酸菜蔥水可以任意加,份量好足值得一試心裡嫩一口臭豆腐一份6粒,一啖一件😆臭豆腐炸至外脆內軟,上面鋪滿辣蘿蔔乾和蔥花,一齊食口感豐富黑糖桃花淚呢款甜品係解辣之選,材料有桃膠、雪耳和枸杞,甜度剛剛好套餐已包含鴨屎香手打檸檬茶👍抵食
嚟到新商場啟德Airside
5樓有個頗大的food court
俏鳳凰位於門口位置
揀咗一個招牌雙人套餐

豆米肥牛煲

心裡嫩一口臭豆腐

黑糖桃花淚
呢款甜品係解辣之選,材料有桃膠、雪耳和枸杞,甜度剛剛好

套餐已包含鴨屎香手打檸檬茶👍抵食

2024-01-23
  • 心裡嫩一口臭豆腐
  • 豆米肥牛煲
2023-11-20 451 浏览
婆婆嚟到FOODMUSE見到苗家粉就話好想食📍苗家牛肉粉·俏鳳凰🍴苗家紅酸湯肥牛粉 $81加了蕃茄湯 令酸辣度夠平衡 唔會太酸或者太辣啱唔食得辣嘅婆婆食肥牛份量也算多 闊條麵索哂湯汁 齋食都好好味😋🍴黃牛肉小串(8串) $30未試過食黃牛肉 原來好香牛肉味肉質結實有嚼口秘制醃料好惹味🥤黑糖桃花淚(凍) $20原來系黑糖桃膠銀耳糖水黑糖味道清甜 又夠冰涼 非常解膩🍹鴨屎香手打檸檬茶+$18🍴翠翠灼菜心 $18
婆婆嚟到FOODMUSE見到苗家粉就話好想食

黑糖味道清甜 又夠冰涼 非常解膩

🍹鴨屎香手打檸檬茶+$18

🍴翠翠灼菜心 $18

2023-11-16 331 浏览
今晚食咗俏鳳凰叫咗番茄土豆泥拌粉苗家紅酸湯肥牛粉香到鳳凰街的鷄燒👍🏻配個醬美味😋翠翠灼菜心心裡嫩一口臭豆腐👍🏻老街水煎包👍🏻仲有重點鴨屎香手打檸檬茶現場手打,好好飲👍🏻
2023-10-28 335 浏览
見到負評都不少,未食之前係用以身示伏嘅心態,諗住幾廿蚊就算啦,你都其實$60.1個牛肉粉感覺同譚仔差唔多,不過個湯嘅味道係幾特別嘅佢有啲微酸微辣幾開胃,牛肉又唔係啲人講到咁少,同埋都係用咗5分鐘就整完喇,有冇啲人講到話要等好耐喎。牛肉係用嗰啲普通火鍋嘅美國牛肉,冇乜牛肉味,不過用呢個價錢我都冇期望過啲乜嘢。粉嘅份量係幾多但我覺得唔夠彈牙。手打檸檬茶有驚喜, $18一杯唔差得過出邊嘅茶飲專門店,整體嚟講都想幫佢平反一下,我覺得食完未必好有衝動短時間再嚟過,但未至於想被負評佢如果牛肉可以質素高一點嘅就會再好啲
如果牛肉可以質素高一點嘅就會再好啲
  • 手打檸檬茶
2023-10-08 442 浏览
餐廳安排好亂行入去有員工但無人理, 員工淨係好focus 玩呢到係食米粉, 唔係food court, 但張單又係food court??😂落咗單5 分鐘後,話唔知咩原因米粉要等10 分鐘以上, 咁都等啦同埋會有好多人推埋啲車連狗仔入黎, 呢個就無咩特別同幾好, 但驚狗既人就難講最後等咗15~20 分鐘, 終於有得食米粉粉質有啲彈牙,幾過癮,味道中規中矩杯檸茶就一般般但食完之後好唔舒服,跟住嘔到飛起
餐廳安排好亂

最後等咗15~20 分鐘, 終於有得食
米粉粉質有啲彈牙,幾過癮,味道中規中矩
杯檸茶就一般般

但食完之後好唔舒服,跟住嘔到飛起
2023-10-08
用餐时段
2023-10-01 402 浏览
叫左個酸辣肥牛米線加臭豆腐落單都仲要唔係個個都幫你落,有啲見到你都扮見唔到。其他枱後來叫都到晒,我要催左2次單先到肥牛如圖所見,我已經抄勻成個麵特登擺上面或者佢好似夜繽紛咁肥牛係陪襯,酸辣底先係重點但重點佢酸辣底都係一般,咁可能係米線,因為啲米線都算多嘅🤷🏼‍♂️70蚊食米線唔鬼食你啦垃圾到冇得再垃圾睇佢幾時執🤣🤣一口臭豆腐5舊25蚊尚可諗定呢間執咗有邊間會入場不過算,成個商場冇野行 只此一次 俾5分,係因為新商場乾淨唔係比你

叫左個酸辣肥牛米線加臭豆腐
落單都仲要唔係個個都幫你落,有啲見到你都扮見唔到。
其他枱後來叫都到晒,我要催左2次單先到

肥牛如圖所見,我已經抄勻成個麵特登擺上面
或者佢好似夜繽紛咁肥牛係陪襯,酸辣底先係重點
70蚊食米線唔鬼食你啦
垃圾到冇得再垃圾
睇佢幾時執🤣🤣

一口臭豆腐5舊25蚊
尚可
諗定呢間執咗有邊間會入場
不過算,成個商場冇野行
只此一次
俾5分,係因為新商場乾淨