餐厅: 傷心酸辣粉 (電氣道)
资讯:

2022-02-25 243 浏览
🇭🇰 @sourspicynoodle 🇭🇰#foodxxe_北角#foodxxe_連鎖#foodxxe_辣最近真係好凍🥶各位各位記住要保暖啊🥰與此同時 有日太凍 屋企人話想食#豬肚雞 🤩就食左呢個外賣套餐😍點知 成家都食到好滿足❤️/🐽胡椒豬肚雞煲(大份)$139🐔✔️湯底#胡椒 味重 十分濃郁 適合用唔同材料索湯🍜✔️雞件白滑肥美 份量十足🐤✔️豬肚彈牙 清洗乾淨🤤✔️性價比極高 價錢唔貴 份量多得驚人 亦包火鍋配料🍲✔️包裝密實 絕不灑漏💦🤔因為湯底十分適合吸湯 如附送嘅火鍋料包埋腐竹、響鈴等索湯料會更佳🤔送嘅肥牛質素mama 但以呢個價錢黎講尚算可接受P.S 我自己再加少少火鍋料,4個人食飽到上心口😂建議大家食佢 要自己額外準備索湯嘅食物😍評分:4.6/5/我覺得佢地嘅外賣好抵食!下次經過應該會回購🤩回頭指數:4.7/5
食物質素:4.6/5
性價比:4.8/5 環境:4/5(if堂食)📱搜尋:#Foodxxe_傷心酸辣粉💻分類:#Foodxxe_restaurant多謝您睇到呢道❤️#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLo
🇭🇰 @sourspicynoodle 🇭🇰

我覺得佢地嘅外賣好抵食!下次經過應該會回購🤩

回頭指數:4.7/5

食物質素:4.6/5
性價比:4.8/5
環境:4/5(if堂食)
📱搜尋:#Foodxxe_傷心酸辣粉
💻分類:#Foodxxe_restaurant
多謝您睇到呢道❤️

#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLover#好西#北角美食#川菜#辣#傷心酸辣粉#酸辣#火鍋#火鍋外賣#冬天必備#暖胃#暖#雞#豬#豬肚#圍爐#飽#入味
10 分钟 (外卖自取)
  • 胡椒豬肚雞煲(大份)$139
2022-02-18 149 浏览
⭐️⭐️⭐️📍傷心酸辣粉 (炮台山)~ 同心抗疫火鍋套餐 ($139)• 胡椒豬肚雞煲 • 火鍋配料 (牛肉、腸仔、牛丸、花枝丸、蟹柳、雲耳、生菜、薯粉)🍴而家禁晚市堂食屋企人晚晚煮飯仔煮到好攰😵‍💫,所以為食妹見到呢個火鍋套餐咁平就決定買外賣火鍋,料都唔使買直接有得食,畀屋企人可以休息下😮‍💨見佢火鍋底有四款選擇:重慶麻辣雞煲/胡椒豬肚雞煲/重慶香辣烤魚/老壇酸菜烤魚,屋企人就話想食胡椒豬肚雞,番屋企倒岀嚟發現佢都好足料,超級多胡椒粒,豬肚有十幾塊,而且應該有一隻雞🥳配料就有牛肉、腸仔、牛丸、墨丸、蟹柳、木耳、生菜同薯粉,為食妹自己再加咗粟米同竹笙,可以吸收埋啲湯汁嘛😜首先試咗湯底先,湯底勁重胡椒香味,少少辣勁,唔會太鹹都唔錯😋,再試埋啲雞,雞件雖然多但比較瘦,肉身乾啲不過幾入味,豬肚爽脆有嚼勁,無異味處理得唔錯,份量亦都唔少,淨係雞煲三個人食都已經飽咗一半😂火鍋配料就味道正正常常,腸仔、蟹柳、雲耳、生菜係平時食開嘅普通味道,牛丸同花枝丸就有啲驚喜,幾濃味同彈牙😙,不過牛肉就比較韌麻麻地,薯粉索哂啲湯汁又煙煙韌韌幾好食,不過記得唔好煮太耐呀腍咗就會爛哂夾唔到㗎喇🙈,套餐仲附送紙包飲品2盒嚟
⭐️⭐️⭐️
📍傷心酸辣粉 (炮台山)
~ 同心抗疫火鍋套餐 ($139)
• 胡椒豬肚雞煲
火鍋配料
(牛肉、腸仔、牛丸、花枝丸、蟹柳、雲耳、生菜、薯粉)

火鍋配料就味道正正常常,腸仔、蟹柳、雲耳、生菜係平時食開嘅普通味道,牛丸同花枝丸就有啲驚喜,幾濃味同彈牙😙,不過牛肉就比較韌麻麻地,薯粉索哂啲湯汁又煙煙韌韌幾好食,不過記得唔好煮太耐呀腍咗就會爛哂夾唔到㗎喇🙈,套餐仲附送紙包飲品2盒嚟解渴添👍🏻

整個套餐性價比唔錯嘅,三個人食都絕對夠飽,喺冬天食吓胡椒豬肚雞湯暖下胃都唔錯☺️
—————————
⭐️⭐️⭐
️💲

外卖自取
2022-02-10 119 浏览
#gianna酸菜魚#gianna北角#gianna邊爐.呢幾日凍冰冰最適合就係打邊爐!但係自己買材料又麻煩又貴!出去買外賣就最方便🥰~前排見到呢間價錢幾抵!仲要有酸菜魚雞煲可以揀!即刻bookmark嚟試下🤤.1️⃣老壇酸菜烤魚($168)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)🌙魚烤得好好😆特別係魚皮!自己再開爐煮都完全無爛!🌙魚肉好滑😚完全唔會因為煮耐左就乾曬🌙酸菜調味啱啱好🥰🌙好多配料!肥牛、生菜、丸、薯粉!🌙大推薯粉!!好彈牙!又吸湯!🌙會額外再配上湯底🤤食到無湯都唔驚🥳✖️有少少油><不過烤魚嚟講係好正常~🎡傷心酸辣粉地址:北角電氣道233號城市花園地下53號舖(港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘)#北角cafe #炮台山cafe #北角 #炮台山#gianna藍色綫 #gianna港島綫 #北角美食 #炮台山美食#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #chinesefood #localfood
#gianna酸菜魚#gianna北角#gianna邊爐
1️⃣老壇酸菜烤魚($168)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
🌙魚烤得好好😆特別係魚皮!自己再開爐煮都完全無爛!
🌙魚肉好滑😚完全唔會因為煮耐左就乾曬
🌙酸菜調味啱啱好🥰
🌙好多配料!肥牛、生菜、丸、薯粉!
🌙大推薯粉!!好彈牙!又吸湯!
🌙會額外再配上湯底🤤食到無湯都唔驚🥳
✖️有少少油><不過烤魚嚟講係好正常~

🎡傷心酸辣粉
地址:北角電氣道233號城市花園地下53號舖
(港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘)
#北角cafe #炮台山cafe
#北角 #炮台山
#gianna藍色綫 #gianna港島綫
#北角美食 #炮台山美食

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #chinesefood #localfood #香港美食  #吃貨  #相機食先 #人氣  #酸辣粉 #酸菜魚
2022-01-18 144 浏览
🐟老壇酸菜烤魚 $169晚市冇得堂食,見到傷心酸辣粉推出咗外賣自取火鍋套餐,可以揀麻辣雞煲,酸菜魚等等,仲會包埋好多火鍋配料: 肥牛 花枝丸 腸仔 蟹柳 牛丸 雲耳 生菜 薯粉😍 仲會附送兩包嘢飲添佢本身話二人份,我哋買多咗啲牛肉同埋丸,諗住四個人打邊爐🍲,點知淨係食佢哋個餐已經夠飽😆.烤魚一啲都唔腥,湯底有好多酸菜,魚係預先烤好咗,唔使擔心未熟😂 魚肉嫩滑,煲耐啲會更加入味🤤邊爐料就正常,薯粉係值得一讚,去到最尾吸晒所有湯嘅精華,好正!之前晚市堂食佢哋有$128烤魚火鍋放題,仲有冬陰功湯底選擇,唯有遲啲先試到🥲
🐟老壇酸菜烤魚 $169

外卖自取
❝ 胡椒豬肚雞煲 ❞ (細) $139好入味🤩豬肚湯竟然有鮮雞胡椒味十足 稱得上係物超所值🥰☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 9/10 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ❝ 酸辣粉 ( BB辣 )+ 皇牌口水雞 ( BB辣 )❞ $40酸辣粉過軟🥲但口水雞就無令我失望 值得試!嫩滑爽口 果然係招牌✨☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 7/10- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -❝ 手撕雞冷麵( BB辣 )❞ $55不過不失 手撕雞幾爽口 冷麵有彈性 但黎到呢度我就覺得其他野更出色更值得試😋❤️☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 5/10- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
❝ 胡椒豬肚雞煲 ❞ (細) $139
好入味🤩
豬肚湯竟然有鮮雞
胡椒味十足
稱得上係物超所值🥰

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10

酸辣粉過軟🥲
但口水雞就無令我失望 值得試!
嫩滑爽口 果然係招牌✨

❝ 奶茶涼粉冰 ❞ $10
最經典嘅lipton 港式奶茶 ✨ 涼粉唔錯
依家咁熱 飲返杯啱晒 仲可以解辣添!🤤

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8/10

❝ 秘製蔥油雞扒飯 ❞ $25 (daily set)
見到價錢呆咗2秒 個飯送到嘅時候呆咗5秒
$25 有$50嘅份量⁉️
仲要係平時茶餐廳食到嘅質素
價錢平民到爆!!😍❤️

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8.5/10

❝ 椰汁涼粉冰 ❞ $10
2021-05-14 339 浏览
相信鍾意食辣既朋友一定都食過傷心酸辣粉😏😏見最近都好耐冇食,於是就約左朋友一齊去聚聚舊~~🥘重慶麻辣雞煲(小) $99✨估唔到而家有得食雞煲,即刻叫返個黎試下🤣🤣我地叫左少麻少辣,上枱時已聞到好香~~雞肉份量都好多,口感嫩滑,仲好惹味🤤🤤呢個辣度對我地黎講啱啱好,食到好開胃~~🍜酸菜米線(+魚腐) $40✨本身驚個雞煲會好辣,所以叫左個酸菜米線中和下~~我地仲加左魚腐,食落脹卜卜,好有口感👍🏻👍🏻湯底酸酸地,配米線食十分夾~~🍱糖醋咕嚕肉飯 $37✨除左酸辣粉同米線,佢地仲有提供蒸飯😍😍我地試左咕嚕肉,酸酸甜甜好好食~~仲炸得好香脆,一啖食哂好滿足🥰🥰🍗香酥肉 (+$29)✨跟餐叫小食既話會有優惠,我地就叫左呢個香酥肉😋😋感覺有d似台灣既鹽酥雞,好香口!!份量都好多,十分抵食👍🏻👍🏻🌶️調味辣椒油 $29✨原來佢地仲出左自家製辣椒油,臨走前都買左樽支持下❣️❣️平時攞黎撈麵應該都幾滋味😆😆
相信鍾意食辣既朋友一定都食過傷心酸辣粉😏😏
見最近都好耐冇食,於是就約左朋友一齊去聚聚舊~~

🥘重慶麻辣雞煲(小) $99✨
估唔到而家有得食雞煲,即刻叫返個黎試下🤣🤣
我地叫左少麻少辣,上枱時已聞到好香~~
雞肉份量都好多,口感嫩滑,仲好惹味🤤🤤
呢個辣度對我地黎講啱啱好,食到好開胃~~

🍜酸菜米線(+魚腐) $40✨
本身驚個雞煲會好辣,所以叫左個酸菜米線中和下~~
我地仲加左魚腐,食落脹卜卜,好有口感👍🏻👍🏻
湯底酸酸地,配米線食十分夾~~

🍱糖醋咕嚕肉飯 $37✨
除左酸辣粉同米線,佢地仲有提供蒸飯😍😍
我地試左咕嚕肉,酸酸甜甜好好食~~
仲炸得好香脆,一啖食哂好滿足🥰🥰

🍗香酥肉 (+$29)✨
跟餐叫小食既話會有優惠,我地就叫左呢個香酥肉😋😋
感覺有d似台灣既鹽酥雞,好香口!!
份量都好多,十分抵食👍🏻👍🏻

🌶️調味辣椒油 $29✨
原來佢地仲出左自家製辣椒油,臨走前都買左樽支持下❣️❣️
平時攞黎撈麵應該都幾滋味😆😆
2021-05-08 668 浏览
「酸到流口水,辣到流眼淚。」哩句真係由中學聽到而家,以前中學既時候好鍾意去食傷心酸辣粉,因為真係平靚正,今次再食,仲係回憶既味道,好懷念,但姐姐的青春小鳥已經一去不回來🥺而家餐牌上面多左好多選擇。🎈重慶麻辣雞煲(小)(小辣)$99雞煲味道濃郁,有麻香,啱晒重口味人士。而雞肉嫩滑,非常入味,食完之後可以加清湯同埋其他配料打邊爐。🎈酸辣粉配麻辣肥腸 (小辣)$54酸辣粉仍然咁好味!配料有肉碎、花生、芫荽等。番薯粉夠煙韌滑溜,湯底味道又酸又麻,夠香辣。而哩到既肥腸肥美,煮得夠霖,唔會難咬。🎈紅油脆耳 (小辣)$29豬耳非常爽脆,夠麻香,而且配有好多芫荽❤️都係好食推介👍🏻🥤凍海鹽柚子雪碧 $21及凍咸檸雪碧 $10兩款飲品都鹹鹹酸酸,重點係解辣一流!🌶️調味辣椒油 $29今次去食先知道傷心酸辣粉出左辣椒油,之前冇試過,今次一於買返樽返去試下,價錢都幾實惠。整體黎講,哩個價錢食到咁多嘢都幾划算,而且而家傷心酸辣粉既分店好多,諗唔到食咩既話,哩間都係平靚正之選。

而家餐牌上面多左好多選擇。

🎈重慶麻辣雞煲(小)(小辣)$99

🎈酸辣粉配麻辣肥腸 (小辣)$54

🎈紅油脆耳 (小辣)$29
豬耳非常爽脆,夠麻香,而且配有好多芫荽❤️都係好食推介👍🏻

🥤凍海鹽柚子雪碧 $21及凍咸檸雪碧 $10
兩款飲品都鹹鹹酸酸,重點係解辣一流!

🌶️調味辣椒油 $29

2021-01-31 705 浏览
傷心酸辣粉開咗咁耐我都吾食過,吾知D粉點傷心法....上年19年去珠海食過酸菜魚覺得好好食,好想在HK 再食試吓香港口味……今日去北角食LUNCH,見城市花園有呢間都有酸菜魚食,但吾知正吾正宗呢,不過都想試吓....酸菜魚係完條一爐,有埋其他配菜,兩個人食應該夠……我吾記得個阿姐話係咩魚,揀咗四樣餸:肥牛、芝士腸、生菜、薯粉,湯底本身有配菜:木耳、豆卜、百葉、金菇、酸菜,我哋都冇加其他嘢都覺得好飽,本來可以加少少錢轉任添菜同甜品,但都夠了……整體個烤魚味道係ok的,條魚都係啖啖肉 ,不過,我覺得啲酸菜吾係好酸……但都好味,我哋今次冇揀重慶辣……因為舖子地方吾大,所以坐得吾算鬆動……希望下次可再去試吓第二間……

酸菜魚係完條一爐,有埋其他配菜,兩個人食應該夠……

酸菜魚

2020-11-08
酸菜魚
2020-03-02 1704 浏览
突然想食個外賣頹飯 知道北角呢間不嬲會有限定既餐 又平 先$36.以前都有食開 覺得個汁唔錯 今日再黎食 完全唔知咩一回事?黑椒汁以前勁好食 勁有味 又感覺到辣 真係有水準果隻.果陣係完全估唔到酸辣粉鋪頭個黑椒汁會唔錯.但今日呢個完全唔知咩汁黎 有幾點黑椒撈埋就當黑椒汁咁.個色水影出黎好似排泄出黎既野咁 真係冇惡意.杯凍檸茶個杯蓋就冇窿 要打開個蓋黎飲 唔夠細心定係特別啲?外賣要多2盒花生又唔記得比喎 唔緊要啦 第日行多一轉姐.希望之後會有改善.

以前都有食開 覺得個汁唔錯 今日再黎食 完全唔知咩一回事?

希望之後會有改善.
2019-12-20 1120 浏览
好鐘意呢間店,每次帶同事黎,佢地都好開心。因為佢地酸菜魚同酸辣粉都好夠味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 同其他分店唔同,好多選擇,唔怕揀唔到野食。加上冬天涷冰冰,聽住烤魚既卜卜聲,真係好鬼興奮🥰⋯佢地烤魚好過好多店,條魚唔會散收收,性價比好高,二百幾蚊就有。出邊好多都收三舊幾,無咩料、唔夠料,條魚仲要係散。食到有時都嬲嬲地,而家有呢間店,次次食烤魚都唔洗要諗走邊,絕對係會黎呢間,再加罐加多寶清熱解毒。一級棒你地都黎試下啦!
你地都黎試下啦!
2019-06-06 1446 浏览
如果不想煩惱吃甚麼午餐,這間必定是我的首選。午市時間來到非常多人,幸好服務效率都很快,很快就有座位了。吃過幾次後,個人覺得最好吃還是酸辣粉配口水雞($54)口水雞是冷盤,不算很辣,但雞肉很爽口,配花生莞茜等材料很惹味。到酸辣粉了!雖然只是小辣,但辣度都挺強勁,吃到嘴都麻了,仍然覺得很吸引,很想吃下去。感覺酸的味道沒有那麼突出。一個套餐的份量其實算很多,吃不完,但味道不錯,是令人想再吃的味道😋😋
如果不想煩惱吃甚麼午餐,這間必定是我的首選。
午市時間來到非常多人,幸好服務效率都很快,很快就有座位了。
吃過幾次後,個人覺得最好吃還是酸辣粉配口水雞($54)

2019-03-26 893 浏览
有腥味的口水鸡,管理混乱。点单后等了40分钟才吃到,旁边比我晚来的人点同样的东西,却比我先上了20分钟。无语…口水鸡味道小辣一点也不辣,鸡有很重的腥味。记得之前这里不错的,经常和同事来吃,每次都觉得挺好吃的,好久不来后,这次居然如此失望。记得上次在这里吃了水煮鱼,也是失望至极。味道好并不只是简单的加很多辣椒,看起来红红的就可以了。鱼是大块大块的龙利鱼,不入味,而且量很少。混乱的服务浪费了我半个小时,失望,以后不会再来这家店了。
有腥味的口水鸡,管理混乱。

混乱的服务浪费了我半个小时,失望,以后不会再来这家店了。

2019-03-26
2019-01-15 1080 浏览
如果鍾意辣同勁蒜既你,一定要試蒜泥白肉并酸辣粉!食完包你成個下晝都冇人敢同你講野下午好多選擇,加$5有凍飲!我蒜辣控,當然揀蒜泥白肉餐加杯凍檸茶上菜都要小小時間雖然離公司都行成15分鐘,但返卓

上菜都要小小時間

雖然離公司都行成15分鐘,但返卓

2018-11-28 852 浏览
一直都吾知傷心酸辣粉有下午茶,價錢仲要好抵食,今次揀嘅紅蔥頭雞飯好正!啲雞夠滑,配埋紅蔥頭做嘅蔥油特別好,送飯一流。另外加左個甜品,即叫即整,好有特色,希望有機會再試下其他!
推介二人烤魚套餐, 非常抵食。原條烤魚加4款配料和二杯飲品, 每人都只是百多元, 超值之選。炸過的沙巴魚有足12寸長, 肉嫩骨少, 有淡淡的孜然味, 湯底紅紅但味道辣中帶香。 自選配料選了蘿蔔, 芝士腸, 牛栢葉和金牌薯粉, 蘿蔔上枱已炆淋, 份外清甜. 最後落薯粉, 吸收了整個湯底的精華, 正!!每家店的夫婦肺片配料都有不同, 傷心酸辣粉的夫婦肺片有豬脷, 牛展和牛肚, 麻辣醬配上脆口的花生, 非常夾。最後還點了一直想試的金皮蛋, 一上枱己有驚喜, 每隻皮蛋都流心的! 金皮蛋味道比普通黑皮蛋清, 沒壓味, 啱晒鐘意食皮蛋又怕壓味既朋友仔。