2022-09-21 696 浏览
唔知係咪轉晒人,所有嘢都不一樣,今日仲叫咗個沙嗲牛米,湯無味牛肉食唔到,杯熱架咖啡唔洗飲已經聞到係酸😣仲有個男服務員唔想做,聲大態度差,嘢食唔好仲要無服務真係無得頂,唔會有下次
2022-09-06 438 浏览
員工之間溝通不善 合作效率有待改善跟單幾次無回應 連解釋都無白等小菜(煲類) 半小時麻煩貴公司加強員工之間合作和客户服務跟完單無解釋俾客人 唔太清楚你地想點serve 客
員工之間溝通不善 合作效率有待改善
跟單幾次無回應 連解釋都無
白等小菜(煲類) 半小時

麻煩貴公司加強員工之間合作和客户服務
跟完單無解釋俾客人
唔太清楚你地想點serve 客

2022-08-10 739 浏览
平時食一啲快餐店既豬排飯 吾系豬排吾夠厚 就系肉質好鞋😵‍💫今次經過元朗冰室 見佢標榜厚切豬排 一於黎挑一挑機 睇下系咪真系咁好食先😂焗意式厚切豬排飯 ($62)以焗飯上菜速度黎講 佢都算快🏃🏻‍♀️大約等左10分鐘 ⏰️因為即叫即焗 上枱個陣熱辣辣♨️所以芝士都有拉絲效果 第一印象頗滿意😆賣相黎講都非常吸引 芝士鋪滿成個飯 帶有焦香味 嗅落已經流曬口水🤤每碟飯都有2塊厚切豬排 整整鋪滿成個飯😂份量非常足夠肉質嫩滑👍🏻冇羶味 邊邊位仲有啲肥😂油香充足配料有蕃茄🍅菠蘿🍍洋蔥🧅相當開胃😋果然系王牌焗飯🤩水準之上 值得一試😂

焗意式厚切豬排飯 ($62)
焗意式厚切豬排飯
每碟飯都有2塊厚切豬排 整整鋪滿成個飯😂份量非常足夠
肉質嫩滑👍🏻冇羶味 邊邊位仲有啲肥😂油香充足
配料有蕃茄🍅菠蘿🍍洋蔥🧅相當開胃😋
果然系王牌焗飯🤩水準之上 值得一試😂
焗意式厚切豬排飯
2022-04-10 627 浏览
沙嗲牛肉麵餐,沙嗲牛肉無味,完全唔知食緊咩。炒蛋都合格,蒜蓉多士好味,凍檸茶好味,有茶餐廳味道!!!媽咪食蕃茄湯通粉,味道一般可接受,熱奶茶還可以。我坐卡位,請侍應落單,竟然企我後面,又唔出聲,我媽坐我對面示意我可以講食咩🙄其實去過幾次都覺得OK,平均都有70分!諗住好耐無去,去食下睇下有無改善,點知咁差,一定唔會再去,真係太差了!!!唯一好處遇上抄牌,收銀姐姐會大叫抄牌,所以在場客人都係9成男仕😄
媽咪食蕃茄湯通粉,味道一般可接受,熱奶茶還可以。

2022-04-10
$40 (早餐)
2022-04-06 504 浏览
元朗冰室又開了一間分店, 位於觀塘鴻圖道44至46號世紀工商中心地舖3-3C。 店內環境光猛整潔, 之前已經試過在這裏外賣午餐, 今次就堂食啦!下午茶厚豬扒配魔鬼醬脆豬包$45茶走 、 咖哩牛腩飯 $45、 凍啡少甜$3。 🔸咖哩牛腩飯 ~ 這碟咖哩牛腩飯的咖哩都幾辣🥵, 相比平時在茶餐廳吃的咖哩辣很多, 牛腩和蒜仔入味, 整體ok。 🔸厚豬扒配魔鬼醬脆豬包 ~ 厚切豬扒肉汁豐富, 但有一條好大舊的骨, 食得不太方便😅, 魔鬼醬有點似卡夫奇妙醬的味道, 脆豬包大件都幾脆口。 🔸茶走 ~ 茶走味道正常。 🔸凍啡 ~ 不過不失的凍咖啡。 整體味道正常, 平時午餐又多一間選擇。

咖哩牛腩飯

厚豬扒配魔鬼醬脆豬包

🔸茶走 ~ 茶走味道正常。

🔸凍啡 ~ 不過不失的凍咖啡。
茶走、凍啡

整體味道正常, 平時午餐又多一間選擇。

2022-04-05
2021-12-11 589 浏览
對上一次去元朗冰室食晚餐想叫特餐點知侍應話夜晚冇做粉麵,得晚餐既拉麵或者烏冬,有啲失望今日見到隔離枱食緊辛辣麵,所以都跟佢叫依個餐幫我將辛辣麵餐轉做米粉,要大雞脾米粉好多,隻脾又脆又大隻$52幾抵食
對上一次去元朗冰室食晚餐想叫特餐
點知侍應話夜晚冇做粉麵,得晚餐既拉麵或者烏冬,有啲失望
今日見到隔離枱食緊辛辣麵,所以都跟佢叫依個餐

幫我將辛辣麵餐轉做米粉,要大雞脾

米粉好多,隻脾又脆又大隻
$52幾抵食

2021-11-30 206 浏览
今日係平日星期一,所以餐廳唔算多人叫左下午茶餐,咖哩牛肉飯$46開頭以為下午茶應該會係飯餸放喺同一個碟上黎到有驚喜,飯餸係分開大碟牛肉算好多,可惜只有一舊薯仔🥔多多2舊會仲好
今日係平日星期一,所以餐廳唔算多人
叫左下午茶餐,咖哩牛肉飯$46
開頭以為下午茶應該會係飯餸放喺同一個碟上
黎到有驚喜,飯餸係分開
大碟

牛肉算好多,可惜只有一舊薯仔🥔
多多2舊會仲好
2021-11-29
2021-11-14 240 浏览
平時都有幫襯開元朗冰室,不過係下午茶多今日試吓早少少過去食午餐唔肯定假日既午餐餐牌同平日既有無唔同都同大家分享吓我叫左6號,炒蛋轉煎蛋黎到嗰陣見到有兩隻蛋驚喜左,以為正常得一隻,多士脆口幾好食反而叉燒係半肥瘦,如果鍾意食瘦叉嘅咁就唔係好岩了總括黎講正正常常,不過不失
平時都有幫襯開元朗冰室,不過係下午茶多
今日試吓早少少過去食午餐
唔肯定假日既午餐餐牌同平日既有無唔同
都同大家分享吓

我叫左6號,炒蛋轉煎蛋
午餐6號

黎到嗰陣見到有兩隻蛋驚喜左,以為正常得一隻,多士脆口幾好食
反而叉燒係半肥瘦,如果鍾意食瘦叉嘅咁就唔係好岩了
總括黎講正正常常,不過不失
2021-11-14
午餐
2021-10-15 415 浏览
無服務可言,態度又差,叫極都無人理,D野催極都未到,以後唔會再食,出各豬扒,但非常難食,炒野無味,扒餐用超渣嘅扒,如果你唔信真係要親身體驗一下,都唔知點解D人話好食
2021-10-11 288 浏览
之前成日都同男朋友一齊去食啲港女嘢食,今次就調返轉啦。去咗一間超級抵食嘅,而且份量係勁大,完全滿足晒男人嘅胃口,正所謂男人的浪漫就係咁容易滿足🤩🤩我哋今次嗌咗蒸倉魚飯。嘩!係成條魚咁樣上碟,啲配料好充足,有齊晒薑蔥,蒜蓉,豆豉撈埋一齊蒸,完全去除晒啲魚嘅腥味,而且勁入味。好似我咁樣嘅模範(無飯)人士,平時真係好少機會食蒸魚,喺呢度食,完全感受到家的味道😌😌仲有呀,條魚蒸得啱啱好,啲肉仲好嫩滑,口感一流☺️☺️你哋都要好似我咁,同佢去食返一餐,男人的浪漫💕💕

仲有呀,條魚蒸得啱啱好,啲肉仲好嫩滑,口感一流☺️☺️

你哋都要好似我咁,同佢去食返一餐,男人的浪漫💕💕
2021-10-07
2021-06-29 1172 浏览
黎到將軍澳新都城呢間元朗冰室,見到佢係豬扒專門店,相信都可以一試呢間午餐,去到裡面,環境係燈光光猛,枱與枱之間相隔的空間都大,望落空間係舒適,所以首先對環境感覺幾好的。一坐低就選擇左咖哩豬扒飯,大約10分鐘就到野食,豬扒厚度適中,咖哩味有少少清淡,不夠濃郁。豬扒會係乾身的質感,還可接受。我都滿意呢間茶記的感覺,下次有空都會再光顧一下。
2021-06-29
2021-06-01 1022 浏览
位置好唔起眼,不過客多,睇黎都係抵食碟頭大而吸客價錢都係$5x上落嘅價錢,都係合理範圍咖喱厚豬扒飯 $50豬扒其實唔係好厚,冇醃到好淋,質感唔錯,咖喱汁帶點辣勁,冇椰香,算係港式咖喱汁,洋蔥比較生,不過碟頭係大,可能有兩塊豬扒嘅份量黑椒汁牛扒配司華力腸飯 $50果椒汁香辣好味,牛扒醃到太淋,冇肉嘅質感,司華力腸嘅皮唔脆,只有韌,而且得半條西冷牛扒伴黑椒汁配白飯 $51雖說係期間限定,唔知賣幾耐呢!?不過質素好過上面嘅牛扒司華力腸餐,肉質算係食到肉嘅感覺,$51算係可接受啦。。環境光猛乾淨,不過食物質素都係有改善空間,茶記質素又冇得要求太多,所以自己諗過再去啦😂
位置好唔起眼,不過客多,睇黎都係抵食碟頭大而吸客

價錢都係$5x上落嘅價錢,都係合理範圍

咖喱厚豬扒飯 $50

黑椒汁牛扒配司華力腸飯 $50

西冷牛扒伴黑椒汁配白飯 $51

2021-06-01
2021-04-19 485 浏览
元朗冰室 一路我都想試食✌🏻✌🏻✌🏻今日嚟到呢頭做嘢 當然要試一試啦✌🏻✌🏻✌🏻一如以往 好彩唔使排隊😆😆😆餐牌上都多選擇嘅 咁我就叫咗個蟲草花蒸雞🐔🐔🐔🐔🐔佢呢個餐配埋個白飯 另外嗌左杯凍飲 加HK$3 大概等咗5分鐘左右就到 佢都算叫做即叫即整因為都好熱辣辣✌🏻✌🏻✌🏻但係未到我就覺得一般般 同埋啲肉質唔算太滑分量就算多嘅 因為我一個人食都食唔晒仲要都算淨幾多🤣🤣🤣🤣 不過如果lunch快食嘅話都OK$50包埋嘢飲
元朗冰室 一路我都想試食✌🏻✌🏻✌🏻
不過如果lunch快食嘅話都OK
$50包埋嘢飲
2021-04-19
2021-03-20 524 浏览
今日下午茶來呢度食我希望喺未開業之前可以試晒寶琳所有食店嘅早餐或者下午茶其實元朗冰室都食過好幾次,佢啲豬扒真係令人一試難忘大大塊之餘重每次都軟淋淋,肉質夠嫩滑,未試嘅朋友仔快啲來幫襯下我地點左呢2個餐~奶茶夠奶味,我好怕飲啲奶茶唔夠奶會有苦澀味,紅豆冰好飲,紅豆份量足,煉奶個比例岩岩好而且加$5,價錢合理~跟餐嘅蒜蓉多士又係我最愛又係新鮮整出嚟夠熱,蛋炒得非常嫩滑沙嗲牛肉通粉夠大碗,湯底清清地夠味,牛肉都好嫩滑~主角DOUBLE厚豬扒飯出場啦,兩大塊豬扒夠晒誠意煎得剛剛好,唔點汁食本身都好夠味,最鍾意佢隻豉油碟係用個心型兜裝住好得意
今日下午茶來呢度食
我希望喺未開業之前可以試晒寶琳所有食店嘅早餐或者下午茶
其實元朗冰室都食過好幾次,佢啲豬扒真係令人一試難忘
我地點左呢2個餐~

而且加$5,價錢合理~
跟餐嘅蒜蓉多士又係我最愛
又係新鮮整出嚟夠熱,蛋炒得非常嫩滑
沙嗲牛肉通粉夠大碗,湯底清清地夠味,牛肉都好嫩滑~

主角DOUBLE厚豬扒飯
出場啦,兩大塊豬扒夠晒誠意
2021-02-28
2020-12-22 921 浏览
星期五晚休息不弄飯,沒有甚麼特別安排好了的節目,倆小口子遂走到樓下簡單覓食。幸好在這平民的區域,貼地的餐廳不乏供應,連茶餐廳也有好幾家。由於在商場開了一段日子的「永發茶餐廳」不知何解偶爾尤其是在夜晚會傳出陣陣的嗅味,小的懷疑那是污水渠或廚房去水渠淤塞所致。基於衛生問題,兼之餐廳又停了小的喜愛的牛雜河,咱們已好告別「永發」好一陣子。當「元朗冰室」在商場另一邊開業的時候人龍不絕,一道成為地盤工之至愛。只可惜香港人就喜歡新廁所,在三日香過後餐廳回歸平靜,午市暢旺時段還現人潮。不過來到晚餐便有點水靜蛾飛,碩大的廳堂就只得三、四檯食客。「元朗冰室」除了新意不再使得街坊熱情冷卻,另一個重要的問題是其食物質素每況愈下。茶餐廳就是有這個弊端,廚師的因素著實太舉足輕重,師傅劈炮可以玩死一間餐廳,由於沒有非常規模化的作業公式,大廚的心情便更能左右大局。當「元朗冰室」剛開業的時候,其響負盛名的厚切豬扒果名不虛傳,入口鬆厚結實,至於招牌雞脾亦做到外脆內軟,連辛辣麵也絕無花假。可惜一段日子過後,未知是將貨就價抑或是廚師做到滑了啞,高質出品已是此情不再。然而,何解今天咱們仍堅守支持?遺憾的是今非昔比似乎屬所有茶餐

「元朗冰室」除了新意不再使得街坊熱情冷卻,另一個重要的問題是其食物質素每況愈下。茶餐廳就是有這個弊端,廚師的因素著實太舉足輕重,師傅劈炮可以玩死一間餐廳,由於沒有非常規模化的作業公式,大廚的心情便更能左右大局。當「元朗冰室」剛開業的時候,其響負盛名的厚切豬扒果名不虛傳,入口鬆厚結實,至於招牌雞脾亦做到外脆內軟,連辛辣麵也絕無花假。可惜一段日子過後,未知是將貨就價抑或是廚師做到滑了啞,高質出品已是此情不再。然而,何解今天咱們仍堅守支持?遺憾的是今非昔比似乎屬所有茶餐廳的通病,連上市公司「翠華」也逃不過宿命,何況是更細規模的店子?揀無可㨂,唯有將要求降低,將就將就。

在廣闊的廳堂裡倆小口子可以隨便坐,職員亦相當空閒地等運到。瀏覽餐牌,菜式其實由始至終都沒有甚麼改變,卻勝在選擇繁多。咱們曾經在此吃過一客辣肉醬豬扒飯,原本以為會像焗肉醬意粉一般上面還添加一塊肥美豬扒。然而甫見成品始知中伏,豬扒在一邊,一堆肉醬置在一旁,白雪雪的米飯則孤伶伶地放於中間,這種分離狀態是完全地出乎意料。雖然菜式整體不屬太差,卻是預期以外的失望。經歷過上回的體驗,老伴已經學乖了,這次揀了厚豬扒配司華力腸飯。而要求濕濕地的小的則選了晚餐芝士焗雞扒意粉,並額外要求多汁。

老伴的主菜率先出場,出品是一如以往地各自為政。豬扒、司華力腸、雜菜、米飯與及豉油一丘一丘地各據一方,彷彿就是流水大鑊多餸飯般把預先煮好的美食逐一放在盤子裡,然後讓客人隨便享用。雖然如此,幸好食材質素也為不錯。縱然厚切豬扒變得愈來愈薄及細,大廚的火喉仍調較得剛剛好,咬之有鬆軟香膩的口感。司華力腸屬加工預製食品,只要不弄得太焦,咱們當然沒有投訴。

小的之焗雞扒意粉賣相則是非常吸引,在豐富的芝士醬汁內還有蕃茄與菠蘿,特別添加小的至愛的辣椒仔,既香口惹味又刺激過癮。只不過「元朗冰室」的出菜份量端的愈來愈少,曾幾何時咱們一人點一個餐會飽得吃不完兜著走,如今一客焗意粉,完全征服後竟仍舐舐嘴。

咱們特意點了一隻燒乳鴿來加餸。乳鴿只要是新鮮出爐怎麼也叫好食,不過這次出品卻似乎有點過火,乳鴿外皮乾乾縮縮。或許這其實是翻炸而來的效果,雖然不佳,然而數十元的乳鴿投訴甚麼?