2025-07-09 0 浏览
## 食評:下班後的壽司之旅今次四人一齊去食壽司,特別係銀會員感謝日,有八折優惠,真係唔可以錯過!### 等位經歷不過,餐廳真係好多人,等咗有一個多小時,雖然等得有點辛苦,但都係值得的,因為食物質素依舊唔錯。### 食物評價1. **壽司質素**: - 食物質素非常好,新鮮度高,魚片厚實,每一口都令人滿意。特別係海膽,味道鮮美,令人回味無窮。2. **新限定壽司**: - 餐廳仲有啲新嘅限定壽司,值得一試,味道創新,搭配嘅醬汁也很有特色,令人驚喜。3. **其他壽司**: - 我哋點咗多款壽司,包括三文魚、貝類等,每一款都保持住高水準,口感滑順,真係食得開心。### 總體評價雖然要等一段時間,但整體來講,呢次的壽司之旅非常愉快,食物質素高,服務也都不錯。下次再約埋其他朋友一齊來享受美味壽司!
## 食評:下班後的壽司之旅

3. **其他壽司**:

### 總體評價

2025-07-02
2025-05-24 69 浏览
## 食評:元氣壽司30周年特價最近我哋嚟到元氣壽司因為慶祝30周年佢哋推出咗特價優惠,三個一碟唔同款嘅壽司只需$19,而有啲2個同款嘅壽司都只賣$12,整體性價比真係唔錯!整餐加埋都只係$200,對於晚餐壽司嚟講,性價比高得多。不過,因為客人非常多,我老婆提早預訂飛,但等咗一個鐘先入到去,等得真係有啲耐性考驗。至於壽司方面,味道都幾好。每一碟都有唔同嘅驚喜,例如墨魚、鮮蝦、三文魚等,無論係新鮮度定係口感都令人滿意。特別係有啲熟食壽司,香味四溢,真係好想再食多幾碟。整體嚟講,呢次用餐體驗相當愉快,雖然人多等得耐,但食物的質素同價錢都係值得的。希望下次再來可以更快入座,繼續享受美味壽司!
## 食評:元氣壽司30周年特價

2025-05-24
2024-09-23 300 浏览
原本諗住去元氣食佢哋的午市套餐,因為見到佢哋係Apps promote 午市及下午茶套餐,款式和選擇相當吸引,而且價錢又超抵,點知坐底問一問侍應才知道青衣城這間元氣是沒有午市套餐供應😯,無辦法啦,唯有照order 正常menu!始終元氣壽司是無得輸,款款壽司都好好味好新鮮, 特別是油甘魚天身、燒鰻魚,蝦3點,鱆魚燒、茶碗蒸,樣樣都保持到水準,超鐘意! 今次雖食唔到元氣午餐menu,希望下次再有機會在第二間再試到啦!

油甘魚天身壽司

鰻魚壽司
松葉蟹腳、北寄貝、牡丹蝦壽司
鱆魚燒
2024-09-21 259 浏览
知道今日係週末,已經早左黎打算排下隊,5點半到元氣等位,早十五分鐘係app拎位,排70張枱先到但我又唔想食其他野,壽司朗又未開,所以決定繼續等,最後等左兩個鐘先到好肚餓!入座後即刻叫壽司🍣三文魚,三文魚腩,帶子,北寄貝,海螺,蟹肉蟹膏軍艦,甜蝦,八爪魚,海膽,辣味牛油果,魷魚,海膽魷魚,拖羅,芥末八爪魚,軟殼蟹,最後叫個小泡芙大滿足。特別推介炸軟殼蟹,新鮮熱辣辣,好食!live a genki life!

好肚餓!入座後即刻叫壽司🍣
大滿足。特別推介炸軟殼蟹,新鮮熱辣辣,好食!
live a genki life!
2024-09-16
  • 炸軟殼蟹
2024-09-02 201 浏览
話說元氣今期的播獎活動就真的吸引了,滿180大元立即可以抽出永不落空的獎品。為了這個而單人食滿180的人應該不止我一個,不過青衣城元氣的米飯最近真偏硬及冷,看來是放了不短的時間,不過菜單的3式壽司價廉物美,上面的肉片倒是新鮮,分別叫了蝦貝3點、貝3點、極上吞拿魚3點也是鮮甜肥美,溫度適中。另外,期間限定壽司亦有元氣比較少推出的鰹魚及明太子軍艦款式,事次鰹魚採用了蒜頭洋蔥大味配搭,增添了整個味濃層次。而明太子軍艦款則配搭了鮮帆立貝,大約總和是半隻帆立貝大小。實在大滿足。
2024-09-01
每次假日外出食飯小朋友總是想食火車壽司有得玩,又有得食係開心嘅青衣城呢間啱啱裝修完即刻要去試吓新環境感覺光猛潔淨坐都坐得舒服啲都係喜歡坐窗口位有得睇吓景落咗order三文魚腩不能少日式蒸蛋係小朋友至愛牛油果軟殼蟹手卷好yummy 玉子蟹棒腐皮都好岩小朋友胃口大人最愛北寄杯帆立貝赤貝大滿足
每次假日外出食飯
小朋友總是想食火車壽司
有得玩,又有得食係開心嘅

青衣城呢間啱啱裝修完

玉子蟹棒腐皮都好岩小朋友胃口
大人最愛北寄杯帆立貝赤貝

大滿足

2024-04-26 259 浏览
平時食親元氣都好多人,青衣城呢間相對少人,中午2點直入唔使等位,仲有卡位坐。太耐冇食,都唔知而家有午巿套餐,叫左個壽司盛$48,有5件壽司,3粒章魚燒,仲有烏冬添💕仲可以優惠價加其他食物😍三文角刺身三片 $25鰻魚牛油果手卷 $13大豆脆雞塊 $13 (類似麥樂雞)刺身都好新鮮,價錢仲要唔貴,極上吞拿魚三點都係$36。甜蝦壽司2件$19,飛魚籽軍艦2件$14,油甘魚壽司$19一件,不過都大片,油甘魚大塊過舊飯👍牛油果軟殼蟹卷2件一碟 $28,岩晒一個人去食,唔使下下一叫就4,5件。仲有提供小朋友餐具,仲會派禮物俾小朋友❤️

仲可以優惠價加其他食物😍
三文角刺身三片 $25
鰻魚牛油果手卷 $13
大豆脆雞塊 $13 (類似麥樂雞)

仲有提供小朋友餐具,仲會派禮物俾小朋友❤️
2024-04-20 391 浏览
近這半年因想嘗試減食澱粉質,我和老公也少了去食壽司,但最近去完位於V Walk 嘅壽司廊後,好想再尋找返「元氣壽司」的味道,所以就和老公再去我哋喜愛的青衣城「元氣壽司」食番餐!這間壽司店長期都有很多捧場客,適逢今天是星期五晚,我們大概晚上6時許到達, 由於時間尚早,我們等了大概十分鐘就有枱,好快有位呀!由於都有一段時間冇幫襯, 入到店內,見到佢哋轉咗內部裝修,店鋪變得colorful咗,卡通化咗!入座後,我們急不及待掃QR code點食物, 見到佢地個menu好開心,因為實在有好多選擇,而且在不同時令就有不同季節限定,好吸引呀! 問心而論,小妹真心覺得「元氣壽司」好食啲! 不論魚生質素、食材新鮮程度、款式選擇,都是非常有水準! 特別是凡立貝、酥炸生蠔、燒鰻魚、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦、燒牛肉、飛魚籽、軟殼蟹、蟹膏蟹肉等等。。。好好味呀!不過,其中有一款新出的玉子燒蟹柳壽司就一般般喇,玉子燒和蟹柳硬軍軍,好似整左好耐咁,令我哋有啲失望囉!但整體來說,元氣啲壽司係好味和新鮮的! 到今天仍有咁多fans支持,的確係有「元氣壽司」的成功原因! 食完今餐後,小妹會儲下quota先,好快再嚟食

!

但整體來說,元氣啲壽司係好味和新鮮的! 到今天仍有咁多fans支持,的確係有「元氣壽司」的成功原因! 食完今餐後,小妹會儲下quota先,好快再嚟食過!!

2024-04-18
2024-01-29 335 浏览
前些時日,與朋友去青衣城逛街,順道去「元氣壽司」吃午餐。壽司店裡店面不大,座位不算多,整體環境極簡風格,給人很悠閒的感覺。我們首先點了一份炸蠔壽司,中落蠔肉鮮嫩多汁,外悉炸得金黃酥脆,吃起來滋味無比。另外一道章魚燒也令人驚喜,章魚粒粒每一口都帶著香甜的口感。除此之外,店家還提供很多精緻小玩意,像是章魚仔、蛋壽司、雞翼等,口感都恰到好處,尤其是蛋壽司鮮嫩順口,簡直讓人吃不夠。最後,一包小份的支豆也能夠打發,而且價格公道。每一道都很滿意。以後再去青衣,「元氣壽司」也是必定光臨的地點。

2024-01-02
2024-01-01 184 浏览
來到聖誕節正日,睇完燈飾突然壽司癮發作,就拿拿臨去青衣城禁飛排隊食元氣壽司,節日來講吾駛等好耐,等左10張飛左右就到👌呢度要用QR CODE 落單,綠茶自己沖,想濃D落幾多都得點左腐皮蟹子沙律壽司 (兒時既味道,好多料,有粟米蟹柳)北極貝壽司,腐皮壽司,玉子壽司,花之卷,三文魚壽司,等等花之卷好多蟹子,多到滿瀉,encore叫多左幾舊😋🍣🍣三文魚頭湯麻麻地。。冇咩味道。。反而刺身就好新鮮,尤其三文魚腩刺身! 兩個人總共食左3百幾蚊,非常滿足😄📍餐廳: 元気寿司地址: 青衣青敬路31-33號青衣城2 2樓228號舖

呢度要用QR CODE 落單,綠茶自己沖,想濃D落幾多都得

點左腐皮蟹子沙律壽司 (兒時既味道,好多料,有粟米蟹柳)
北極貝壽司,腐皮壽司,玉子壽司,花之卷,三文魚壽司,等等

花之卷好多蟹子,多到滿瀉,encore叫多左幾舊😋🍣🍣

三文魚頭湯麻麻地。。冇咩味道。。
反而刺身就好新鮮,尤其三文魚腩刺身!
兩個人總共食左3百幾蚊,非常滿足😄

📍餐廳: 元気寿司
地址: 青衣青敬路31-33號青衣城2 2樓228號舖
2023-12-25
庆祝纪念
平安夜
踏入呢間食店,第一眼見到就係啲新鮮嘅壽司喺新幹線車上疾馳。揀咗幾款我最掛住嘅,三文魚腩壽司嘅肥美同口感,真係得我哋廣東人講嘅“滑得飛起”,啃一啖,鮮甜味道即刻喺口腔爆炸。炸蝦天婦羅夠晒香脆,外層金黃得來唔油膩,夾住嗰股蝦味,正!再嚟,肥牛壽司亦都係賣點,牛肉嘅香濃同軟嫩,慢慢嘗出佢嘅味道,即刻覺得自己夠晒開心。又點少得話嘢炸彈壽司,呢個真係創意滿分!爆汁芝士同香辣口感,搞到我連食三件都唔覺厭!最後,提個溫馨提示,要食好野,有時都要等吓,但呢度嘅壽司同熱辣辣嘅炸物都絕對值得你耐心等候。萬勿錯過,嚟呢度搵真味道!🍣🌶️🥢

2023-12-02 130 浏览
今次嚟到元氣,係種充滿驚喜嘅食物之旅🍣🍤。起頭,酥炸魷魚鬚誠意滿滿,外皮鬆脆得嚟又唔油膩,入口即化,好有嚼勁!紅雪蟹忌廉餅亦都係出色,蟹肉唔止鮮,個忌廉餅內外都溫暖咁包裹住蟹肉既甜味🦀。海膽花卷真係閃爍住,一啖落去,個海膽香濃,富含海味,仲要花卷皮腍滑,真係食到我心滿意足。當晚嘅高光時刻,莫過於鮮甜無比嘅壽司🍣,每件壽司都保證足料,食落去真係開心到塞爆心口!呢度服務亦都算係妥當,雖然要排少少隊,但轉眼間就食到,感覺幾好。最正係佢哋嘅選擇多到令人眼花撩亂,食到我同老婆都啖啖笑口。元氣,你下次又可以指望我嚟增添氣氛添!🍱

2023-01-26 609 浏览
每次湊完小朋友放學問佢地想食乜都一定答sushi兩個小朋友最鍾意點嘅就係茶碗蒸必定一人叫一個然後就係蟹子壽司蟹棒壽司總之小童之選我都任佢地叫食得哂就得架喇😝😝而我就一定會點黑松露帆立貝海膽魷魚壽司膽炸魚皮每碟都不可少
每次湊完小朋友放學問佢地想食乜都一定答sushi

而我就一定會點黑松露帆立貝
海膽魷魚壽司膽炸魚皮
每碟都不可少
2023-01-07 425 浏览
去香港迪士尼之前梗係要食飽飽啦,但係又唔想入到去冇乜選擇又捱貴嘢食,所以我決定去咗青衣城食元氣壽司。由於我同朋友都唔食生嘢,所以就全部嗌咗熱嘢食啦,不過好可惜,之前我好鍾意食佢哋嘅豬軟骨烏冬,但係依家冇咗loo,我就叫咗牛肉烏冬,湯底都係好甜嘅大魚香味,烏冬可以雪藏牛肉就冇乜嘢好講啦雜錦天婦羅,我最鍾意食南瓜同埋番薯,2種都好棉好甜。炸雞肥到不得了,內外都好肥唔建議大家嗌,亦都冇任何雞味炸魷魚鬚好味,香脆有鮮味

雜錦天婦羅,我最鍾意食南瓜同埋番薯,2種都好棉好甜。

炸雞肥到不得了,內外都好肥唔建議大家嗌,亦都冇任何雞味

炸魷魚鬚好味,香脆有鮮味
2022-07-09 493 浏览
次次過嚟食嘢都要排隊, 不過都係值得的! 服務員的態度唔錯, 等位嘅時候成日送貼紙 同埋 砌圖畀小朋友, 就算好多客人, 服務員都面帶笑容。 上餐速度非常迅速, 刺身的味道和質素 非常穩定, 價錢合理, 絕對是性價比之選。