2022-05-16 423 浏览
🍝明太子意大利麵明太子及蟹子份量充足,加上扁意粉,口感豐富,不太膩🤩 建議伴以少量配菜,令整體更清新。🍟黑松露薯條黑松露醬幾正😎,配上脆炸薯條,實在滋味。唯可多加黑松露籽,以豐富口感。🥪法式西多士不過不失🤪😗西多士炸至金黃色,外層微焦,可惜未有脆香感,而且過於軟稔;被評為必食之選,卻令人稍為失望...🍸宇治抹茶Cocktail抹茶味甘苦,混以Gin 酒,再加一片西柚,簡直苦上加苦😂。杯邊加上糖霜,稍為中和苦味,但整體感覺不太和諧,杯邊宜沾以鹽粒,似乎更好😂
🍝明太子意大利麵

🍟黑松露薯條

🥪法式西多士
不過不失🤪😗

🍸宇治抹茶Cocktail
2022-05-13 321 浏览
香港地少人多 依間應該係我去過最細嘅cafe😹一出𨋢踏前一步已經入左間cafe😹 不過我去嘅當日唔算好多人 所以都坐得幾舒服 如果cafe坐滿嘅時候枱同枱之間太近了吧枱位置嘅酒櫃幫cafe加左好多分🔥隨手都可以影到靚相焙茶白玉拿鐵 💰54焙茶味可以再濃啲 白玉數量比我想像中多 粗略估計都有四粒以上 仲要唔係細細粒小丸子size 好煙韌😽😽三層顏色層次分明打卡好靚特濃咖啡冰樂 💰54咁熱嘅天氣叫返杯沙冰最岩 咖啡濃郁 就算啲冰開始溶化都無減淡宇治抹茶窩夫配雪糕 💰118窩夫疊起四個好igable 中間配上抹茶雪糕同少量紅豆 整體ok但未去到好好食 如果下次黎未必會encore依款甜品

吧枱位置嘅酒櫃幫cafe加左好多分🔥隨手都可以影到靚相

焙茶白玉拿鐵 💰54

特濃咖啡冰樂 💰54

宇治抹茶窩夫配雪糕 💰118

因為新出Freeflow優惠 $138 任飲2小時所以決定再黎試一次一上到同我講得今日有限時未必可能任飲2小時嚇到我呆一呆好彩最後個場唔爆 先可以飲足2小時希望呢點餐廳方面要處理得好啲餐廳以宇治抹茶做主題有四款Signature Cocktail可以選擇不過就只限叫一次其他款就任嗌個人覺得Blue Fantastic最好飲酸甜酸甜友人就覺得Coffee Cap最好飲有咖啡既澀同Vodka既香野食我地淨係叫咗伴酒小食黑松露薯條 $88炸墨魚咀 $98價錢偏貴而份量少仲叫咗個鐵板pancake係用鐵板上既梳乎厘唔甜 而重蛋香
因為新出Freeflow優惠 $138 任飲2小時

2022-05-11
Blue Fantastic
Hachiko  Coffee  Cap
2022-05-11 224 浏览
呢間樓上日本式cafe ,真係環境又靚,食物又高質。同朋友叫左蒜香意粉配大蝦,蒜味好香飲品既可以打卡,又好飲。Tiramisu 香濃咖啡味,忌廉好滑,食多3杯都唔會膩♥️
呢間樓上日本式cafe ,真係環境又靚,食物又高質。

同朋友叫左蒜香意粉配大蝦,蒜味好香

飲品既可以打卡,又好飲。
Tiramisu

Tiramisu
如果要我介紹一間可以舒舒服服chill一個下午,有特色飲品飲下小吃食下既話,八屋會係我其中一個選擇☺️哩間cafe提供既飲品真係杯杯都咁高質,有酒精🥃有特飲🍹位置係旺角潮流特區附近既樓上cafe,地理位置十分方便❤️同閨蜜/另一半行完街好適合上去飲番兩杯🍵😎🔥宇治抹茶提拉米蘇拿鐵$60宇治抹茶永遠榮譽會長証證!!!!!只可以講飲完呢杯嘢會有幸福嘅感覺🥰好濃郁嘅宇治抹茶味道,採用有機宇治抹茶,仲有JAS認證🕶上面嗰層奶蓋好creamy好滑,用黎點舊餅乾一流😋抹茶控必選!🔥特濃岩漿朱古力$58Chocolate lover please take!!!!!與其話佢係一杯飲品,不如話佢係流質朱古力醬😂口感係好滿足嘅,不過就有少少漏,上面有棉花糖同朱古力碎,溶左溝埋一齊飲口感都幾rich,差啲可以用甜品嚟形容😂🔥明太子意大利麵$118由於佢哋嘅飲品實在太出色,所食物對比之下就會遜色少少🫠呢個明太子意大利麵相比起平時食開嘅會比較乾身同偏鹹,我會覺得好似食緊鹹魚子蓉粒粒咁,佢係選用日式醬油風味,呢個真係比較個人喜好la☺️🔥蒜油意大利麵$95超級濃郁既蒜油味道!🧄蒜味愛好者既我都差啲啲頂唔住😂可能用蒜蓉

🔥宇治抹茶提拉米蘇拿鐵$60

🔥特濃岩漿朱古力$58

🔥明太子意大利麵$118

🔥蒜油意大利麵$95
超級濃郁既蒜油味道!🧄蒜味愛好者既我都差啲啲頂唔住😂可能用蒜蓉「醬」黎形容會貼切過蒜蓉「汁」😙可能真係好多蒜既關係,其實味道係有少許帶辣嫁💡加上扁意粉又十分掛汁,所以真係蒜味🧄🧄🧄爆登!!!!

🔥日本明太子雞翼(out of menu now)
係,又係明太子😂質素係唔錯的,雞翼都脹卜卜的😘不錯的任酒小食❤️
我倆為了美美的宇治抹茶紅豆拿鐵特意到訪這家既是酒吧 也是日式西餐咖啡店店家特別注明使用JAS認証的有機宇治抹茶沖制拿鐵外形甚有日本富士山的影子杯內的層次分明 滿足視覺和味覺的享受上層細滑奶泡 中層清香綠茶 底層微甜紅豆蓉拌勻後是順口也不太甜膩的味道友人的Blue lemonade 看似是帥氣的酒精飲料其實只是普通的檸檬梳打水 不過造型絕對跟抹茶紅豆拿鐵一樣的吸睛配上的招牌法式西多士和輕盈的芝士蛋糕 也是很不錯的選擇⸜❤︎⸝ ⚑ 建議預先訂座 座位有限⚑ 店內座位相隔較接近 可能感覺環境會有壓迫感⚑ 每位最低消費一杯飲品𓇠𖤥 八屋༶ 八屋法式西多士₉₂༶ 日本芝士蛋糕₄₅༶ 宇治抹茶紅豆拿鐵(凍) ₅₈༶ 藍甘檸檬氣泡₅₀𓇠
我倆為了美美的宇治抹茶紅豆拿鐵

𓇠
藍甘檸檬氣泡
藍甘檸檬氣泡
2022-04-09 261 浏览
之前見過呢間cafe嘅飲品好靚,同埋裝修偏向工業型格風,所以一直都好想黎試下🙌🏻今次係星期六嘅夜晚去,咁啱唔算好多人,唔洗排隊就直接入得🥳**********<宇治抹茶紅豆拿鐵> $58<藍甘檸檬氣泡> $45好多人黎到都會叫一杯宇治抹茶紅豆拿鐵,用圓錐型嘅玻璃杯裝住又真係幾靚,好似飲品版嘅富士山🗻味道就係平時抹茶牛奶加紅豆,飲品嘅容量唔算好多,飲得大啖啲嘅話幾啖就飲完😂另外個杯嘅賣相望落閃亮亮,味道似blue lemonade比較refreshing✨**********<牛角窩夫配雪糕> $58想食依種牛角包窩夫好耐,呢度竟然都有得食🥐味道同質感其實同平時嘅牛角包係一樣,比起普通窩夫會更香牛油味!值得一提嘅係個球雲呢拿雪糕屬於gelato質地, 叉落去可以拉到絲嫁🤩**********<明太子意大利麵> $118本身對個意粉都有啲期待,但點知係唔好食嘅,明太子味唔重同埋仲有啲腥腥地,以主菜黎講真係有啲失望😥**********<日本唐揚魷魚鬚> $58雖然主菜唔好食,但係呢個炸魷魚鬚小食叫得無錯,魷魚肉

<宇治抹茶紅豆拿鐵> $58
<藍甘檸檬氣泡> $45

<牛角窩夫配雪糕> $58

<明太子意大利麵> $118

<日本唐揚魷魚鬚> $58
雖然主菜唔好食,但係呢個炸魷魚鬚小食叫得無錯,魷魚肉啖啖肉加上層炸粉好薄,唔似平時冷藏個種貨色,真心推薦啊🦑
2022-03-30 226 浏览
最喜愛嘅Cafe !!!!今次試咗以下幾道菜:1. Hachiko Waffle  2. Soft-shell crab之前已經試過佢哋好多嘅意粉都好好味 我最鍾意明太子意粉 今次試吓其他新野都好正🤤
最喜愛嘅Cafe !!!!
今次試咗以下幾道菜:
1. Hachiko Waffle
2. Soft-shell crab

之前已經試過佢哋好多嘅意粉都好好味
我最鍾意明太子意粉
今次試吓其他新野都好正🤤
Soft-shell crab
2022-03-29 235 浏览
“八屋法式西多士”($92)“宇治抹茶提拉米蘇拿鐵”($60)好耐之前Cafe Hachiko仲係地舖嗰陣買過嘢飲😆但佢地搬咗上樓仲做埋cafe今日先第一次食😝一打開𨋢門就見到個超靚嘅bar枱😍整體空間雖然唔大但幾舒適☺️可以慢慢坐都ok🥰叫咗一份甜品同一杯飲品做tea😆甜品要咗八屋法式西多士😇多士金金黃黃好吸引☺️食落充滿蛋香,口感濕潤☺️仲會配上糖漿,士多啤梨🍓,藍莓🫐,香蕉🍌飲品方面好多都好吸引😍最後揀咗凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵🍵面頭放上手指餅,cream好夠滑😋重點係抹茶味十分濃郁😚下次要去下一層試埋佢地嘅Pancake先😛😍
“八屋法式西多士”($92)
“宇治抹茶提拉米蘇拿鐵”($60)

好耐之前Cafe Hachiko仲係地舖嗰陣買過嘢飲😆
但佢地搬咗上樓仲做埋cafe今日先第一次食😝
一打開𨋢門就見到個超靚嘅bar枱😍
整體空間雖然唔大但幾舒適☺️可以慢慢坐都ok🥰
叫咗一份甜品同一杯飲品做tea😆
甜品要咗八屋法式西多士😇
多士金金黃黃好吸引☺️食落充滿蛋香,口感濕潤☺️
仲會配上糖漿,士多啤梨🍓,藍莓🫐,香蕉🍌
飲品方面好多都好吸引😍
最後揀咗凍宇治抹茶提拉米蘇拿鐵🍵
面頭放上手指餅,cream好夠滑😋
重點係抹茶味十分濃郁😚
下次要去下一層試埋佢地嘅Pancake先😛😍
2022-03-28 159 浏览
經過旺角找一間樓上cafe坐低飲杯咖啡食個甜品, 看網上飲品賣相非常吸睛. 餐廳面積不大. 下次要來這餐廳記得事前到Open rice訂座, 亦可有八折優惠😅熱芋泥特濃牛乳$45罐頭芋泥加牛奶, 賣相一般, 味道普通凍提拉米蘇咖啡拿鐵$52飲品上的手指餅好脆, 咖啡味濃, 口感creamy, 味道不錯😋👍凍紫薯咖啡拿鐵$58賣相有不同層次, 咖啡味濃, 可惜蓋過紫薯味道抹茶窩夫配雪糕$118窩夫夠脆配抹茶雪糕, 不過它不是最濃味的抹茶雪糕

熱芋泥特濃牛乳$45
罐頭芋泥加牛奶, 賣相一般, 味道普通
芋泥特濃牛乳

凍提拉米蘇咖啡拿鐵$52
凍提拉米蘇咖啡拿鐵

凍紫薯咖啡拿鐵$58
賣相有不同層次, 咖啡味濃, 可惜蓋過紫薯味道
凍紫薯咖啡拿鐵

抹茶窩夫配雪糕$118
窩夫夠脆配抹茶雪糕, 不過它不是最濃味的抹茶雪糕
八屋抹茶窩夫配雪糕
2022-03-27
2022-03-24 760 浏览
早排假期同朋友去了旺角樓上Cafe初初諗使唔使要預先排隊🙈🙈但一入到去就咁啱有位😃😄餐廳空間細細但環境舒適 有大玻璃可以望到出面嘅環境 感覺好開陽由於朋友超級肚餓所以兩個人都叫咗幾樣食物😂🙈 -🍝蒜油帶子意粉 意粉充滿蒜油香味而且上面還鋪了好多炸蒜片 每一眼都充滿蒜及牛油嘅香味 不過帶子及意粉份量都比較少全碟意粉只得一個大帶子及數個碎細的帶子😢 食唔夠飽-🍰八屋法式西多士 $88份量十足 配料還有草莓藍莓及香蕉 灑上糖霜 賣相好似雪屋般❄️❄️多士好鬆軟 唔會好油膩😍😋 有香甜的玉桂味 加上楓糖漿😋 幸福的感覺🌸🌸 -🐥八屋三重雞拼 $98有唐揚雞、水牛炸雞、柚子蜜雞 呢個真心有啲失望😢 唐揚雞 好厚皮而且一啲都唔香脆😢水牛炸雞 味道一般 唔夠酸甜🙈得柚子蜜雞 比較好食🙈😂 -🍵日本焙茶拿鐵 $54拉花拉得好清晰明確✨🤩 奶香味道較重😋 焙茶甘香😋-☕️ 宇治抹茶紅豆拿鐵 $58一睇外型已經吸睛 層次分明🤩 一層紅豆一層奶一層抹茶😋抹茶味道好香濃加上淡甜的紅豆 飲落好幼滑 充滿奶香及茶香 配搭合宜✨-🍽🍴總結 🍽🍴餐廳甜品及飲品較優勝 🤩尤其係法式多士😋而咸點 可能我今次揀親都比較一般🙈 下
早排假期同朋友去了旺角樓上Cafe

多士好鬆軟 唔會好油膩😍😋
有香甜的玉桂味 加上楓糖漿😋
幸福的感覺🌸🌸

🐥八屋三重雞拼 $98
有唐揚雞、水牛炸雞、柚子蜜雞
呢個真心有啲失望😢

餐廳甜品及飲品較優勝 🤩
尤其係法式多士😋
而咸點 可能我今次揀親都比較一般🙈
下次可以試埋其他甜品🙈🤓
另外 餐廳座位之間較近 同朋友傾計時都會唔小心聽到鄰座的對話聲😂
近窗位置只得一個 要訂位食就記住要remark啦😝😝

2022-02-24
宇治抹茶紅豆拿鐵
2022-03-20 101 浏览
✿ 和風龍蝦汁意大利麵 $128意粉煮到al dente 用咗香濃既龍蝦醬汁黎烹煮🦞🍝蝦既份量都唔少有五大隻🦐 不過如果醬汁可以多啲既話就更加好 食到最後啲意粉有啲dry( ・᷄ὢ・᷅ )✿ Uji matcha tiramisu $58呢杯宇治抹茶提拉米蘇拿鐵賣相超靚 用黎影相一流✨ 仲放咗塊ladyfinger喺面 不過唔好太心急就咁咬落塊手指餅到 我就係咬咗一啖超級硬 要放入杯latte到浸軟先食得! latte面層既cream好滑溜 奶味好重 如果抹茶味再濃啲就仲好味(⁎˃ᴗ˂⁎)📍八屋旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💸性價比:♥♥♥/5🤟🏻回頭指數:♥♥♥/5
✿ 和風龍蝦汁意大利麵 $128

👅味道:♥♥♥♥/5
💸性價比:♥♥♥/5
🤟🏻回頭指數:♥♥♥/5
2022-02-17 130 浏览
-早已聽聞哩間樓上cafe有一定質素,趁平日放假冇咁多人決定去metime吓🧡 因為我真係好需要吸收吓澱粉質,去收拾長假期後嘅心情🤪✌🏻-八屋法式西多士:絕對值得一試✌🏻唔會好似平時食嘅西多士咁油淋淋,感覺好light☺️ 微微金黃嘅焦糖色,食落有麵包嘅鬆軟感,仲有香甜嘅肉桂味❣️不過適宜兩個人share食,因為份量都多🥳-抹茶提拉米蘇拿鐵:抺茶控一定會鍾意💚 而且打卡一流,我好鍾意飲品上面嘅奶蓋,好creamy🥰 佢哋嘅抹茶係採用JAS認證嘅有機宇治抹茶,茶味濃郁,成杯飲品飲落好舒服、清新🍃 -整體嚟講,哩度嘅食物除咗賣相靚,質素同味道都唔差,而且環境都幾適合大家傾吓偈😆

2022-02-11
  • 八屋法式西多士
  • 宇治抹茶拿鐵
📍旺角樓上Cafe選擇多 不過好食嘅又真係唔多呢間食物質素唔錯 幾有驚喜 不過面積好細一出𨋢門就已經喺餐廳 等位嘅位置就係𨋢門 有少少尷尬走懷舊復古風 最靚係吧檯位🥂 記住提早book定位🌀 海膽醬大蝦意大利麵 $128擺盤精緻 用上意大利捲麵手法幾有心思海膽醬另外以小鐵盤盛載 海膽味不算濃郁但冇腥味而且相當惹味 配上彈牙意粉真係好夾!❤️ 🌀脆炸薯條 配黑松露醬薯條屬於超幼身薯條🍟 雖然香脆但係我就麻麻地啦😶不過黑松露醬好杰身又有黑松露香 沾醬做得出色🌀MOCHA咖啡有拉花 拉花上面都仲有灑上朱古力碎及朱古力醬🍫令到成杯飲品 朱古力味好Rich!
📍

薯條屬於超幼身薯條🍟 雖然香脆但係我就麻麻地啦😶
不過黑松露醬好杰身又有黑松露香 沾醬做得出色

🌀MOCHA
咖啡有拉花 拉花上面都仲有灑上朱古力碎及朱古力醬🍫
令到成杯飲品 朱古力味好Rich!

• 海膽醬大蝦意大利麵
2022-02-09 105 浏览
今次介紹一間位於旺角嘅樓上Cafe裝修行型格路線有一個酒櫃吧枱位置超搶眼叫咗個海膽醬大蝦意大利麵擺盤好靚個汁非常之香濃調味啱啱好意粉嘅軟硬度亦都剛剛好另外仲食咗一個黑松露醬薯條係我最鍾意嘅幼身薯條炸到超香脆黑松露醬好濃郁有好重嘅黑松露味飲品方面都好正叫咗一杯提拉米蘇拿鐵係一杯超靚嘅咖啡☕️上面加左條手指餅點綴又好飲又好食賣相亦都相當吸引除咗呢杯咖啡之外我見餐廳仲有好多其他嘢飲都好靚㗎大家可以去試吓☺️
今次介紹一間位於旺角嘅樓上Cafe
裝修行型格路線