同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食午餐🤣$222(八折咗嘅價錢)「芝士燉雞(無骨) Cheese Braised Chicken (Boneless) 순살치즈찜닭」:用一個非常大嘅碟裝住份量好多🤩,雞肉燉到幾軟熟,切開咗一件件兼且完全冇骨,食得好方便🤩,加埋熱到溶晒可以拉絲又有鹹香嘅芝士🧀一齊食,幾好味🤣;仲有冬粉可以食🤣;燉雞汁要嚟撈飯食都幾好味🤣呢度仲有多款 Lunch Set 可以選擇,揀咗 $62「炒豬肉定食 돼지제육 Pork BULGOGI & Rice」:豬肉加埋大量洋蔥一齊炒味道甜甜哋辣辣哋🤣午餐加 $8 Coke Zero:凍冰冰嘅可樂就梗係好飲啦🤣餐廳名字係 봉추찜닭 BONGCHU JJIM DAK 原來喺2000年創立,佢哋嘅網站寫住:We create value that does not change over time 😁「鳳雛燉雞」呢個名字其實幾有趣,「鳳」係傳說中嘅百鳥之王,「雛」係小雞,「鳳雛燉雞」有百鳥之王有小雞又有燉雞,真係 very 嘅 good 🤣
同朋友一齊嚟咗呢間樓上韓國🇰🇷餐廳食午餐🤣

6天前 45 浏览
款式太少,食過一次就算,無下次以為咁多like全部都呃人嘅,一啲都唔好食,冇菜,全部雞,冇乜特別。飲品款式太少,老闆應該要改善吓,星期六都冇乜人去,食證明唔好食😫😫
款式太少,食過一次就算,無下次
2024-12-31 0 浏览
食物質素好價錢唔貴 人均160 已經飽 燉雞醬汁剛剛好 加左飯焦出色 非常推介!米酒幾清新重要staff服務好好我問可唔可以係度食蛋糕之後就主動免費比蠟燭+ 影左即影即有送比我地~下次會再黎!
食物質素好
價錢唔貴 人均160 已經飽
燉雞醬汁剛剛好 加左飯焦出色 非常推介!
米酒幾清新
重要staff服務好好
我問可唔可以係度食蛋糕
之後就主動免費比蠟燭+ 影左即影即有送比我地~
下次會再黎!
臨近聖誕節,當然要同同事嚟個x’max Lunch一齊去慶祝吓,呢間韓國「燉」雞🐔🤤一試再試一同 #慶祝 #聖誕🎄🍽️ 豬手芝士鳳雛燉雞 我哋試咗招牌燉雞同埋芝士鳳雛燉雞😋今次我哋叫咗呢個豬手芝士鳳雛燉雞🥰一如以往,勁大盤,夠晒2-3人食🤣啲雞件無骨,燉到好入味,除左大大塊拉絲芝士🧀仲有燉到入晒味嘅豬手😋成盤菜式,除咗有豬手同埋燉雞,仲有好多配料,有薯仔、紅蘿蔔、青瓜⋯入面仲有最正入味嘅冬粉,所以2-3人都包你食得飽😋全部即叫即整熱辣辣好入味!呢度嘅Lunch好抵食,8折無加一😍🍽️ 韓式海鮮拉麵套餐同事見Lunch Menu有海鮮拉麵套餐🍜有佢最懷念辛辣拉麵之餘,仲包一排牛肉紫色卷同都只係$68無加一💰配埋啲Kimchi一齊食不得了😋正宗韓國味突出🇰🇷呢度泡菜仲可以任Fill🌟真係平靚正之選!

🍽️ 豬手芝士鳳雛燉雞

🍽️ 韓式海鮮拉麵套餐
2024-12-28 270 浏览
一間韓國人主理嘅韓國餐廳,主要係食雞,燉雞炸雞乜都有,仲有牛肉豬肉,想食乜都有!前菜有kimchi, bean sprout, pickled cucumbers, 每款都好好味 !my Favorite 係kimchi,醃得幾好味!鳳鄒燉雞好大一碟!兩個人食都食唔晒!仲可以打包返屋企繼續食!味道偏咸,好有住家菜風味,有蔬菜、雞肉同冬粉,大雜燴好hearty! Cass beer味道清爽,偏淡,好啱女仔一邊食燉雞一邊啤一啤佢!

前菜

鳳鄒燉雞

Cass beer
味道清爽,偏淡,好啱女仔一邊食燉雞一邊啤一啤佢!
2024-12-26 235 浏览
韓國過江龍,小編之前就同大家介紹過炸雞專門店,而今次就帶大家黎到旺角,同大家介紹韓國人氣過江龍燉雞專門店 一 鳳雛燉雞🌟韓式拌飯 $60除左韓式炒豬肉、煎蛋以外仲會有紅蘿蔔絲、青瓜絲,仲可以加埋韓式辣醬令整體更加鹹香惹味🤤👍🏻🌟芝士燉雞 $222拉絲芝士比得相當大方,無骨燉雞亦燘得非常入味,啖啖肉搭配薯仔、青瓜、洋蒽、口感Q彈既冬粉,選配微辣,更加惹味,非常適合配飯🤤👍🏻📍鳳雛燉雞地址:旺角彌敦道726號10樓#旺角 #鳳雛燉雞 #燉雞 #留港消費 #支持小店 #覓食旺角 #食在旺角 #韓式拌飯 #芝士燉雞 #為食關注組 #旺角食乜好 #韓國過江龍 #燉雞專門店 #香港美食地圖 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟韓式拌飯 $60

🌟芝士燉雞 $222

📍鳳雛燉雞
地址:旺角彌敦道726號10樓

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2024-12-25 205 浏览
今次去咗鳳雛燉雞,真係一個幾放鬆嘅地方。佢地嘅芝士燉雞令我印象深刻,環境又唔會太迫,樓上鋪好舒服,啱啱好可以同朋友一齊聚餐。一開始我以為係中式燉雞,但原來係韓式嘅,佢哋唔係做炸雞,而係選擇咗燉雞,味道濃郁得嚟,仲有粉絲同埋大量拉絲芝士,搭配雜菜,真係好特別。同埋雞肉都好入味,我第一次試呢個組合,感覺幾新鮮!芝士嘅拉絲效果真係好吸引,加上濃厚嘅醬汁,配上一啖啤酒剛剛好,韓式粉絲吸晒湯汁嘅味道,味道平衡得幾好。

2024-12-24 159 浏览
《鳳雛燉雞 (旺角)》韓國菜係我心目中一直都唔係排得好前,早排諗起好耐以前食過一間傳統韓式燉雞想再去食,點知一search先知原來果間執左都好一段日子。咁我就一直心心念念,又比我係旺角收工行街搵到呢間鳳雛燉雞,就食你啦!🍗🐥招牌JJIM DAK鳳雛燉雞我地一入餐廳未坐低嘅時候見到隔離枱上左一盤好大嘅餸,我就已經知道係你啦!無骨雞真係啱晒我呢啲又懶又想啖啖肉嘅人😋 我地見咁大堆頭都醒目先叫左個招牌燉雞,嘩想講份量都真係幾誇張🫨 入邊首先有好多舊好滑嘅雞件,極多洋蔥薯仔蘿蔔青瓜呢啲蔬菜煮出嚟嘅湯係有種甜味。配埋韓國菜唔少得嘅辣味覺嚟講真心滿足左🥹 配料仲有超彈牙冬粉🤭我地仲加左必備嘅年糕!係超超超超超索味!食完成個人都真係暖笠笠🧣食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5真心值全5星👍🏻如果你都想試下出色嘅韓國料理,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦 地址: 旺角彌敦道726號10樓#Korean #koreanfood #chicken #jjimdak #bongchu #asianfood #hkfoodie #hkfoo
《鳳雛燉雞 (旺角)》

🍗🐥招牌JJIM DAK鳳雛燉雞

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

真心值全5星👍🏻

地址: 旺角彌敦道726號10樓

#Korean #koreanfood #chicken #jjimdak #bongchu #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
  • 鳳雛燉雞
2024-12-22 124 浏览
今日同朋友嚟開旺角,好想食雞,但又唔想食炸雞,咁就試下燉雞啦呢間叫Bongchu Jjimdak嘅鳳雛燉雞主要賣點係燉雞,有唔同口味,有芝士原味同埋豬手拼,作為芝士控嘅我就同朋友嗌咗個芝士燉雞份量好大份有半隻雞,仲有洋蔥紅蘿蔔薯仔,上面鋪咗好多嘅芝士,兩個人食一份絕對夠晒用芝士包住舊雞,一啖一舊10分滿足貪食嘅我因為好鍾意食雞蛋卷,所以就嗌咗個芝士雞蛋卷,佢個雞蛋唔會話好嚡好乾,入面仲係流心嫩滑加上芝士同埋茄汁味道好夠好好食下次都會嚟試埋其他口味

用芝士包住舊雞,一啖一舊10分滿足

下次都會嚟試埋其他口味
2024-12-22 164 浏览
今日好凍,放工同同事嚟咗食燉雞😻呢間餐廳我食咗好多年,通常冬天一定會過嚟幫襯🤣前菜有醃青瓜、泡菜同埋大豆芽,三樣味道都唔錯,幾正宗🥢🥢我哋兩個人叫咗佢哋招牌鳳雛燉雞,仲加咗魚糕魚蛋😻一上碟照舊大大碟,份量係夠三個人食,入邊配料都好多,例如有薯仔、青瓜、冬粉🍲雞肉係好有雞味,而且好嫩滑,有得揀辣同唔辣,我哋揀咗小辣,辣辣地嘅冬粉好入味,好正😻配料薯仔都好腍😻總括嚟講,如果大家掛住韓國一定要過嚟😎

前菜有醃青瓜、泡菜同埋大豆芽,三樣味道都唔錯,幾正宗🥢🥢

總括嚟講,如果大家掛住韓國一定要過嚟😎

2024-12-16 223 浏览
同老公特登去搵香港嘅韓國安東燉雞,因為冇左麥花臣球場果間元祖,所以就黎呢間!點知就係伏嘅開始😩中意食安東燉雞嘅都會有自己整過~食左呢間嘅雞之後,我覺得我整嘅好食過佢多多聲!至少啲雞唔會係鞋!😡成個燉雞真係得個冬粉最好食,呢間野個海報仲要係影到燉雞係招牌咁,我覺得真心唔掂!佢連安東燉雞果隻味都唔同食開果啲!硬係差啲野!我老公話炸雞都係一般般,份量又少,食過元祖果間真係覺得呢間唔好食又唔抵食強烈不建議喺Bong Chu食!😠

強烈不建議喺Bong Chu食!😠
2024-12-16
  • 冬粉
2024-12-13 232 浏览
今次嚟到呢間位於旺角嘅鳳雛燉雞,聽講佢哋係好正宗嘅韓式燉雞宗法咁一定要試吓啦!鳳雛燉雞(無骨)上到枱覺得佢好似好濃味,份量十足,絕對夠兩人享用,除咗雞肉 一夾起就見到好多配料有青瓜、薯仔、紅蘿蔔、洋蔥仲有冬粉。味道方面,雞肉掛汁,配料都入哂味,仲有得選擇辣度,味道剛剛好,甜甜辣辣,係非常之開胃。呢個牛肉炒粉絲比想像中大碟食落重甜味、有好多牛肉麵、蘿蔔、洋蔥、粉絲好煙韌,勁鐘意。+$8 有飲品分享埋價錢

+$8 有飲品

分享埋價錢

2024-12-12 374 浏览
今日同男朋友去咗呢間餐廳食韓國餐,我覺得好好食,一開始已經喺社交平台度見到有好多人講呢一間餐廳好好食,但一直都未有機會試到今日去到就食咗佢哋最出名嘅招牌菜我哋嗌咗微辣雖然呢都覺得有啲甜,但係不過呢食落去呢好過癮好香口。最好食嘅係佢配咗東粉,因為好大呀,而且好入味朔晒啲汁所以食落去好開心🥰🥰🥰而且其實佢份量都大,我哋加咗兩碗飯,兩個人都食得好飽啊我哋再額外加咗個韓國嘅嘢飲,嗌咗個提子汁雖然偏甜,但係都幾好飲🥰🥰🥰餐廳環境氣氛都幾好,而且空間都闊落乾淨企理,所以食嘅過程都覺得好舒服🥰🥰🥰🥳下次諗住試吓佢有得加芝士嘅款式價錢唔貴覺得喺香港嚟講個價錢都好合理建議大家一定要去試吓,而且喺旺角區好方便

而且其實佢份量都大,我哋加咗兩碗飯,兩個人都食得好飽啊

下次諗住試吓佢有得加芝士嘅款式
價錢唔貴覺得喺香港嚟講個價錢都好合理
建議大家一定要去試吓,而且喺旺角區好方便
2024-11-01 857 浏览
Bongchu Original Braised Chicken (Boneless) 鳳雛燉雞(無骨)-$248辣度有得選擇正常辣、少辣同無辣 如果唔係好食得辣嘅就建議揀唔辣啦同朋友就係諗住佢應該唔會太辣 就嗌咗小辣 點知🥵🥵 不過份量真係好足料!!雖然佢係寫住包一人份量嘅冬粉 但係兩個人食都夠晒~加上無骨雞肉真係好方便 唔使吐骨肉質鮮嫩 唔會un 調味做得啱啱好 雞肉好入味配料仲有 青瓜、薯仔、紅蘿蔔、洋蔥Korean Sweet Rice Drink 甜米露 $18底部有一粒粒嘅米粒 甜甜地咁用嚟解辣一流!
鳳雛燉雞(無骨)-$248
辣度有得選擇正常辣、少辣同無辣
如果唔係好食得辣嘅就建議揀唔辣啦
同朋友就係諗住佢應該唔會太辣 就嗌咗小辣
點知🥵🥵 不過份量真係好足料!!
雖然佢係寫住包一人份量嘅冬粉
但係兩個人食都夠晒~
加上無骨雞肉真係好方便 唔使吐骨
肉質鮮嫩 唔會un
調味做得啱啱好 雞肉好入味
配料仲有 青瓜、薯仔、紅蘿蔔、洋蔥

底部有一粒粒嘅米粒 甜甜地咁
用嚟解辣一流!
2024-10-30 1036 浏览
鳳雛燉雞 (旺角)旺角彌敦道726號10樓話說呢次嘅韓式炸雞真係無敵美味!🎉🎉🎉🎉韓式小食,非常開胃芽菜,泡菜,青瓜🥒冰涼感好高,酸辣到剛好。鳳雛燉雞(無骨)小辣呢道燉雞每一塊雞肉都嫩滑入味,配上小辣嘅醬汁,令人一試難忘。雞肉經過燉煮,保留咗濃郁嘅香味,入口即化,充滿濃郁嘅韓式風情。😋😋😋😋飯焦呢個飯焦真係為整個餐添上咗一層豐富嘅口感,焦脆嘅飯粒同嫩滑嘅雞肉搭配,係一個完美嘅組合。
鳳雛燉雞 (旺角)
旺角彌敦道726號10樓

話說呢次嘅韓式炸雞真係無敵美味!🎉🎉🎉🎉

韓式小食,非常開胃
芽菜,泡菜,青瓜🥒冰涼感好高,酸辣到剛好。

鳳雛燉雞(無骨)小辣

飯焦