2024-07-26 1579 浏览
超好食嘅韓式燉雞成日覺得食炸雞熱氣今次試吓韓式燉雞叫做Jjimdak 一上枱見到顏色比較深色原來係好正宗嘅韓國做法個size仲要大到嚇親兩個人都食唔晒😱Jjimdak嘅材料勁豐富最重要梗係雞肉,仲有薯仔、紅蘿蔔、洋蔥、辣椒、青瓜同埋冬粉我就點咗小辣不過絕對冇影響到雞肉嘅香味同埋越食越爽㖭啊成個味道甜甜辣辣,好開胃大家仲可以追加其他食材咁熱嘅天氣,當然要叫返杯梳打解吓暑我見到都勁多人嚟食大家記得提早訂座啊!
超好食嘅韓式燉雞

原來係好正宗嘅韓國做法
個size仲要大到嚇親
兩個人都食唔晒😱

Jjimdak嘅材料勁豐富
最重要梗係雞肉,仲有薯仔、紅蘿蔔、洋蔥、辣椒、青瓜同埋冬粉
我就點咗小辣
不過絕對冇影響到雞肉嘅香味
同埋越食越爽㖭啊
成個味道甜甜辣辣,好開胃
大家仲可以追加其他食材

咁熱嘅天氣,當然要叫返杯梳打解吓暑

我見到都勁多人嚟食
大家記得提早訂座啊!
2024-07-25 1180 浏览
今日嚟咗旺角呢間樓上韓國餐廳食燉雞。平日韓國料理都食得多,但燉雞都係第一次食。佢主要有三款燉雞,分別係: 原味、芝士燉雞、豬手芝士燉雞。有得揀辣度之外仲有少少topping可以選擇。鳳雛燉雞 (無骨) ($248)本身有d驚有芝士會太肥,就選擇原味。個燉雞份量好多,其實3-4個人都夠食。由於同行友人唔係好食得辣,我哋就揀咗無辣。無骨雞肉大大件,而且夠入味。佢嘅肉質亦都偏實淨,感覺新鮮。另外,佢嘅材料都幾豐富,有薯仔、蘿蔔、青瓜、冬粉、大葱等。我哋再另外加咗$28要菇。雖然個汁嘅顏色比較深,但係口味偏甜唔會好鹹。冬粉亦都索晒啲醬汁嘅味。附送嘅三款泡菜小菜亦都好新鮮。泡菜同埋青瓜辣度適中,大豆芽就幾爽脆。係幾特別嘅一餐,下次再嚟食下其他口味~

鳳雛燉雞 (無骨) ($248)

係幾特別嘅一餐,下次再嚟食下其他口味~
2024-07-22 1041 浏览
之前去韓國,係會特登搵鳳雛燉雞食,啱啱發現原來喺旺角開咗一間海外分店,呢一日特登來回味一番。連接待女職員應該都係韓國人,即刻感覺去咗韓國咁。🌟BONGCHU JJIM DAK鳳雛燉雞(無骨)朋友唔食得辣,我哋點咗原味,食到本身醬汁嘅甜味。成盤燉雞我哋兩個女仔都食唔晒,裏面已經有一人份量嘅冬粉,冬粉索啲醬汁同雞汁甜味,又滑又好味。🌟海鮮煎餅好有驚喜,煎得非常非常香脆,但係唔會焦,裏面剛熟,蛋味同海鮮味混合好香。呢次又滿足到我食韓國嘢嘅慾望,保持到水準,真係唔錯。

連接待女職員應該都係韓國人,即刻感覺去咗韓國咁。

🌟BONGCHU JJIM DAK
鳳雛燉雞(無骨)

🌟海鮮煎餅

呢次又滿足到我食韓國嘢嘅慾望,保持到水準,真係唔錯。

2024-07-16
2024-07-20 802 浏览
韓國炸雞就食得多,燉雞就真係少聽啲,Happy Friday介紹同事覓食一齊上來試吓韓國「燉」雞🐔🤤🍽️ 芝士鳳雛燉雞 上次同老公試咗招牌燉雞😋今次我哋叫咗呢個少少辣嘅芝士鳳雛燉雞🌶️勁大盤,應該夠3-4人食💞啲雞件仲要係無骨,燉到好入味,除左大大塊絲芝士🧀入面仲有好多配料,有薯仔、紅蘿蔔、青瓜⋯入面仲有最正入味嘅冬粉,包你食得飽😋全部都熱辣辣好入味!Lunch來食超級抵食!仲有8折無加一😍再一人一罐冰凍肥仔水🥤夠晒爽!🍽️ 韓式海鮮拉麵套餐我地3個人初初以為唔夠食,Lunch來到見有Lunch set可揀😍叫多個海鮮拉麵套餐🍜有辛辣拉麵之餘,仲包一排牛肉紫色卷同都只係$68無加一😆配埋啲Kimchi😋韓國味突出🇰🇷Kimchi仲可以任Fill🌟真係平靚正啊💓下次諗唔到食咩都會來呢度覓食!

🍽️ 芝士鳳雛燉雞

🍽️ 韓式海鮮拉麵套餐

• 芝士燉雞(無骨)
♡ 韓國安東燉雞始祖 |鳳雛燉雞 ♡-呢排好想食韓國菜~ 近近地就去咗附近嘅 「鳳雛燉雞亅食正宗的安東燉雞一定要去呢度🤣因為真係勁正 ~ 首先佢哋就會上咗前菜先 有泡菜、芽菜同埋青瓜 🥒 好開胃- ♡ 鳳雛燉雞 ♡ $248我哋揀咗微辣 ~ 對我嚟講已經好夠辣啦🤣🤣入面仲有好多嘅配料:薯仔、紅蘿蔔、洋蔥等等~ 真係好入味啊 ‼️最重要雞件係無骨嘅❣️ 入面包咗一個小份量的冬粉,我哋仲加咗+$38 飯焦 ~ 但飯焦食落脆卜卜 外脆內軟 配埋燉雞同汁一齊食,簡直係好夾呀‼️👍🏻❥#⇢店鋪資料:鳳雛燉雞 (旺角)旺角彌敦道726號10樓## 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X旺角-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處#香港美食地圖#香港美食指南
♡ 韓國安東燉雞始祖 |鳳雛燉雞 ♡
呢排好想食韓國菜~
近近地就去咗附近嘅 「鳳雛燉雞亅
食正宗的安東燉雞一定要去呢度🤣
因為真係勁正 ~
首先佢哋就會上咗前菜先
有泡菜、芽菜同埋青瓜 🥒 好開胃
♡ 鳳雛燉雞 ♡ $248
我哋揀咗微辣 ~ 對我嚟講已經好夠辣啦🤣🤣
最重要雞件係無骨嘅❣️
入面包咗一個小份量的冬粉,
我哋仲加咗+$38 飯焦 ~ 但
飯焦食落脆卜卜 外脆內軟
配埋燉雞同汁一齊食,簡直係好夾呀‼️👍🏻

⇢店鋪資料:
鳳雛燉雞 (旺角)
旺角彌敦道726號10樓
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X旺角
#香港美食地圖#香港美食指南

2024-07-14 606 浏览
{🍽️ 香港搵食 🍽️} Bongchu Jjimdak 鳳雛燉雞位於旺角非常正宗既韓國餐廳,由韓國人主理,主打係燉雞!餐廳嘅環境都幾大,卡位又大又闊落,上菜前,侍應會先上配菜,有Kimchi,芽菜仔同青瓜。第一次食韓國既鳳雛燉雞,其實未食之前都係mama地,因為佢黑忟忟甘,都唔知好唔好食,但係食落反而又有驚喜wo 🤣🤣🤣 一上菜先知原來好大碟🤣🤣 材料好豐富,大大件既無骨雞肉,雞肉我煮到好滑,份量好多,配埋自家製醬汁,簡直係絕配!! 薯仔同紅蘿蔔會煮到好腍,好入味😎😎 冬粉配埋醬汁一齊食會食到唔想停 🤤🤤🤤 人蔘雞湯 $138每次食韓國嘢,我仍然都係會嗌返一個人蔘雞湯補一補🤣🤣 米飯煮到軟綿綿,好似粥咁,雞都好嫩滑,不錯百香果梳打 $32天氣甘熱,飲呢杯梳打夠晒凍,百香果酸酸地甜甜地好易入口,亦都好解渴 😎📍旺角彌敦道726號10樓☎️ 27050022#韓國餐廳 #旺角美食 #hongkong #香港美食 #美食 #食好西 #美食探店 #香港美食探店 #香港好去處 #foodies #foodiesblogger #foodieshk #foodblogger #hkfoodi

人蔘雞湯 $138

百香果梳打 $32

📍旺角彌敦道726號10樓
☎️ 27050022

#foodies #foodiesblogger #foodieshk #foodblogger #hkfoodieblogger #openrice #hongkongfood #hongkonggirl #foodpics #hkfood #ufoodphoto #ufoodvideo

2024-07-11 521 浏览
好想食韓國嘢,但係天氣咁熱!食咩好呢?咁就揀食燉雞啦… 一坐底梗係叫個凍野飲下先 .. 叫左兩杯梳打 西柚清甜.. 芒果香甜.. Menu都有好多多款選擇,普通燉雞、芝士燉雞或者燉雞同豬手各半..我同朋友都係芝士熊就梗係揀芝士燉雞啦.. 叫多個海鮮煎餅.. 燉頭雞足料夠入味,估唔到咁大份量;仲有一人份嘅寬面。 無骨雞肉,啖啖雞肉;滿滿醬油香。 寛面吸滿湯汁,煙煙韌韌口感一流。海鮮煎餅有好多魷魚响入面,份量滿足。又多一個就腳韓食好選擇。
好想食韓國嘢,但係天氣咁熱!食咩好呢?
咁就揀食燉雞啦…
1980 浏览

我同朋友都係芝士熊就梗係揀芝士燉雞啦..
叫多個海鮮煎餅..
海鮮煎餅有好多魷魚响入面,份量滿足。
又多一個就腳韓食好選擇。

2024-07-09
  • 海鮮煎餅
2024-07-11 388 浏览
再次嚟到食鳳雏, 之前都係食炸雞, 今次決定試吓佢哋啲招牌燉雞. 店鋪睇落去係好傳統的韓式座位風格, 空間寬敞, 座位都寬落, 同朋友坐喺度唔覺得侷促 前菜有青瓜、豆芽菜同泡菜, 感覺非常有韓味, 如果前菜食唔夠, 可以叫店員再添多小小鳳雛燉雞份量都幾多, 一大碟除咗有無骨雞塊, 配料都有好多例如青瓜 红萝卜 土豆 洋葱同冬粉, 有蔬菜同時又有肉食. 我點咗小辣, 整碗雞嘅味道非常濃郁, 我覺得醬汁味道有少少似咖喱味, 搭配冬粉吸收了所有汁料, 食落香香的, 好滿足😗

2024-07-11 383 浏览
// Korean Jjimdak Closes To Authentic - Bongchu Jjimdak 🇰🇷 //-Well-situated in the bustling center of Mong Kok, Bongchu Jjimdak is an authentic Korean restaurant that specializes in serving Jjimdak, an acclaimed Korean braised chicken dish that originated from the city of Andong, Korea, highlighting for its savory and slight sweet flavors.-Their signature Bongchu Original Braised Chicken was indeed a drool-worthy option for its mild spiciness and flavorful taste, the meat was tender and succulen
Their signature Bongchu Original Braised Chicken was indeed a drool-worthy option for its mild spiciness and flavorful taste, the meat was tender and succulent to savor with the braising sauce.
Other than the signature dish, their Seafood Pancake was quite a surprise, crispy on the outside yet satisfying with the fillings; pairs incredibly well with a classic makgeolli.
// 10% Service Charge Needed //
2024-06-25 282 浏览
🍱餐廳:鳳雛燉雞🍽️類別:韓國菜💯回頭率:7.5/10.▪️豬手芝士燉雞 $278這道芝士燉雞集合了多種食材,包括柔滑的燉雞肉、薄切的鮮嫩豬手、軟糯的薯仔、爽口的紅蘿蔔和青瓜,以及Q彈的冬粉。表面大量芝士濃郁而不膩,辣度適中而不失清新,整體口感層次豐富,值得一試。.🍑推薦指數: ★★★★★☆.😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:鳳雛燉雞

性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-06-22 266 浏览
今次到訪旺角樓上鋪食佢地嘅招牌 BONGCHU JUIM DAK,果然有驚喜✨前菜青瓜. 芽菜. 泡菜青瓜十分爽脆;芽菜好香麻油味;泡菜唔酸,辣辣地好開胃! 好味到refill 咗一次!!🐥芝士燉雞(無骨)- 少辣醬汁甜辣甜辣,令人越食越想食!仲有邪惡嘅拉絲效果,十分滿足!入面材料包括紅蘿蔔、薯仔、青瓜、無骨雞件、寛粉、洋蔥等,十分豐富~ 無骨雞件啖啖肉,肉質嫩滑!如果唔夠食,可以再加add on, 兩個人share 剛剛好!

前菜
青瓜. 芽菜. 泡菜

🐥芝士燉雞(無骨)- 少辣
2024-06-19 271 浏览
今日特登出黎旺角食呢間非常之正宗既韓國餐廳。由韓國人主理,主打食燉雞。韓國燒肉、燒雞、人嵾雞就食得多。墩食真係第一次食!餐廳環境都幾大,坐梳化位又舒服又闊落。當日黎到唔係好多人,我地仲可以揀窗邊位坐😚店員先送上三款前菜,泡菜新鮮小辣。大豆芽菜爽脆,麻油味香。青瓜就正常質素啦。主菜我地揀咗豬手芝士燉雞(無骨($278),可以選擇唔同既辣度🥵我地就無揀咗小辣,唔係好辣。一大盤份量足夠3-4人食。材料都好豐富,無骨雞肉大大件,份量好多!豬手切成薄片,肥瘦均勻,好入味!薯仔、紅蘿蔔煮到好腍。醬汁屬於好濃郁果種,配搭埋芝士一齊食好夾!擺最底既冬粉索曬D醬汁,入曬味又滑溜。食曬又唔會覺得好肥膩,冬粉仲食到唔想停😂第一次食覺得相當唔錯!好適合同朋友或者屋企人一齊享用。中午都提供多款午餐,都幾抵食,lunch time又一好去處🙂‍↔️

食曬又唔會覺得好肥膩,冬粉仲食到唔想停😂

第一次食覺得相當唔錯!好適合同朋友或者屋企人一齊享用。
2024-06-12
午餐
【旺角•鳳雛燉雞】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角726燉雞為主題嘅韓式料理餐廳鳳初燉雞(無骨)Bongchu original braised chicken 🐔 醬汁濃郁,讓雞肉入味,口感鮮嫩多汁。這道菜的烹調技巧獨特,使得雞肉保持了其原有的風味。香濃的湯汁搭配上嫩滑的雞肉,絕對讓人回味無窮。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#旺角美食 #鳳雛燉雞 #web3旺角鳳雛燉雞旺角彌敦道726號10樓
【旺角•鳳雛燉雞】@
旺角726燉雞為主題嘅韓式料理餐廳

鳳初燉雞(無骨)

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#旺角美食 #鳳雛燉雞 #web3旺角
鳳雛燉雞
旺角彌敦道726號10樓
2024-06-13 250 浏览
🥜應該係第三次幫襯鳳雛燉雞,對上個次係2-3年前,去完太子始創247,5分鐘內行到去旺角彌敦道726號,個幢野一向多野食,見咁耐無幫襯,一於再回味下🥜2個人叫一個jjimdak,本身包含1人份量冬粉,所以我哋加咗$28嘅年糕,份量剛剛好。鳳雛燉雞(無骨)少辣+年糕 $248+$28🥜俾我對上嗰一次食惹味咗好多,蒜味upupup,好清楚見到d蒜茸🥜辣度方面還好,辣味主要來自辣椒,唔係辣粉,所以愛辣嘅朋友仔可以挑戰一下勁辣🔥🥜入面包括無骨雞件、洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、青瓜、辣椒、冬粉。🥜MVP一定係冬粉,吸曬所有湯汁嘅精華,Q彈,小心夾嘅時候彈汁😂下次可能追加一份冬粉

鳳雛燉雞(無骨)少辣+年糕 $248+$28

🥜入面包括無骨雞件、洋蔥、薯仔、紅蘿蔔、青瓜、辣椒、冬粉。

2024-06-13 168 浏览
我想同你一齊食…韓式芝士燉雞🥰仲有韓式海鮮煎餅🤭最近天氣都好唔穩定,差唔多落足成個禮拜雨啦!放假唔可以影響心情同朋友行完街之後,梗係要醫醫肚唷!朋友帶我嚟到旺角呢一間由韓國人主理嘅韓式芝士燉雞店!果然冇介紹錯,每個人嚟到餐廳都係必點韓式芝士燉雞😎估唔到咁大份兩個人食真係啱啱好!!! 韓式芝士燉雞一盤有無骨燉雞、一大份半溶芝士🧀、仲有非常入味嘅冬粉😍韓式芝士燉雞口味,比較重同濃,如果配埋白飯一齊食啱啱好,但就飽到唔使食宵夜😂眼闊肚窄嘅我哋仲想食韓式海鮮煎餅😝呢塊煎餅一片未剪開上我哋自己剪返開佢🤣夠晒大塊裏邊仲有魷魚海鮮嘅配料🥰 #韓式芝士燉雞 #旺角美食 #芝士燉雞 #旺角韓國菜
我想同你一齊食…

韓式芝士燉雞🥰仲有韓式海鮮煎餅🤭

眼闊肚窄嘅我哋仲想食韓式海鮮煎餅😝