2025-08-08
由於呢日起附近做嘢,於是望都唔望個餐牌,走入呢間從未幫襯過嘅屋邨商場茶餐廳幫襯,心諗屋邨商場茶餐廳有幾貴呀?入到去坐低,早餐只得一塊卡板,前後兩邊,由於我對豬膶情有獨鍾,所以揀咗個貴啲嘅餐:鮮茄豬膶,配上茶記少見嘅螺絲粉,麵包亦揀咗少見嘅纖麥多士,餐肉及炒蛋,熱奶茶。點評如下:奶茶瓦杯上,但凡呢種杯上,品質都唔會差得去邊,呢次都唔例外;纖麥多士,即係麥方包,搽上糖漿,味道唔錯;半塊圓罐正常厚度嘅火腿午餐肉,呢間茶記話係用天龍牌(見餐牌),呢個牌子嘅火腿午餐肉,質素信得過,唔會過鹹;炒蛋,碎濕濕,從餐牌另外嘅餐顯示係用北海道牛乳去炒,但我食唔到牛乳嘅味道,同大家樂或者一粥麵嚟比,完全無得比,兩家嘅炒蛋完整一塊,不單只滑,而且有牛油嘅香味;豬膶同牛肉一樣,切忌過熟,一定要軟身先至好食,而呢間嘅豬膶雖然厚度夠,但過熟,完全唔好食,加上無薑絲醃過去腥,味道就更差;蕃茄同薯仔一樣,可以切細啲,會更易入口;呢個湯唔係純蕃茄湯,而係蕃茄雜菜湯,裡面有其他菜蔬,味道未見突出,但還可以。一個咁嘅早餐要$47,我相信莫講話同區,即使同一商場內,同一價錢,應該有更好選擇。
點評如下:
纖麥多士,即係麥方包,搽上糖漿,味道唔錯;
蕃茄同薯仔一樣,可以切細啲,會更易入口;