餐厅: 初見
资讯:

2024-05-01 176 浏览
初見人氣火鍋餐廳環境寬敞舒適,七點半已基本滿座。$298二人套餐茶包內有多種花類,與普通餐廳的單一茶包相比,更加清香味濃,超乎想象。煎帆立貝連鍋端上,發出“呲呲”響聲,讓人很有食慾。肉質綿密,四大塊非常夠量。芝士餃子雞翼表皮焦香酥脆,帶著淡淡芝士香,有些特別。三色刺身碟下湧出滿滿的白色仙氣,非常適合影相打卡,足見餐廳的心思。火鍋有多種選擇,和牛、海鮮、湯底選用味增湯,充滿日本特色。也可加錢轉其他湯底。配菜有包菜絲、豆腐、粉絲卷、蘑菇等等,非常豐富營養。和牛滿滿一大盤,非常飽肚,滿足肉食者的慾望。刺身飯有四款配菜,擺盤精緻。飯帶著魚籽、芝麻與醋香,正宗又惹味。除了以上菜式,menu還包括南瓜餅、煎餃子、章魚燒、咖喱飯等,品類豐富。是日本菜愛好者一定要嘗試的一間餐廳!
初見人氣火鍋餐廳環境寬敞舒適,七點半已基本滿座。

$298二人套餐

芝士餃子雞翼表皮焦香酥脆,帶著淡淡芝士香,有些特別。

「人生若只如初見」一句意味著如果人生中的每一次相遇都能像初次見面那樣充滿新鮮感和激情,那將是多麼美好的事情。而呢間餐廳比我既感覺就好似佢個名咁,每一次去都依然覺得好有新鮮感好美味😋.呢間餐廳既食物既價錢非常大眾化❤️黎到呢間餐廳必點香草吉列牛,佢係香草同埋炸粉包裹住美國牛肉,可以用燒熱既石板自已煎熟牛肉, 煎嘅時候有嗞嗞聲有好治癒嘅感覺🤣.🌟 香草吉列牛|$138👍🏻👍🏻牛肉入口肉質嫩滑香草令味道提升咗左好多雖然佢有提供醬汁,但係唔使點調味都已經好好食肉同飯既份量好多,差唔多夠兩個人食都可以.🌟 炸和風一口芝士|$45 👍🏻個被炸得好脆滿滿嘅芝士喺入面又邪惡又好味😈.🌟 和風章魚燒🐙|$38

🌟 香草吉列牛|$138👍🏻👍🏻
牛肉入口肉質嫩滑
香草令味道提升咗左好多
雖然佢有提供醬汁,但係唔使點調味都已經好好食
肉同飯既份量好多,差唔多夠兩個人食都可以

🌟 炸和風一口芝士|$45 👍🏻
個被炸得好脆
滿滿嘅芝士喺入面
又邪惡又好味😈

🌟 和風章魚燒🐙|$38
初見香草吉列牛 配糖心蛋 白飯 ($138) ☘️🐮🍚一塊塊嘅吉列牛肉有香草包住☘️ 脂肪都好均勻🤤 仲可以自己燒決定要幾熟👨🏻‍🍳 仲會俾埋牛脂黎油個鐵板🤤🤤 好滋味😆😆覺得唔使點醬都好好食呀🫙 送飯一流🍚安格斯牛肉鍋 配白飯 ($88) 🍲🐮🍚上碟嘅時候見到呢個價錢有咁大塊牛都嚇一嚇 大概有五 六塊🤤個火本身都唔係好似打邊爐咁猛🔥 所以淥耐少少 都唔會好韌🐄 油脂同肉嘅比例都幾好🤤本身係味噌湯湯底 🙋🏻‍♀️加咗$8轉壽喜燒湯底🍲 但白飯就可以免費加大 啱哂🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️Suntory The Premium Malts ($32)一邊食燒肉 一邊飲啤酒 啱哂🙋🏻‍♂️唔知你地又啱唔啱呢?🧠😆

初見香草吉列牛 配糖心蛋 白飯 ($138) ☘️🐮🍚

但白飯就可以免費加大 啱哂🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️

一邊食燒肉 一邊飲啤酒 啱哂🙋🏻‍♂️
唔知你地又啱唔啱呢?🧠😆
2024-04-24 118 浏览
🔹日式叉燒豚骨湯拉麵 ($78)有四塊大叉燒,唔好以為個碗細,其實拉麵俾嘅份量都多👍🏻👍🏻湯底呈奶白色,味道都算濃😆🔹蟹籽三文魚刺身丼 ($88)三文魚都好厚身!而且鋪咗半碗飯,唔係薄切👍🏻另外佢再俾咗啲蟹柳同甜蛋,個面再鋪啲蟹籽,飯量亦都剛剛好👍🏻仲加左啲飯素,一塊三文魚配一啖飯 ,啱啱好可以食晒成碗🥰

🔹日式叉燒豚骨湯拉麵 ($78)

🔹蟹籽三文魚刺身丼 ($88)

2024-04-21 460 浏览
終於可以黎咪嘥野嘅日食店潮聖一下🫶🏻🫶🏻聽人講好多次話「初見」好抵食~就見下真章先🤣-北海道帶子黑松露意大利飯$98😻好creamy嘅意大利飯!味道夠濃🤤帶子好鮮甜👍🏻👍🏻一啲雪櫃味都無!做得好好👍🏻啲飯嘅口感亦都拿捏得岩岩好🫶🏻掂!-小食-炸和風一口芝士6粒$45呢個一口芝士有驚喜,外脆內軟😻咬落去啲芝士湧出嚟🥹芝士控必點 !!!好滿足😌而且係性價比之選👍🏻👍🏻-安格斯牛肉鍋$88碟白味噌應該係要倒落個鍋到煮嘅🤣本身個鍋係配飯 +$8轉讚岐烏冬😌牛肉份量都幾大份🤣食落係有牛味同唔韌👍🏻👍🏻好感動🥲抵食之選🤭個鍋配料好豐富!大滿足!!
終於可以黎咪嘥野嘅日食店潮聖一下🫶🏻🫶🏻
聽人講好多次話「初見」好抵食~就見下真章先🤣
北海道帶子黑松露意大利飯$98😻
啲飯嘅口感亦都拿捏得岩岩好🫶🏻掂!
小食-炸和風一口芝士6粒$45
安格斯牛肉鍋$88
牛肉份量都幾大份🤣食落係有牛味同唔韌👍🏻👍🏻好感動🥲
抵食之選🤭個鍋配料好豐富!大滿足!!
北海道帶子黑松露意大利飯
小食-炸和風一口芝士
北海道帶子黑松露意大利飯
小食-炸和風一口芝士
2024-04-16 173 浏览
好耐冇食初見!今次平日7點倒到唔需要等位 luckyyy!! 其實平時鐘意 lunch 嚟多啲,平好多同包飲品🤪夜晚就100-150左右一個人埋單啦~ 平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類! 今日就揀左食 Burger 同鍋!仲加左套餐(有魚生、飲品、湯)我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80Burger 好足料,成個配搭好好薯條都炸得好脆!安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!
平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類!

我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!
和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80
Burger 好足料,成個配搭好好
薯條都炸得好脆!

安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108
轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20
轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!

2024-04-13 154 浏览
初見喺日本食完鐵板吉列牛,返到嚟香港都想繼續食!上網睇食評見初見有,就試吓呢間香草吉列牛。吉列牛$138,份量不少,吉列牛周圍包裹住香草。牛肉熟度自己掌控,個人比較喜歡七成熟。首先用餐廳提供的脂肪把鐵板表面沾上油脂,然後放上吉列牛,牛肉質感軟腍,香草沒有蓋過牛的味道,個人認為不需要沾上醬汁,味道已經好足夠。安格斯牛肉豚骨拉麵。拉麵湯底奶白色,淨望湯底已經好想食。Upgrade 左加刺身,湯同飲品。刺身好厚切肥美🥰真心抵食!餐湯有三款選擇,選擇了南瓜湯。
初見

安格斯牛肉豚骨拉麵。拉麵湯底奶白色,淨望湯底已經好想食。

2024-04-11 117 浏览
平日的晚上,餐廳都坐滿了很多人,餐廳的食物種類有很多,有火鍋,拉麵,壽司和刺身等等。見到隔離枱叫了燒香草吉列牛,好似好正,下次都想試試。我們叫了火鍋,個爐火力都大,食物很快就熟了。季節海鮮鍋 ($88)轉拉麵 (+$8)升級了套餐 (+48)升級了套餐都幾抵,有刺身+龍蝦湯+飲品只是加了$48。鍋裏面都有很多菜,豆腐,冬菇,鳴門卷等等。拉麵的份量也很多,海鮮種類也很多,有蝦,扇貝,三文魚和青口。刺身刺身有四片,都幾新鮮安格斯牛肉鍋 ($88)轉讚岐烏冬 (+8)牛肉有四大片,牛肉肥瘦均勻,烏冬口感彈牙花茶桃和百香果茶,很濃郁的桃味
平日的晚上,餐廳都坐滿了很多人,餐廳的食物種類有很多,有火鍋,拉麵,壽司刺身等等。見到隔離枱叫了燒香草吉列牛,好似好正,下次都想試試。我們叫了火鍋,個爐火力都大,食物很快就熟了。

季節海鮮鍋 ($88)
轉拉麵 (+$8)
升級了套餐 (+48)

刺身
刺身有四片,都幾新鮮

安格斯牛肉鍋 ($88)
轉讚岐烏冬 (+8)
牛肉有四大片,牛肉肥瘦均勻,烏冬口感彈牙

花茶
桃和百香果茶,很濃郁的桃味

2024-04-06 140 浏览
我今日約同好友去荃灣行街,順道去位於荃灣海壩街22號海達樓地下F號舖的初見食特色日本菜,環境舒適開揚,裝修簡約優雅,坐得舒服。我點左個F2的安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯)$88,好友點左個 E1的初見香草吉列牛(配白飯)$138。餐牌有得揀追加(刺身+湯品+熱茶)$38。逢星期五、六及日的晚市有加一服務費。牛肉鍋有安格斯牛肉片,湯底係味噌湯連配菜,配菜有獅子狗卷、嗚門卷、豆腐、冬菇、秀珍菇、芋絲及娃娃菜;石燒吉列牛配溏心蛋,食客自己用牛脂抹滿石燒扳,以防牛片黐底,燒好的牛片可以點海鹽或日本醬汁,好玩又好食👍!

• 安格斯牛肉鍋
  • 初見香草吉列牛
2024-03-29 151 浏览
收工經常會係附近行下搵餐廳解決埋晚餐先返歸~今日行到海壩街附近,見到而家日本料理嘅舖名有啲共嗚「初見」應該好美好,所以決定坐低入去食本身打算食佢嘅石燒牛,但因為今晚天氣有啲熱,所以都係決定食啲唔使對住個爐既野依個拉麵湯底幾好,食得出應該冇精味除左有豚骨同白味噌既味道之外,好似仲食到啲蔬菜味清爽唔油膩喔豬軟骨既醬香味入晒肉軟骨都唔會爛到冇咬口拉麵比既分量都幾多,天口熱胃口細左食唔晒依個餅好食啵紫薯蓉好綿密~仲食到一粒粒甜糯既栗子
「初見」應該好美好,所以決定坐低入去食

照燒豬軟骨豚骨湯拉麵(白味噌湯底)

依個拉麵湯底幾好,食得出應該冇精味
除左有豚骨同白味噌既味道之外,好似仲食到啲蔬菜味
清爽唔油膩喔

豬軟骨既醬香味入晒肉
軟骨都唔會爛到冇咬口

拉麵比既分量都幾多,天口熱胃口細左食唔晒

依個餅好食啵
紫薯蓉好綿密~仲食到一粒粒甜糯既栗子

炸和風甘栗子薯餅
2024-03-28
照燒豬軟骨豚骨湯拉麵(白味噌湯底)
炸和風甘栗子薯餅
  • 炸和風甘栗紫薯餅
初見 (荃灣)📍:荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪🚗:荃灣地鐵A3出口 步行10分鐘📞:+852 3590-4277💲:~HKD120/head for dinnerFood quality✔️:北海道帶子黑松露意大利飯、和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條👌🏼:初見香草吉列牛、安格斯牛肉鍋、初特選小食拼盤總結:😋荃灣嘅一間日式小店 雖然日式但店名就以人生若只如初見呢個充滿中式詩意嘅句子命名🤣😋雖然係間日式小店 但最出色嘅竟然唔係日本嘢而係北海道帶子黑松露意大利飯 好濃郁嘅黑松露味 雖然整體略水 但要讚下味道同帶子都一絕 推薦😋和風燒餅汁牛肉漢堡包配炸薯條🍟 $88包漢堡包 薯條加沙律 大碟 牛肉厚切落咗啲大板燒汁同鰹魚片 牛肉洋葱味重都多汁好食 另外薯條唔油同有薯仔香都值得讚揚🤔香草吉列牛係佢哋招牌 牛就有點薄切出面層炸衣反而幾脆口 gimmick嘅香草味唔係太出 配咗三款醬汁 有得自己燒下控制生熟程度都幾好玩😎🤔安格斯牛肉鍋就係一人打邊爐🍲嚟 包一個鍋一碟肉一碗飯同一碟醬汁 啲肉雪花都幾多又大塊 所以食落都夠飽 抵食之選😎🤔佢嘅小食拼盤包甘粟紫薯餅 明太子雞翼 一口芝士同雞軟骨餃子🥟 個人覺
初見 (荃灣)
📍:荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪
🚗:荃灣地鐵A3出口 步行10分鐘
📞:+852 3590-4277
💲:~HKD120/head for dinner

Food quality
👌🏼:初見香草吉列牛、安格斯牛肉鍋、初特選小食拼盤

總結:

🤔佢嘅小食拼盤包甘粟紫薯餅 明太子雞翼 一口芝士同雞軟骨餃子🥟 個人覺得前兩者較推薦 尤其係雞翼 明太子塞到脹扑扑 不過$98嚟計又唔係性價比好高😌

🤔坐得有點逼 同埋應該係街坊小店 好多人幫襯 所以有點嘈雜咁

🤔閒日就唔收加一 六日就收 大家留意下

😨距離地鐵有點偏遠但鄰近南豐紗廠 去完嚟食個飯就perfect池🤤

2024-03-22 148 浏览
這家文藝風格的荃灣高質小店,店名優雅並且充滿意境,環境舒適且充滿驚喜。朋友介紹過好多次,一直都未有機會,今晚行過見到唔使排太耐,一於試一試呢間日式文藝小店啦!一直都人氣高企的石燒吉列牛,原來這裡可以吃到,而且是平民版!好吃又好玩,它是這家店最火爆的餐品!味道方面相當不錯,入口肉質嫩滑,醬汁有日本風味,性價比也很高。伴碟嘅糖心蛋味道啱啱好,蛋黃流心狀態,撈埋佢啲日本珍珠米飯,好難唔好食!另外,野菜豆腐鍋和珍珠米飯也看起來很健康、高質。下次還要去試試其他菜!

2024-03-18 149 浏览
之前經過呢間餐廳果時,總會見到大排長龍😳,難得早幾晚見到有空位,就入去試下🤣餐廳樓底很高,空間感十足😗,裝潢簡約清新,特色牆設計充滿木系🪵及園藝風味,感覺舒適乾淨☺️- 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) 🍲 $88龍蝦湯底味道濃郁😝,口感濃稠,鍋內有冬菇🍄、金針菇、豆腐、獅子狗及芋絲等配料😋,吸收了湯底精華很入味,海鮮亦相當豐富😍,新鮮蝦🦐、三文魚🐟、青口及帶子搭配白飯🍚,飽腹感🆙,如果不喜歡食白飯,亦可以選擇其他麵類🤣- 初見特上豚骨湯拉麵🍜 $88拉麵質地軟硬適中,彈牙有嚼勁☺️,豚骨湯底顏澤奶白😝,味道濃厚,叉燒🐷肥而不膩,豬肉碎包滿濃厚醬汁🤣,仲有溏心蛋🍳及竹筍等配料,可惜牛肉片🐮略為較乾,表面紫菜亦不夠脆身😂- 吉列牛肉薯餅🌮 $20薄身薯餅外層炸得香脆,入口鬆化,口感綿密嫩滑,但牛肉味道並不突出🥹平日時間黎餐廳食飯😗,都免收加一服務費🤑,都幾抵食,大家如果經過開附近都可以考慮下呢間餐廳🤣📍 初見 – 荃灣荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖@shokenhk另有分店:旺角#justlingggxd_日式#justlingggxd_荃灣

- 季節海鮮鍋(龍蝦湯配白飯) 🍲 $88

另有分店:旺角

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_荃灣
2024-03-15 128 浏览
今日同朋友想食日本野, 行經依間日式小店, 平時經過, 成日都見倒大排長龍的,就決定入去試下餐廳的樓底好高, 檯與檯之間亦有足夠的空間, 坐得都幾舒服, 而餐廳的裝修主要係淺色色系, 加上用左大量的木製品講番重點先, 我同朋友order 左兩樣野1. 安格斯牛肉鍋(壽喜燒湯底配白飯)$96依個安格斯牛肉鍋都幾足料, 有幾片牛肉, 有獅子狗, 有鳴門卷, 有菜, 有菇, 而牛肉質素都唔錯, 肥瘦適中, 食完有滿足的感覺2. 初見香草吉列牛 $138依個價錢包左香草吉列牛 + 白飯 + 溏心蛋吉列牛俾薄薄嘅香草麵包糠包住, 而吉列牛肥瘦適中, 脂肪比例均衡要先用牛脂係石板上預熱防止黐底, 再係石板上將吉列牛燒到自己鍾意既熟度,  煎完肉之後, 可以再點店家提供的海鹽/ 特製醬汁海鹽好巧妙咁帶出左香草牛的香味, 令到佢的香味升華左而佢的白飯係珍珠米, 店家煮得剛剛好, 我可以食倒飯香溏心蛋就真係溏心的, 整得有水準食完依兩個餐, 我同朋友都覺得好飽, 而且食物質素都唔錯, 價錢都合理, 值得推介!

講番重點先, 我同朋友order 左兩樣野

1. 安格斯牛肉鍋(壽喜燒湯底配白飯)$96

2. 初見香草吉列牛 $138
依個價錢包左香草吉列牛 + 白飯 + 溏心蛋
海鹽好巧妙咁帶出左香草牛的香味, 令到佢的香味升華左
而佢的白飯係珍珠米, 店家煮得剛剛好, 我可以食倒飯香
溏心蛋就真係溏心的, 整得有水準

2024-03-12
食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人餐廳以簡約木系裝修 仲有d草木裝飾 樓底夠高 幾有氣氛架🫶🏻餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿湯鍋上枱出晒煙💨牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥套餐就有刺身+湯品+熱茶三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~✿ 三式刺身盛合 $128 ✿見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆✿ 煙三文魚明太子炒扁意粉 $98 ✿日式西餐最正一定係意粉🍝煙三文魚香口 明太子汁好濃 意粉掛汁👍🏻

食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~
宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人
餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆

✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿
✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿
湯鍋上枱出晒煙💨
牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻
鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥

套餐就有刺身+湯品+熱茶
三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋
南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪
熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~
三式刺身盛合

✿ 三式刺身盛合 $128 ✿
見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰
三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜
wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆
煙三文魚明太子炒扁意粉