2020-05-05 431 浏览
九龍灣返工既我係德福搵食, 行行下見到呢間好似唔錯就入左黎.叫左個青咖哩雞肉飯同炸蝦餅青咖哩唔算辣,都幾有椰香味,淋落D飯到食幾開胃,食兩碗飯都得,雞肉份量正常,可以再多D,雞肉肉質都幾好,嫩唔會鞋無渣,呢個飯我比6.5/10 炸蝦餅新鮮炸熱辣辣,大大舊,啖啖肉,我比7/10 總結,呢間都幾唔錯,下次會想試埋佢個海南雞飯.
叫左個青咖哩雞肉飯同炸蝦餅
炸蝦餅新鮮炸熱辣辣,大大舊,啖啖肉,我比7/10
總結,呢間都幾唔錯,下次會想試埋佢個海南雞飯.
2020-03-22 502 浏览
今日同老公去德福行下街順便食lunch,本來想食越南粉不過原來結業了 ,一段時間冇行德褔好多舖頭已經轉變了,見到有間叫加東係門口望下餐牌都有啲吸引,再望下入去座位都闊樂好多卡位,見門口又有張牌寫住疫情其間不設搭枱,咁又幾好喎於是就入去侍應生安排我們坐·了個卡位,第一次光顧坐下感覺都幾舒適唔會好迫,我們點了個香茅豬扒冬陰功湯金邊粉,另一個就菠蘿雞肉炒飯再加十八元叫了個蝦餅,炒飯先到都有好多材料雞肉,菠蘿,粟米,腰果,豬肉鬆好味:住到香茅豬扒冬陰功湯金邊粉,豬排是另上另外有個香茅醬,不過豬排已經好入味:陰功湯又好正蝦餅都非常之好食:·公已經話一定要再來試試其他出品
陰功湯又好正蝦餅都非常之好食:
·公已經話一定要再來試試其他出品
2020-02-15 1515 浏览
話就話可以Home Office,但係有啲嘢點都要返office處理先至夠順手💪🏻 本來諗住呢日可以留喺屋企做埋啲papers,慳返個 #口罩😷 不過最終都忍唔住要返去一趟。既然順路,就約埋班同事先醫飽個肚先開工。呢日 #同事 帶我哋嚟到 #加東 食 #東南亞菜🥢 既然「齋」咗咁多日,今次就豁出去,叫咗個 #黑胡椒雞煲 做主食。先要讚一讚 #餐廳服務員 夠細心,坐低已經主動為我地提供下 #信封 放口罩👍🏻加分!講到食物,有啲 #喜出望外,#黑胡椒雞煲 夠晒惹味,黑胡椒炒得好香、但係又唔會搶咗雞肉嘅味道,而且雞肉都幾結實,配埋啲 #香料 一齊食,唔錯唔錯!另外我哋仲叫咗啲 #小食(蝦餅、串燒、春卷)開心share,味道不過不失... 其實份主食已經夠晒大,唔使加其他嘢都已經夠飽🤪 最後我貪得意,跟同事叫咗碗 #迷你肉骨茶 返嚟,唔知係咪當時太飽,加上湯底都幾咸吓... 最終我都係比部相機食飽就算。不過不提係作杯 熱龍眼茶,口味有少少甜、果肉跟材料都非常豐富,好想encore呀整體 #服務 同 #食物 尚算滿意,不過以 #午餐 嚟計係貴咗少少... 不過難得啱口味就無問題😆

2020-02-11
2020-02-02 461 浏览
呢間轉名後都無嚟食過,因裝修好後,望到完全同之前一樣,所以無咩信心。 但呢一天,都試吓啦,係返工嘅地方,食來食去都係個啲,既然叫做新咗,就試一次😅睇餐牌,果然食物一樣⋯⋯女友叫翻之前食過嘅炒河,但依家係由蝦變咗做肉片。我就叫豬頸肉飯。豬頸肉飯到,嘩!無諗過有湯又有小沙律,同之前嘅有小小唔同,見到都幾開心嘅😄即刻覺得抵食咗😁,味道正常,都幾好,起碼令我覺得可以再來😉跟隻炒河到,同之前差不多,都多咗個湯,女友話味道就無之前食嘅咁美味😅 但都正常好味

泰式豬頸肉飯

泰式肉片炒河
2020-01-23
2020-01-24 355 浏览
味道唔錯。叫了小食拼盤個、一條烏頭同埋喇沙。個喇沙隻蝦挑埋條腸抵讚。新開業餐廳,新加坡泰菜。三樣餸都啱口味。條烏頭魚幾大條街市買都唔平。串燒蝦餅同無骨鳳爪都好好味😋
條烏頭魚幾大條街市買都唔平。串燒蝦餅同無骨鳳爪都好好味😋
小食併盤
辣汁烏頭魚
小食併盤
辣汁烏頭魚
  • 小食拼盤
2020-01-12 420 浏览
星期日嚟九龍灣行下,search到呢間新加坡菜新開上嚟試下。大概兩點啱啱過午飯時間,唔洗等位,喺門口等咗一陣等佢安排就入得。環境乾淨,座位都幾闊落舒服。侍應態度幾好又快手。同老公嗌咗一個飯一個喇沙,加一人一杯嘢飲。喇沙湯底好香椰汁味,夠哂香濃,都幾足料。香草燒雞髀飯呢,個雞係幾脆幾香口,亦有香味,不過略嫌乾咗啲,無乜肉汁,加上個飯無汁,所以成件事就好dry。好在有個冬瓜湯,可惜味精有啲多,都入得口嘅。我杯香茅薑味好夠薑不過唔係好蜜,飲到喉嚨都辣,如果天氣凍飲熱嘅應該幾正。埋單我覺得幾抵食,有機會可以再嚟試下晚市咖喱啊,胡椒蟹之類
環境乾淨,座位都幾闊落舒服。侍應態度幾好又快手。
同老公嗌咗一個飯一個喇沙,加一人一杯嘢飲。
新加坡喇沙
喇沙湯底好香椰汁味,夠哂香濃,都幾足料。
香草燒雞腿飯
龍眼冰
香茅蓮蜜

埋單我覺得幾抵食,有機會可以再嚟試下晚市咖喱啊,胡椒蟹之類
2020-01-12
龍眼冰
2019-11-28 650 浏览
前幾日知道這間店新開張,所以今日找同事前來試下。可能午飯時間還早,不用等位就可以入座。這間店位置前身都是做東南亞菜,而這間店也是做新加坡及泰國菜,不知兩間有沒有關係。我們坐下後看看餐牌,這裡除了有散叫外,還有一些午餐,但午餐不包飲品,飲品要額外加錢的,只是價錢比散叫平宜少少。我們看完後就隨後點菜了。我就選了黑胡椒雞煲配飯,上枱時是用鍋上,黑胡椒雞賣相吸引,味道辛辣,但是最不滿的是雞肉,我每食一件雞都只是食到雞骨,很少肉,搞到成個雞煲都好似冇啖好食咁,就算個煲幾惹味都係咁話。👎一位同事就叫了一個泰式青咖喱雞配飯,青咖喱味濃,雞肉份量很多,比起我點的雞煲多好多。我還懷疑雞煲內的雞肉全都用來煮青咖喱,領到雞煲冇用食,而個青咖喱雞就啖啖肉。另一位同事就要了一個泰式燒豬頸肉飯,一上枱,我同事就縐起眉頭,原來她不喜歡食木瓜絲沙律,而這個燒豬頸肉就有一推木瓜絲沙律,她說很辣和很硬,豬頸肉很乾,很像吃緊柴皮,份量又不多,同事吃到很不爽。我和一位同事額外叫了一杯薏米水和一杯香茅薑蜜,薏米水很稠,感覺似煲了很耐又開始冇水,煲到個水好稠似的。而同事的香茅薑蜜就好好多,有薑味,也有香茅香味,同事說不錯。總括來

黑胡椒雞煲配飯

黑胡椒雞煲配飯

泰式燒豬頸肉飯

薏米水

香茅薑蜜

總括來說今次初體驗有點失望,希望日後有改善。

2019-11-08
香茅薑蜜
2019-11-26 371 浏览
********************the food is way too pricey!!! It’s ridiculous! 叫了碟胡椒老虎蝦$198 , 上碟後發現蝦只有兩隻, 問了職員, 她說是只有兩隻, 本人覺得$100 一隻蝦真的很過分, 重點是味道也不是特別好吃。 蟹肉炒飯也沒什麼蟹肉。 不會再來, 千萬別中伏!******************************
2019-11-16 461 浏览
今晚同老婆去食飯。以前呢個時候已經要攞飛等位。今晚唔駛等仲有卡位坐。坐低睇吓餐牌。同之前嘅嘢差唔多。點嘢食後。問吓位侍應係咪同之前一樣。原來都係之前嗰間但多咗嘢食。味道都一樣。同啲侍應個個都好有禮貌。最後叫咗兩件椰汁西米糕
2019-11-16