2021-03-01 253 浏览
今日收早想簡單食碗🍜就去旺角16座車仔麵到食返碗車仔麵😊去到差唔多一半入坐我一坐低就急不及待睇吓有咩想食先🤔車仔麵嘅料基本上實有都好多選擇👍🏼及有撚手推介嘅金沙青、懷舊牛筋腩、🐷皮之類不過我都係想食返佢哋嘅招牌咖喱🦑&米糖滷雞翼&紅腸加滷水汁油麵唔該🙂熱辣辣嘅車仔麵好快放喺我面前梗係叫服務員俾支甜醬配合埋至夠完美啦😍其實食過佢哋其他嘅配料樣樣都唔錯但我推介咖喱魷魚因為有兒時食過嘅味道😋米糖醋雞翼又醃得好入味同埋紅腸、豬皮、陳皮魚蛋、蠔油冬🍄全部都好掂一定要試吓👍🏼童年回憶即刻返晒黎🥰
2021-02-27
2021-02-28 199 浏览
今日又嚟到其中一間我最愛食嘅車仔麵: 16座車仔麵呢度最低消費要三碗餸,今日要咗蝴蝶腩、蠔油冬菇同韭菜燕肉餃蝴蝶腩夠林夠入味,推薦大家食❗️❗️❗️😍😍😍韭菜燕肉餸,鄙薄餡靚,肉汁好多,愛餃人士必食❗️❗️❗️另外蠔油冬菇有大大嚿,蠔油味好入味,都幾值得試吓👍🏻👍🏻👍🏻另外今日仲加咗錢加咗枝無冰樽仔奶茶,真係好好飲,奶同茶分配啱啱好,愛奶茶人士絕對值得一試❗️❗️整體來講好好食,鍾意食車仔麵嘅一定要黎❗️❗️
今日又嚟到其中一間我最愛食嘅車仔麵: 16座車仔麵

呢度最低消費要三碗餸,今日要咗蝴蝶腩、蠔油冬菇同韭菜燕肉餃

蝴蝶腩夠林夠入味,推薦大家食❗️❗️❗️😍😍😍

韭菜燕肉餸,鄙薄餡靚,肉汁好多,愛餃人士必食❗️❗️❗️

整體來講好好食,鍾意食車仔麵嘅一定要黎❗️❗️
2020-12-25 449 浏览
《廢物女孩👭食の覺醒》#旺角篇👧🏿向左碌碌◀️-🍴三餸招牌麻辣乾撈 HKD 53麵底要左油麵 同埋要左小辣🤤留意返 佢嘅辣道非常夠🔥小辣已經食到🧜🏻‍♀️哈C哈C 個嘴都紅曬🥴食乾撈最正就係可以見到D辣油全部掛曬係個麵到 同時間刺激視覺同味覺🥴🔸海鹽日本流心蛋 乾撈必叫❗️流心嘅蛋黃+撈麵 唔洗解釋啦🙈一整爛個雞蛋 啲蛋汁流晒出嚟🤤每一啖撈麵都可以感覺到香濃嘅蛋味 同埋辣油嘅刺激 簡直係乾撈嘅靈魂🤯🔸滷水豬大腸處理得好乾淨 冇異味 同時又滷得好入味🙈口感Q彈得來又好淋🤤🔸米糖滷雞翼比起普通嘅滷水雞翼多左D甜味 有一層米糖係出邊包住成隻雞翼🙈首先雞翼本體都幾大隻 同埋好淋 👍米糖加滷水味幾新鮮 加多左層味道上嘅變化 🧜🏻‍♀️表示去親都一定要雞翼❗️🍴自選三餸車仔麵 HKD 49👧🏿選左湯麵 中辣+腩汁 麵底要左人手刀削麵😍先講 中辣真係都好勁下 係會食到出汗臉紅個種🤯刀削麵就100%人手 所以每條都唔一樣同埋比較碎🙈但係入口都好滑👍🔸蘿蔔清甜 冇渣 入味❗️只係呢三樣野都已經夠 唔需要多講🧐🔸辣魚蛋陳皮魚蛋🥰D辣汁好似唔係好紅 但係辣勁十足🔥陳皮魚蛋會細細粒咁 同實身 但係食落就有一種陳皮果嘅果香
《廢物女孩👭食の覺醒》

🍴自選三餸車仔麵 HKD 49

🔸蘿蔔
清甜 冇渣 入味❗️只係呢三樣野都已經夠 唔需要多講🧐
🔸辣魚蛋
陳皮魚蛋🥰D辣汁好似唔係好紅 但係辣勁十足🔥陳皮魚蛋會細細粒咁 同實身 但係食落就有一種陳皮果嘅果香同回甘🤤
🔸慢煮滷水牛脷
牛脷切到一粒粒咁樣 好厚身 好有咬口彈牙🙈又係滷得好入味 都係可以encore嘅一款餸🙈

味道覺醒指數: 4/5
抵食指數: 4/5
服務指數: 4/5.

2020-12-14 316 浏览
夜晚喺花墟打完波,同隊友都會食呢一間我哋嘅指定餐廳- 16座車仔麵。佢比起一般嘅車仔麵店配搭更多,而且有得揀乾撈或者湯麵。睇開我食評嘅人都知道我首選係蘿蔔,其次叫左金沙青同咖喱魷魚!配料真係超惹味,每一個餸菜都相當獨一無二!首先蘿蔔好入味(長期浸起牛腩湯入面),金沙青爽口彈牙,有少少似豬頸肉嘅感覺,咖喱魷魚同樣爽口,而且咖喱味重!今次揀咗麻辣乾撈,由於米線冇完全脫水,所以撈起上黎濕濕地,好鬼惹味!正不過價錢就相對地有少少貴啦,但味道係值既!

不過價錢就相對地有少少貴啦,但味道係值既!
喺旺角行完街少少肚餓,想食少少野,咁啱經過見到佢裝修好靚好特別,應該係新開嘅,仲有兩層,就入去試吓。結果原來都幾貴同埋份量都幾少下,可能租金貴?🙈叫咗鹹檸七本身好大期望,點知原來係罐裝飲品,可能我自己誤會咗😂😂啲雞翼蘿蔔豆腐豬大腸好入味,好好食,其實佢食物係唔錯,唯一不足係分量細咗少少,男仔有機會唔夠飽😂😂以車仔麵來講,佢真係好新好乾淨好衛生,唯一不滿係佢打橫間位,張橙真係有啲細。臨走都欣賞咗好耐佢嘅裝修,因為真係好靚好特別🥰

2020-11-23 2479 浏览
車仔麵雖是便宜之物,但在今時今日的香港,想吃一碗四餸麵再加飲品,沒有四十元相信也難結帳步出門口。這間車仔麵店現正推出「屋邨價懷舊四品麵餐」($35),已包少見的「鹹檸檬梳打」一罐,比散點餸麵飲品便宜得多,十分抵食,這天我初次幫襯,正好一試。這「屋邨價懷舊四品麵餐」包括雞翼、炸魚蛋、豬紅和唐生菜四款車仔餸料,而我揀的是五十年不變的粗麵。四款車仔餸中,豬紅質素最好,既入味,又有彈性;兩隻雞翼肥厚多肉,味道也足夠;炸魚蛋有四粒,雖然個子細細,也過得去,加上唐生菜、粗麵與豬骨湯底,已是一個讓人吃得滿意的下午茶。至於第一次喝的「鹹檸檬梳打」,青綠色的罐身,十分醒神,而且味道挺好,雖沒有鹹檸檬在裡面,但感覺實在,怡神解渴,同樣得我喜歡。這「屋邨價懷舊四品麵餐」的確好味抵食,值得推介。
這「屋邨價懷舊四品麵餐」包括雞翼炸魚蛋豬紅唐生菜四款車仔餸料,而我揀的是五十年不變的粗麵。
這「屋邨價懷舊四品麵餐」的確好味抵食,值得推介。
  • 屋邨價懷舊四品麵餐
2020-10-26 707 浏览
週末晚上不想吃得這麼Heavy,於是就走到旺角先達對面的《16座車仔麵》,簡單吃個簡便又快捷的晚餐。老實講,真的很久沒吃車仔麵。$44一碗三種料算便宜吧?牛腩汁米線配通菜、台灣貢丸、蟹籽丸 $44上餐時間偏快,都幾大碗。牛腩汁不算太香濃(剛剛好),通菜都幾新鮮。但由於作為配料的通菜,都要$12;如果二人想吃個菜,可以單點一碟通菜$18 ,兩人Share似乎較經濟實惠牛腩汁粗麵配唐生菜、芝心丸、蟹棒、咖喱麵筋 $55話說我見這裏的咖喱食品,是挺吸引的,但又不想吃咖喱魷魚,太Heavy吧!於是就以咖喱麵筋作配料,咖喱濃味非常入味,且富口感、彈牙芝心丸亦做到芝心的感覺,且見每種配料的份量都頗多,是飽肚的見牆上有推介一條$20的爆汁雞肉卷,就點了一條果然不負眾望,一口吃下去即刻爆汁,金黃香脆的雞皮加上嫩滑的雞肉,真想再點多一條啊獨特的樽裝奶茶和咸檸梳打,都幾吸引,值得一試

老實講,真的很久沒吃車仔麵。$44一碗三種料算便宜吧?

牛腩汁米線配通菜、台灣貢丸、蟹籽丸 $44

牛腩汁粗麵配唐生菜、芝心丸、蟹棒、咖喱麵筋 $55
芝心丸亦做到芝心的感覺,且見每種配料的份量都頗多,是飽肚的

見牆上有推介一條$20的爆汁雞肉卷,就點了一條

獨特的樽裝奶茶和咸檸梳打,都幾吸引,值得一試
2020-10-24
2020-10-22 362 浏览
今晚一個人開飯想食D湯飯或者湯粉麵就諗起十六座車仔麵呢間係ENCORE左幾次既餐廳每次都覺得好味點了~豬紅,通菜,蟹棒,辣魚旦,喬麥麵(小辣)喬麥麵係自家製的食落好似同幼麵差不多但少了鹹水味個人都覺得OK(之前成日食波菜麵,食到有DD厭,就試下喬麥囉)其他餸的份量正常唔算少通菜唔會好干辣魚旦係推介好入味辣得黎唔會嗆喉豬紅就正常蟹棒都幾好係堅蟹棒唔係好紅色好無口感果D蟹柳湯底叫了小辣就好惹味不過個人覺得堂食辣D如果堂食叫小辣都幾辣可能外賣分湯既關係湯多左就無咁辣呀下次繼續ENCORE
今晚一個人開飯
想食D湯飯或者湯粉麵
就諗起十六座車仔麵
呢間係ENCORE左幾次既餐廳
每次都覺得好味

點了
~豬紅,通菜,蟹棒,辣魚旦,喬麥麵(小辣)
喬麥麵係自家製的
食落好似同幼麵差不多
但少了鹹水味
個人都覺得OK
(之前成日食波菜麵,食到有DD厭,就試下喬麥囉)

其他餸的份量正常

湯多左
就無咁辣呀
下次繼續ENCORE
2020-10-19
5 分钟 (外卖自取)
  • 辣魚旦
2020-10-22 275 浏览
呢間餐廳之前已經食過一次,上次食湯麵,見到友人叫旣撈麵好吸引,今次就叫撈麵。粗麵($12),金清沙($13),牛舌芯($13),蟹子丸($9) 招牌麻辣乾撈呢間車仔麵可以叫旣餸都幾特別,呢個金清沙係豬,口感有d似豬頸肉,但又比豬頸肉更嫩。牛舌芯都好食,蟹子丸係我係車仔麵食過最好食! 蟹子丸入面金黃色,而且非常飽滿。個撈麵其實真係幾辣,如果唔係太食得辣,真係要配野飲先得。總括個撈麵同三樣餸旣質素都好好,絕對會想再 encore

2020-10-09 408 浏览
作為一個土生土長又為食嘅香港人,冇理由未食過車仔麵嘅,呢間車仔麵我食咗好多次,不過係第一次寫佢食評。我最鍾意呢就係食佢嘅冇渣蘿蔔,同埋牛脷粒,係厚切粒嚟㗎所以會有口感兼容易咬,個人認為牛脷粒係好食過一塊塊嘅牛脷。碗麵 嚟嘅時候冇咗我叫嘅蘿蔔 但係就有咖哩魷魚,應該係佢哋廚房做錯咗, 同服務員講,佢好好呀,佢另外送返蘿蔔畀我食今晚個 藜麥麵 就差咗啲,有啲似粗麵不過比較硬身今晚做推廣:四餸麵送咸檸七,比較甜咗啲,朋友見到個汽水櫃有好多好特別嘢飲,佢就試咗個杞子花茶,唔錯,幾清潤。今晚試咗樣新野,雞卷,佢嗰個皮係炸過嘅,係用雞皮包呀,好特別呀整體嚟講今晚食物幾好,推介佢嘅蘿蔔同埋牛脷粒,仲有豬大腸,有時好彩,真係成碗都冇肥膏呀
我最鍾意呢就係食佢嘅冇渣蘿蔔,同埋牛脷粒,係厚切粒嚟㗎
所以會有口感兼容易咬,個人認為牛脷粒係好食過一塊塊嘅牛脷。
碗麵 嚟嘅時候冇咗我叫嘅蘿蔔

今晚個 藜麥麵 就差咗啲,有啲似粗麵不過比較硬身

2020-10-09
  • 蘿蔔
  • 牛脷
2020-09-29 540 浏览
懷舊又新穎既餐廳設計比起平時車仔麵乾淨得多🤣雖然價錢係貴少少不過而家食碗車仔麵閒閒地都要$50🤣-麻辣乾撈本州刀麵 $16 配3餸麻辣乾撈個醬汁真係世界級正😍刀麵麵質滑dodo加上咁惹味既醬汁冇得頂😋😋推介!金沙青同牛爽係幾特別如果有用滷水掩會更正😋韮菜燕餃都推介漲卜卜好足料😌-豉油乾撈菠菜麵 $14 配4餸豉油味呢個就單一D食得辣就建議揀麻辣撈😉菠菜麵係幾特別不過係冇菠菜味🤣冬菇雞翼尖咖哩麵筋辣魚蛋呢D車仔麵必點😋😋-腐乳通菜 $18每次食車仔麵都要叫!腐乳味夠濃😋-招牌咖哩魷魚 $40咖哩魷魚呢d真係食極都唔厭😋不過如果整反熱少少會好d因為黎個時係凍d醬汁乾哂🤨
麻辣乾撈本州刀麵 $16 配3餸

豉油乾撈菠菜麵 $14 配4餸

腐乳通菜 $18
每次食車仔麵都要叫!腐乳味夠濃😋

招牌咖哩魷魚 $40
2020-09-18
  • 麻辣撈麵
2020-09-23 274 浏览
十六座車仔麵 抵食屋邨價車仔麵,包埋罐咸檸檬梳打,都係35蚊雖然係好普通既4個餸,台鹵腩肉、豬紅、魚蛋同唐生菜份量都幾多,腩肉大大舊,滷得幾入味肉質比較結實,不過就帶有d 肥肉位豬紅都幾甜同淋滑絕對係糧尾恩物😂
十六座車仔麵

抵食屋邨價車仔麵,包埋罐咸檸檬梳打,都係35蚊
雖然係好普通既4個餸,台鹵腩肉、豬紅、魚蛋同唐生菜
份量都幾多,腩肉大大舊,滷得幾入味
肉質比較結實,不過就帶有d 肥肉位
豬紅都幾甜同淋滑
絕對係糧尾恩物😂
2020-09-12 411 浏览
十六座車仔麵價錢💲: $12麵底/ $9-15餸好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.3/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 4/5-車仔麵控又出動,今次係旺角的十六座車仔麵!🤪 去之前睇過openrice,覺得佢啲湯好似好淡,所以今次去就係食撈既😆 唔知佢的湯係咪好淡呢!不過撈就真係好好食❤️-撈可以揀豉油乾撈或者麻辣乾撈,我就覺得麻辣香啲,惹味啲,唔會太辣😚 佢地用甜的豉油撈,所以唔會太鹹🤪 我就中意粗麵比較爽口。餸呢我就話必食滷水牛俐同牛舌心,舊舊入味又厚肉‼️蘿蔔都又甜又冇渣,仲好入味🤓 豬紅就好軟滑,唔會有腥味。魚蛋都唔錯,幾彈牙夠味👍🏻-唔推介的就係韮菜同菜肉燕餃,因為2款都好細隻,仲要個皮好薄,餡唔多🤥韮菜唔夠香,菜肉餃就淡🤨我中意大大隻的餃😛-但佢啲自家制飲品又幾正,我地要左檸檬汁,就好夠酸,原汁原味😀竹蓆茅根就好有媽媽煲的味道,好解渴🤗 叫4餸飲品半價呀😚 整體其實幾高質,好中意撈麵😍
十六座車仔麵
價錢💲: $12麵底/ $9-15餸
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.3/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 4/5
2020-07-12 805 浏览
已經係夜晚9點幾,依然有好多人食仲要搭檯先黎一個樽裝可樂,gur 一下🤣🤣每份order 到少要3個餸先meet 到最低消費令原本我唔想咁夜食得咁heavy 都唔得車仔麵點少得魚蛋,係彈牙噃菜肉餃加埋通菜,個感覺就好似健康番少少😂Overall 嚟講其實無乜特別徐左個環境好懷舊,由餐牌喇 setup 喇最得意就係用九因歌既譜寫餸名,兒時回憶返晒嚟至於食物呢,就一般喇如果以$40-50食一個普通車仔麵,略嫌有d貴
已經係夜晚9點幾,依然有好多人食
仲要搭檯

先黎一個樽裝可樂,gur 一下🤣🤣
每份order 到少要3個餸先meet 到最低消費
令原本我唔想咁夜食得咁heavy 都唔得
車仔麵點少得魚蛋,係彈牙噃
菜肉餃加埋通菜,個感覺就好似健康番少少😂
Overall 嚟講其實無乜特別
徐左個環境好懷舊,由餐牌喇 setup 喇
最得意就係用九因歌既譜寫餸名,兒時回憶返晒嚟
至於食物呢,就一般喇
如果以$40-50食一個普通車仔麵,略嫌有d貴
2020-07-05 490 浏览
禮拜五晚去老友度打牌, 收工先去旺角食少少野再決戰四方城。老友係旺角番正, 話呢間車仔麵都唔錯, 可以一試。去到鋪頭, 差唔多坐滿, 原來樓上仲有位, 我地被安排坐樓上。點餐自己填單, 不過佢唔係就咁用紙, 而係有塊膠牌可以落單, 都幾環保呀, 代樹木多謝佢地。選擇都幾多, 叫夠四餸野飲半價。我點左雞翼, 冬菇, 牛舌芯, 油麵。逐樣點評。雞翼正常。冬菇索左汁點都好食, size 正常。牛舌芯驚喜之作, 夠淋, 夠入味, 浸浸湯汁入口一流, 唔怪得老友話呢度必試。偷食左老友點既robert, 冇渣不過唔係特別清甜, 一般。埋單幾錢唔記得, 老友請, 我個碗四十幾好似。總結, 價錢公道, 野食還可以, 邊日係旺角行完街想食車仔麵可以去試試。食完仲可以去先達睇下電話。題外話, 寫寫下諗起上年搭紅van去旺角係車上跌左電話。相信落左車過左十零分鐘就送左去先達, 往事不堪回首, 大家記住落車前check下手機銀包係咪身, 特別係著寬褲既朋友 ...

我點左雞翼, 冬菇, 牛舌芯, 油麵。

埋單幾錢唔記得, 老友請, 我個碗四十幾好似。

2020-07-03