2023-03-17 239 浏览
半路咖啡係上環開咗第二間分店~之前milet黎香港clockenflap 臨走前都有飲halfway!!!唔知佢飲左咩但我都要黎飲返杯先😚🛎 $45 Cappuccino 入口醇滑,啡豆香濃☕️拉花亦都幾靚~🛎 $45 Americano望落勁似中式涼茶😂哈哈因為係美式,所以好直接咁聞到咖啡香口味偏fruity👍🏻🌐 環境/服務裝修風格同其他分店差唔多咖啡都依然係用中式嘅杯,好過癮🤣只有兩位店員,但客滿時仍然能夠迅速送上咖啡👍🏻
半路咖啡係上環開咗第二間分店~
唔知佢飲左咩但我都要黎飲返杯先😚

🛎 $45 Cappuccino
入口醇滑,啡豆香濃☕️
拉花亦都幾靚~

🛎 $45 Americano
望落勁似中式涼茶😂哈哈
因為係美式,所以好直接咁聞到咖啡香
口味偏fruity👍🏻

🌐 環境/服務
裝修風格同其他分店差唔多
咖啡都依然係用中式嘅杯,好過癮🤣
只有兩位店員,但客滿時仍然能夠迅速送上咖啡👍🏻
2023-02-15 325 浏览
呢度同其他分店一樣都係走簡約水泥風, 個人覺得呢度無論係餐牌定裝修都同淺水灣既果間Neighbourhood 好似🤓 因為黎之前食左野, 所以今次黎主要都係飲杯啡同hea下😌Longan Honey Latte ($55)黎呢度一定要叫熱飲先會有隻靚靚杯, 可惜今次冇中到我想要果隻🧐 因為本身唔太飲得奶, 所以加$5轉做oat milk, 龍眼同蜜糖既味唔突出, 但係作為一杯普通既latte 係幾好飲既😋呢度時環境真係好Chill, 仲可以帶埋狗狗一齊黎添😍

Longan Honey Latte ($55)

呢度時環境真係好Chill, 仲可以帶埋狗狗一齊黎添😍
2023-02-11
海安咖啡室结业很久之后,这里迎来了半路咖啡的新分店。海安咖啡变成半路咖啡,不得不说,半路在选址上还是有点天赋的。·新年打卡的第一家新咖啡店。疫情明朗起来之后,我逐渐又有了兴趣(在工作日)出门喝咖啡。记不清这是半路的第几家店了,但记得这家店的手绘Menu是最好看的。·半路的复古风也算iconic了,不过去过这么多家半路,我还是觉得现已结业的上环老店在细节上是最下功夫的,这几年陆续开的分店在软装上倒是越来越随意了。·饮品和食物也都还是老样子,咖啡只有意式,整体价格偏贵。喝了一杯是seasonal special的【Longan Honey Americano】,其实也不是新品,就是它家那款人气很高的「龙眼蜜糖拿铁」的美式版本嘛。·咖啡加蜂蜜的操作我大概率会觉得诡异,但半路的这款拼配和龙眼蜜还意外挺搭。不会觉得过甜或者过苦,入口风味醇厚但是均衡,龙眼蜜的融入还在回味带出一抹细腻的微酸。整体就是正常好喝的水准,表面还细心地撒了干桂花。·跟不少本地咖啡品牌一样,半路咖啡的版图也正在拓展开,希望品控稳住。
2023-01-18