2024-05-19 397 浏览
依間舖頭雖然非常之細座位比較少,但係基本上係當地居民嘅食堂因為佢哋嘅店員非常之親民,基本上可以記得你之前食過係啲乜嘢簡單講一句話照舊佢就會煮同一樣嘅出嚟俾你食佢嘅L非常之吸引,尤其是係我最鍾意食辣嘅人,我食完覺得好惹味,所以建議大家可以去試一試
2023-03-21 924 浏览
宵夜之選………第三次食呢間華記女友喜歡酸辣小辣 辣豆角出色涼拌蓮藕 3次都有點Keep到水準不太辣 夠香夠爽回鍋飯 賣相麻麻但食落有驚喜 夠鑊氣不太油 原本以為會食唔哂會變咗唔夠食值得一讚

宵夜之選………

不太油 原本以為會食唔哂
會變咗唔夠食
值得一讚

2023-03-16
$65 (宵夜)
  • 回鍋肉飯
2022-09-28 752 浏览
間唔中就會買呢間小店嘅酸菜魚,外賣返屋企同屋企人一齊食。份量十分足夠2-3人食,魚嘅數量都算多,仲有啲魚骨同魚頭,星企人好鍾意。另外配菜除左酸菜,仲有芽菜同薯粉,記憶中以前啱啱開始幫襯嘅時候係有過萵筍、菇,反而宜家係越黎越少配菜。薯粉唔會淋曬或者好韌。味道方 面,因爲唔太食得辣,所以叫左BB辣,酸辣度適中,而且最中意飲埋啲湯.雖然有麻嘅感覺,但十分開胃,每次都可以飲兩小碗。呢個價錢算係咁,同埋提提大家,記得要提早打電話訂,因爲有時候會賣曬㗎。平時有食開佢嘅凉粉,日日都好快就賣曬,今次當然都唔例外。所以就買左其他小食試下,海帶、 蓮藕、海蜇青瓜,呢幾款小食反而一般,味道麻麻。下次都係食返凉粉。

2020-05-03 2031 浏览
夏日炎炎,出街食飯真係唔想食又熱又干的食物,要搵d 涼伴開胃的食物,今日黎到上水試一試d 開胃小菜,但可惜無涼粉,叫左涼伴豆皮豆皮是豆腐最先起的一層皮再曬乾,稱為豆皮,可唔今日更氣太熱,我自己覺得唔夠凍,但辣味,酸味,香味都夠,值得一試另外叫左尖椒豬肚飯,白飯煮得爛左d、有一pad pad,唔夠乾身,尖椒有去籽,個人覺得唔辣,豬肚爽口,洗得乾淨,炒得夠鑊氣,如果飯乾身小小就完美。堂食時都見有好多人外賣,證明都有一定客源,如果出涼伴米線就好了,好適合夏天食用

2019-12-04 1305 浏览
下晝食咗「華記湖南風味」呢度地方比較淺窄逼夾下晝都幾多人食 坐爆曬果時都幾迫 但出面仲有人等比較多人叫嘅都係飯 尖椒飯係特別香·🐮尖椒京蔥牛肉飯🐮賣相幾吸引 越食越辣 牛肉都好好食·🍜酸辣薯粉🍜叫法好似車仔麵咁 有好多食物配菜可以揀今次揀咗豆卜同墨魚丸 都係正常嘢叫咗小辣 但都越食越辣🥵 唔食芽菜 可以走芽菜配搭薯粉真係幾好味 份量都適中🌶🌶🌶嘢食整體都係辣嘅 如果好食得辣嘅朋友不妨可以試試仲有好多小食可以食 我見都幾多人叫涼拌土豆絲下次都可以試試佢😆
下晝食咗「華記湖南風味」
呢度地方比較淺窄逼夾
下次都可以試試佢😆
2019-12-03
  • 尖椒京蔥牛肉飯
2019-11-17 1025 浏览
有日突然想食辣野,係上水舊墟行左個圈,見到華記,店面好細,等左一陣就有位。食過一次後,以後想食川味炒飯都會黎呢間甘我地二個人叫左二個飯二杯凍奶菜同二個小食,埋單都唔洗200呢個肥腸 勁鍾意香菜味濃口感,超正口水雞 不過不失 因為好多間店都做到既味道酸菜炒飯 超椰菜炒肥腸凍奶菜超重奶味 我鍾意但無咩菜味係真
食過一次後,以後想食川味炒飯都會黎呢間

呢個肥腸 勁鍾意香菜味濃口感,超正

口水雞 不過不失 因為好多間店都做到既味道

酸菜炒飯 超

椰菜炒肥腸

凍奶菜超重奶味
我鍾意
但無咩菜味係真
2019-10-05 749 浏览
小編跟友人下午兩點到 由於滿坐所以在門口排隊門口有椅子可供坐下 小編友人膝頭受傷 我向店員拎位兩人係小編入座前突然有四名大陸人衝入店內打尖並且就座 之後安排小編及友人坐在門口位置途中不斷叫小編及友人不斷起身讓人出入 安排十分不當就座前已經通知店員膝頭受傷 結果打尖的四人出入都要友人起身讓位 小編自一年前食呢間小店 雖時間不長 但從未試過如此情況 友人最後痛到無胃口食物方面 小編及友人叫了一個乾撈米線、乾撈紅薯粉、麻辣口水雞。有酸豆角及肉燥 撈起來不會乾 紅薯粉也不會太韌 口水雞也不會太辣
小編跟友人下午兩點到 由於滿坐所以在門口排隊

• 麻辣口水雞
  • 麻辣土豆絲
  • 麻辣蓮藕
2019-01-10 902 浏览
有細喺上水住到大,住上水都已經差唔多30年,已經食嘢食到唔知食咩嘅時候,有一日喺上水石湖墟行行下就經過見到呢間食店,我好鍾意食米線薯粉,所以就入咗去呢間食店。叫咗一碗剩薯粉$26,開頭期望都唔太大,薯粉有得揀麻辣或者酸辣,又有得揀辣嘅程度,BB辣小辣中辣大辣。即叫即整,但上菜都幾快。嚟到見到碗薯粉有好多酸豆角,肉碎,花生。唔使叫餸都有咁多配料👍👍👍原來可以加底嘅Tim呢間嘢食都好好食,又抵食,可以下次嚟食

叫咗一碗剩薯粉$26,開頭期望都唔太大,
薯粉有得揀麻辣或者酸辣,又有得揀辣嘅程度,
BB辣小辣中辣大辣。

即叫即整,但上菜都幾快。

嚟到見到碗薯粉有好多酸豆角,肉碎,花生。
唔使叫餸都有咁多配料👍👍👍
原來可以加底嘅Tim
呢間嘢食都好好食,又抵食,可以下次嚟食
2019-01-05
2019-01-09 708 浏览
喺上水粉嶺區住得耐,其實去到邊都好多大陸人掃水貨,搵野食都唔知食咩好,有次無無聊聊又唔想連鎖店餐廳,就行下行下見到呢間鋪頭點解咁多人食架呢?星期六日下午仲要等位,又好多大陸人食,心諗點解大陸人會識黎呢間野食呢?今日5點見到無咩人就入去食,叫左個撈薯粉同埋一個土豆絲,見佢寫酸豆角,肉碎,花生,芫荽,芽菜,但我唔食芫荽同芽菜叫佢走。薯粉好味,唔硬又夠軟,仲要唔係螺絲果隻薯粉,實在太好了。因為出面有另一隻薯粉係螺絲型,唔好食,呢隻好味,又有得揀辣既程度,我叫左BB辣,都唔太辣,好食👍🏻土豆絲都好好味,以為好辣,點知食落唔辣架喎😊幾好食,好爽👍🏻可一可再💪🏻同埋都幾抵食
撈薯粉
土豆絲
2019-01-08
撈薯粉
土豆絲
  • 涼拌土豆絲
2018-05-31 560 浏览
‼️辣得過癮嘅米線‼️雲南風味米線食得多啦,湖南風味你食過未,精髓在於個酸豆角,爽脆口感,酸酸辣辣,湯底有大中小,我第一次食試左個小辣,湯底唔油膩,整體可以,最正係個涼拌蓮藕,爽口辣到食唔停❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿ #瘋be去上水 #foodie #hk #hkfood #hkfoodie #hkiger #hkdaily#hkfoodblogger #hkfoodgasm #hk❤️ #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodshare #手機食先 #相機食先#hkfoodsnap #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodig #hkfoods #hkigers #hklife #hkeats #hongkongeats #hkrestaurant #香港 #香港美食
‼️辣得過癮嘅米線‼️
❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿ ❀ ✿
#瘋be去上水
2018-05-30
2017-10-21 541 浏览
豆卜魚腐米線 麻辣中超正我欣賞佢既豆卜同出面既唔一樣如果大家有機會一定要試下呢個辣味同連鎖米線店果個麻三四小唔一樣呢個係香啲夾埋啲芫荽肉碎果啲配料簡直一絕建議唔食得辣既都可以試下麻辣小 係可以接受的總結,價錢中下又大碗 味道係好食的
豆卜魚腐米線 麻辣中
超正
我欣賞佢既豆卜同出面既唔一樣
如果大家有機會一定要試下

呢個辣味同連鎖米線店果個麻三四小唔一樣
呢個係香啲
夾埋啲芫荽肉碎果啲配料簡直一絕

建議唔食得辣既都可以試下麻辣小 係可以接受的

總結,價錢中下又大碗 味道係好食的