4天前 0 浏览
▶️炭燒乳豬新鮮出爐嘅炭燒乳豬一上枱就炭香味十足,外皮薄薄一層好香脆,肉質細嫩,油而不膩,每一啖都滿嘴留香,令人回味無窮。▶️元朗楊氏烏頭烏頭魚嘅魚肉鮮甜可口,而且呢道菜可以品嚐到唔同口味嘅烏頭魚,鹹檸檬同豉汁。鹹檸檬味道鹹鮮,新鮮檸檬味道清新,非常突出魚嘅鮮味。豉汁有住濃郁嘅鹹香味,味道充分咁滲入魚肉之中,完全冇腥味。▶️臘味炒芥蘭鑊氣十足嘅芥蘭冇苦澀嘅味道,反而更加鮮脆好食,加上臘味嘅鹹香味,令成道菜嘅味道清香可口。以上就係我哋喺南苑海鮮酒家鍾意食嘅特色粵菜,大家不妨可以嚟試吓。▶️芝士龍蝦伊麵龍蝦肉質雪白嘅顏色,鬆脆嘅口感,甘甜嘅味道,有住獨特新鮮同埋Q彈滑嫩嘅口感,配上濃郁嘅香濃芝士同埋好有咬口嘅伊麵,口感同味道簡直一流。
▶️炭燒乳豬

▶️元朗楊氏烏頭

▶️臘味炒芥蘭

▶️芝士龍蝦伊麵

6天前 0 浏览
中午同朋友聚會,去咗呢間餐廳食午餐。服務員介紹咗幾道特色菜,最後我哋決定點咗幾道第一道炭燒乳豬一上桌就散發出濃郁嘅炭香。外皮烤得焦脆酥香,入面柔嫩多汁,肥瘦比例啱啱好,好香又好好食!鮮菠蘿拔絲咕嚕肉酸酸甜甜幾開胃。金黃色嘅咕嚕肉,外脆內嫩,酸甜味道平衡,菠蘿口感清爽,配埋豬肉一齊食,增添咗一份獨特嘅清新感。油浸筍殼魚都唔錯,外皮炸到金黃色,又薄又酥脆,魚肉鮮嫩細膩。佢哋處理得好好,唔會太焦。最後嘅燒肉同冰涼嘅啤酒簡直絕配😋燒肉外皮酥脆,肉質軟嫩又不失彈性,配埋啤酒冰爽嘅口感,中和咗油膩感。一啖肉一啖啤酒,過癮!今次嘅聚餐,大家都食得好開心,對今日嘅食物都好滿意。
今次嘅聚餐,大家都食得好開心,對今日嘅食物都好滿意。

2025-01-28 0 浏览
同事話附近有間中餐廳味道唔錯,約我今日一齊去食好野,食完會想日日都黎食我叫左龍蝦伊麵有啲嚇親我,隻龍蝦好大隻,而且仲好新鮮彈牙,仲加埋芝士。芝士完全溶咗入伊麵度,香濃無比,伊麵又煮到好有嚼勁,啖啖都係裹滿曬芝士既伊麵,超濃郁芥蘭煲炒得好靚,菜葉唔會太腍,根部又唔會硬,食落去係好爽脆,加咗肉落去炒之後就變得更加鮮甜,好香口仲叫左必食既咕嚕肉,不過呢度係分開,吾係炒咪一盤,出面係炸到脆卜卜,入面係啖啖肉,呢個咕嚕肉唔會太甜,加上菠蘿既清甜,就咁食係好juicy,所以食多都唔會滯,超好送飯最值得一提既係呢度既海鮮煲、,海鮮滿到我唔知應該點樣食起,每一種海鮮都好新鮮,仲帶有淡淡嘅海洋既鮮甜,而且湯底仲伴有豬骨香味,一啖湯一啖海鮮

前幾晚去咗元朗探朋友,朋友帶我去左南苑海鮮酒家食晚餐,環境唔算豪華,但感覺幾舒服,燈光柔和,坐得好自在✨ 炭燒乳豬係一開場就上枱,皮脆又唔會太硬,肉質好嫩,夠晒香口,一啖一啖咁食落去真係滿足😋 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉啲份量啱啱好,每粒肉都包住甜酸汁,加埋鮮菠蘿嗰陣酸香,味道平衡得嚟唔會膩,朋友話正正👍 啫啫芥蘭煲熱辣辣咁上枱,啲芥蘭好脆口,加上煲底嘅醬汁香濃又惹味,撈飯真係一絕。 元朗楊氏烏頭係朋友嘅心水菜,魚肉鮮甜,火喉啱啱好,魚皮微脆又冇腥味,真係食得出用心煮🔥 最後就係海鮮豬骨煲,湯底夠濃郁,豬骨同海鮮味道融合得啱啱好,啲海鮮都好新鮮,尤其係蝦同青口,好鮮甜,一啖湯暖晒胃🦐🫕。 呢餐晚飯真係滿足感十足,價錢合理,性價比好高。如果下次再去元朗,應該會再嚟呢度試其他菜式!👍

2025-01-27 0 浏览
💛海鮮豬骨煲呢個海鮮煲端上嚟我哋全部都嘩咗一聲,簡直太足料喇!!唔止有蝦,蜆,蟹,扇貝仲有沙巴龍躉同其他配料一大煲滿滿嘅份量💯 湯底係豬骨熬出嚟嘅精華湯底,超級鮮甜,飲兩碗都唔夠喉🤩💛芝士龍蝦伊麵鍾意芝士嘅必點!!龍蝦個頭超大,蝦肉肥厚鮮嫩🤤 伊麵都好勁道,喺芝士醬汁入面耐咗都唔會過於軟爛,十分入味🤩 一啖麵再配上醇厚嘅芝士醬汁同新鮮嘅龍蝦肉,濃郁嘅口感真係好正❤️💛鮮菠蘿拔絲咕嚕肉呢間餐廳好特別嘅係,仲有半分菠蘿畀客人解膩添😳 咕嚕肉皮咬落去脆脆嘅,入面嘅肉軟嫩多汁,喺酸同甜味之間平衡得啱啱好!食得多都唔會滯,反而好開胃😄💛叉燒肥瘦相間嘅叉燒,食落去香甜軟糯嘅,配上餐廳嘅蜜汁,甜甜鹹鹹嘅令人回味無窮🤩
海鮮豬骨煲
💛海鮮豬骨煲
呢個海鮮煲端上嚟我哋全部都嘩咗一聲,簡直太足料喇!!
芝士龍蝦伊麵

芝士龍蝦伊麵
鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
叉燒
2025-01-27 0 浏览
前幾日約咗幾個朋友去【南苑海鮮酒家】食晚餐,呢間酒樓喺附近都算幾出名,特別係海鮮同燒味,啱啱好啲朋友都想試吓,咁就揀咗呢度!首先嚟咗招牌元朗楊氏烏頭,魚肉滑嫩,配埋個清淡嘅豉油蒜蓉汁,入口鮮甜,完全冇腥味,好啱啱啲唔太鍾意重口味嘅人。跟住上咗炭燒乳豬,皮燒到脆卜卜,帶有一陣陣炭香,肉又唔會太肥,好啱配啤酒食🍺🥬 青菜我哋揀咗臘味炒芥蘭,呢個簡單又出色,臘味帶出咗陣陣鹹香,仲有少少油潤感,炒芥蘭又夠火喉,食落有啲爽口。最後當然唔少得叉燒,肉質嫩滑,甜甜地但又唔會太膩,係嗰種你食幾塊都唔會嫌多嘅感覺!呢餐食得幾滿足,味道實在,價錢又合理,難怪咁多人推薦!遲啲都想帶屋企人再嚟試吓其他餸菜~ 😊

2025-01-27 0 浏览
喺香港講起食正宗小炒實會諗起南苑酒家呢個地方,佢係以獨特烹調方法聞名。餐廳位於元朗八鄉上村﹐裝修行傳統酒家格局,用膳舒適,係啱一大班人用膳嘅環境。雖然我係第一次嚟,但由於同行有常客,喺佢點菜之下就食到唔少招牌菜式。朋友話係佢心目中第一嘅港式小炒🔥有冷氣又闊落😍菜式都超高質有啲仲係原創同朋友聚會慶生係超級推介⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎元朗楊氏烏頭一端上枱就被呢道菜治癒咗,檸檬豉汁烏頭🐟大嚿魚肉一啖鮮嫩酸香味美!!!唔好俾表面平平無奇迷惑!!!尊嘟好好食!一啖就愛上咗!炭燒乳豬由呢幅無filter嘅相片已經睇到, 佢塊外皮極香脆之餘唔會太油膩, 肉同皮嘅比例相當好, 令你會有一嚿接一嚿咁食嘅衝動臘味炒芥蘭炒芥蘭,用臘腸炒,好香臘味個d味,應該每枱都會叫嘅炒菜。
朋友話係佢心目中第一嘅港式小炒🔥有冷氣又闊落😍

元朗楊氏烏頭
一端上枱就被呢道菜治癒咗,檸檬豉汁烏頭🐟
大嚿魚肉一啖鮮嫩酸香味美!!!
唔好俾表面平平無奇迷惑!!!尊嘟好好食!一啖就愛上咗!

炭燒乳豬

臘味炒芥蘭
炒芥蘭,用臘腸炒,好香臘味個d味,應該每枱都會叫嘅炒菜。

2025-01-25 0 浏览
一個週末晚上,我喺網上發現呢間海鮮酒家,感覺幾唔錯,就帶埋我家人一齊嚟呢度食晚餐。當時點咗幾樣嘢食,第一個就係羊腩煲。呢個係放喺砂鍋煮嘅,端上嚟時,香味撲鼻而來,睇落就好有食慾。羊腩燉得軟腍,非常入味。呢邊嘅炭燒乳豬睇落好正,擺盤又靚。乳豬烤得好脆,肉又嫩。我家人食嘅時候,仲聽到脆皮喺嘴度被咬嘅聲音。之後我哋仲點咗一盤伊面,呢個伊面係配芝士龍蝦。龍蝦肉配埋佢哋調嘅芝士醬汁,配埋伊面一齊食,食完仲想再食,好滿足。服務員端上一盤青菜,臘味炒芥蘭。新鮮嘅芥蘭配埋咸香嘅臘味,係我哋之前未試過嘅味道,非常特別又好食。最後,我哋仲點咗幾瓶啤酒配埋。呢餐真係食得太滿足,太過癮啦。無論係羊腩煲定係乳豬,配埋啤酒真係太滿足啦。呢間舖頭嘅嘢食都令我哋回味無窮,期待下次聚餐可以再嚟試多啲菜餚。

2025-01-24 0 浏览
偶然一次同老婆喺元朗搵到呢間南苑,啱啱好未食飯,就索性直接喺呢度解決午餐。 隨便叫咗幾樣菜色同家人食,結果出乎意料咁特別好食。 我哋叫咗佢哋嘅筍殼魚,油浸嘅煮法令魚嘅鮮味更加突出,食住特別脆口,美味無窮。 然後就係芥蘭煲,入面嘅芥蘭分量好足,食材都非常新鮮,啲芥蘭特別清新,搭配咗特別調料,微微帶一啲鹹,非常開胃。 咕嚕肉就好香甜可口,肉質非常鮮嫩,搭住菠蘿食味道都幾特別,特別下飯。 燒肉味道亦都幾咸嘅,外皮好脆,然後肥瘦相間,每一口都係極致嘅享受。 呢一餐最重要嘅主角就係海鮮豬骨煲,真係好大鍋,然後滿滿都係料,有各類海鮮,湯底非常鮮美,特別入味,上菜嘅時候睇住都已經流口水。 呢一餐食得非常愉快,體驗上感覺真係好抵食!

隨便叫咗幾樣菜色同家人食,結果出乎意料咁特別好食。

呢一餐食得非常愉快,體驗上感覺真係好抵食!

2025-01-23 0 浏览
南苑海鮮酒家係我暫時食過最好味既中餐,差唔多所有菜式我都試過,份量大,價錢唔貴,仲好味,真係非常難得。以下呢幾道係我比較中意既。🐖望落普普通通嘅叉燒味道最令我驚喜。叉燒既外皮非常香脆,咬落仲有脆聲,加埋佢特製既醬汁,叉燒既味道更加香甜,我一個人可以食兩碟!😍🐟油浸魚,啲魚肉滑到不得了,入口即溶,而且仲有陣油香,非常吸引🐷乳豬嘅份量好大,我每次都食唔晒,但係一定會叫一份,因為真係太好味啦!乳豬燒得好香,啲豬肉又唔會嚡,外脆內軟,無得頂阿‼️食中餐一定唔可以錯過嘅就係呢道菠蘿咕嚕肉。菠蘿酸酸甜甜。黎呢度食中餐真係享受,下次可以帶埋同事屋企人黎食燒乳豬!🤤

食中餐一定唔可以錯過嘅就係呢道菠蘿咕嚕肉。菠蘿酸酸甜甜。

黎呢度食中餐真係享受,下次可以帶埋同事屋企人黎食燒乳豬!🤤
2025-01-23 0 浏览
同老豆一齊嚟食我哋成日嚟嘅南苑海鮮酒家,呢度嘅環境寬闊又舒適,食物好味又有水準。餐牌上嘅選擇都好多,但係我哋最鍾意食嘅係以下呢三樣美食。最鍾意就係呢度嘅羊腩煲,仲配埋腐乳醬同埋一份生菜,一上檯就已經係香味四溢。羊肉經過燜煮之後口感非常之嫩滑,入口即化。而濃郁嘅湯底味道好鮮甜,甜中仲帶微鹹,完全冇羊嘅騷味,羊肉配埋生菜一齊食,簡直係一流。新鮮嘅元朗楊氏烏頭真係肉鮮甜可口,仲有兩種唔同嘅味道,一邊係鹹檸檬,一邊係半豉汁。鹹檸檬帶有酸甘嘅味道,而且仲有鹹嘅滋味,味道非常豐富。而豉汁嘅味道唔會太鹹,反而仲鹹香味道十足,比起鹹檸檬更加凸顯咗成個菜式嘅味道。叉燒更加唔使講,係大多數人都鍾意食嘅美食。叉燒切得唔厚唔薄,味道甜鹹適中,口感更加係非常之嫩滑。

2025-01-20 0 浏览
「海鮮豬骨煲」海鮮煲份量超級大!入面有蝦、蟹、扇貝同沙巴龍躉等,用料新鮮豐富非常足料!用豬骨熬出嚟嘅湯底簡直鮮甜無比,我一下就飲咗三碗湯😂「油浸筍殼魚」金黃油亮嘅油浸筍殼魚望落去就好食~金黃色嘅外皮包住嫩滑嘅魚肉,最鍾意就係呢種魚比較少魚骨,魚肉每一啖都好嫩滑,簡直入口即化🤤「叉燒」叉燒都幾多塊,每件都肥瘦均勻,而且仲切得薄厚適中👍🏼 甜甜鹹鹹嘅肉質都好緊實鮮嫩,有細個嘅味道🤩「芝士龍蝦伊麵」龍蝦肉質新鮮,食落去好爽彈啊!食落啖啖肉好滿足,每一條伊麵都撈滿晒芝士醬汁,超掛汁😋 芝士奶香味非常濃郁,好邪惡👿「啫啫芥蘭煲」邊個同我一樣鍾意食芥蘭?!呢個芥蘭煲正中我心啊!鹹香味十足,但又唔會死鹹,非常送飯😳 芥蘭食落去新鮮爽脆,食落好爽口~

「海鮮豬骨煲」

「油浸筍殼魚」

「叉燒」

「芝士龍蝦伊麵」

「啫啫芥蘭煲」

• 海鮮豬骨煲
⽺腩煲⽺腩⾁經過⻑時間燉煮已經好軟腍,⾁質煙韌有咬⼝,鹹⾹味⼗⾜嘅醬汁更加係送飯⼀流⽺腩⾁⾁厚嫩滑,⽛⿒⼀咬就散開,鮮嫩⼊味!⽺⾁羶味⼀點都唔重,⾁質無⽐鮮嫩,⽽且醬汁超級濃郁,⼀啖⽺腩⼀啖飯再淋上醬汁,簡直係⼈間美味元朗楊⽒烏頭烏頭好⼤條!⽽且⾁質肥嫩,⼀點泥味都無呢碟⿂有兩種味道,⼀半鹹檸檬⼀半豉汁,好清⾹〜⾁質結實唔韌,腩位軟滑油⾹,味酸酸鹹鹹嘅令⼈胃⼝⼤增,好送飯燒⾁燒⾁都好好味啊肥厚的⾁質但係肥⽽不膩,淨係咁⾷已經可以享受得到極致嘅⾁多汁!呢度特別嘅係畀咗⼀碟⿈芥末醬,點少少鹹酸嘅滋味係好有層次感嘅味道
⽺腩煲

元朗楊⽒烏頭

燒⾁

2024-12-19
2024-12-24 241 浏览
前幾日同同事嚟到南苑海鮮酒家食午餐,呢間酒家一向都有好口碑,特別係海鮮同燒肉都好有特色,今次就嚟試下佢哋啲招牌菜式。首先試咗羊腩煲,呢道菜嘅羊腩肉煮得幾嫩,湯底清淡又夠味,唔會好油,飲落都幾開胃。羊腩嘅肉質唔會太硬,啱晒我哋呢啲唔鍾意食過於油膩嘅人。整體煲湯有暖笠笠嘅感覺,食咗一啖好舒服 😌跟住試咗芝士龍蝦伊麵,呢道真係好特別 🧀🦞。龍蝦肉夠鮮甜,伊麵煮到啱啱好,唔會太軟,配上濃郁嘅芝士醬,味道豐富但唔會過重,食落真係唔膩,好有層次感。芝士嘅香氣好突出,配埋龍蝦肉嘅鮮味,真係一個完美嘅組合。元朗楊氏烏頭就係必點菜之一,魚肉好細緻柔軟,湯底味道清甜,唔會太鹹。湯清澈又有深度,食到最後都仲有回甘,呢道菜簡單但好有味道 🐟。最後嚟到燒肉,呢道就係南苑嘅經典之一。燒得啱啱好,表面香脆,入面嘅肉質仲好嫩滑,唔會乾巴巴 。燒肉嘅香味真係吸引,食咗一啖即刻覺得好滿足。呢次嚟南苑海鮮酒家真係開心,唔止係食物咁簡單,仲可以同同事慢慢傾吓計,氣氛又輕鬆,食得又唔急。如果鍾意食海鮮或者想試下傳統燒味,呢間真係值得推薦,肯定會再回頭!👍🏻
午餐
2024-12-24 251 浏览
前幾日同朋友喺元朗行街, 行完我地就一齊去南苑海鮮酒家食晚餐。佢話食過相當唔錯!呢間餐廳非常大,環境優美舒服,非常適合聚會用餐。姊妹話呢度嘅羊腩煲味道好,完全冇羊騷味。羊肉亦都煮得好香軟,湯汁入味,一人食一鍋都冇問題。而且仲放咗一份生菜,同羊肉一齊食,略帶清新。服務員推薦嘅龍蝦伊麵真係驚艷到我。龍蝦非常大隻,仲有住飽滿嘅蝦肉,非常鮮甜。加上濃郁嘅芝士味,滲透咗麵條,每一口都奶香四溢。印象最深刻嘅就係佢哋嘅特色元朗楊氏烏頭,魚味非常香甜,加上特配嘅醬汁,微微帶一啲酸,好開胃,成道菜就係鮮香無比。拔絲咕嚕肉嘅品質亦都一流,菠蘿唔會太重,但係為咕嚕肉增添咗前所未有嘅香氣,清甜之餘仲會回甘,真係好好味。姊妹非常推薦佢哋嘅臘味炒芥蘭,有肉有菜,臘味獨有嘅香氣亦都炒進咗芥蘭入面,食住好香。從此我哋就非常鍾意呢度,亦都好推薦呢度!
呢間餐廳非常大,環境優美舒服,非常適合聚會用餐。
從此我哋就非常鍾意呢度,亦都好推薦呢度!
2024-12-15