餐厅: 南記粉麵 (港灣豪庭廣場)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (港灣豪庭廣場)
资讯:

2017-11-22 508 浏览
好耐冇食個米線啦,今日放學突然之間同朋友興起,就去咗南記食米線😆😆😆..南記嘅湯底有好多種,而最平嘅就係清湯米線😛如果一轉做酸辣或者麻辣,價錢就會貴好多。但係因為我好鍾意食酸辣味😆所以我都係叫左酸辣味👅👅👅餸方面,我就叫左雙拼🤣🤣叫左魚腐同魚肉春卷,呢個都係南記最吸引我嘅地方😜特別鍾意食魚肉春卷,呢度嘅春卷唔同你喺酒樓食到嘅點心春卷,呢度嘅春卷唔係脆既,係類似腐皮既野包住啲魚肉咁,好好味!!推介!!另外,都可以試吓擺喺南記枱面上唔同嘅調味料!!
另外,都可以試吓擺喺南記枱面上唔同嘅調味料!!
2017-09-19 445 浏览
好耐冇食過南記,有一日心血來潮,決定同朋友一齊去試吓。以前南記不港島區先有,作為九龍人,從來未試過!今次去食南記,梗係食佢最出名嘅魚春卷啦! ! ! 去到南記,已經見好多人客都食魚春卷。我揀咗與春卷魚蛋米線,只需$26 !在這世代來說,已經是10分便宜的價錢了!想不到這間南記人不多,排隊只需1分鐘,但是等位的時間和等後食物的時間較來,等了大約5分鐘。但是,如春卷的確10分好味,外脆內軟,以潮州魚蛋比較細粒,有少少失望。米線份量較少,對於男性來說一定不夠吃,同行的男性朋友吃後兩小時就開始感到肚餓,希望日後他們的米線份量會較大碗(將譚仔一樣)但是整體來說,不錯的!下次會再去!
  • 魚春卷米線
2017-08-29 307 浏览
下午外賣食左個春卷魚片酸辣米線,個湯偏甜甜甜,酸辣味就冇咩即使有好多酸菜系入面,鍾要多過啲米線,米線少到喊,食幾旦就冇,湯底可能平時食慣鹹既,真心吾岩我😅,魚片都幾多有四片,味道還好,春卷有兩條,味道呢真系吾知自己食梗咩,食落去似一舊粉團加塊腐竹,未試過食米線可以去到咁頹。
2017-08-29
10 分钟 (外卖自取)
2017-08-01 290 浏览
每逢要唸食乜,即刻唸到呢度方便快捷好味之選小窩酸辣中辣米線好惹味配菜有芽菜、腐竹、肉碎湯底中辣得剛好,唔會辣到連配菜既味道都掩蓋貢丸大粒之餘,最愛佢既東菇味香濃,大大粒爽口好食招牌春卷炸得香而不油,好吃!辣豬腩肉片全瘦,岩晒我唔中意食肥肉,超入味,薄薄一片易入口魚皮餃就無乜特別有套餐單或雙拼有菜同豆漿或可樂
每逢要唸食乜,即刻唸到呢度

方便快捷好味之選

小窩酸辣中辣米線好惹味
配菜有芽菜、腐竹、肉碎

湯底中辣得剛好,唔會辣到連配菜既味道都掩蓋

貢丸大粒之餘,最愛佢既東菇味香濃,大大粒爽口好食

招牌春卷炸得香而不油,好吃!

辣豬腩肉片全瘦,岩晒我唔中意食肥肉,超入味,薄薄一片易入口

魚皮餃就無乜特別

有套餐

單或雙拼

有菜同豆漿或可樂
2017-03-26 1058 浏览
原來來這邊,比心目中所想的還要遠,不要緊,天口涼,多走兩步更佳。內裏環境不錯,敞大,座位不少,還有些面壁位置可以充電。中間的卡位其實又是反智,如卡位不是靠牆,其實有甚麼意義🤔米線還是挺幼的,可說是近來吃過的南記中,米線最幼兒,而且具彈性。小鍋湯底微辣,少量肉碎,湯底夠火喉,酸酸辣辣,相當開胃,幼條米線吸湯更佳。腩肉極薄片,不太瘦也不太肥膩,薄薄的,容易吸湯,沒肥膏,味道不錯。春卷未完全浸林,咬下外皮還有點脆,吸入少許小鍋湯底味道更佳,再加點魚露鮮味倍增。收銀叔叔專重客人選擇,他問及腩肉春卷米線是要「春卷四條加半分豬腩肉」還是「腩肉米線加兩條春卷」,態度友善,值得敬重。南記先後攻下九龍多區,如旺角中心對面、黃埔馬會旁、長沙灣麗新、尖東對面,但我認為南昌/大角咀港灣豪庭這家南記,質素最佳,希望可以一直保持。還有這些早餐及優惠,南記確有良心😵
原來來這邊,比心目中所想的還要遠
,不要緊,天口涼,多走兩步更佳。

腩肉極薄片,不太瘦也不太肥膩,薄薄的,容易吸湯

還有這些早餐及優惠,南記確有良心😵
2016-11-30 664 浏览
做完treatment, 諗唔到食咩又唔想食譚字頭米線,好彩諗佢,我嘅最愛小鍋米粉,酸菜芽菜腐皮湯底,每次必飲啖湯先開始食,一碗份量唔少!招牌春卷夠煙韌,魚旦夠彈牙,加少少辣椒油就仲好味!大滿足!
小鍋春卷魚蛋米粉
小鍋春卷魚蛋米粉
2016-10-04 578 浏览
第一次食南記,原來個酸辣米線咁好食所以我地連續食左兩日👉🏻👈🏻湯底帶酸多過辣,酸菜酸酸甜甜帶爽脆! 大腸加春卷小窩米線$42 ,大腸份量多,而且唔會好多肥膏,推介上網睇下原來好多地方都有分店,又多個食米線好地方
第一次食南記,原來個酸辣米線咁好食

所以我地連續食左兩日👉🏻👈🏻

湯底帶酸多過辣,酸菜酸酸甜甜帶爽脆!

上網睇下原來好多地方都有分店,又多個食米線好地方
2016-09-14 445 浏览
大角咀食嘢又多樣選擇。叫咗個招牌春卷腩肉米線。春卷彈牙好味,可惜得2舊。腩肉好入味又唔難咬。酸菜嘅酸味好過引,又令人食慾大增。加埋杯豆腐,真係滿足哂。但係,講到最好食嘅南記,始終都係香港仔個間。有興趣嘅人可以入去試吓
2016-09-12
2016-08-25 493 浏览
本身係南記fans ,係大角咀開對我黎講係喜訊,午餐又多個選擇!佢係度開左都幾個個,食左唔少次,開頭時仲送豆漿,正!平時叫開招牌河,因平,送又有幾款,最鍾意食招牌春卷!今日試下其他野----豬腩肉小窩米線!份量唔係好大碗,不過我食係夠既,男人就未必。個湯應夠濃,有啲配菜,米線亦夠淋。腩肉薄薄片,好入味,唔多肥膏。不過覺得愈食,腩肉份量愈少,價錢唔係平,希望加返多啲腩肉就好啦!

份量唔係好大碗,不過我食係夠既,男人就未必。
個湯應夠濃,有啲配菜,米線亦夠淋。
腩肉薄薄片,好入味,唔多肥膏。
豬腩肉小窩米線
外卖自取
豬腩肉小窩米線
2016-08-18 275 浏览
Nice clean and comfortable restauarant. super clean environment. spotless tables. Good menu. Noodle portion large and nice fish ball topping. Medium spicy. Enjoyable. Will come again
Noodles
Noodles
2016-06-14 611 浏览
南記開係到對我黎講絕對係好消息!至少有陣時想食辣就唔使走咁遠!新開張仲有coupon送豆漿!叫左個招牌河!魚旦牛丸一如以往好彈牙。春卷一向係南記既招牌,繼續係有炸香左既腐皮包住好味既肉!河粉好滑,個湯只有幾粒葱既味,好香!不過整體就油左d。可能係個春卷?
2016-06-12 401 浏览
估唔到南記過到黎南昌!! 我作為南記FANS緊係要黎幫襯下, 由於我住南昌附近, 次次去食南記都係食佢個LUNCH OR下午茶, 估唔到原來南記係有早餐, 更係要黎試下我同我老婆兩個人嗌左2個餐, 價錢方面南記當然冇得輸, 廿幾蚊一個餐邊到有!! 雖然早餐得2個選擇, 米線配燒賣配豆漿$28 同 糯米雞配豆漿$20味道方面其實都唔差, 糯米雞又大又抵食, 食到我好飽, 又唔會太咸太乾, 入面D料都幾足下, 所以個人黎講覺得呢個餐係抵d個燒賣就乾左D, 賣相亦都比較差, 但咬落去又唔覺好膠, 可能放得耐令到佢表面乾左, 其實都OK既!!粉面就冇挑剔啦, 呢個不嬲都係南記既強項!! 2個餐都係超水準(2X蚊黎講), 又好味又夠飽!!

南記早餐
2016-06-11
$24 (早餐)
南記早餐
2016-06-10 409 浏览
呢間係南記新開張,幾乾淨,設備都唔錯,最窩心既係佢得俾人叉電,食食下麵,個電話無電,都可以拎條線出黎叉,有大約5個呢d位,春卷大腸小鍋米線,春卷腩肉水餃小鍋米線加酸菜,呢間d味道無其他分店甘夠味,不過配料份量都幾足,春卷都唔夠脆,可能炸左好耐放係到,大腸同腩肉都唔錯,水餃有d似灣仔碼頭,雖然係加配,但都有4件,都幾抵,加酸菜要加$4,不過佢地d酸菜真係幾好味,所以都加左,好多酸菜頭好好味,
呢間係南記新開張,
幾乾淨,設備都唔錯,
最窩心既係佢得俾人叉電,
食食下麵,個電話無電,
都可以拎條線出黎叉,
有大約5個呢d位,
春卷大腸小鍋米線,
春卷腩肉水餃小鍋米線加酸菜,
呢間d味道無其他分店甘夠味,
不過配料份量都幾足,
春卷都唔夠脆,可能炸左好耐放係到,
大腸同腩肉都唔錯,
水餃有d似灣仔碼頭,
雖然係加配,但都有4件,
都幾抵,
加酸菜要加$4,不過佢地d酸菜真係幾好味,
所以都加左,好多酸菜頭好好味,

2016-06-10 274 浏览
聽聞大角咀開左間南記, 一於去食下.腩汁橯麵配招牌春卷同牛筋 $32+3 湯: 大碗, 但味精太多, 飲左一啖無飲了生菜: 爽甜招牌春卷: 腐皮包住魚肉去炸, 或許炸完放得太耐,無咩特別牛筋: 夠腍夠入味,一路咀嚼都感到口腔中充滿膠骨原牛腩: 本身無叫到牛腩, 不過有一舊, 可能唔夠牛筋吧, 好乾好鞋好韌, 又多肥肉腩汁橯麵: 幼麵都幾多,麵質尚算鬆彈, 但仲有好重梘水味,而且腩汁太咸, 最後都食剩一半麵食唔落雖然做完運動跑完步來食, 好肚餓之下最後都食剩一半麵食唔落, 回家食多個杯麵算了...
聽聞大角咀開左間南記, 一於去食下.
腩汁橯麵配招牌春卷同牛筋 $32+3
湯: 大碗, 但味精太多, 飲左一啖無飲了

生菜: 爽甜
招牌春卷: 腐皮包住魚肉去炸, 或許炸完放得太耐,無咩特別
牛筋: 夠腍夠入味,一路咀嚼都感到口腔中充滿膠骨原

2016-06-09