2024-11-26 1442 浏览
🔥性價比爆燈🔥每一道都超高質,真心推,每碟都超好味!以下逐一分享下~👇👇🌱 香茅青蘋果茶(冷)
青蘋果嘅天然果香加埋香茅嘅獨特清新味,飲完即刻解渴,食重味菜必選!💚🍏🌿☕ 南越蛋咖啡(熱)
呢杯絕對係越南咖啡控嘅夢幻之選!蛋香融入咖啡,每一啖都感受到濃郁嘅層次感,仲有啲奶滑嘅口感,暖入心入肺!🍳☕✨友人大推係有原因嘅~🔥🥢 炸素食春卷(6條)
呢個真係清爽同香脆嘅完美結合!外脆內香嘅春卷,包埋新鮮生菜,沾啖醬汁,一啖落口,清爽又滿足,食極都唔膩!🌿🌸🌽 越式惹味粟米條
呢個真係一口爆香嘅享受!粟米粒超鮮甜,再加上惹味香料,入口微辣但又唔會搶走粟米本身嘅甜味,食到停唔到口!🌶️🌽🍖 NVN 咖啡骨
不得不提呢個!豬骨醃得超級入味,香濃嘅咖啡氣息滲透每一口,鹹甜微苦嘅層次感令人一試難忘!好適合配埋主食食!🤤🔥🍜 苗族椰汁淡咖哩湯米線(扎肉配炸蝦卷)
湯底好香濃,淡淡嘅椰汁香味同咖哩完美融合,唔會膩口,反而愈食愈開胃!米線煙韌掛湯,扎肉同炸蝦卷更加係每啖都有驚喜!🦐🥥🍛🥖 NVN 南越法式麵包
👇
👇
🌱 香茅青蘋果茶(冷)
🌿
☕ 南越蛋咖啡(熱)
🔥
🥢 炸素食春卷(6條)
🌸
🌽 越式惹味粟米條
🌽
🍖 NVN 咖啡骨
🔥
🍜 苗族椰汁淡咖哩湯米線(扎肉配炸蝦卷)
🍛
🥖 NVN 南越法式麵包
一定要食!麵包外脆內軟,夾住晶瑩剔透嘅豬手扎肉,配埋香脆嘅酸甜蘿蔔,口感超豐富,一口接一口停唔到!🥖🇻🇳

🍢 順化豬肉串(2串)
豬肉串香茅味好香,烤得剛剛好,加埋佢嘅濃郁花生醬,香味直擊味蕾,充滿南越街頭風味!💥
🍢
👏
#越南菜 #性價比之王 #推介餐廳 #食到飽唔洗貴
2024-11-26 1214 浏览
最近想吃点清淡的,就与朋友在旺角找了一家越南菜🇻🇳结果出乎意料的好吃!既有特色创意菜,又不会过于猎奇让人无法接受招牌金边粉骨汤浓郁,光喝汤就喝了好多!给的肉很多,而且肉筋炖的火候恰到好处,再配上油条蘸些许汤,简直太满足了!点了两道小菜,都非常有创意!春卷里面是黄瓜丝和胡萝卜丝,还有面筋,清爽解腻另一道以虾片为基底,里面放了虾仁、芒果等,口感十分丰富猪颈肉也强烈推荐,会在你面前点火现烧,视觉效果拉满,肉质细嫩脆爽,肥而不腻

另一道以虾片为基底,里面放了虾仁、芒果等,口感十分丰富

2024-11-26 1081 浏览
同朋友約咗喺旺角夾公仔,所以喺附近搵間餐廳食個快飯就準備作戰🧸今晚決定一於食越南野~一開門見到右邊隻大啤啤,係幾吸睛既~叫左1️⃣ [嫲嫲南越湯]金邊粉(牛肉片,牛肉丸)GRANNY'S PHO (beef slices, beef ball)2️⃣鹹檸豬頸肉撈檬GRILLED PORK JOWL WITH SALTED LIMECOLD RICE NOODLE覺得兩碗粉面都係正常操作~鹹檸豬頸肉就冇特別嘅鹹檸味,如果只係叫呢個豬頸肉做小食可能有啲失望3️⃣南越蛋朱古力反而呢個有少少驚喜,因為係第一次飲問咗店員佢係用經過高溫處理嘅蛋漿再加啲蜜糖同埋唂咕沖成幾得意嘅~蛋味濃郁4️⃣香蕉薄餅成餐飯最滿意反而係呢個甜品😂畢竟呢啲食材都好難出事😂🗒️呢度係需要收10% service charge 但係落單係用QR code自助落水都係自助攞嘅 🥸呢方面要留意一下
同朋友約咗喺旺角夾公仔,
所以喺附近搵間餐廳食個快飯就準備作戰🧸
今晚決定一於食越南野~

一開門見到右邊隻大啤啤,係幾吸睛既~

叫左

1️⃣ [嫲嫲南越湯]金邊粉
(牛肉片,牛肉丸)

2️⃣鹹檸豬頸肉撈檬
COLD RICE NOODLE

覺得兩碗粉面都係正常操作~
鹹檸豬頸肉就冇特別嘅鹹檸味,
如果只係叫呢個豬頸肉做小食可能有啲失望

3️⃣南越蛋朱古力
反而呢個有少少驚喜,因為係第一次飲
問咗店員佢係用經過高溫處理嘅蛋漿

但係落單係用QR code自助落
水都係自助攞嘅 🥸
呢方面要留意一下
1K
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 係旺角既呢一間NAM VIỆT NAM CAFÉ同其他越南菜餐廳感覺真係好唔一樣😎 佢地既菜色都有一種與別不同既感覺,好有特色而且味道都好好😌𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🔥 Shake Shake雞軟骨 $58學人連鎖店咁整,Shake完超香脆!🦀 南越蟹肉醬配脆球餅 $68鮮味爆燈,配埋脆脆球餅超正!🥩 薏火上身鹹檸豬頸肉 $70真係火燒架!配埋菠蘿清爽又開胃!🍗 烤蔞葉雞配青蘋果條 $90烤到香噴噴,青蘋果配辣醬好特別!🍛 越式咖喱牛肋條配蒜茸包 $88蒜香法包配咖喱汁超perfect!🍖 NVN咖啡骨 $70咖啡味豬軟骨?!超特別體驗!飲品推介:☁️ 荔枝雲朵咖啡 $38🍎 接骨木花茶青蘋果 $30記住消費滿$400有四張刮刮卡抽獎㗎!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🔥 Shake Shake雞軟骨 $58
學人連鎖店咁整,Shake完超香脆!

🦀 南越蟹肉醬配脆球餅 $68
鮮味爆燈,配埋脆脆球餅超正!

🥩 薏火上身鹹檸豬頸肉 $70
真係火燒架!配埋菠蘿清爽又開胃!

🍗 烤蔞葉雞配青蘋果條 $90
烤到香噴噴,青蘋果配辣醬好特別!

🍛 越式咖喱牛肋條配蒜茸包 $88
蒜香法包配咖喱汁超perfect!

🍖 NVN咖啡骨 $70
咖啡味豬軟骨?!超特別體驗!

飲品推介:

☁️ 荔枝雲朵咖啡 $38

🍎 接骨木花茶青蘋果 $30

記住消費滿$400有四張刮刮卡抽獎㗎!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

2024-11-20 928 浏览
平時食開較傳統既越南菜, 今日黎到旺角南越南咖啡廳就覺得比較特別同有特色~ 每道菜式都充滿新鮮感打卡仲好靚添!!餐廳環境地方都幾大, 好闊落, 空間感十足, 坐得夠舒服火龍芒芒蝦仁配脆蝦片 $58紫紅色既賣相好吸睛丫脆脆既蝦片上有蝦仁, 芒果, 火龍果汁等材料, 味道好清新! 層次感豐富!!!脆米紙薄餅 $58米紙口感輕盈有嚼勁, 內餡有肉粒及新鮮蔬菜, 煙靭又清脆, 搭配埋醬汁口感豐富NVN南越法式麵包 $78法包外脆內軟, 餡料非常豐富!!有肉條, 豬耳, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲等~~餡料配搭恰當,每啖都非常滿足生炸蒜香雞翼 $52雞翼熱辣辣,炸得金黃酥脆蒜香味濃,雞翼肉質幼嫩,肉汁豐富~惹火上身鹹檸豬頸肉 $70豬頸肉一上枱,職員就點火,視覺效果一流豬頸肉烤得好香,鮮嫩多汁,沾點醬汁一齊食,鹹香中帶有檸檬嘅酸爽另外仲附上一塊新鮮菠蘿,鮮甜可口~越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包 $108軟殼蟹大大隻, 炸到金黃酥脆~~咖哩好香好惹味, 蒜蓉法包吸收晒咖哩既精華, 熱辣辣卜卜脆, 每啖入口都非常滋味!!!Tears of Mermaid $52超靚既飲品 清澈海洋既藍色, 大愛!!!職員會即場點
每道菜式都充滿新鮮感
打卡仲好靚添!!
餐廳環境地方都幾大, 好闊落, 空間感十足, 坐得夠舒服

火龍芒芒蝦仁配脆蝦片 $58
紫紅色既賣相好吸睛丫

脆米紙薄餅 $58

NVN南越法式麵包 $78
法包外脆內軟, 餡料非常豐富!!
有肉條, 豬耳, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲等~~
餡料配搭恰當,每啖都非常滿足

生炸蒜香雞翼 $52
雞翼熱辣辣,炸得金黃酥脆

蒜香味濃,雞翼肉質幼嫩,肉汁豐富~
惹火上身鹹檸豬頸肉 $70
豬頸肉一上枱,職員就點火,視覺效果一流

另外仲附上一塊新鮮菠蘿,鮮甜可口~

越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包 $108
軟殼蟹大大隻, 炸到金黃酥脆~~
Tears of Mermaid $52
超靚既飲品
 清澈海洋既藍色, 大愛!!!
職員會即場點起個波波, 非常有趣~
飲品口感清新, 帶有淡淡果香~~

斑蘭龍眼茶 $25
斑蘭龍眼茶清香怡人, 茶味濃淡適中, 感覺清涼帶有自然甘甜~
  • 生炸蒜香雞翼
  • 越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包
  • TearsofMermaid
  • 斑蘭龍眼茶
  • 惹火上身鹹檸豬頸肉
  • 火龍芒芒蝦仁配脆蝦片
2024-11-20 781 浏览
最近去咗旺角🚇嘅南越南咖啡廳,入面裝修充滿現代感🤩,加上佢哋多款嘅創意fusion越南菜🇻🇳,難怪晚晚都座無虛設!接骨木花茶🫖用嘅係英國Whittard名牌茶包😍,入口十分清香,加上青蘋果片嘅酸甜味,🤤飲落非常清爽;凍嘅香茅青蘋果茶🍏酸酸甜甜,清新解渴又開胃👍。扎肉沙律🥗入面啲扎肉肉質嫩滑味道香濃🥰,加上新鮮嘅蔬菜🥬,非常健康。脆米紙薄餅🫓幾有特色,底部嘅米紙炸🔥到勁香脆,入面有唔少越南臘腸粒🤩,再配上千島沙律醬,味道一流,😋好食到停唔到口!Shake shake 雞軟骨🔥炸得香脆而且充滿香茅嘅🤤獨特香味,亦可以放入適量嘅辣椒粉🌶️一齊shake,味道層次好豐富。NVN咖啡骨☕係呢度嘅名菜之一,入面嘅豬軟骨🍖肉質嫩滑,棉花糖同埋咖啡嘅香氣😍滲入骨肉,味道非常獨特,👍係好特別嘅體驗。惹火上身鹹檸豬頸肉👏一上枱職員就會幫你點火🔥,勁有睇頭!豬頸肉肥美,🐷加上獨特嘅鹹檸味道,絕對值得一試😋。🇻🇳越式咖哩牛肋條配班蘭椰香飯🍚勁有驚喜,牛肋條煮得好嫩滑,🍛咖哩濃郁香辣充滿椰香🥥,配嘅班蘭椰香飯更係一絕,十分香甜,🥰每一啖都係滋味嘅享受!

2024-11-19 670 浏览
同朋友睇完戲,搵間Cafe食個午餐同埋Hea下。醒起呢間嘢食唔錯,又幾好打卡嘅越南Cafe😆火龍芒芒蝦仁配脆蝦片(3件)$58少少酸嘅芒果味道同甜甜地嘅火龍果,配上清爽嘅蝦仁,係好開胃嘅前菜😆脆米紙薄餅 $58幾鍾意呢道菜嘅口感,好多新鮮嘅青瓜同紅蘿蔔,加上越南臘腸同埋千島風味嘅醬,唔錯❤️扎肉心內美米紙卷(5件) $65幾鍾意呢個米紙卷好香香料味道!NVN 咖啡骨 $78呢度菜超級打卡able, 而且豬軟骨好腍,值得一試😚惹火上身鹹檸豬頸肉 $70呢個豬頸肉又係可以打卡嘅,點完火之後真係會有種炭香味😆越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯 $88呢個新出嘅咖喱飯好唔錯,咖喱牛腩牛筋好辣,配上哈香嘅斑蘭椰香飯,10分推薦❤️荔枝雲朵咖啡 $38接骨木花茶青蘋果(熱)$30嘢飲分別叫咗杯咖啡同花茶,荔枝咖啡好香荔枝味,花茶嗰配搭都好唔錯👍

火龍芒芒蝦仁配脆蝦片(3件)$58

脆米紙薄餅 $58

扎肉心內美米紙卷(5件) $65
幾鍾意呢個米紙卷好香香料味道!

NVN 咖啡骨 $78
呢度菜超級打卡able, 而且豬軟骨好腍,值得一試😚

惹火上身鹹檸豬頸肉 $70
呢個豬頸肉又係可以打卡嘅,點完火之後真係會有種炭香味😆

越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯 $88

荔枝雲朵咖啡 $38
接骨木花茶青蘋果(熱)$30
2024-11-18 615 浏览
✳️周五下班,我約了阿女到旺角去試下新派越南菜。🌟首先點了的是**火龍芒芒蝦仁配龍蝦片**$58,一口咬下去,粉紅色的蝦仁鮮嫩配上脆脆的蝦片,絕對是視覺與味覺的雙重享受!✨接著是**越式惹味粟米條**$48,外脆內軟,惹味的醬汁讓人忍不住多吃幾條。🌟另一道**藍月蟹肉醬配菜球餅**$68,蟹肉醬香濃,搭配新鮮的菜球餅,簡直是一絕!✨而**惹火上身鹹檸豬頸肉**$70,肉質鮮嫩,鹹檸的味道令人驚豔再加上鮮甜菠蘿伴碟,讓人忍不住想再點一盤。✨不得不提的是**烤婁葉雞配青蘋果條**,半隻$90,雞肉烤得剛剛好,搭配清新的青蘋果條,口感絕配!✨最後是**嫲嫲南越湯**$88,用金邊粉的湯底清甜可口,再加上牛尾及薄牛片等配菜,豐富幸福。✨飲品方面🍹,我選了**Tears of Mermaio**雞尾酒~$62,清新又帶點微甜;女兒則選了熱的**接骨木花茶青蘋果**,$30。
✳️周五下班,我約了阿女到旺角去試下新派越南菜。

餐廳嘅氣氛同食物質素都非常高!🍹 Citrus Blossom(無酒精)$52飲品酸酸甜甜,口感清新可口,賣相好靚,非常吸引。🍋 柑桔檸檬綠茶 $25綠茶搭配柑桔和檸檬,口感十分清爽。而且玻璃樽的設計優雅,我地加咗$15就可以帶走,非常環保且實用!🌽 越式惹味粟米條 $48粟米條香脆可口,香料嘅味道恰到好處。粟米經過燒烤後製成條狀,不但方便食用,而且仲保持返鮮甜嘅粟米汁,令人食唔停手,係極佳嘅小食選擇!🫔 炸素食春卷(6條)$44春卷外層酥脆,裡面包裹住素食餡料,搭配特製醬汁食用,十分開胃。🥖 NVN南越法式麵包 $78 南越法式麵包質地口感十足,搭配各式肉類和豐富的蔬菜餡料,份量很足,非常飽肚!🍖 順化豬肉串 $35豬肉串肉質鮮嫩,經過醃製後的味道相當惹味,配上特製醬汁,令人食指大動。🥓 惹火上身鹹檸豬頸肉 $70店員會用火槍即場表演火燒豬頸肉,場面非常搶眼!豬頸肉肉質鮮嫩,底部鋪著菠蘿,增添了獨特的風味。店員也特別提醒我們可以食用菠蘿,菠蘿鮮甜多汁與豬頸肉互相搭配,非常值得一試!
餐廳嘅氣氛同食物質素都非常高!

🍹 Citrus Blossom(無酒精)$52
Citrus Blossom(無酒精)

飲品酸酸甜甜,口感清新可口,賣相好靚,非常吸引。

🍋 柑桔檸檬綠茶 $25
柑桔檸檬綠茶

🌽 越式惹味粟米條 $48
越式惹味粟米條

🫔 炸素食春卷(6條)$44
炸素食春卷(6條)

🥖 NVN南越法式麵包 $78
NVN南越法式麵包

🍖 順化豬肉串 $35
順化豬肉串

🥓 惹火上身鹹檸豬頸肉 $70

2024-11-08
Citrus Blossom(無酒精)
柑桔檸檬綠茶
越式惹味粟米條
炸素食春卷(6條)
NVN南越法式麵包
順化豬肉串
惹火上身鹹檸豬頸肉
  • CitrusBlossom(無酒精)
好耐都冇食越南野啦🤤今日朋友推薦左我黎食南越南🇻🇳呢間越南餐廳並唔係普通食pho或者撈檬,而係食啲好特別既fusion菜🥢佢哋啲菜式比起出面普通既越南餐廳少見,夠晒新鮮感🤭✨食完覺得好有驚喜💕每樣都好睇又好食,CP值好高🍴一定要分享俾大家😆✰⋆🦀南越蟹肉醬配脆球餅 $68餡料有紅蘿蔔絲🥕蟹肉🦀青瓜片🥒蟹肉味道都好濃,加上青瓜同紅蘿蔔一齊食味道好清新,配埋香脆既脆球餅,口感好豐富🤤⋆🫓脆米紙薄餅 $58賣相好吸引🤩米紙薄餅底炸得好脆好薄,鐘意佢上面既肉粒味道有啲似臘肉味,加埋紅蘿蔔青瓜絲,仲有特製既醬汁,配搭一齊食唔會好heavy,好好食😋⋆🥘烤蔞葉雞配青蘋果條 $90呢度係半隻既份量,個雞烤得岩岩好,聞落好香之餘,仲要皮脆肉嫩,好juicy✨ 旁邊仲配埋青蘋果條都好清新鮮甜,仲可以解膩 👍🏻⋆🐷惹火上身鹹檸豬頸肉 $70呢道菜上到黎大家要準備好手機🤭因為佢哋會點火🤣呢個火焰打卡嘅場面真係好有視覺效果🔥非常打卡able! 個豬頸肉外皮燒到微焦,肉質嫩滑多汁,仲好入味添😋⋆🍛越式咖喱牛肋條配斑蘭椰香飯 $88本身以為係好普通既咖喱飯,但係食落好有驚喜🤩牛肋條炆得好入味好軟腍,加上好濃椰香味

🦀南越蟹肉醬配脆球餅 $68

🫓脆米紙薄餅 $58

🥘烤蔞葉雞配青蘋果條 $90

🐷惹火上身鹹檸豬頸肉 $70

🍛越式咖喱牛肋條配斑蘭椰香飯 $88
本身以為係好普通既咖喱飯,但係食落好有驚喜🤩牛肋條炆得好入味好軟腍,加上好濃椰香味既黃咖喱,送埋陣陣斑蘭味既椰漿飯一齊食,好正😋👍🏻

🍏接骨木青蘋果花茶 $30
花茶味道特別,帶有自然既甜味同花香,上面仲有青蘋果片,岩晒食完飯清新一下🍃

🍹香茅青蘋果茶 $25
呢款自家製飲品個包裝好靚,香茅清香加埋青蘋果既清甜,消暑解渴一流🤤
  • 惹火上身鹹檸豬頸肉
  • 脆米紙薄餅
  • 烤蔞葉春雞配青蘋果條
  • 越式咖喱牛肋條配斑蘭椰香飯
2024-11-11 565 浏览
✳️終於等到週五,忙了一個禮拜,終於可以與老婆放工外出用膳嘆返下。🌟知道老婆鍾意食越南嘢,一於帶佢去**NAM VIỆT NAM CAFÉ**試下,這家餐廳以新派越南美食聞名,環境舒適。🌟我們首先點了 **扎肉沙律**($50),這道菜色彩繽紛,鮮嫩的扎肉與新鮮的蔬菜搭配,口感清新。然後是 **NVN 咖啡骨**($78),充滿儀式感,先用熱㗎啡倒入綿花糖置頂的肉骨汁中,像魔法表演,醇厚的咖啡加鹵水豬軟骨肉,獨特風味令人難忘。🌟我們還點了 **Shake Shake 雞軟骨**($58),外脆內嫩,搭配特製的醬汁,讓人忍不住一口接一口。 🌟**火龍芒芒蝦仁配脆蝦片**($58)則是另一亮點,由火龍果汁肉泡製而成的蝦仁呈鮮粉紅色,配清脆的蝦片🍤,讓每一口都充滿驚喜。🌟主菜方面,我們選擇了 **招牌金邊粉**($88)和 **越式咖哩牛肋條配蒜茸法包**($88)。金邊粉的湯底鮮美,牛肋條則肉質軟嫩,配上香脆的法包,簡直是絕配。🌟最後,我們選 **接骨木花茶青蘋**(熱,$30)和 **香茅青蘋果茶**(冷,$25)作為餐飲。

2024-11-11 600 浏览
今天中午,我和太太走到旺角彌敦道,找到一間名叫 NAM VIỆT NAM CAFÉ 的越南餐廳,準備享用美味的午餐。進入餐廳後,清新的裝潢和熱情的服務讓我們感到很舒適。我們點了冷斑蘭龍眼茶和凍南越冬瓜茶,這些飲品清爽可口,特別適合炎熱的天氣。接著上了炸素食春卷,外脆內嫩,蘸上特製的醬料,味道更佳。接下來,我們品嚐了越式發酵茶葉沙律,清新的口感和獨特的調味讓人驚喜。越式咖哩牛肋條配斑兰椰香飯更是令人難忘,牛肋條軟嫩入味,搭配香氣四溢的椰香飯,讓人一口接一口,停不下來。順化猪肉串的香氣撲鼻,肉質鮮嫩多汁,搭配米紙卷的清新口感,形成了完美的組合。最後,我們還品嚐了 NVN咖啡骨,濃郁的咖啡香與骨頭的鮮甜交織,令人陶醉。

2024-11-11 1214 浏览
這間越式餐廳位於旺角726號,主打南越Fusion菜,羅具南越特色的街頭美食及飲料,並注入嶄新概念。店內環境寬敞舒適,裝潢以寶綠色為主調,配搭文青系木椅餐桌,適合約會或多人聚會。脆米紙薄餅 - $58薄透的米紙餅底香脆鬆化毫不油膩,鋪滿清爽的醃蘿蔔及青瓜絲,還有油香的越南香腸粒,再淋上辛香的沙律醬。南越蟹肉醬配脆球餅 - $68大量香甜的蟹肉絲,配上清新的紅蘿蔔及青瓜片,放入金黃酥脆的炸球中,口感層次豐富。炸萋葉雞配青蘋果條(半隻) - $90半隻肥美飽滿的炸雞嫩滑多汁而不乾柴,吸飽越南特色藥葉的香氣,還有香脆的炸姜葉絲,青蘋果條以蝦頭油炸,酸酸甜甜好解膩。惹火上身鹹檸豬頸肉 - $70上碟時會點燃食用級魔術紙,油花分布均勻的豬頸肉鮮嫩緊實,有港式鹹檸檬的鹹甜味。越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯 - $88越南咖哩有濃厚的咖哩粉香氣之餘,又有椰奶和香茅的獨特香氣,牛肋條帶有豐富的油脂,有豐富的牛肉味,又有爽彈的牛筋富膠質,還有翠玉瓜及青茄子仔等。接骨木花茶青蘋果 - $30接骨木花茶具有獨特的花香味,還帶青蘋果的微甜果香,口感清爽宜人。荔枝雲朵咖啡 - $38綿密細膩的泡沫如雲朵般,醇香的咖
脆米紙薄餅
脆米紙薄餅 - $58
南越蟹肉醬配脆球餅
南越蟹肉醬配脆球餅 - $68
炸萋葉雞配青蘋果條(半隻)
炸萋葉雞配青蘋果條(半隻) - $90
接骨木花茶青蘋果 - $30
荔枝雲朵咖啡
荔枝雲朵咖啡
荔枝雲朵咖啡 - $38
綿密細膩的泡沫如雲朵般,醇香的咖啡帶天然的豆酸,伴隨香甜的荔枝果香,互相平衡。
2024-11-08
午餐
2024-11-08 421 浏览
~Citrus Blossom冇酒精好靚嘅泡泡睇mocktail嘢飲嘅上面 背側邊都有啲花花碎🌸點綴👏有心思~南越滴漏咖啡(冷)第一次飲滴漏咖啡原來咁神奇味道好濃郁嘅咖啡☕~扎肉心內美米紙卷(5件)好fresh新鮮 夾埋酸甜嘅紫蘿蔔 好好食~越式惹味粟米條啲汁好夾嘅烤粟米~脆米紙薄餅幾得意嘅薄餅👍脆米餅作為底 佢係有臘腸餡~越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯椰香飯好靚~越式發酵茶葉沙律呢個比較辣少少🤣~惹火上身鹹檸豬頸肉超好打卡🔥放火片
~Citrus Blossom冇酒精
👏有心思

~南越滴漏咖啡(冷)
第一次飲滴漏咖啡
原來咁神奇味道好濃郁嘅咖啡☕

~扎肉心內美米紙卷(5件)
好fresh新鮮 夾埋酸甜嘅紫蘿蔔 好好食

呢個比較辣少少🤣

~惹火上身鹹檸豬頸肉
超好打卡🔥放火片

2024-11-05 549 浏览
今天中午,我到旺角彌敦道726號1樓,光顧了一間名叫 NAM VIỆT NAM CAFÉ 的越南餐廳。這裡的氛圍輕鬆而舒適,讓我期待著一頓美味的午餐。我點了幾道招牌菜,首先是一杯荔枝雲朵咖啡,這款咖啡清新可口,帶有淡淡的荔枝香氣,又靚又高身的杯,未飲已經滿足。接下來,我品嚐了火芒芒蝦仁配脆蝦片,鮮嫩的蝦仁搭配香脆的蝦片,口感十分出色,讓我驚喜不已的就是紫色的蝦仁,是越南菜的特色。然後,我嘗了 NVN 咖啡骨,這道菜的味道濃郁,咖啡的香氣渗透在肉骨中,十分入味,令人垂涎。再來是越式咖哩牛肋條配斑南椰香飯,咖哩的香濃搭配綠色的椰香飯,讓我感受到越南料理的獨特魅力。最後,我還點了一份扎肉沙律,清新的口感為整頓餐點增添了不少清爽感。整體來說,NAM VIỆT NAM CAFÉ 的午餐讓我十分滿意,無論是食材的新鮮度還是口味的獨特性,都讓我忍不住一定再來一次。