2017-01-30 480 浏览
年初三行完山黎食飯。諗住食我最愛嘅沾麵。一直都有幫襯開,一直都好鍾意。但係今日真係好失望。首先無咗鰹魚醬油沾麵。再者,以前有嘅免費配料蒜同辣油都無左。 今日無蔥花都唔緊要。但係叫左個黑蒜豚骨沾麵,濃味都好淡。。。肉又好少。。。又無蛋。。。體驗到一間餐廳又好食變到唔好食,真的好失望。
年初三行完山黎食飯。諗住食我最愛嘅沾麵。

一直都有幫襯開,一直都好鍾意。但係今日真係好失望。

體驗到一間餐廳又好食變到唔好食,真的好失望。
1月1號話晒一年新開始,梗係要食好嘢多謝下辛苦左一年嘅自己,其實我唔係住附近,都係咁啱踩單車先入嚟沙田,跟住之前已經聽我朋友介紹過呢間龍亭,佢話電視台都介紹過,反正附近啲鋪頭都唔係咁熟,呢間又有少少名氣就試吓啦,嗰日我大約七點鐘嚟到呢間鋪頭已經坐滿晒人,門口有幾個人排緊隊,不過可能因為呢間鋪頭太細關係座位並多我估計大約18個位左右,所以好容易坐得滿,入到去見到佢個餐牌真係有啲嚇親,佢真係好多款拉麵,都起碼超過10款,比起傳統日本拉麵舖真係多好多,不過問題就嚟啦有選擇困難症嘅我諗極都諗唔掂食咩,跟住有個店員見我諗左咁耐佢特登走過來介紹俾我,佢介紹我食個和牛拉麵,我本身又幾鍾意食牛,所以試一試,過咗幾分鐘個拉麵已經到,都算做快手,經驗話比我知食親呢啲豬骨湯拉麵一定要試吓個湯先,佢哋個煲食得出真係用豬骨煲出嚟,我試過去好多有名氣嘅鋪頭其實都係用啲味精煲出嚟,以呢間咁細拉麵店嚟講算係有心機,真係值得一讚,喺面上面嘅牛肉我偷偷地見到佢哋用火槍輕輕一燒,啱啱好好似半生熟咁,食落口覺得好香,仲有最緊要佢哋隻半熟蛋,真係整得好好食,之後我見到佢哋原來都有做定食,下次入嚟大圍都要再試一試!
1月1號話晒一年新開始
和牛拉麵
2017-01-01
和牛拉麵
2016-12-23 487 浏览
龍亭呢間拉麵舖已經幫襯左好幾年,喺呢度我最鍾意食佢哋嘅拉麵係因為佢哋個湯底真係真材實料,有時食緊嘢嘅時候都見到佢哋廚房有兩個好大嘅煲不斷煲緊湯,佢哋個廚房非常之細裏便嘅環境一定好熱,幫親佢哋呢幾年之間都見佢哋冇偷懶值得支持,但係今次我嚟到反而食咗佢哋嘅鰻魚飯,因為我有好幾個朋友話你個試過佢哋嘅鰻魚飯覺得好好食,仲話佢哋標榜係新鮮鰻魚燒出嚟,成個定食都係百幾蚊,以生燒鰻魚嚟講相當之抵食,因為我係尖沙咀閑閑地都要$200 ,我點左個飯之後大約等左15分鐘終於到啦,個鰻魚真係燒得好好食,啲肉燒得啱啱好仲有啲汁完全唔會話燒到乾晒, 塊皮燒得好趣,成個飯真係相當有誠意,值得再返食!
  • 鰻魚飯
2016-12-22 296 浏览
我經常會出入日本沖繩同埋東京,係當地都會食呢一個飯,嗰日你都諗住食飯拉麵,但係店員極力推介我食你個飯,心裏面都覺得食拉麵有時都食到悶所以試吓,一試之下真係覺得佢隨時好過我係日本食,啲豬肉佢哋吵到啱啱好唔會過火,啲汁同埋洋蔥香味未放上枱已經聞到,講真佢哋啲豬肉唔係沖繩豬都整到咁好食算係咁啦,食落口認真覺得唔錯,仲要呢個set$100都唔過,依家閑閑哋係香港食一個定食都要大約$150 ,有蒸蛋有前菜仲有湯飲都算係咁啦,真係值得推介!
  • 元祖豚骨拉麵
2016-12-14 355 浏览
幾年前嚟過呢間鋪頭,曾經留下不少嘅讚許。今日再度重遇,卻大失所望。晚上我點了一個沾麵,是鰻魚沾麵。聽店員說師傅明天新鮮預備鰻魚來燒,所以一向唔係好食鰻魚的我都被她的介紹吸引了!結果,來了一碗我意想不到的沾麵。麵條早已經煮過火,冧哂!失敗!仲要麵條痴埋哂,一pat pat,失敗!放進沾麵汁,掛唔到汁加埋個汁好稀,失敗!個汁平時會食完再加湯,今次無意慾再捱下去!唯一慶幸的是鰻魚尚算不錯!但未到要嘩一聲的美味!而唐心蛋就依然保持水準,但麵的失敗卻是致命傷,仲要成百一蚊一碗!

2016-12-13
2016-10-15 615 浏览
成日聽人講呢間野個蟹黃拉面好出名 今日終於有機會走到嚟試 結果獻出我人生第一次。。。寫食評 兩個人去叫了一個王牌蟹黃拉面 一個豚肉拉面 一隻為一客但係佢話做特價你要叫兩隻先比你叫成為36蚊嘅兩隻芝士餃子雞翼 首先地方逼唔緊要 最緊要野好食 嚟到見到個餐牌咁貴都抱有希望。。。點知食落個面底。。本人覺得仲衰過食味千 豚肉湯底普通得嚟重味精 個蟹黃係有比你見到有蟹黃嘅 但係味道無驚喜 唔值呢個價錢 個雞翼周圍都食到 但呢度特別貴 所以總結嚟講 試完今次係唔會再嚟嘅
2016-10-15
2016-10-10 520 浏览
話說本人2016年9月18日去光顧,當日時間係14:30左右,入到去有兩三位客人,當我研究食D咩既時候,坐低後,有位四眼妹既侍應居然話:依度15:00要落塲!頂你啦!咁你地點解我入去前唔同我講?!你即係叫我唔好幫襯啦!咁既說話居然個姐姐仔講得出!我當時唔同佢嘈,但我一定要寫衰佢!憤怒鳥!😡😡😡😡各位千祈唔好去!!!
各位千祈唔好去!!!

2016-10-06 336 浏览
一個元祖豚骨拉麵,一個東京醬油拉麵。兩碗麵份量都偏少,叉燒冇乜味,豬骨湯味道過得去,醬油湯都係普普通通。以咁嘅質素唻計,價錢偏貴。叫咗個Sapporo啤酒,罐啤酒唔凍嘅,叫做比常溫涼少少,跟隻有漬嘅杯,又唔係雪凍嘅杯,係咩玩法?真係過對面7仔買十幾文冇咁嬲!地方淺窄,被安排坐喺門口吊腳嘅吧枱,好唔舒服,又熱。

地方淺窄,被安排坐喺門口吊腳嘅吧枱,好唔舒服,又熱。
東京醬油拉麵
2016-10-05
2016-09-21 440 浏览
全店有一半空位,一個人入去比張6人枱嘅中間位,仲要比近成日比人撞嗰邊。一個人去食平啲,所以要咁嘅待遇?無位大家遷就我唔介意,全店有一半空位,為何不方便一下願意來消費的顧客。明白侍應可能擔心將會有好多顧客,但實際情況無人知曉。為何為了未必到來的顧客而令已踏進門的顧客失望。如果真是人客多,到7:00多為何仍有一半座位是空的,當中原因應該不是拉麵質素,而是對待客人的態度。
一個人去食平啲,所以要咁嘅待遇?

2016-09-18 372 浏览
見朋友話呢間既蟹黃飯好食於是晚餐就決定食呢間試一試我地兩人叫左3樣野 首先試左蟹黃飯 飯上會有一條蟹腳肉 食左1/4已經覺得有少少滯 口感有d乾 食完仲剩底好多蟹黃食唔曬 碗飯成為$168 價錢覺得ok之後係醬油鰻魚拉麵 原本以為會有d湯汁之類結果係全部都係豉油 鰻魚口感有d膠 覺得係燒得唔夠透 唯獨個拉麵幾彈牙 爽口 但係成碗野計要$118真係覺得偏貴叫左雞中翼+醬汁 雞翼整得好脆 個汁好好味 最滿意係呢個 $20最後叫左罐忌廉+$10連服務費+$32埋單$348
見朋友話呢間既蟹黃飯好食

最後叫左罐忌廉+$10
連服務費+$32
埋單$348

2016-09-13 1635 浏览
宅女雖然喜愛拉麵, 奈何人又比較懶惰, 有時看到有新拉麵店開業, 但因為地點太遠或是長期人龍的關係, 往往令我卻步. 而這家位於大圍的龍亭, 是其中一家宅女一直都很想去試的店, 還記得初開業時風評不錯, 唯地點距離宅女真的有點遠, 所以一直放在待吃餐廳之列上. 不過早陣子機緣巧合, 妹妹剛好要去大圍辦點事, 正好就跟著她一同過來, 也就有個藉口選這家來吃個午餐了. 這家龍亭巳不算是新店, 早幾年巳聽過身邊不少朋友光顧過, 而評價大多都說不錯. 不過近年聽說水準下降了不少, 但宅女從來沒試過, 還是沒有減少想去的意慾. 店子位於大圍村第九街, 坐地鐵過來的話在大圍A出口徒步約4-5分鐘就到.來到門口, 感覺店子有點像居酒屋的格局. 周圍都貼上不少小食或定食的圖片. 驟眼看來真的以為只是一家普通的居酒屋. 不過看到外牆還是有貼上幾款拉麵照片.周日中午來到, 門口沒什麼人排隊, 不過店內還是坐無虛席, 剛好有兩位客人結帳, 我們就能馬上入座. 店內地方著實不大, 盡頭是個以玻璃窗隔著的廚房, 前方兩邊則是單人吧台. 而店中央擺放了幾張長枱, 整間店能容納大約20人左右, 不過眼看座位都相當
[自費] 宅女雖然喜愛拉麵, 奈何人又比較懶惰, 有時看到有新拉麵店開業, 但因為地點太遠或是長期人龍的關係, 往往令我卻步. 而這家位於大圍的龍亭, 是其中一家宅女一直都很想去試的店, 還記得初開業時風評不錯, 唯地點距離宅女真的有點遠, 所以一直放在待吃餐廳之列上. 不過早陣子機緣巧合, 妹妹剛好要去大圍辦點事, 正好就跟著她一同過來, 也就有個藉口選這家來吃個午餐了.

店內地方著實不大, 盡頭是個以玻璃窗隔著的廚房, 前方兩邊則是單人吧台. 而店中央擺放了幾張長枱, 整間店能容納大約20人左右, 不過眼看座位都相當狹窄, 屬吃完就走, 不宜久留的格局. 店子沒什麼特色裝潢, 四周的牆上多是貼滿了菜色的圖片, 就連用上的木桌跟椅子都平民得有點像大排檔的感覺, 不過角落又掛了個平面電視, 不停的播放著日本綜藝節目, 雖然整個環境有點像港式粉麵店, 但此舉不多不少也能帶起一點點日本感覺吧.

看看餐牌, 原來這裡假日也有做午市套餐, 當中有天婦羅又有蒿麥麵定食, 價位大眾化只由六十多元起, 不過宅女一心是衝著拉麵來的, 所以定食唯有放棄了. 看看放在桌上的落單紙. 這裡下單跟香港普遍的拉麵店都一樣, 用上落單紙, 所有拉麵小食配料全都在紙上找得到. 一看才發現原來這裡提供的拉麵跟沾麵款式頗多, 總計有13款之多, 除了有基本的豚骨魚介, 又有東京醬油口味, 或黑蒜油味等等, 價錢由HK$70到最貴的HK$164不等. 其他小食選擇亦不少, 春卷, 餃子, 薯餅, 就連八爪魚丸都有, 可謂相當多樣化.

鰹魚醬油涼拌茄子 (HK$24)

未上拉麵前, 先來點幾款小食開開胃吧. 看到他們的小食價格不貴, 一口氣點來好幾款試試. 先來的涼拌茄子, 上來的份量不算好多, 剛好夠2個人來分. 只見茄子煮得帶點軟爛, 上方還酒了不少木魚絲. 入口茄子被鰹魚醬油浸得相當入味, 咸香十足, 加上木魚絲的襯托下更吃出鮮甜味道, 當然水準來說不算是十分高, 不過以這個價錢來說, 作為開胃小吃實在十分不錯.

香蔥碎拖羅脆餅 (HK$36/2塊)

上來時有點驚嚇, 兩塊小小的脆餅上居然放了這麼厚身的拖羅蓉, 以這個價錢來說有點太慷慨了吧! 拖羅蓉堆得像個小山丘那麼高, 上方再唧上不少沙律醬, 而下底的餅原以為是普通的梳打餅, 不過看真一點, 原來是那種更鬆化薄脆的餅. 咬下去拖羅味道其實不強, 入口質地十分軟滑, 不過鮮味就略欠. 當然, 以這個價錢也不能要求有這種份量又高質的拖羅蓉了, 所以味道雖然不算十分好, 但口感仍算豐厚, 加上脆餅也算香脆, 層次豐富, 算是小吃之中比較便宜又不錯的一款.

芝士春卷 (HK$27)

一份上來有5條, 每條炸出來均屬細長幼身的外型, 表面色澤金黃亮麗, 而且也沒什麼油份, 賣相個人覺得意外的好. 簡單的只在碟旁加了點沙律醬, 夾起來, 剛炸起的春卷還是帶點暖烘烘, 大口咬下去, 外層炸得相當香脆, 而且也沒油膩感. 中間塞滿了不少芝士醬餡料, 不過質地就真的有點漿的感覺, 沒半點牽絲, 而且芝士味道也不濃. 個人覺得只是有點像在吃奶油餡的春卷而已. 如果這個芝士春卷的芝士濃度可以高一倍, 美味度必定會提升不少呢~

龍亭秘製蟹黃拉麵 (HK$164)

本來第一次來就理應選個最基本的湯款試試水準, 但看到店外貼著這個期間限定的蟹黃拉麵, 更說每天只限十客, 唯有先試試這個吧. 賣價不便宜, 令人更有所期待. 上來的份量都算多, 只見湯頭全是金黃色的甚有吸引, 中央就放了一堆蟹黃, 也配著一條巳拆殼的蟹腳肉. 其他配料還有些木耳, 半隻蛋跟紫菜. 賣相看起來比預期中略有不同 (尤其那隻蟹腳感覺很迷你), 但整體來說也算不錯.

先試試湯底吧, 看餐牌說湯底是用上豚骨加蟹膏熬製而成, 質地比想像中稀身, 油份不太多, 喝一口, 蟹味不突出, 但同時又不太能喝到豚骨味, 感覺味道還不到位, 蟹黃那份應有的甘甜味, 在這裡都難以嘗得到. 再來這裡以蟹腳代替平常拉麵的叉燒, 整條體型不大, 略燒過, 可惜蟹腳太瘦弱, 吃起來有點鞋口, 鮮甜度亦不足, 試試把中央的蟹黃加進湯內再喝, 蟹味是多了一點, 不過蟹黃份量太少, 又是到喉不到肺. 麵條用上博多的直身細麵, 入口質地順滑有彈性, 唯掛湯能力是弱一點, 加上湯頭本身亦不濃稠, 麵條味道變得偏淡. 試試伴以一口蟹黃吃, 味道的確是有所改善, 可惜就只有那一口的美味, 其餘的麵條因為沒有蟹黃了, 所以伴湯吃仍是不夠味.

如果要數整碗麵最正常的, 算是那半隻蛋吧, 出來的是半流心狀態, 蛋黃夠香甜, 蛋白也有彈性.

老實說這碗麵不算難吃的, 但水準只屬普通. 加上說要賣HK$168, 個人覺得真的有點不值, 就算不說湯底, 蟹腳起碼都選個好一點的吧~

脆炸海老餃子 (HK$34)

有拉麵怎能沒有餃子呢? 不過這裡好像沒有''正常''的餃子, 只有這款炸蝦餃子. 上來一碟有四隻, 每隻炸出來都呈金黃色澤, 帶少許油份可以接受, 而餃子一端還露出了個蝦尾, 賣相方面也算不錯呢~試試不點醬來吃, 咬下去外皮有點厚, 但不算好硬, 可以接受, 帶點脆身, 內裡塞滿了不少菜粒跟蝦膠, 吃起來口感也算彈牙的. 而且也不太油膩. 整體來說都算OK的.

埋單兩個人吃了HK$295, 其實主要是那碗拉麵最貴, 其餘的小食價錢感覺不貴. 不過吃完反倒覺得這裡的拉麵沒有預期中那麼好, 水準也沒其他人以前說的那麼高.

不過這裡的小食反而又意外的好吃, 當然不是非常高質那種, 但以這種大眾化價錢來說, 可以再來番吃小食.

優點: 小食便宜質素不錯 / 店員招呼親切

缺點: 拉麵質素比預期差

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來 (唯以現金付款, 沒信用卡過數收據). 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.
2016-09-12 255 浏览
喺大圍火車站行過嚟, 位置有D難搵本應12點開舖, 但係店員唔記得將店外嘅"準備中"木牌拎走, 都企左陣先有門口入坐低左, 起菜速度快, 麵條偏幼,微濕, 但唔影響夾起, 沾汁掛麵能力尚可可見廚房問題不大但樓面就出現左D小問題首先岩岩開市, 但就將顧客逼喺角落, 而兩位都係男士, 更加擠逼其二, 天花有小小滴水, 幸好喺枱嘅範圍以外其三, 店員落湯過少, 加左湯之後仍然好似直接飲沾汁咁
喺大圍火車站行過嚟, 位置有D難搵

坐低左, 起菜速度快,
麵條偏幼,微濕, 但唔影響夾起, 沾汁掛麵能力尚可

可見廚房問題不大

樓面就出現左D小問題

其二, 天花有小小滴水, 幸好喺枱嘅範圍以外

其三, 店員落湯過少, 加左湯之後仍然好似直接飲沾汁咁
2016-09-10
2016-08-26 390 浏览
去到嘅時候已經夜晚十點半入到去先知原來收十一點,都覺得唔好意思咁就點左個竹炭胡麻黑蒜油拉麵同埋辛口肉味噌拉麵兩個屬於重口味嘅湯底同樣叫咗普通硬度嘅面湯嘅濃度為一般覺得啲面冇咩彈性,亦都冇咩特別好食個黑蒜油嘅味就唔出,冇正常嘅油香味鹹得來變得冇咩特色紫菜就得一塊,肉都係得一塊個肉就正常另外就係味噌湯太鹹,鹹到食唔到落去辣味就有少少嘅,不過重點唔係嗰度總之係成個湯嘅味都唔係咁協調其實個蛋就做得好好佢好入味,溏心位都做得啱啱好唔會太咸值得留意嘅事,佢水入面有放備長炭可惜最應該做嘅細節位做唔夠好多普通嘅拉麵店都做得出色過佢真係冇咩需要嚟le間食拉麵係可一不可再
去到嘅時候已經夜晚十點半
入到去先知原來收十一點,都覺得唔好意思
咁就點左個竹炭胡麻黑蒜油拉麵
同埋辛口肉味噌拉麵
兩個屬於重口味嘅湯底
同樣叫咗普通硬度嘅面
湯嘅濃度為一般
覺得啲面冇咩彈性,亦都冇咩特別好食
個黑蒜油嘅味就唔出,冇正常嘅油香味
鹹得來變得冇咩特色
紫菜就得一塊,肉都係得一塊
個肉就正常

另外就係味噌湯太鹹,鹹到食唔到落去
辣味就有少少嘅,不過重點唔係嗰度
總之係成個湯嘅味都唔係咁協調

其實個蛋就做得好好
佢好入味,溏心位都做得啱啱好
唔會太咸

值得留意嘅事,佢水入面有放備長炭
可惜最應該做嘅細節位做唔夠

好多普通嘅拉麵店都做得出色過佢
真係冇咩需要嚟le間食
拉麵係可一不可再

2016-08-25
$90 (宵夜)
  • 溏心蛋
2016-08-20 387 浏览
農曆牛一戈晚屋企冇飯開,咁啱朋友仔約食飯,就揀咗佢女朋友住戈區大圍。想食日本嘢,行下見到有間食壽司,然後見對面個角落有間食拉麵的就過去試下,望下望下見到原來有鰻魚飯同蟹膏飯此等至肥物質,好想食 見冇位,戈個女侍應就帶我哋去隔離另一個鋪位…柳暗花明又一村咁款。入去見到有張BAR枱對住幾個人煮嘢食,之後就帶左我地上一層坐,很好,竟然同朋友們可以有房坐,可以盡情傾偈喇。不過要行樓梯,行動不便的人就要留意喇。同朋友坐低,左諗右諗,其實已鎖定要試下蟹膏飯同鰻魚飯,戈個女侍應知道我牛一,好有禮貌咁介紹左一D串燒,我地就是但揀左幾樣又是但叫枝清酒賀一賀去。我話D飯走蔥啦,但朋友又想食蔥,戈個侍應就話會同師傅講。等左一陣,鰻魚飯到先,一人食左一格鰻魚後,我覺得應該要記錄下哩個神聖時刻 師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架~~平時食戈D鰻魚飯好少有會生燒嘛。跟住到蟹膏飯仲勁,係每一啖都有蟹膏㗎痴線,勁開心~~仲要應該係戈個侍應同左師傅講,知道我地有人食蔥有人唔食蔥,戈個師傅用蟹腳分咗一半擺蔥一半走蔥,真有心!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋
師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架
!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋單每人大約二百幾,OK喎又,鰻魚同蟹膏已值回~
走戈時我地同師傅打左聲招呼,再忍唔住講佢用蟹腳分開蔥真係好搞笑但好正,堅窩客人心。見佢BAR枱前都有個客人應該係熟客,一齊吹左幾句水,佢都大讚哩到煮嘢有心。

以前都會同成大班朋友去田心村戈邊D 屋村樓下搵食,人大左難約成堆朋友出來食飯,去到哩D屋村小店食到開心嘢,除左食物誘人,其實仲有小店裡職員哩種本土人情味至為吸引,有機會經過先再試拉麵嚕~
2016-08-16
  • 拖羅餅
  • 茄子
  • 串燒和牛
2016-08-19 308 浏览
作為一個拉麵控,聽到有蟹肉蟹黄拉麵,當然是走去試一下,價錢貴不是問題,好味就可以了,可惜事如願違。要讚的是拉麵的蟹香的確濃郁,有很多的蟹黃,說明是澳洲來的蟹,但是剛由雪櫃攞出來,蟹黃依然是冰凍,加上豚骨湯本身温度不滾燙,所以美味度大受影響。拉麵附有兩隻蟹腳,不太多有肉咬,亦不新鮮,半熟蛋呈啫喱狀但不太流心,麵條一般,收$168一碗及只限每天賣十碗有點名不符實。龍亭最大敗筆是服務,店已經不大,兩個女生理應綽綽有餘,但可惜其服務水平只流於快餐店,催促客人落單,女生介紹食品時如急口令,落單搶點菜紙來剔選食品,客人未點完就已離去。最大問題是收錯錢。當然其食品款式太多樣化,拉麵已有十多款,特別的如蟹黄拉麵、鰻魚拉麵、一口牛拉麵等等,再加上炸物燒物以及鰻魚飯、蟹肉丼,搞到變得不太專注。客人於八時是全滿的,門外有兩名客人等候。