4天前 0 浏览
 今日係旺角,見到一間食咖哩既粉麵店就入去試下,揀左個卡位座,個時時間早,味有太多客,之後陸陸續續都坐滿咗。我叫左一碗豬軟骨同南乳豬手嘅米線跟左一支zero,牛骨湯底有啲重味,而豬軟骨炆得夠諗、夠入味,豬手都夠諗,同埋處理得乾淨,米線份量都足夠。而另一碗叫左豬頸肉同魷魚既幼麵跟一罐檸檬茶,依碗叫左秘製辣汁,但偏淡味,魷魚係水魷,唔入味,而豬頸肉普通,同埋唔夠爽口。再叫左一份牛三寶,牛三寶有牛腩、牛心頂及牛栢葉,仲有蘿蔔作為配菜,牛腩同牛心頂都唔錯,牛栢葉普通左啲,而佢配上既咖哩汁好濃味,點汁岩岩好,辣度係BB辣🤣

6天前 0 浏览
叠記咖喱,以其獨特的風味和豐富的選擇,加上幾代澳門人一代傳一代的人情味,融入了多元化的文化元素。在點餐時,服務員推薦了他們的招牌咖喱五寶麵,這道菜色澤誘人,香氣四溢。豬皮麵筋吸收晒咖喱嘅精華與濃郁的咖喱醬汁完美結合。牛心頂嘅口感彈牙爽脆,唔係度度都可以食到,咖喱的香料搭配得當,既有辣味又不失香甜,令人一口接著一口,欲罷不能。牛三寶性價比極高,牛腩炆得勁腍勁入味,牛柏葉亦都吸收了咖喱嘅日月精華,份量超多。腩汁豬頸肉,一口咬完下去,豬頸肉的口感真的很驚艷。肉質柔嫩,帶有適度的油脂,咀嚼時散發出濃郁的肉香。搭配上特製的腩汁,味道更是層次分明,既有微微的甜味,又有香料的香氣,整體嚟講,性價比高,地理位置方便。
2024-11-18 0 浏览
又到咗每一個月嘅月尾可以食好東西慰勞自己,今次同朋友去旺角食咖喱,佢係一間小店,座位非常寬敞而且服務質素亦都好好,我哋一行二人點咗秘製腩汁豬頸肉配白飯,菜心同埋咖喱三寶,我朋友點咗咖喱車仔麵,豬頸肉非常爽口,加上秘製醬汁配白飯用嚟撈飯簡直冇得彈,咖喱三寶會有雞翼豬皮魚蛋同埋牛柏葉,咖喱嘅醬汁非常香口,而且唔會太辣,啱晒我呢啲唔食辣嘅人,車仔麵我哋揀咗幾個餸,味道還好,而且每食一啖都包住咖喱汁嘅味道,如果咖喱汁唔夠可以叫職員額外比一碗你,下次可以同屋企人再嚟試吓。
2024-11-14 0 浏览
講明疊記咖喱,咁梗係一定要食咖喱啦~ 呢日就係要嚟挑戰咖喱呀! 係咪唔得先? 不過食過至知原來滷水先係寶~ 完全係被咖喱耽誤了~~ 我哋點咗咖喱五寶,雙餸湯米線 同 估佢唔到出奇好食嘅滷水撈麵!咖喱五寶五寶有素麵筋、豬皮、牛心定、魚蛋、雞翼~ 豬皮好入味 😋 牛心定夠爽~ 魚蛋巧多粒,抵👍🏻滷水撈麵撈麵配牛腩牛筋,基本嘢,都係平靚正~ 滷水幾出色,牛筋腩份量又多,絕對性價比~ 雙餸湯米線白雞翼同雲吞做雙餸~ 米線勁彈牙,同知名米線店食到嘅完全唔一樣,會有另一番體驗~ 白雞翼,咪睇白雪雪滑捋捋以為佢冇味,其實係用咗白滷水煮過,所以滷水真係值得一食!
講明疊記咖喱,咁梗係一定要食咖喱啦~
呢日就係要嚟挑戰咖喱呀! 係咪唔得先?

咖喱五寶

滷水撈麵

雙餸湯米線

2024-11-06
2024-11-12 0 浏览
原來疊記咖喱喺旺角都有分店,所以今日出去旺角就去食吓lunch 😙😙……..幸好個咖喱汁是分開另外上,所以可以自己調校辣度🤭🤭因為小小已經很辣不過佢個咖喱好香濃⋯⋯辣得或都好惹味🤪🤪牛腩都好入味夠腍不錯👍👍疊記咖喱的粗麵有兩款一款係叫做橡筋粗麵好彈牙真係好似橡筋咁都幾有咬感!幼麵也有兩款…橡筋幼麵好彈牙真係好似橡筋🤣🤣小食點咗四寶珠牛骨湯個湯底都好濃郁,而家咖喱都好好食佢個豬軟骨好好食,因為好腍好入味!

2024-11-11 177 浏览
呢一間麵店係澳門馳名🇲🇴,見佢嘅咖哩麵好出名,所以今日就專程嚟試下啦🥳牛三代麵 $63牛三代即係牛肉、牛筋、牛腩🌟,特別要讚牛筋好軟身同入味。而咖哩汁好濃郁,同牛肉好夾😝雙拼麵 $45呢碗麵選擇左南乳豬手、豬軟骨😍,我好鍾意呢度嘅豬軟骨口感同味道都一流,加左腩汁同咖哩汁好搭配👅瑞士雞中翼 $21瑞士汁好香濃,而且雞中翼夠晒入味😙通菜 $18最後當然要食翻少少蔬菜,通菜好爽口,加左腩汁味道更加好👍

牛三代麵 $63

雙拼麵 $45

瑞士雞中翼 $21
瑞士汁好香濃,而且雞中翼夠晒入味😙

通菜 $18
最後當然要食翻少少蔬菜,通菜好爽口,加左腩汁味道更加好👍
2024-11-09 228 浏览
今日下晝喺旺角行街,天氣熱熱地又有少少肚餓就食個下午茶先😻見到呢間麵店環境幾新淨就入去坐下先下午茶雙拼麵連飲品$39 牛柏葉+豬腸,橡筋粗,秘製辣汁(中辣)+忌廉下午茶黎講份量足夠,豬腸清得十分之乾淨沒有異味,而面底第一次食,比較煙靭,會沾滿辣汁所以幾好食,秘製辣汁叫咗中辣🌶️就啱啱好,非常惹味咖喱雞中翼+麵筋,腩汁,河粉+無糖可樂雞中翼同麵筋都係入晒味,但又唔會好鹹,岩岩好🤩河粉亦都唔會碎濕濕咖喱魚蛋(中辣)$15咖喱魚蛋🍡🍡十分之出色,首先價錢合理,另外應該係因為咖喱汁浸過,所以魚蛋香辣十足,食到咖喱味好滿足總括嚟講呢個價錢可以一試,走嘅時候先發現原來佢係一個澳門歷史嘅咖喱食店🤩🤩🤩叠記咖喱麵食 (旺角)旺角山東街55號地舖

下午茶雙拼麵連飲品$39

牛柏葉+豬腸,橡筋粗,秘製辣汁(中辣)+忌廉

咖喱雞中翼+麵筋,腩汁,河粉+無糖可樂

咖喱魚蛋(中辣)$15

叠記咖喱麵食 (旺角)
旺角山東街55號地舖
午餐
2024-11-08 47 浏览
第一次幫襯,叫左碗牛什大腸米粉,黎到見到粒比指甲還細的牛肺,我問侍應,牛肺只有這粒嗎?她回應是,就走了。如果佢答我賣晒都冇咁嬲,於是再問,確實是這樣嗎?她冇應我就走開。算啦,最多冇下次。但聽見後面有人講: 比兩粒好啦,唔好比咁多習慣晒d客,跟著有另一個侍應攞左一碗入面有兩粒牛肺來給我,我同佢講,我唔要,唔好習慣我啦。我唔你乞求你食物,如果你覺得唔過份咪算囉。
,我同佢講,我唔要,唔好習慣我啦。
我唔你乞求你食物,如果你覺得唔過份咪算囉。
2024-11-01 107 浏览
完全中伏,經過多次今日同老公試食,枉佢話多年歷史,😡從未食過如此難食的餐廳!先講咖喱完全冇咖喱味,湯底很稀,淨係得個辣,單一的辣味道!食品質素:低劣,唔入味!河粉米粉,粗嚡!❌❌❌牛腩唔(林),又唔入味❌❌❌❌雲吞水餃,個皮又厚又嚡❌❌❌魚蛋魚片不知所謂,唔知自己食緊啲乜嘢❌❌❌❌❌永遠絕不會再幫襯☠️☠️☠️,未試過嬲到要寫食評
先講咖喱完全冇咖喱味,湯底很稀,淨係得個辣,單一的辣味道!
食品質素:低劣,唔入味!
河粉米粉,粗嚡!❌❌❌
牛腩唔(林),又唔入味❌❌❌❌
雲吞水餃,個皮又厚又嚡❌❌❌
魚蛋魚片不知所謂,唔知自己食緊啲乜嘢❌❌❌❌❌
永遠絕不會再幫襯☠️☠️☠️,未試過嬲到要寫食評