2018-12-14 34 浏览
係繁華既旺角一帶,竟然見到一間望上去好恬靜休閒既角落,依度係一間cooking school,見幾得意,上黎望下。再望真D原來有台灣必買既鳳梨酥。 我實在太愛台灣既鳳梨酥,每次我去台灣都一定會買返香港食,所以我毫不猶疑就係度買啦!店内既裝橫好有異國風情,周圍仲有不同既藝術品同掛畫。餐廳内有一張長枱。朋友係度學煮咖啡,我地就坐係度傾計仲有其他人一齊學煮咖啡,感覺就好似將一堆原本唔認識既陌路人建立左個無形既聯繫咁。一入店内,服務員就好熱情咁招待你,令我懷念起台灣人既熱情,感覺分外親切。依度既鳳梨酥好大盒 ,個名叫做法式酒漬鳳梨酥,食落比一般既鳳梨酥清甜,入面有小小酒味,幾清新.面層爽口香酥而不會膩,味道也不會過甜,自然且健康朋友煮完咖啡,我地順便試埋,估唔到配土耳其咖啡都幾好味平日生活咁勞碌,偶爾咁休閒咁飲下茶食下餅,其實真係好寫意。鍾意慢活休閒生活既你,又或者鍾意台灣人果種熱情親切既你,都必定要黎試下!

朋友煮完咖啡,我地順便試埋,估唔到配土耳其咖啡都幾好味

2018-12-13 45 浏览
台灣的鳳梨酥很出名,但每次去台北都無緣光顧,香港賣的質素又像普通,原來遠在天邊,近在眼前,就在我公司附近有一間味道不錯的!店在旺角的一條小巷內,地方不算細,位置舒適,配合了悠閒的音樂,真的要用世外桃園來形容此店。我的目的除了買鳳梨酥,而是想與朋友傾心事,享受一下這裡的好環境,不過還是先買了鳳梨酥。這兒是一家土耳其菜的學校,可以坐下,也有一些小餐具給你現場吃一點點,我們這次順道來學煮土耳其茶的,所以學完後也順便在此試一點點鳳莉酥這個法式酒漬鳳梨酥,是天然濃純香荷蘭奶油和金鑽鳳梨,入口美味多汁,皮薄奶酥味重,口味微酸不膩口,比傳統的鳳梨酥少了一份甜膩,多了一份清爽另外還有配上頂級法國酒及義大利柑橘,入口味道不錯。原價$178一盒,我們買了兩盒,有折扣為$160一盒,價錢不貴。一盒十件,份量來說算是多.值得購買另外這兒也提供一些包裝物料,讓我們把鳳梨酥包裝成小禮物送給朋友這兒本來是煮食學校,但變相成為了我們坐下閒聊的好地方,比起連鎖咖啡店還好呢!

一盒十件,份量來說算是多.值得購買

想不到在這裡有得買,特別研製法式酒漬鳳梨酥10件禮盒裝,朋友從台灣帶給我,得知他採用天然濃純香荷蘭奶油,台灣一枝獨秀的金鑽鳳梨美味多汁、配上頂級法國酒及義大利柑橘,秘製十小時熬出極緻特殊鳳梨餡。無添加香精、無反式脂肪。食過不同嘅鳳梨蘇,這個我認為最特別,可以雪櫃內,之後取出來放入焗爐內烤焗數分鐘,食落去好像新鮮出爐一樣,現在我不用托台灣朋友送來,自己也可以到旺角購買,記得買兩盒,優惠價$160一盒10件裝。

頂級鳳梨蘇
2018-12-07
外卖自取
$175 (其他)
頂級鳳梨蘇
  • 特級鳳梨蘇