2009-11-03 26 浏览
天氣涼涼地,又想去打邊爐。不過是晚一個人,只可以選個簡單的。之前試過大快活的火鍋,雖然很多料,又是牛肉又是豚肉,不過,個烏冬實在太不好吃了。令我想去吉野家,因為它的烏冬算是這止快餐店中最好吃的。要了濃湯,因為以前吃過清湯,覺得比較淡。份量很夠,其實如果兩個人,再加一份牛及一碗飯,都會夠吃。唯是當晚的牛肉肥了點,不過都可接受,配上那個芝麻醬真的很好吃。另,要讚一讚 APM 的 staff,見我手上拿著不少東西,主動幫我拿食物到我的座位。很滿意的一餐。
要了濃湯,因為以前吃過清湯,覺得比較淡。
份量很夠,其實如果兩個人,再加一份牛及一碗飯,都會夠吃。
很滿意的一餐。

2009-11-02
2009-10-23 55 浏览
天氣開始凍,我同女朋友係咁去打邊爐。吉吉又出返火鍋,平平地一定支持,不過印象中今年同以往既火鍋料有D 唔同:從前:牛肉、鳴門卷、豆腐、菇A菇B菇C等等,而且仲有烏東同埋飯........現在:牛肉、鳴門卷、豆腐、菇A菇B菇C等等.....但係就得返烏東 OR 飯比你揀.......不過好似多左粟米同埋一個豆腐包包 : )我喜歡濃湯湯底,貪佢甜D,用來撈飯一流當然唔少得既係醬汁芝麻醬好惹味呢!!!!主角肥牛都真係幾肥.....但諗諗下,平時吉吉D牛肉飯都係咁架LA.............39蚊仲想點喎.......加多19蚊仲可以加一碟肥牛 TIM
天氣開始凍,我同女朋友係咁去打邊爐。

吉吉又出返火鍋,平平地一定支持,
不過印象中今年同以往既火鍋料有D 唔同:
不過好似多左粟米同埋一個豆腐包包 : )
我喜歡濃湯湯底,貪佢甜D,用來撈飯一流
當然唔少得既係醬汁芝麻醬好惹味呢!!!!

2009-10-21 18 浏览
(過期食評之四)好耐無進行既例行工事,吉野家有親乜野新野我都總係想試下,見倒呢度有所謂既雞翼餃子,其實我自己都試過整過,一味出左名好花功夫既野,其實都好懷疑呢d快餐店可以整成點,答案原來係取巧,人地正宗果d要成隻雞翼好小心咁去骨,然後讓d餡料落去,呢度就咁切開,起走少少骨跟住就讓餡料,細隻到一啖就食倒一隻,兩隻跟餐加十一蚊,單買十五蚊,真係超級唔抵食。
(過期食評之四)

2009-09-18
2009-08-28 15 浏览
5/08我最唔開心既一日....發生左一件事 我永世難望男友過左黎哄我...順手去睇電話睇完電話...我個人好肚餓因早上冇胃口食野叫左個牛肉飯同雞雞飯 (外賣)雞雞少左..而且好唔方便..分開2層..好難拎起..牛肉飯好似同以前冇咩分別可樂太多冰服務既人好好..因為我下單時錯漏百出..佢都包容我
5/08我最唔開心既一日....發生左一件事 我永世難望

男友過左黎哄我...順手去睇電話

睇完電話...我個人好肚餓因早上冇胃口食野

叫左個牛肉飯同雞雞飯 (外賣)

雞雞少左..而且好唔方便..分開2層..好難拎起..

牛肉飯好似同以前冇咩分別

可樂太多冰

服務既人好好..因為我下單時錯漏百出..佢都包容我
2009-08-05
2009-07-14 12 浏览
今日起身點幾. lunch 出街解決整下哩樣整下o個樣出到去已經3點.原本諗住食kfc 個19.8, 佢出左咁耐都未食過但之前睇forum d 人話吉野家個烏冬好食, 所以都想去試下.講真大熱天時食烏冬真係唔係好想, 但如果同朋友既話多數唔會去吉野家. 所以今次趁機獨個兒去試下$18 一個雞粒烏冬, +$3 轉凍奶茶個凍奶茶好多冰, 同埋好淡, 但求其啦, 口渴既時候咩都好飲了. 講返烏冬, 雞粒比較鞋, 湯係味精, 冇乜好飲.昆布整得幾好, 仲係爽爽地, 未至於林晒, 好好咬口.烏冬係有少少煙煙韌韌咁, 但未至於話好彈牙好好味.以煙韌度同赤丸比, 吉野家哩d 烏冬算係咩. 所以我個人會喜歡赤丸o個d 烏冬.當試過就算, 下次食返19.8
今日起身點幾. lunch 出街解決
整下哩樣整下o個樣出到去已經3點.
原本諗住食kfc 個19.8, 佢出左咁耐都未食過
$18 一個雞粒烏冬, +$3 轉凍奶茶

講返烏冬, 雞粒比較鞋, 湯係味精, 冇乜好飲.
昆布整得幾好, 仲係爽爽地, 未至於林晒, 好好咬口.
烏冬係有少少煙煙韌韌咁, 但未至於話好彈牙好好味.

當試過就算, 下次食返19.8
2009-04-18 17 浏览
前日早餐食左呢個烏冬,呢幾朝都對佢0的烏冬念念不忘,呢朝好有誠意的特登走去再吃﹗今次要左個雜菌海苔烏冬,都係配熱coffee $20﹗烏冬質感同味道都依然係咁好彈牙煙韌又有嚼勁,早上我覺得吃呢個雜菌烏冬比起牛肉雞肉等叫做更健康,始終一早起身就食肥牛個心總是有0的過意唔去似的﹗雜菌有金菇、秀珍菇等,清清的是吃得出的鮮菌味,配烏冬早餐吃來不會太油太膩,好吃﹗

今次要左個雜菌海苔烏冬,都係配熱coffee $20﹗

$20 (早餐)
2009-03-15 23 浏览
今日行開apm, 下午來左呢度食tea兼坐下.叫左野菜煎雞飯. 煎雞的雞皮有點脆但脂肪很少, 雞肉味欠奉. 那個汁十分杰, 但味道怪怪味的, 甜得來又有點假, 多年以來也未見改善.以可以填飽肚又便宜的標準來說, 肯定及格; 但以美味的標準來說, 還有很大的進步空間.
今日行開apm, 下午來左呢度食tea兼坐下.
2009-03-15
2008-11-14 69 浏览
吉野家 由細食到大 一直鍾情於佢既牛肉飯覺得佢既煎雞飯奇難食 其實佢D雞係冇咩問題 係個汁超難食啫我叫咗和風牛肉飯套餐(大$23(原價$28 不過有cupon)唔洗多諗 次次去親吉野家都一定係食牛肉飯水準keep到 牛肉夠肥 但唔會肥到好溜好濟而且數量多 唔會唔夠喉洋蔥唔多 合我胃口 雖然我都會比曬D洋蔥媽媽最怕唔夠牛肉汁 但係今次夠 夾埋D珍珠米食 正!媽媽要野菜煎雞飯套餐(大)$23(原價$28)因為佢生痱滋 怕牛肉毒 所以食雞我試咗舊雞 雞皮脆脆的 脂肪唔多可惜有雪藏味 同埋D汁真係好難食媽媽都話牛肉飯好食好多 不過生痱滋 冇法啦媽媽飲麵豉湯 我都唔明麵豉湯有咩好飲 得個鹹字 重要係超鹹
吉野家 由細食到大 一直鍾情於佢既牛肉飯

覺得佢既煎雞飯奇難食 其實佢D雞係冇咩問題 係個汁超難食啫

唔洗多諗 次次去親吉野家都一定係食牛肉飯
水準keep到 牛肉夠肥 但唔會肥到好溜好濟
而且數量多 唔會唔夠喉
洋蔥唔多 合我胃口 雖然我都會比曬D洋蔥媽媽
最怕唔夠牛肉汁 但係今次夠 夾埋D珍珠米食 正!

媽媽要野菜煎雞飯套餐(大)$23(原價$28)
因為佢生痱滋 怕牛肉毒 所以食雞
麵豉湯
和風牛肉飯套餐
和風牛肉飯
2008-11-03 13 浏览
和妹妹逛完街,又肚餓,於是去了吉野家食午餐啦!妹妹叫了細的野菜煎雞飯,我偷了一件雞試,皮煎得幾脆,雞肉嫩滑.有少少配菜感覺健康一點,泡菜微辣用來送飯啱啱好,加了6元換特飲,飲品有好多雜果加埋有汽的汽水夏天飲真的好消暑,我要的蟹子三文魚飯,三文魚加埋蟹子,再加埋芝麻和芥苿醬,真係好好味.每次來到也必點呢

今日第一日出品, 放工後急不及待地湧去 apm 分店,好辛苦咁上到頂層,二話不說要左野菜饅魚飯 $35 大大件既饅魚同青青綠綠既野菜放係大大粒既珍珠米上,令我食慾大增 ,再加上甜甜饅魚汁,好開胃呢 ~ 以呢個價錢實係抵食次作
今日第一日出品, 放工後急不及待地湧去 apm 分店,
好辛苦咁上到頂層
,二話不說要左

野菜饅魚飯 $35
,再加上甜甜饅魚汁,好開胃呢 ~

以呢個價錢實係抵食次作

好 ...正....
好 ...正....
2008-09-05 24 浏览
30/8探完麻麻又肚仔餓,最好和妹妹去了食下午餐.今次點了海苔珍菌米粉($15)加6元要了草莓梳打.先講這個米粉配埋海苔真係好好味,清清地不錯,至於草莓梳打起初飲好甜,等一陣再飲無乜味道,再加埋我唔喜歡有蘆薈,所以唔太喜歡飲呢

2008-08-03 19 浏览
近日成了夜間動物, 而且不太喜歡吃白飯, 所以常會在家庭晚飯後偷溜出外夜宵~昨晚吃過烏冬, 想吃餃子又售罄, 惟有跑回吉野家吃這間逄五, 六都有夜宵套餐供應, 始終吃夜宵不太健康, 而且會叫人發胖, 所以不能heavy叫了牛肉米粉+$6 特飲草莓梳打米粉是正常size沒錯, 不算細碗, 夜宵來說分量足夠有餘但牛肉分量真是超級超級少, 只得3-4片, 吉野家未免有點吝嗇米粉的湯是少許味精加大量清水, 無所謂, 有七味粉調味~牛肉是相當好吃的, 但我只吃了一塊, 餘下的留給男友吧~其實男友也吃了一半米粉, 早知應該叫$25的普通牛肉飯, 感覺較化算至於飲品, 沒什驚喜, 七喜加草莓醬, 無草莓香味, 但味道還可以, 有椰果, 好咬口

昨晚吃過烏冬, 想吃餃子又售罄, 惟有跑回吉野家吃

叫了牛肉米粉+$6 特飲草莓梳打

米粉是正常size沒錯, 不算細碗, 夜宵來說分量足夠有餘

米粉的湯是少許味精加大量清水, 無所謂, 有七味粉調味~

牛肉是相當好吃的, 但我只吃了一塊, 餘下的留給男友吧~

$13 (宵夜)
2008-07-10 20 浏览
好食既~一個招待菜就可以起家吉野家就係一個好例子牛肉飯有幾好味~都唔洗我多講啦一定要加牛汁~~好味好多架~!下午茶十六蚊有個"細牛"~都算幾好啦~~其實午餐既話~有個飯都好好味~唔知你地又有冇食過呢~三文魚蟹子~我午餐經常食的~~ps: 我鍾意加雀擰,女友話茶飲完好舒服~仲有~食完落下muji 丫~野食特價中~!哈~
好食既~
一個招待菜就可以起家
吉野家就係一個好例子

牛肉飯有幾好味~
都唔洗我多講啦
一定要加牛汁~~
好味好多架~!
下午茶十六蚊有個"細牛"~
都算幾好啦~~

其實午餐既話~
有個飯都好好味~
唔知你地又有冇食過呢~
三文魚蟹子~
我午餐經常食的~~

ps: 我鍾意加雀擰,女友話茶飲完好舒服~

仲有~食完落下muji 丫~
野食特價中~!哈~
午餐試下啦~
加牛汁
午餐試下啦~
加牛汁
  • 三文魚蟹子,牛肉飯
2008-06-07 24 浏览
之前同兩個FRIEND行完街喃住番屋K跟住突然喃起屋K冇人就同咗佢地去吉野家吃我吃咗雞扒飯就系D雞扒好似有少少吾入味不過D飯都OK好味GA
之前同兩個FRIEND行完街喃住番屋K
跟住突然喃起屋K冇人
就同咗佢地去吉野家吃
我吃咗雞扒飯
就系D雞扒好似有少少吾入味
不過D飯都OK好味GA

$每人約25 (晚餐)
2008-06-04 14 浏览
4/6/2008 約2:55pm考完第一科試,下午在附近interview未食晏又有時間坐下慢慢吃個下午茶如常點細牛肉飯下午茶,配凍檬茶,共$17如常用我吃慣的方式吃雖則怕熱氣爆瘡,仍落下大量七味粉再伴牛肉汁吃下去,好吃!只是今次這碗比食開既少,飯少過正常既仲有這店服務迅速,又好禮貌,讚P.S. 最近考試進行中,食評數目會減少...
4/6/2008 約2:55pm
考完第一科試,下午在附近interview
未食晏又有時間坐下慢慢吃個下午茶
如常點細牛肉飯下午茶,配凍檬茶,共$17
如常用我吃慣的方式吃
雖則怕熱氣爆瘡,仍落下大量七味粉
再伴牛肉汁吃下去,好吃!
只是今次這碗比食開既少,飯少過正常既
仲有這店服務迅速,又好禮貌,讚

P.S. 最近考試進行中,食評數目會減少...