2014-11-14 1264 浏览
見到餐牌有呢個魚翅撈飯即管試下先上台個樣好大碟,中間一碗飯,側邊的是魚翅,當然是素翅,味道跟以前去酒樓食飯時,配上的肉絲翅無咩大分別當然,除了豬肉絲,素翅外沒有其他的配料令我突然覺得被酒樓騙了很多年,原來茶記也可以做到
見到餐牌有呢個魚翅撈飯
即管試下先
上台個樣好大碟,中間一碗飯,側邊的是魚翅,當然是素翅,
味道跟以前去酒樓食飯時,配上的肉絲翅無咩大分別
當然,除了豬肉絲,素翅外沒有其他的配料
令我突然覺得被酒樓騙了很多年,原來茶記也可以做到
2014-11-10
2014-11-14 988 浏览
今天食了碟米班腩飯最開心係上台時好夠熱,感覺好新鮮而且可以見到份量不少,班腩有好多,以女仔食量,食曬D魚都飽了一大半栗米汁送飯好好味,甜甜地好開胃LIKE
今天食了碟米班腩飯
最開心係上台時好夠熱,感覺好新鮮
而且可以見到份量不少,班腩有好多,
以女仔食量,食曬D魚都飽了一大半
栗米汁送飯好好味,甜甜地好開胃
LIKE
2014-11-08
2014-11-03 879 浏览
天氣凍左,想食既野突然多左,今日想食炸雞脾所以去左名人飯堂食返個下午茶....紅豆冰先到,飲住等OK呀,粒粒紅豆,無一堆堆既感覺炸雞脾,個皮仲係脆既,入面無血水,皮脆內嫩奶油脆豬好鬆化個面都係脆皮既,中間有牛油同練奶,甜甜地,都幾好味由於時間關係,可以一個人坐成張卡位,正
天氣凍左,想食既野突然多左,今日想食炸雞
所以去左名人飯堂食返個下午茶....
紅豆冰先到,飲住等
OK呀,粒粒紅豆,無一堆堆既感覺
炸雞脾,個皮仲係脆既,入面無血水,皮脆內嫩
奶油脆豬好鬆化
個面都係脆皮既,中間有牛油同練奶,甜甜地,都幾好味
由於時間關係,可以一個人坐成張卡位,正

2014-11-03
2014-10-03 799 浏览
估不到呢個時間,人仍然不少, 近乎坐滿仍然算是下午茶的時段,是我今天的晚餐由於心態上是晚餐, 可能係咁, 感覺好抵食紅腸薰蹄飯, 個樣唔算差, 除了飯, 還配上醋一小碟, 而且加一杯凍檸茶紅腸其實度度食都係差不多, 不會太大分別, 唔熱, 硬硬地既而薰蹄很好, 燒味飯有薰蹄食既地方唔多皮唔係好肥, 感覺上膠原好重, 但唔油中間既肉瘦既,唔肥, 好味, 食完會再食而凍檸茶也不錯, 但5點仍人流多, 我估LUNCH一定好爆了
估不到呢個時間,人仍然不少, 近乎坐滿
仍然算是下午茶的時段,是我今天的晚餐
由於心態上是晚餐, 可能係咁, 感覺好抵食
而薰蹄很好, 燒味飯有薰蹄食既地方唔多
皮唔係好肥, 感覺上膠原好重, 但唔油
中間既肉瘦既,唔肥, 好味,
食完會再食
2014-10-03
2014-08-03 647 浏览
經常黎呢度食早餐差不多每星期來觀塘都會嚟食今個星期第三次來潻早餐冇乜人當然唔洗排隊地方夠大夠乾淨有好多位隨便仼坐坐底叫左早餐很快上火腿通粉簡單而美味炒蛋雖然熟亦有蛋香既味道菠蘿包暖暖又軟熟大熱天時加埋凍檸茶你地睇睇坐張咁長卡位嘆份報紙真係一級棒
經常黎呢度食早餐
大熱天時加埋凍檸茶
你地睇睇坐張咁長卡位
嘆份報紙真係一級棒
2014-07-08 523 浏览
是日觀塘區工作,去名人吃個早餐先沙爹牛麵,沙爹牛味道一點也不辣,牛肉淋淋的煎蛋不過於油膩,火腿略為不夠熱,聊勝於無菠蘿包熱辣辣皮脆內裹鬆軟香噴噴的咖啡最緊要係夠香夠熱都係24個大洋,仲想點環境乾乾淨淨.有六人卡位坐很舒適真係吃得滿意
是日觀塘區工作,去名人吃個早餐先
沙爹牛麵,沙爹牛味道一點也不辣,牛肉淋淋的
煎蛋不過於油膩,火腿略為不夠熱,聊勝於無
菠蘿包熱辣辣皮脆內裹鬆軟香噴噴的
咖啡最緊要係夠香夠熱
都係24個大洋,仲想點
環境乾乾淨淨.有六人卡位坐很舒適
真係吃得滿意
2013-08-08 372 浏览
下午和同事們到這間名人飯堂午飯, 我們每人也點了是日午餐和熱檸水, 其實此食店食物味道尚可, 只是當我把整杯熱檸水喝完後發現杯裡全是污積, 就不敢再光顧. 而且服務員看完同事們的杯子, 便一手取去我的, 更不停的問我想怎樣, 沒有半點歉意, 也没有半句道歉, 並說檸檬水是這樣, 說是防腐劑, 杯杯也有. 其實此食店食物味道尚可, 但食物質數因盛裝的器皿而變質了, 向他們反映也只是不想下一位食客有同樣遭遇. 如果他們能夠注意一下衛生應該可以吸更多客人.
2013-08-02
  • /
2013-07-22 274 浏览
今日因為工作時間有變,所以得三十分鐘食飯。同事們唯有一齊到最近公司的名人飯堂開餐,雖然叫做名人飯堂,其實係一間普普通通的茶餐廳,地方寬敞,三個同事坐一個卡位都幾舒服。下午茶時間人客唔多,得十幾個客。下午茶餐牌有個米線套餐,兩餸米線加餐茶都係三十蚊,相當抵食。本人在十幾個餸裡面揀了鮑片和雞絲做餸,清湯米線,熱咖啡。賣相幾好,湯底好味,好多米線,幾足料,所謂的鮑片也只是普通的鮑片,雞肉好滑。反而熱咖啡真係麻麻地。呢度叫做抵食,地方企理,食物中規中矩,可以再黎。
下午茶時間人客唔多,得十幾個客。
呢度叫做抵食,地方企理,食物中規中矩,可以再黎。
2013-07-22
2012-05-14 143 浏览
觀塘工作,於是友人介紹係名人飯堂食個hea lunch.雖然hea,但價錢不算平,茶餐廳格局平均碟頭飯都40蚊,凍飲有d餐要加足7蚊不過據知觀塘的lunch,都差不多依個價位坐都算得上舒適,食了個紅咖哩魚柳,味道不錯,魚脆香口,而且咖哩不會過咸,佐飯不錯。不算得上很好食,但Lunch來說,也算是唔錯的地方。
觀塘工作,於是友人介紹係名人飯堂食個hea lunch.

不過據知觀塘的lunch,都差不多依個價位

不算得上很好食,但Lunch來說,也算是唔錯的地方。

2012-05-12
2011-04-24 150 浏览
無意中發現呢間食肆,膽粗粗入去試下,雖然未知味道如何,但個名<名人飯堂>真係好正,喺呢度食lunch,突然自覺身價急升,嘻嘻!呢度每日都有唔同嘅午餐,除此之外睇睇餐牌,仲有好多選擇添!好,今日一於試下佢嘅米線餐!唔好睇一碗米線平平無奇,因為佢有好多種配料俾你揀,湯底仲可以揀酸辣,麻辣同唔辣添,無論食唔食得辣嘅朋友都合晒何車!我就揀左雞翼同芝士腸,大大碗連野飲都係$32!呢度嘅芝士腸好得意,係圓形嘅,所以落order時侍應都會叫佢做"波波腸"!至於雞翼就不過不失啦!要讚嘅係配料伴菜方面,有好多酸菜、芽菜同芫茜,夾埋一齊味道香口得黎又可以中和D肉類,唔怕變食肉獸,哈哈!

伴菜方面,有好多酸菜、芽菜同芫茜,唔怕變食肉獸,哈哈!
大大碗連野飲都係$32!
2010-10-06
伴菜方面,有好多酸菜、芽菜同芫茜,唔怕變食肉獸,哈哈!
大大碗連野飲都係$32!
  • 米線餐
2009-07-22 129 浏览
名人飯堂的名字聽起來好像一間什麼富豪貴價餐廳﹐但真身其實是一間沒有特別太多裝修的茶餐廳﹐ 感覺就像一間大飯堂。 這裡的冷氣很大﹐所以當食物上枱後很快便凍了。食物點了帕根汁豬扒飯。帕根汁顏色呈營光橙,賣相差﹐味道亦沒有什麼特出。最差的是豬扒還有點兒生。 徐了附近沒有什麼選擇之外﹐真的想不到什麼原因再來。