餐厅: 名廚 (紅磡灣中心)
资讯:

2008-07-28 19 浏览
雖然係街坊生意,但係我真係真心欣賞名廚~當大家都加價加得好離普既時候,我覺得佢地既早餐算得上有良心:足夠冷氣,大杯凍飲(+$2),用出前一丁,有"扒"揀,連埋麵包、火腿炒蛋,都係$21,好多地方已經食唔到價錢唔貴又好食既早餐啦!午餐呢,有好多選擇,大約 $30 連冷熱飲品,我最鍾意福建炒飯,同乾炒牛河,有時一個人食唔晒,2個人share都仲得,都算夠晒大碟啦!
雖然係街坊生意,但係我真係真心欣賞名廚~

都係$21,好多地方已經食唔到價錢唔貴又好食既早餐啦!

午餐呢,有好多選擇,大約 $30 連冷熱飲品,
我最鍾意福建炒飯,同乾炒牛河,
有時一個人食唔晒,2個人share都仲得,都算夠晒大碟啦!
  • 早餐,午餐
咖哩斑腩炒面,勁脆!食唔哂拎返屋企雪咗三日,叮完都仲係脆!神奇!炒咩都又香又有鑊氣,連蒸嘅都好味到:食唔哂包返屋企,千祈唔好嘥!我叫咗個最普通嘅土魷蒸肉餅,又厚又大碟,d肉汁又多,勁餸飯!我唔明點解個廚師咁叻,點解唔出去大酒家做,肯定大有作為!十分我會比九分,差嗰一分係,始終係茶餐廳,雖然野飲一般啦,but以茶餐廳嚟講,滿分!
  • 咩都好食!
(非会员)
2007-10-02 37 浏览
平時一個人食飯,唔想食咁貴,又多d選擇,都會黎呢度食,炒粉麵飯真係整得唔錯,最鍾意個福建炒飯,平得黎又算足料,星米都唔錯^_^。雖然環境唔算好靚,但係價錢都合理。試過同屋企人黎食小菜,都唔錯架,餐牌都好多選擇,同埋聽講好似可以預訂自己鍾意食o既菜色,不過詳情就唔知,因為有時都見到d人好似食酒席咁。
(非会员)
2007-08-12 12 浏览
今晚想食得簡單, 就叫左個外賣, 冬瓜粒湯飯及星州炒米. 無諗個個湯飯係湯及飯分開, 我仲以為會好似泡飯咁, 不過味道不錯. 而星州米水準也很好, 夠鍋氣又微辣.
2007-04-02 31 浏览
呢間舖轉過好多次名,差不多次次都唔同名。星期日,因為太座要肥於是兩仔爺食早餐,見到有線電視播緊「足球小將」,我同個仔講,你阿爸細個都睇過呢套卡通,就係咁樣兩仔爺就有共同話題。講番D早餐,其實不外乎沙嗲牛肉麵、煎旦、薄牛扒及多士等都係好普通,根本不值一提,但係可以個機會同埋個仔一齊吹水就真係幾難得。
2006-03-29 24 浏览
剛過去的星期天忙得很﹐能夠吃晚飯的時候相信普通人已正在打算吃甚麼宵夜了。飢腸轆轆﹐當然是無心情走九里遠去找吃的。最後在家附近發現一間裝修得不錯的餐廳﹐叫"名廚" ﹐行近看看菜牌﹐賣的是一般港式餐廳的晚飯小炒及粉麵﹐似乎跟店名及裝修格格不入。但餓得發慌﹐不容再想﹐就鑽了進去。當其時已過9時﹐店中依然旺場﹐找到個卡位就坐了下來。這裡賣的套餐及小菜款式不算少﹐價錢亦不貴﹐就要了一個二人晚餐﹐八十八元包兩菜兩白飯一湯。湯選了粟米魚肚羹﹐雖然魚肚少得可憐﹐說是粟米湯會比較貼切﹐但整體份量則很大﹐可分出八至九碗﹐四人享用也夠。不過﹐味道只算一般。兩道小菜則選了金菇肥牛煲及欖角肉碎四季豆﹐除了四季豆本身炒得不夠透略帶點青澀味以外﹐這兩道菜味道都算做得有水準﹐不遜於一般大酒樓的出品﹐令我們有信心下次再光顧。另加十二元有兩杯凍鹹檸蜜(跟套餐是每杯飲品加五元的﹐但鹹檸則需要加六元)﹐不收加一﹐剛剛好一百元正﹐都可算是平靚正的選擇。
剛過去的星期天忙得很﹐能夠吃晚飯
的時候相信普通人已正在打算吃甚麼宵
夜了。飢腸轆轆﹐當然是無心情走九里
遠去找吃的。最後在家附近發現一間裝
修得不錯的餐廳﹐叫"名廚" ﹐行近看看
菜牌﹐賣的是一般港式餐廳的晚飯小炒及
粉麵﹐似乎跟店名及裝修格格不入。但
餓得發慌﹐不容再想﹐就鑽了進去。

當其時已過9時﹐店中依然旺場﹐找到個
卡位就坐了下來。這裡賣的套餐及小菜
款式不算少﹐價錢亦不貴﹐就要了一個
二人晚餐﹐八十八元包兩菜兩白飯一湯。
湯選了粟米魚肚羹﹐雖然魚肚少得可憐﹐
說是粟米湯會比較貼切﹐但整體份量則
很大﹐可分出八至九碗﹐四人享用也夠。
不過﹐味道只算一般。

兩道小菜則選了金菇肥牛煲及欖角肉碎
四季豆﹐除了四季豆本身炒得不夠透略
帶點青澀味以外﹐這兩道菜味道都算做
得有水準﹐不遜於一般大酒樓的出品﹐
令我們有信心下次再光顧。

另加十二元有兩杯凍鹹檸蜜(跟套餐是每
杯飲品加五元的﹐但鹹檸則需要加六元)﹐