2018-10-29 333 浏览
兩年前已經幫襯過咖啡囉,餐廳經常大排長龍,人潮集結喺條樓梯度,經常要排一個鐘頭以上先可以入到餐廳。上一次食過店內主打的窩夫,其實又唔覺得好好食。今次事隔兩年,同屋企人週末去食早餐,我哋係開店前15分鐘到達,已經有人排隊,人唔算多,一開店,已經可以被安排座位。我哋點了店內主打的冰滴咖啡、公司三文治、海鮮喇沙湯麵、牛奶冰棒朱古力,草莓雪糕窩夫。以上全部都係餐廳嘅推介食物。冰滴咖啡:特色在於,他已咖啡說動為冰塊,放在杯中,即使冰塊溶化於咖啡裏,但咖啡仍然能夠保持咖啡嘅味道,不會被重擔。呢一種冰咖啡,比較貼心,有心思,活現台灣嘅咖啡店風格!👍🏻👍🏻另外,牛奶冰條朱古力奶:同樣使用相同嘅手法,牛奶製成冰條溶解於朱古力奶中,收到相同效果。👍🏻👍🏻海鮮湯喇沙麵,湯底濃郁,海鮮味濃,麵質爽口,實在係佳作,呢個超級推薦!另外士多啤梨窩夫,就沒有驚喜,窩夫太口太實了,唔值得推介。公司三文治,亦沒有什麼特色,最值得欣賞呢一間咖啡店,就是他的食物分量足夠,價錢唔算貴,性價比非常高。

2018-10-15 406 浏览
已經開業左咁多年,人潮仍然未減!可想言之咖啡弄係幾咁有吸引力!去親呢度我次次都會飲Oreo 沙冰,尤其是一路飲一路食佢啲餅乾,每次都有大大的滿足感!鹹點方面仍然覺得玉米起司可頌好好味,不過個價錢方面就覺得相對有點貴。不過嚟呢度始終都係希望食甜品,我每次嚟都會食鹽味焦糖冰淇淋鬆餅,揀佢嘅原因係因為出面比較難食到呢款味道,而且佢個鬆餅真係好似重蛋味,好香噴噴!唯一覺得呢度變咗嘅地方就係服務質素,覺得啲職員好似越嚟越冇禮貌,不過又難怪佢哋,因為而家啲顧客越嚟越難服侍!

2018-09-24 660 浏览
今天要食素,所以想起來這裏吃夾餅。 十二點多左右到, 見到餐廳裏面有很多空位已經覺得很奇怪。 點了香蕉朱古力夾餅及黑糖cuppcino。 如果知道一個鐘午飯時間一定來不及。食物等了二十分鐘左右終於到了。首先說一說很久才到的夾餅, 質素比上一次吃完全不同, 一開始便沒有脆餅的感覺, 餅底很硬很韌, 吃糯米糍一樣,口感很差。 第二塊已經覺得很飽吃不下。咖啡也有苦味,每次也只喝少量,不想浪費食物,盡量吃了下去才埋單。不會再來。

2018-08-29 708 浏览
星期日早上到銅鑼灣學整小手工,專登早少少到這裡食個午飯,記得開業初期常要排隊,今日可能還早,兩位不用等就有位了。我叫咗現烤燻雞吐司披薩,濃濃嘅蕃茄醬,醃得入味嘅雞肉,加上厚厚嘅芝士,係有少少似pizza 😂😂其實叫吐司係諗住輕盈啲之後可以再食甜品,但食埋伴碟個薯蓉都有少少飽😂飲品就點咗冰維也納咖啡,咖啡上加上一大陀忌廉搞均後非常香滑,唔會太甜👍👍最後都有叫甜品,香蕉巧克力冰淇淋鬆餅,鬆餅外皮焗得好脆,裡面還是軟軟的,有少少蛋味,香蕉同朱古力雪糕再夾埋鬆餅一齊食,真係好滿足呢😋
2018-08-29 584 浏览
鹽酥雞非常之香口惹味!配搭呢個九層塔葉、生蒜頭、夾埋一齊食,感覺非常之清新,不油膩,幫鹽酥雞增香。紅豆綠茶雪糕鬆餅,我食一件已經好飽!如果叫兩個雪糕就好一點!因一舊雪糕只足夠配搭兩舊鬆餅!寶島鳳梨冰沙!睇杯嘢就知幾咁有氣勢!成塊菠蘿頭插左喺個杯邊度!唔飲得都睇得下!當然呢個沙冰味道非常之好飲!味道非常真實!略嫌沙冰價錢貴一點!不過真材實料都值得一試👍🏻👍🏻鬆餅配搭非常之多選擇!價錢相當合理!
鹽酥雞

鹽酥雞非常之香口惹味!

紅豆綠茶雪糕鬆餅

紅豆綠茶雪糕鬆餅,我食一件已經好飽!
如果叫兩個雪糕就好一點!
因一舊雪糕只足夠配搭兩舊鬆餅!
寶島鳳梨冰沙

寶島鳳梨冰沙!睇杯嘢就知幾咁有氣勢!
成塊菠蘿頭插左喺個杯邊度!
唔飲得都睇得下!
當然呢個沙冰味道非常之好飲!
味道非常真實!

略嫌沙冰價錢貴一點!
不過真材實料都值得一試👍🏻👍🏻

鬆餅配搭非常之多選擇!價錢相當合理!
紅豆綠茶雪糕鬆餅
寶島鳳梨冰沙
2018-08-21 3025 浏览
無錯!!!!!我又嚟咖啡弄潮聖啦大大話話都嚟過4,5次,每一次嚟都係人流不盡,座無虛席,想入去食認真要俾小小耐性。自問一向都鍾意去cafe食嘢,無論名牌與否,最重要嘅就係食物嘅味道同埋坐得舒服,咁樣就可以令人完全放鬆,喺心情愉快嘅環境底下品嚐美食,而每一次嚟到咖啡弄,我都可以得到呢種感覺,慢慢享受 今次大約下午三點半嚟到,人龍唔算誇張,所以大致上等咗十五分鐘左右就可以入去喇。每一次嚟,都一樣有選擇困難症咁,唔知食邊樣好,因為樣樣都好吸引,無論係咸點抑或甜點都想叫哂,但明知道......這是不可能的任務🤣由其是係得兩個人嚟👉🏻👈🏻 好啦~今日我就試下佢哋嘅嫩煎香草雞肉巧巴達三明治, 同埋叫咗杯提拉米蘇咖啡。為食嘅阿肥今日試總匯三明治, 冰鮮果茶再加一個甜品鮮果冰淇淋百匯。 點餐時職員都事先講明我個三明治要等二十分鐘,為咗食,我唔介意等一陣嘅。首先嚟到嘅係阿肥份總匯三明治,食物擺放得美美整齊的,上面仲附有惹味脆口嘅墨西哥脆片,我拎下又一塊,拎下又一塊...眼見三文治裡面有足料嘅蕃茄+青瓜+火腿+雞蛋,仲有煎到脆哂邊嘅雞肉塊,麵包亦烘過底,見到都心動~另外佢仲配咗一球雞蛋沙律,亦係我同阿肥嘅
無錯!!!!!我又嚟咖啡弄潮聖啦
嫩煎香草雞肉巧巴達三明治, 同埋叫咗杯
提拉米蘇咖啡。為食嘅阿肥今日試
總匯三明治,
冰鮮果茶再加一個甜品
眼見三文治裡面有足料嘅蕃茄+青瓜+火腿+雞蛋,仲有煎到脆哂邊嘅雞肉塊,麵包亦烘過底,見到都心動~另外佢仲配咗一球雞蛋沙律,亦係我同阿肥嘅至愛。阿肥話水果茶係佢每次嚟嘅必點!!!係佢大愛嘅飲品,佢除咗話「好味」之外就冇其他comment喇😂呢度嘅
水果茶係一jar咁的,另奉上小杯,而裡面有一塊結有一片檸檬嘅冰,相信用嚟中和味道,十分細緻。跟住嚟嘅就係我杯
提拉米蘇咖啡,賣相已經相當吸引,面頭有一層厚厚嘅泡沫,灑滿咗高純度嘅朱古力粉。職員貼心提示你可以直接飲用,無需攪拌,小匙羹就係俾你用嚟"不"起啲泡泡食,令人超治癒
咖啡味道香濃而滑,苦澀醒神,唔想破壞味道真係要趁熱飲用喇。期待以久我份
嫩煎香草雞肉巧巴達三明治終於上場喇,一樣賣相精美,包入面嘅涵料多到想爆出嚟咁,一條長麵包切開咗三份,裡面嘅雞肉已經被分碎,滿滿嘅香草味而肉質嬌嫩,令人食指大動,裡面另有蕃茄片同生菜可以中和番比較重口味嘅雞肉,令我一口又一口咁將成份食哂
阿肥已經趁我差唔多食完份三明治嘅時候示意職員可以上甜品喇,見佢預備都大慨要十至十五分鐘,
鮮果冰淇淋百匯,顧名思義即係什果雪糕,生果好豐富,有鮮橙,火龍果,香蕉,蘋果,士多啤梨,菠蘿...而雪糕係雲呢拿+士多啤梨口味再加上小小牛奶汁,咁大份真係令人食到口都攰埋
兩個人坐得舒舒服服,一邊食嘢一邊閒聊,飽到咁埋單都只係三百多幾蚊,難怪咖啡弄會令人愈食愈愛
冰鮮果茶
提拉米蘇咖啡
嫩煎香草雞肉巧巴達三明治
鮮果冰淇淋百匯
2018-08-19 478 浏览
今日去咗銅鑼灣咖啡弄,食下午茶,好彩冇咩人等位,可以直接walk in! 去到好多員工serve 你,又好有禮貌! 呢度之前都食過,最低消費一杯飲品!睇一睇餐牌, 主食反而唔貴!大約$5x,$6x就有一個,叫咗三文治,另外飲品要左cold brew coffee! Coffee 嘅奶同糖都可以自己加咖啡係凍嘅聽講仲係每日限量,賣晒就冇,每日限量呢個字,真係抵抗不了!一飲,咖啡非常順滑,有好濃嘅咖啡香味!三文字不過不失大大份係抵食自選隔離有個類似mushed potato,都唔錯!
  • 總匯三明治
2018-08-17 363 浏览
成日都見到排哂大隊,無論尖咀同銅鑼灣都係甘,排親都要成粒鍾。點知尋晚俾我見到無人等位,可能時間尚早 6:45pm, d 人仲未食dinner.坐低d 野食同台灣既唔同,不過都有沙冰同花茶, 哩度就小d 熟食野。哩度最低消費係每人要叫一杯飲品,野食係唔可以代替。佢d 芝士影得好吸引hahaPassion fruit 果茶,係幾清新,but 甜左少少,可能本人唔太好甜茶哩個蘋果茶好ok, 個味好夾, 佢既糖水係另上自己加,我就加左少匙羹,都ok哩個唔係普通既火腿蛋三文治,個份量係一個女仔無可能食得哂, 有三大大大份,超厚,火腿係超厚切,個薯容食唔落,試左二啖,凍既。叫左一個熱食,台式肉碎飯,小小辣,不過無special, 係叫做有d 飯落肚。點都要叫個甜品既,紅豆green tea 雪糕, 我大個球呀,佢有冰底,等d 雪糕無甘易溶,紅豆唔甜,剛剛好,green tea 味就唔多出。

哩度最低消費係每人要叫一杯飲品,野食係唔可以代替。
佢d 芝士影得好吸引haha

2018-08-16
2018-08-12 290 浏览
Remember few years ago, when you visit Coffee Alley, there is a notoriously long queues. Lining up at the staircase and wait for at least 1.5 hours during peak hours. When time goes by, no more queue and we could walk in and get a table for 8 right away. Waffle with fresh strawberry, ice cream and custard is delicious and the waffle is dense and doughy. Lobster roll has 4-5 pieces of lobster and it tastes well with the baked bread. Hot cocoa with marshmallow is rich and thick and hot Japanese gr

Hot cocoa with marshmallow is rich and thick and hot Japanese green tea latte au lait needs improvement on a stronger green tea flavor.

I like the food and ambience here. It is worth to go without the long queue nowadays.
2018-08-08 508 浏览
嘩~~好耐冇黎囉,上一次已經係啱啱開業個時,轉眼就幾年lu,入到去感覺跟以前唔同咗,個環境relax左好多。熱鮮果茶 跟以前一樣必叫,好好飲。玉米里肌起司可頌Ummmmm 下次可以試另一款。鹽酥雞好食,手不停,炸得唔錯,外層個炸皮唔會炸得太厚,又唔油,食落去冇罪惡感。鹽味焦糖冰淇淋鬆餅焦糖 首選丫食完焦糖,已經唔記得咗配搭雪糕、忌廉既感覺,焦糖冇得頂!!! 黑糖卡布奇諾咖啡由於太飽啦,只係飲左幾啖,咖啡味不太重,個味可以重番啲就好了(因為本人都偏愛重咖啡味),而佢個樣同啲相一樣幾靚。希望佢繼續努力,維持水盡。

熱鮮果茶
跟以前一樣必叫,好好飲。

玉米里肌起司可頌
Ummmmm 下次可以試另一款。

鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
焦糖 首選丫

黑糖卡布奇諾咖啡

希望佢繼續努力,維持水盡。
2018-08-02
2018-07-31 520 浏览
未試過在香港吃咖啡弄,今次與吃貨朋友到銅鑼灣店一嚐台灣風味。雖然熱潮減退,但依然有一條小小的人龍。不過我提前在網上訂位,所以不用排隊,店員一早已經替我們留位,無需等候。另外店內座位不多,有一個半小時入座限時。我跟朋友share了一份香蕉巧克力冰淇淋鬆餅和總匯三明治。鬆餅顯然不是現在流行的「空氣感」,而是曾經受歡迎過的「厚實感」。所以如果一個人吃一份會超級飽,我跟朋友各吃兩塊,我只吃到一塊半,可見厚質感驚人!可以自己配上巧克力醬,盡量在鬆餅還熱騰騰的時候吃,不然鬆餅就會變得更厚實嚕!三明治有蕃茄、青瓜、生菜、雞蛋、火腿和雞腿排作配料,然後還有Doritas作小吃,我超喜歡!三明治有烘底,加上有兩層配料,很有口感欸。最後我點了水果茶,不過茶底加上水果就十分甜,我要一直加水才可以喝得下去。

我跟朋友share了一份香蕉巧克力冰淇淋鬆餅和總匯三明治。

香蕉巧克力冰淇淋鬆餅

香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
2018-07-21 596 浏览
星期六 最岩食個靚靚下午茶銅鑼灣依個人多車多地方好想搵個好地方坐下 行到攰一攰 咁岩見到條人籠唔算太長 就上黎會一會你之前一開個時我記得自己好瘋狂11點幾走黎排隊 開就開12點但得都係排第4-5台而家人大左 只係想簡簡單單 食下野 坐下 唔會再咁有決心晨早黎排隊 好在排左15分鐘到 都算有運原來而家介可以打黎book 位tim唔講咁多 開餐!打寶提提大家記住:-依道一定要一人一杯野飲-唔想排咁耐一定唔好一開舖就黎 仲可以打電話bk位-甜品份量都幾大 鬆餅厚實 記住留肚啊
星期六 最岩食個靚靚下午茶

食下野 坐下 唔會再咁有決心
晨早黎排隊
好在排左15分鐘到 都算有運
原來而家介可以打黎book 位tim

唔講咁多 開餐!

打寶提提大家記住:
2018-07-21
草莓鬆餅
芥末培根三文治
  • 草莓冰淇淋鬆餅
星期日同朋友行下街食吓下午茶,喺銅鑼灣就會想去咖啡弄,雖然又係排咗好耐隊,但啲嘢食都冇令我失望,依然keep到個水準,咖啡好飲,蛋糕好味,今次仲試到新野添,貌似普通大其實幾好食個喎!
2018-07-16 460 浏览
放假約朋友出街食tea,想搵個坐得舒服又可以食輕食的地方,所以選擇咖啡弄!!一直我都係食尖沙咀分店,今次就試下去銅鑼灣分店食!!呢間分店係大廈2樓,上樓梯時已經見到d人排隊排到樓梯,所以立即去攞飛,但都要等9個字先入到去,我地都實在太餓,立即叫野食!!我地簡左2個輕食,2杯果茶同1個甜品!!玉米里肌吐司可頌係我一直以來的最愛!!牛角包外面酥脆!!入面軟熟,一邊切一邊聞到牛油香味!好食!香草雞肉巧巴達三文治都不錯,食落去有小小香草味,雞肉整得唔老,整體唔錯蘋果檸香茶同絲路花草茶味道就比較特別..我個人就不太喜歡花草茶,但我朋友就覺得ok,如果下次再簡的話,我應該會簡返水果茶法式草莓千層酥好好味啊,如果唔想食鬆餅做甜品,可以叫呢個,因為酥皮好脆,吉士唔算太多,最重要係草莓好甜啊!

玉米里肌吐司可頌

香草雞肉巧巴達三文治

蘋果檸香茶

絲路花草茶

法式草莓千層酥

下午茶
  • 玉米里肌起司可頌
2018-06-20 1058 浏览
朋友生日聚會食咖啡弄的確是不錯的選擇❤️宜家人潮已經不再,星期六下午去食都唔洗排隊,排好耐隊,但場內都差唔多full架!總匯三明治既材料好夠 而且味道唔錯煙肉幾香幾新鮮🤩其中一個包係排包令到三份三文治冇咁齋~想食鬆餅但又唔想咁肥可以試吓鮮果!有成六種水果食到! 全部都好甜好多汁 大推呀🤩 四塊鬆餅好大份 我食唔哂打包🤣唯一唔好既係店規定一人一杯野飲。所以就算好飽都要叫一杯野飲。不過不能否認佢都好出色架。我飲左幾出名既維也納咖啡,上面啲cream係好實淨好好味,同平時生日蛋糕上面既好唔同。食左一半之後撈匀佢就啱啱好啦,唔會搶左啲咖啡味💕
朋友生日聚會食咖啡弄的確是不錯的選擇❤️

鮮果冰淇淋鬆餅