2016-10-22 765 浏览
今日咁啱同朋友出尖沙咀考試 放lunch既時間就去試左呢間一直都想試既韓國野 間鋪既門口係好似花園咁都幾靚入面就幾闊落同埋有部大電視不停播k-pop因為冇食早餐既關係我地就嗌左每人一個餐首先上既係跟餐小菜有菠菜同埋泡菜 個菠菜食落咸咸地好開胃加上好香麻油味同埋好爽口又唔會話因爲重芝麻味所以好油 應該係因為放左d白芝麻上面👍🏻之後就到我既餐上先芝士蟹籽拌飯($52)一上枱係擺得好靚既而且用石窩上 個石窩仲係咋咋聲熱辣辣咁 因為好熱所以d芝士整到溶曬有拉絲既感覺同埋個底仲會有少少脆卜卜既飯焦 但係個飯既敗北之處就係極淡 淡到冇味同埋好似冇落鹽咁 雖然佢有好豐富既料好似菠菜蘿蔔絲蟹籽咁但都係好淡...佢跟左2樽調味料有辣醬同埋麻油 就算落左麻油都係冇味...朋友既牛骨湯粉絲煲($70)就比較上好少少 又係一上枱係熱辣辣既d湯都沸騰緊同埋好香 飲左一啖湯都係偏淡但係都係有味可以夾埋d粉絲黎送飯食 而且佢好就好在唔肥膩唔會好似出面大部分既牛骨粉絲部咁浮曬油反而清清地 但係朋友試左舊牛骨話係雪藏既而且擺左一段時間冇乜味咁...雖然間餐廳以韓國野黎講唔算貴而且好近我學校 但係都係未必會再試嚕~
之後就到我既餐上先芝士蟹籽拌飯($52)
芝士蟹籽拌飯
朋友既牛骨湯粉絲煲($70)
牛骨湯粉絲煲
2016-10-21 485 浏览
今晚約左女朋友一齊黎呢間韓食店最主要係想食個春川辣炒雞排佢同我想像中有啲出入我以為係雞柳?? 最後出黎係雞件入面有10幾件雞,洋蔥,椰菜,蕃薯,紅蘿蔔絲,蔥,仲有約10條年糕老細幫我地煮埋講真$210黎講真係細份左啲要同雞煲比一定係雞煲抵啲不過根本係兩回事,好想食韓國野嘅人唔會介意呢樣野另外叫左杯凍檸樂 $15仲有就係一份芝士煎蛋卷$40,個蛋卷都唔錯,連埋少少蔬菜一齊煎,芝士拉得好長,一啲都唔膩 因為成餐都冇咩飯落肚,所以都有叫左個牛肉蟹籽飯 $50 都係好好食,似拌飯有芽菜泡菜喺面,但係就放喺石鍋上嘅。整體黎講,呢間餐廳唔可以話好有特色或者有乜野特別出名嘅菜式但佢對於我黎講,就好似港式茶餐廳咁,有佢嘅平民,呢間餐廳都有佢嘅韓國平民小店feel。絕對會再光顧!! ( 另加一個好有feel嘅原因,就係旁邊有兩個韓國男士邊吹水邊飲啤酒)
今晚約左女朋友一齊黎呢間韓食店
最主要係想食個春川辣炒雞排
佢同我想像中有啲出入
我以為係雞柳?? 最後出黎係雞件
老細幫我地煮埋
講真$210黎講真係細份左啲
要同雞煲比一定係雞煲抵啲
不過根本係兩回事,好想食韓國野嘅人唔會介意呢樣野
春川炒辣雞排
另外叫左杯凍檸樂 $15
芝士煎蛋卷

整體黎講,呢間餐廳唔可以話好有特色或者有乜野特別出名嘅菜式

2016-10-20
春川炒辣雞排
芝士煎蛋卷
2016-10-16 409 浏览
Seafood pancake - 難食,無蛋,似一塊無嘢嘅pan cake石頭窩飯- 難食,仲有"lone" 味,+擦子膠雞抄粉絲-係人食嘅牛肋骨湯飯-難食,得一舊牛總結:非常難食,講完
石頭窩飯- 難食,仲有"lone" 味,+擦子膠雞
抄粉絲-係人食嘅
牛肋骨湯飯-難食,得一舊牛
總結:非常難食,講完
在Groupon上偶然看到這個團購優惠,又很久沒吃韓餐了,於是就買來試試看。原價$250的部隊鍋減到$150,還是蠻划算的。店家的位置有點難找,我沿著嘉蘭圍走了兩圈才找到(可能我比較笨)。店內的佈置很溫馨,老闆/店長也十分友善,速速下單。晚上7:30之前啤酒有happy hour特價,我自己點了一瓶Hite只要$25。因為怕僅僅一個部隊鍋會吃不夠飽,所以又額外點了一個seafood pancake($55)。這個比較令人失望,因為一點也不酥脆,麵餅太淋身,軟軟的口感並不是那麼好,上面還有一層油,很明顯是油炸過後沒有收油。海鮮給的也很少,只能看到幾片碎碎的魷魚。部隊鍋的味道很是正宗,辣度也剛剛好,外面不少韓餐店都為了迎合港人的清淡口味而刻意放少了辣椒醬,但這間不會。雖然說部隊鍋其實是很容易做的,但要好吃也是有講究的,不是隨隨便便就可以。很舒服自在的一餐,也吃得超級飽,如果是優惠價+額外點的+服務費一共是$252,原價的話應該是$363。有空應該會再來試試其他東西。

2016-09-10 810 浏览
尖沙咀係韓食天地, 我成日都黎食,通常都係炸雞韓燒居多今次人少少諗住食下普通韓食,順便試下新野OPENRICE一下,就揀左呢間,貪仍夠多選擇又唔貴點知就中伏我地叫左芝士蛋卷,泡菜豆腐鍋,牛肉鍋芝士蛋卷,係OK的,因為有芝士既野基本上都唔會差得去邊。加上雞蛋亦都係少伏之選,只不過太有"家的味道",能覺同自己o係屋企煎既炒蛋無乜分別牛肉鍋是友人所點,因為佢唔食辣。我自己試左一啖,覺得有點啖,之前食開既通常係濃一點,甜味重一點的。不過可能自己又重口味,友人覺得還可以的。到我的豆腐鍋呢個真係好奇怪呀! 睇個樣都已經覺得有點稀,食落更加覺。得個辣字,無左應有既味道。食過好多間既豆腐鍋,未必間間都覺得好好食,通常都係普普通通.但呢間就真係唔好食。可能其他野食好食D?因為無乜OPENRICE食評參考,所以揀左伏野都唔奇。
尖沙咀係韓食天地, 我成日都黎食,通常都係炸雞韓燒居多

今次人少少諗住食下普通韓食,順便試下新野

OPENRICE一下,就揀左呢間,貪仍夠多選擇又唔貴

點知就中伏

我地叫左芝士蛋卷,泡菜豆腐鍋,牛肉鍋

芝士蛋卷,係OK的,因為有芝士既野基本上都唔會差得去邊。

牛肉鍋

不過可能自己又重口味,友人覺得還可以的。
到我的豆腐鍋

呢個真係好奇怪呀! 睇個樣都已經覺得有點稀,食落更加覺。

可能其他野食好食D?

因為無乜OPENRICE食評參考,所以揀左伏野都唔奇。
题外话/补充资料: 環境不錯,較寛敞,價錢都比較平;泡菜要另加錢。
2016-08-23 767 浏览
之前經過呢個位置,係一間韓式燒烤店, 而家已經變咗間韓式嘅飯店,而韓式嘅飯店香港已經有好多間,但入嚟食左之後感覺比其他韓式飯店有好舒服嘅感覺, 而且老闆和藹可親,價錢又合理,食物嘅水準一定比你出邊食到嘅韓式飯店更好更平!
2016-08-23
  • 韓式蒸蛋
  • 脆皮炸雞翼
2016-08-14 513 浏览
Had a nice and genuine bibimbap for HKD 53 including service. The seating is spacious and comfortable. Would definitely come again.
Bibimbap  熱石鍋拌飯
Bibimbap  熱石鍋拌飯
2016-07-27 776 浏览
啲雞用辣醬醃過  好入味 同係韓國食嘅一樣味  份量都幾足  三四個人share食再點其下小食都已經夠  另外間鋪啲炸雞真係好正 皮炸肉嫩😋😋有五款口味揀 仲有普遍韓國餐廳少有嘅蜜糖牛油果 味道非常不錯 除左蜜糖的甜味外 還有少許嘅檸檬味 甜酸的配搭 令炸雞的味道更上一層樓😚😚食完炸雞 再食跟炸雞送嘅醃籮蔔 清清口試嘅油膩感 🤗🤗 十分滿足的一餐👍🏻👍🏻💕
芝士春川辣炒雞排
2016-06-27