2012-09-12 45 浏览
又是買團購的,見到鋪頭裝修以課室為主題很特別,就買下試試 (○゜▽゜○) 在課室食甜品感覺幾得意,之前都只係響課室食lunch的飯盒~楊枝金露足料而味道不會太甜,好食!小九子好煙韌,但比較細粒同份量少~(○゜ε゜○)布丁很滑,很有奶味,配上流心芒果汁很好味,食物賣相很有心思~(≧∀≦)芒果肉夠甜夠大件,不過腸粉皮較硬身~(○゜ε゜○)奶味十足,沙冰打得夠碎,口感很香很滑,甜度又剛剛好~(○´ω`○) 很有酒香味~(๑→ܫ←)Menu很可愛的說~(◕ܫ◕)

楊老師
流心芒果布丁
芒果腸粉
芒果肉夠甜夠大件,不過腸粉皮較硬身~(○゜ε゜○)
椰香芒果滑冰
花鵰醉雞翼
很有酒香味~(๑→ܫ←)
Menu很可愛的說~(◕ܫ◕)

题外话/补充资料: 店子雖然很小,但甜品款式都不少,有特色、味道也很不錯的,只是價錢跟份量方面就貴了一些~(・∀・)ノ
2012-09-07
$48 (其他)
用餐优惠
團購
楊老師
流心芒果布丁
椰香芒果滑冰
花鵰醉雞翼
2012-09-08 33 浏览
吃罷紅辣椒, 我們再在旺角找糖水店亂逛之下走進<<嚐糖>><<嚐糖>>應該是剛開業不久的室內裝潢走學校課室路線, 頗為有趣~店員還播放當年Twins和Cookies等等的流行歌曲令我重拾當年中學時代的心情Menu用紀念冊製成甜品糖水名亦是走校園風我們點了芒果腸粉皮很滑有椰汁味而芒果亦十分香甜這是我們三個之中最好味的!!芒果流心奶凍切開奶凍, 芒果慢慢流出, 不過份量不多所以味道偏淡我的選擇困難症在那時侯病發楊枝金露, 紫米露, 楊老師 ... 究竟選那個最後選了楊枝金露濃濃的芒果汁, 只喝汁的話, 味道是不錯不過芒果肉味酸不夠甜和柚的份量太多加起來都是偏酸 ... 所以不大喜歡三個甜品中有兩個不太ok希望下次有改善吧~
吃罷紅辣椒, 我們再在旺角找糖水
亂逛之下走進<<嚐糖>>
<<嚐糖>>應該是剛開業不久的
室內裝潢走學校課室路線, 頗為有趣~
店員還播放當年Twins和Cookies等等的流行歌曲
令我重拾當年中學時代的心情
Menu用紀念冊製成
甜品糖水名亦是走校園風
紀念冊Menu
我們點了
皮很滑有椰汁味
而芒果亦十分香甜
這是我們三個之中最好味的!!
芒果流心奶凍
切開奶凍, 芒果慢慢流出, 不過份量不多
所以味道偏淡
我的選擇困難症在那時侯病發
楊枝金露, 紫米露, 楊老師 ... 究竟選那個
最後選了
楊枝金露
濃濃的芒果汁, 只喝汁的話, 味道是不錯
不過芒果肉味酸不夠甜
和柚的份量太多
加起來都是偏酸 ...
所以不大喜歡
超酸楊枝金露
三個甜品中有兩個不太ok
希望下次有改善吧~
题外话/补充资料: 四眼侍應哥哥很nice : )
$30 (宵夜)
紀念冊Menu
2012-09-03 26 浏览
烏龍王正值前往某處已關門的活動區後, 決定折返遙望入座人數相對太大的甜品店看過明白 : (爆場的是甜牙牙哩)一向支持小店的烏龍王決心冒險嚐試新店 :可愛室內課室主題造型看出心思= 枱椅黑板一應全備班房本是唔可以食嘢嘅地方, 但侍者角色竟可以在埋單紙上比分 (註: 烏龍王操行 A++ , 哈哈,從未試過 , 彼此都感到好玩呀! ) 招呼週到的年輕人接到柯打馬上開工 : 堂食"相遇獅子山" 好不浪漫可是賣相卻有點令人噴飯 = (慘不忍"映"呀 ) 四堆唔同食材"各自為政"= 淋了芒果醬的冰山憂憂屹立在大似堆田區的垃圾旁, 分別是一堆黑一堆白和一堆白芒果肉, 哎~ 味道一般!但比佢嘅記念冊餐牌及各式各樣特別命名的誠意打動之下, 就比多次機會啦-- 於是外賣了榴槤雪"鴿"爽 (少甜) 和8隻醉雞翼回家與皇后慢慢歎前者果然清新吸引唔膩, 最好唔加椰子肉, 榴槤可以多番D而更佳 $6 一隻醉雞翼酒香/濃尚算入味, 但如果size 可以不是超細碼(中國) 就更有喵頭囉

可是賣相卻有點令人噴飯 = (慘不忍"映"呀

题外话/补充资料: 1. 亮麗課室的光線略為太強; 2. 附有大小食品: 高檔次有名貴燕棧 ,平至 $1.5 一粒燒賣都有得食; 3. 營業時間 3:00 至凌晨2:00, 居然咁夜可以比夜鬼有機搵食; 4. 另如可以加設音樂將會更活潑生動 !
2012-09-02
$57.5 (宵夜)
  • 榴槤雪"鴿"爽
(非会员)
2012-08-20 17 浏览
系我地Boss妈咪咯姊妹开咯鋪~一進入間鋪頭就好有Feel啊~所有甜品都系好卡哇伊咯靚女親自整喔~她見到D客人中意食她咯甜品她就好開心好有成就感啦~D甜品都系用新鮮材料做噶~冇參雜其他罐頭果肉。譬如榴槤啦~都系自己剖開噶,總整到靚女咯手受傷啊~
畢業紀念冊
超正咯榴槤
大大塊新鮮咯芒果肉啊~
好壯觀咯獅子山啊~
她就系楊老師啦~幾靚女~
好大舊榴槤肉啊
呀唔係, 嚐糖啦!! 繼續旺角探貓, 食甜品之旅.是日在煙廠街見到這間未正式開張的小店, 見D枱椅... 咁得意既? 看真(仍被紅紙遮著的) 招牌, 讀一次才知是"上堂"的意思, 幾特別. 非繁忙時間的傍晚, 店內沒顧客. 好, 入內試試... 叫了個推介的芒果流心奶凍. 奶凍形態OK, 溫度不太冷,用匙剖開, 芒果流心醬立即流出來, 食落比較甜, 跟奶凍一起吃就可以平衡番.旁邊的芒果肉新鮮, 但上面的果醬太甜, 蓋過果味.售價$36, 偏高... 不過現時香港的鋪租, 估計起碼$20是用來交租. 服務方面, 沒甚麼好說, 因為根本沒有其他客, 上菜很快.兩位女店員, 跟廚房都閒聊聊的,店內播著Twins的舊歌"女校男生", 很配合環境.
呀唔係, 嚐糖啦!!

繼續旺角探貓, 食甜品之旅.

非繁忙時間的傍晚, 店內沒顧客.
好, 入內試試...
Menu & "成績表"
叫了個推介的芒果流心奶凍.
"留心"上堂!! …要食芒果流心奶凍
奶凍形態OK, 溫度不太冷,
旁邊的芒果肉新鮮, 但上面的果醬太甜, 蓋過果味.

這"課室"內只准飲食!
流心... 留心!
服務方面, 沒甚麼好說, 因為根本沒有其他客, 上菜很快.
兩位女店員, 跟廚房都閒聊聊的,
店內播著Twins的舊歌"女校男生", 很配合環境.
有黑板, 但掛得高高的...
像中小學課室的裝修.
题外话/补充资料: 課室似的裝修, "上堂"似的店名, 好像很有gimmick. 不過想深一層, 如果是未讀完書, 或出來做事不久的後生仔女, 剛雜開學校/課室這"鬼地方", 又怎會想光顧? 都係我等"老人家"想懷緬啫...
2012-07-30
"留心"上堂!! …要食芒果流心奶凍
這"課室"內只准飲食!
流心... 留心!
像中小學課室的裝修.
有黑板, 但掛得高高的...
Menu & "成績表"
  • 芒果流心奶凍