2023-05-28 361 浏览
2017年後每年都會到一到坪洲走個圈的小編,終於今年試下體驗幾日坪洲生活。算係冒水餃之名而來,才發現已停賣3年印象中以前檔側邊有賣雞蛋仔,以前成日聽人講柴魚花生粥好食,以前好多時只係經過無乜坐低食嘢,一年作一次半日遊客邊有咁多時候坐低食嘢呢?轉左車仔麵的歷程由來,老闆娘細心講說,人情味這樣來😊 小店故事、變化,坪洲生態、情懷,隨時代轉變,因疫情改變,也因年輕一代、街坊子女成長而變動。看似簡單的一碗麵,卻是濃濃情,辣腩汁湯底真係好好味,我呢位喜歡食車仔麵既人,不禁要大讚一下,甜美、辣度適中,有餡的魚丸、豬肉丸都好夠味,白蘿蔔夠淋又清甜,大腸爽嫩,係有75分以上既簡單美食。呢份美味對比市區嘅名牌車仔麵,其實更勝一籌,有一種家的溫情,其實坪洲好多小店都係街坊生意,營業時間相對收得早,暫時未被開發為旅遊勝地尚有生活風味。平衡式的港人生活,可能買少見少,仍然專注係家人、個人成長的心意,係快速嘅城市越見迷失,唯有稍為不變的鄉郊、島嶼,才可能找回活著有意義的真諦。唔知下次再嚟,老闆娘又轉左咩新搞作呢?聽講車仔麵之前既紅燒牛肉麵都好深得民心,好多讚好😊 希望 呢份美味、人情,無論世界怎麼改變,都可以繼

算係冒水餃之名而來,才發現已停賣3年

唔知下次再嚟,老闆娘又轉左咩新搞作呢?
聽講車仔麵之前既紅燒牛肉麵都好深得民心,好多讚好😊

希望 呢份美味、人情,無論世界怎麼改變,都可以繼續不變。
大車
魚丸,豬肉丸,大腸粗麵
2023-05-27
庆祝纪念
生日
大車
魚丸,豬肉丸,大腸粗麵
2023-01-10 363 浏览
最近很喜歡入坪洲,大大小小的餐廳都嘗試過。今次很想入來吃粉面,但是當地人也說,原來坪洲一般的粉麵店都已經關閉。後來發現這間粉麵店,餐牌很少選擇,主要是牛肉麵或魚丸麵。另外也有一些小食如粢飯等。今次叫你一碗魚丸面,是福州魚丸的那一種。魚肉彈牙、裏面有餡。加上了紫菜味道很鮮甜,麵條也是我喜歡的那種是近乎上海麵,粉粉的質感。總括而言,想來坪洲吃一碗粉面的話,這家是不錯的選擇。但很多食評也提到的餃子,這次就沒有在餐牌上看見。
最近很喜歡入坪洲,大大小小的餐廳都嘗試過。
2022-12-31
2023-01-01 193 浏览
聖誕連假帶埋狗狗入坪洲玩,應該無10年都有8年無入過嚟。本身一落船稔住跟住啲人去食傳說中嘅蝦多士,點知我地行得慢,經過嘅時候已經大排長龍,而且間舖好似好細咁應該帶唔到狗狗入唔到去🥲之後行多幾個圈搵到啲間小茶室,可以坐外面同狗狗一齊坐。簡簡單單叫左個魚蛋魚片上海麵加紫菜,同埋一個牛肉麵再加枝洛神花茶。魚蛋魚片上海麵本身味道偏淡,加左紫菜有啲鮮味搭夠啱啱好😋牛肉麵就比我想像中好食,味道唔會濃到好似台灣果種牛肉麵咁,有少少酸辣,加埋偏甜嘅洛神花茶簡簡單單咁啱曬長假期最後一日🫣
聖誕連假帶埋狗狗入坪洲玩,應該無10年都有8年無入過嚟。

魚蛋魚片上海麵本身味道偏淡,加左紫菜有啲鮮味搭夠啱啱好😋

2022-07-17 343 浏览
唔打唔撞入到去,推介自家製洛神花菜,小甜微酸,有少許涼茶甘味,飲得出係媽媽手作。推介大家介可以加soda,自製新飲品🤤順帶一提,店外係家庭式經營,值得大家去試試幫襯下☺️

順帶一提,店外係家庭式經營,值得大家去試試幫襯下☺️
2022-05-19 309 浏览
入來坪州 hea 遊,不能不推介這間手工餃子小店,真係超好食!任何味道都好👍🏼如果係「餃子控」🥟,一定會encore ! 湯和煎都好食 !還有推介炸韭菜餅,不過要假日老闆度先至會有。
坪洲呢個地方想去多一次好耐😤😤,咁岩見到有片推介粢飯🙈 我鐘意食,爬文又見到啲人話即叫即包好正咁🤤🤤🤤🤤。.所以入坪洲目標就係食粢飯!點知就因為咁,搞到我好失望🥹🥹😞.1. 太鬆軟唔夠實 食落口感唔好👎🏻2. 好大油益味 呢樣真係頂唔順 食到好辛苦🤮3. 肉鬆 比例少🤑4. 榨菜定酸菜 過多🤧.$20蚊一個,性價比真係太低,無下次,一人食半個,我都有少少格硬食落去,真係好鬼失望😤,唉。
所以入坪洲目標就係食粢飯!
點知就因為咁,搞到我好失望🥹🥹😞
1. 太鬆軟唔夠實 食落口感唔好👎🏻
2. 好大油益味 呢樣真係頂唔順 食到好辛苦🤮
3. 肉鬆 比例少🤑
4. 榨菜定酸菜 過多🤧
2021-05-15 979 浏览
天氣咁好, 正好去個離島行下, 坪洲都好多年無去, 去睇下有冇咩變化, 順便食下當地好野.落船已經過左食晏時間, 但出名既餐廳都好多人排緊隊, 行行下發現一間隱藏係後街既手工餃子, 正好仲有位, 一於試下.天氣咁熱, 先唔好諗, 整返支洛神花茶飲下先, 佢比一般既無咁甜, 多一分酸味, 令胃口更開. 餐廳只有3個店員做野, 不過可能逢假日先比較多人用餐, 所以執枱同出餐都要D時間. 通常餐廳有賣韭菜餃, 應該都係主打招牌菜, 韭菜係多既, 而且唔會太重味, 不過肉就偏少. 上海麵就比較軟淋淋, 近似麵粉既煙靭感, 中規中舉啦.但原來白菜餃先係最好味, 唔知係咪有機菜黎, 因為白菜味好濃烈, 未試過咁重既白菜味道, 非常FRESH. 而福州魚丸咬落去好軟淋, 唔係彈牙既個款, 不過原來入面有饀既, 感覺有少少似咖喱咁, 令人喜出望外.出名既野食好似都仲有幾款既, 不過我諗要下次黎先可以再試喇.
洛神花茶
韭菜豬肉水餃上海麵
福州魚丸白菜餃上海麵

2021-05-15
洛神花茶
福州魚丸白菜餃上海麵
  • 福州魚丸白菜餃
香煎餃孑、上湯餃子(韮菜餃、白菜餃及素菜餃)配自家特製醬汁超好味😋豆漿凍、熱都非常香濃好味😋羅漢果、洛神花茶都非常好欽酸辣湯底材料十足好味😋可以用酸辣湯底配搭上餃子,新口味紅燒牛肉麵及炸醬拌麵都非常好味😋韮菜盒特別,可口美味好味😋每日糖水款式不同,試過栗子椰汁西米露、白果腐竹薏米蛋糖水材料十足、甜度剛剛好、香滑而濃郁超鍾意、超級好味😋總結:店舖雖小,家庭形式、店員服務態度親切、用心製作、價錢合理、材料新鮮、有素食選擇,很合適我和家人的口味,值得與大家分享及推介一下!👍👍👍
豆漿凍、熱都非常香濃好味😋
羅漢果、洛神花茶都非常好欽
酸辣湯底材料十足好味😋
可以用酸辣湯底配搭上餃子,新口味
紅燒牛肉麵及炸醬拌麵都非常好味😋
韮菜盒特別,可口美味好味😋
👍👍👍

2019-09-29 1254 浏览
行到邊食到邊~坪洲。-坪洲內有許多小店,冰室比較多,只做餃子及湯麵只有坪洲知味手工餃子。-HK$39紅燒牛肉麵~因兩公婆經營,做的份量不是太多。我曾經試過好幾次太晚來吃已經售罄了。湯頭濃郁不太膩,白蘿蔔不老且吸滿湯好美味。不喜歡吃蘿蔔的我絕不抗拒。牛肉軟嫩又入味。加上蔥花及酸菜點綴,立馬加❤️-HK$33韮菜豬肉水餃(8隻)~餃子內是採用新鮮豬肉製造,肉汁特別鮮甜。蒸餃子非常清淡嗎?!咬一口濃郁的韮菜湧上舌尖上再蘸著店家自家製蒜蓉醬,簡直一流🤤-HK$16羅漢果茶~原汁原味!每次喉嚨乾,喝完一整支。喉嚨好舒服😌-如果大家星期六來坪洲,也可以來吃😃🥟:坪洲.知味手工餃子📮:坪洲永安街1K號地下(坪洲戲院旁)⏰:星期二至五-18:30-22:30,星期六-10:00-21:00
行到邊食到邊~坪洲。

紅燒牛肉麵

韮菜豬肉水餃

如果大家星期六來坪洲,也可以來吃😃

🥟:坪洲.知味手工餃子
📮:坪洲永安街1K號地下(坪洲戲院旁)

2019-09-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
紅燒牛肉麵
韮菜豬肉水餃
  • 羅漢果茶
2019-06-24 764 浏览
久違了的坪洲約一年, 這趟約友人同遊, 上岸先來一個午餐, 而上次來時未能吃到的手工餃子, 這次終於如願, 店內把關的應該是兩夫婦, 離島食餃子好像有點格格不入但實在又好少喺離島會諗住食餃子, 價格比市區平易1/4 , 湯餃約$30(8只), 煎餃則$37 (8只), 每隻摺痕整不過餡料可能稍稍未算豐滿,  不過吃得出餡料的菜類係手切, 煎餃亦是煎得有心機, 可能你叫佢快亦快不來, 酸辣湯比較平時吃到的清淡, 辣差不多是完全沒有, 酸亦只是好輕微, 褔洲魚丸魚腐反而是高潮所在, 小小嘅魚丸魚味十足,推介呢個魚丸!而自己實在羡慕這店主能夠在這島上經營小店, 併棄物質生活, 一定程度在島上生活, 某程度上是實踐着"斷捨離",  維持到基本生活已經是好幸福的士事, 更諻論賺什麼大錢, 能夠拒絕物慾對城市人來說已經是種修行, 希望她們可以堅守小店, 在小島上為遊人服務
, 小小嘅魚丸魚味十足,推介呢個魚丸!

希望她們可以堅守小店, 在小島上為遊人服務
2019-06-15
  • 褔州魚丸