2022-05-04 286 浏览
下雨天最佳節目就係在餐廳hea,同朋友傾下食下。比較少在佐敦搵食,今次上網搵下搵下見到間中東菜同埋個名幾特別(堅離地)😂😂,膽粗粗就試下啦。朋友比我先到坐在窗口位,在門口望入去個氣氛暖暖的。我們不約已同都點選了咖哩類,我點了咖哩雞,朋友就點羊同時配上烤餅,大家share來食。兩款咖哩都有加上酸忌廉,中和了咖哩的辛辣加潻了味道層次,個羊用上腩位唔係啲頭頭尾尾,這給我們一個驚喜。這裡環境舒適加上播放左啲泰文歌,同朋友舒談左好一回望下錶哇原來傾左都好耐。最後我好喜歡那塊中東枱墊。
下雨天最佳節目就係在餐廳hea,同朋友傾下食下。
朋友比我先到坐在窗口位,在門口望入去個氣氛暖暖的。
最後我好喜歡那塊中東枱墊。
2022-05-02 235 浏览
好多年五一假期無試過留港消費,為咗有旅行的感覺所以今日揀咗一間中東土耳其feel的餐廳,扮自己有得飛。中東食物第一樣會諗起Kebab,所以我就順理成章咁叫咗個雞肉Kebab(佢仲可以揀牛肉同雜菌素食,不過總覺得雜菌素食Kebab有D奇怪感覺)。佢個Kebab仲會配埋沙律菜,都幾新鮮幾好味。個雞肉Kebab都好味,D雞肉嫩有D肉汁唔會太乾身,鍚紙包住熱辣辣好好味。另外好奇怪地呢間中東餐廳有德國手工啤飲,試咗呢隻7號,係麥啤黎嘅,小麥味好出,同倨Kebab的味都幾夾。
2022-04-18 352 浏览
1️⃣ 🐑香草燒羊架 $ 158 有冇人都覺得食羊要有騷味先叫正⁉️⁉️ 個人感覺呢到嘅🐑唔算騷到難入口 有輕微friendly 嘅🐑騷味 口感食唔到有筋位 唔會好韌 咬唔開 有時食🐑 最怕會overcook 同食🥩一樣 同行友人表示佢唔得呢種騷味 但可能我比較重口味 所以✅😂😂 佢調味唔會蓋哂自身🐑味🤤🤤 配菜嘅🥔同🥦入面 🥔好特出 夾埋啲mustard 食 好夾‼️‼️‼️ 2️⃣ 🐓黃乳酪燒雞 $126 平時會見到類似嘅菜色 通常會出現喺印度菜到 一直都想食下加咗乳酪後 會有咩分別同變化 一見到有 就決定叫黎try try 上枱見到 跟餐會有幾塊餅 同Taco 差唔多 佢喺中間有得夾餡個種 配埋濃味野一齊食就啱哂✅ 至於🐓方面 個人認為個汁 勝過個雞本身嘅😂😂😂 醬汁未去到咖哩咁香辣 要形容嘅 就係印度香料X乳酪咁 會輕微中和咗整體 但作用未去到極點 呢個未算必食 但可以諗吓🤣🤣 3️⃣ 中東串燒(🐓/🐑/秋葵🌽🍄🥦)$136 選擇困難症嘅福音🤣🤣🤣🤣 我覺得呢個嘅驚喜度會高過上邊🤤🤤 雖然佢嘅配搭同上邊差唔多 但係最少個sauce 到宜家都仲記得
1️⃣ 🐑香草燒羊架 $ 158

先係玫瑰味 中段似羅漢果嘅甘甜
最後就似山楂 佢個設計非常好
就係枝棒有啲微洞滲啲味出黎
唔使飲到啲渣 沖到食完都仲有味👏🏻👏🏻

7️⃣ 友人唔爭氣叫咗Cream Soda Milk $48
佢表示唔飲酒 👩🏻‍🍳😑😑😐
  • 蟹肉餅
2022-04-11 321 浏览
今日去了一間精彩的小餐廳飲野。疫情下食飽飯無野做就係想搵個地方坐下傾下計,朋友就話去呢間,呢間野都幾好feel,好有中東風情,好鍾意佢地D馬賽克燈,好靚,環境就一流,咁D野飲野食又點呢?因為飲Afternoon Tea就梗係要有Tea啦,我地試咗佢嘅土耳奇棒茶,我揀了蘋果茶,我個Friend就選了紅石榴茶,我地兩個都唔加糖都覺得個甜度啱口味。紅石榴茶一壺咁上,慢慢斟慢慢飲都幾寫意。兩款茶之中紅石榴茶嘅味比較出,少少酸幾開胃,佢D果味都唔會太假,順帶一提就係佢D杯杯碟碟都好靚。蘋果茶的味道來得比較慢,要飲了一陣先至感受到蘋果的回香,好淡好淡咁散發出黎,唔知係唔係我太心急呢?就呢兩隻味而言,如果鍾意果香濃嘅就可以揀紅石榴茶,如果唔鍾詫咁重果香的就揀蘋果茶好了。食物就叫咗個雞翼,味道都唔錯,不過食晒先記得未影相。呢間野整體唔錯,值得一試。

食物就叫咗個雞翼,味道都唔錯,不過食晒先記得未影相。

呢間野整體唔錯,值得一試。
《印度乳酪黃咖喱雞》HK$78🥘🐓今次係好鍾意食咖哩雞嘅為食妹,第一次食有乳酪嘅咖哩,喺香濃嘅咖哩入面帶有絲絲酸味,絕對係意外地咁夾!😍 仲有份量十足嘅香煎雞扒、新鮮嘅French Bean、蕃茄🍅,夾埋一粒粒有咬口嘅長身中東米,真係好好味!💯 為食妹真係唔小心食哂成個咖喱雞!🙊*《墨西哥芝士牛肉餡餅》HK$78 🇲🇽🌮🧀新鮮即整嘅餡餅皮微燶香脆,包住非常juicy嘅牛肉粒同埋拉絲芝士🧀,每一啖都非常滿足!芝士控必試!🤤 有別於其他餐廳,呢度嘅餡餅唔係配Salsa或者Guacamole,而係配酸忌廉,但一樣可以中和一下芝士嘅膩感!-裝修別具特色:整間餐廳都充滿土耳其風情🔮,無論係天花上嘅土耳其玻璃吊燈、牆上嘅掛畫、枱上模仿波斯地毯嘅餐墊,都非常搶眼,打卡一流!👀

《印度乳酪黃咖喱雞》HK$78🥘🐓

《墨西哥芝士牛肉餡餅》HK$78 🇲🇽🌮🧀
2021-07-13
  • 墨西哥芝士牛肉餡餅
  • 印度乳酪黃咖喱雞
2022-03-31 233 浏览
-{💛佐敦特色中東菜🥙🌮}之前ig老是常出現依間!嚟到依度食咗個lunch🤑🤤中東串燒配中東皮搭餅🤤 ($148)播碟有三串串燒 其中最出色嘅係羊肉因為佢有嗰陣羊羶味再加Yogurt汁平衡到香料嘅重口味😍另外雞就偏乾同埋普通啲 個菜都燒得幾香😝pita bread就點橙色嗰個就會好味啲😛👖褲評: 7.5/10🤤燴羊配中東米🤤 ($136)呢個真係好出色!!個羊炆得好淋連住啲骨嘅🥰食咗啲肥肥地嘅肉又嫩又香口😝不過中間有啲一黑色嘅一粒好重味我同朋友都唔鍾意🤢撇除呢一樣野個咖喱汁同埋羊肉都出色😜👖褲評: 8.5/10嘢食嘅質素唔錯值得一提嘅係啲土耳其燈同餐具真係好靚🤩個環境都好有中東feel😚可以來encore嘅!性價比: 8/10服務: 8.8/10環境: 7.5/10🚩堅離地 7 PO🚩地址: 佐敦文苑街25-47號文輝樓地下31號舖 #fuudjai #fuudjai中東菜 #fuudjai佐敦 #fuudjai💛
{💛佐敦特色中東菜🥙🌮}
之前ig老是常出現依間!嚟到依度食咗個lunch🤑

🤤中東串燒配中東皮搭餅🤤 ($148)

👖褲評: 7.5/10

🤤燴羊配中東米🤤 ($136)

👖褲評: 8.5/10

性價比: 8/10
服務: 8.8/10
環境: 7.5/10

🚩堅離地 7 PO🚩
地址: 佐敦文苑街25-47號文輝樓地下31號舖

• 燴羊配中東米
2022-03-15 267 浏览
晚市禁堂食 午餐出黎食支持下小店餐廳上openrice睇到呢間食土耳其菜 專登走過黎試下 位置唔算太方便餐廳裝修有特色 五顏六色嘅土耳其燈 啱晒打卡嘢食真心好味😋😋😋烤雞串 & 烤餅 - 顏色配搭賣相靚 味道仲好好 雞肉肉質嫩滑 調味好 夾埋D配菜食 味道豐富 咖喱羊雜 & 中東米 - 羊雜份量好足 仲有秋葵咖喱上面有乳酪醬 同個咖喱好夾 味道濃郁 配飯食一流 我成碟食晒開心果千層酥 - 呢個係細細件$15 我諗係土耳其甜品特色(?)係超級甜 但口味上就唔啱我食
晚市禁堂食 午餐出黎食支持下小店餐廳

餐廳裝修有特色 五顏六色嘅土耳其燈 啱晒打卡

嘢食真心好味😋😋😋

2022-03-13 166 浏览
呢間餐廳真係好靚,中東Style,由餐廳佈置、餐具到食物都係美學結晶,好有Feel。就是普普通通的一塊枱墊、一隻水杯,一隻放水杯的碟,都美輪美奐,非常精緻。食物方面,點了雜菜燴羊配中東米,其實佢可以配中東皮塔餅的,不過我最後選了中東米。中東米身形偏瘦長,個樣同印度米差唔多。個燴羊做得好好食,好多印度式中東式嘅香料,唔知個廚師係唔係中東或者印度人呢?因為個雜菜燴羊味道比較濃,所以想飲啤酒,佢地有隻德國的手工啤,係有機小麥造嘅,所以專登叫黎試下。味道清爽,幾易入口幾好飲,有機啤酒印象中好似都係第一次飲。擺喺棧中東Feel馬賽克燈旁邊非常襯。

2022-02-22 213 浏览
天寒地凍落雨濕濕仲要係星期日約咗人去渡船角傾野,好彩試咗間好野,補償一下心靈上嘅失落。好好人嘅侍應姐姐推介我地必試buffalo wing,又真係唔錯,肥美嘅buffalo wing的外層以薄薄的炸粉去炸,再於上面淋上佢地自家製buffalo wing汁,辣辣地幾惹味,配少少沙律菜,幾好。啤酒就試咗呢個牌子的手工啤,來自德國嘅,兩隻都唔錯,左面嗰支小麥味好香好濃,右面嗰支都係麥啤不過佢個味道就清爽D,好啱女仔飲。呢間餐廳裝修得好有情調,精緻圖案阿拉伯Feel地毡加馬賽克燈飾好有中東特色,食物方面都以中東同西式為主,下次有機會要試下佢地嘅Main Course。
buffalo wing
德國手工啤
2022-02-20
buffalo wing
德國手工啤
2022-02-21 184 浏览
今日同朋友行過佐敦渡船街一帶~原來呢條街都有好多食店!行行下我哋嚟到文苑街,見到一間中東菜嘅小店叫"堅尼地7PO"~呢間舖名好特別之餘~我哋兩個仲畀佢裝修深深吸引,因為店舖內掛咗好多好靚嘅土耳其燈,好有異國風味!!除咗燈之外~發覺店舖嘅餐具丶餐墊都好有土耳其特色~ 亦刻有馬賽克嘅圖案!好特別呀🥙🥙🥙巴馬火腿石榴沙律$68沙律以生菜為主!加上甜甜嘅紅色石榴粒及巴馬火腿~感覺好新鮮及開胃!係健康嘅少女們之選!🐔🐔🥠🥠 乳酪黃咖哩雞配中東皮塔餅$78黃咖哩雞煮得好入味,加入洋蔥及多汁配埋中東皮塔餅~簡直一流!因為咖哩汁太多,如果下次再加多兩塊皮塔餅就very good🐮🐮🌯🌯 烤牛肉肉捲餅$78用錫紙包住牛肉捲!內裏有其他蔬菜及特別沙律醬配製!牛肉份量足夠!☕☕以上兩個餐都配有熱飲(奶茶)~我們加$25有土耳其捧茶一壺🍎🍎味💰💵呢餐中東菜兩人加埋$250, 有嘢食丶有嘢飲丶有環境丶又坐得舒服~值回票價

🥙🥙🥙巴馬火腿石榴沙律$68

🐔🐔🥠🥠 乳酪黃咖哩雞配中東皮塔餅$78

🐮🐮🌯🌯 烤牛肉肉捲餅$78

• 中東串燒配中東皮塔餅
2022-02-14 164 浏览
經常網上面見有人推介哩間特色中東菜哩日收工又同女朋友黎試新野都係我地第一次黎八文樓哩頭搵野食哩個地方平時真係好少行過黎佐敦渡船角 好少周圍去既我真係冇乜認識haha話係佐敦但其實一D都唔近佐敦地鐵站不過都好既 平時都鐘意同女朋友去D未去過既地方 大家有多D新鮮感我地都叫返D比較signature既野食 咖哩 薄餅 串燒咖喱 非常creamy 女朋友係好怕食辣 哩度辣度佢勉強頂得順薄餅外皮少脆 咬落都鬆軟 有保持到熱度上菜平時食野我最重視食野一定要熱辣辣 先會食到菜式既風味餐廳真係最基本要做到哩樣野串燒既肉都好味 juice餐廳小店經營 位置唔多 大概10-12位 但環境幾多 都營造到一D異國風情特別裝飾左D土耳其燈 咁岩哩排女朋友同D fd join左workshop 去左整所以佢覺得特別有feel係食得開心 滿足既一餐
經常網上面見有人推介哩間特色中東菜

串燒既肉都好味 juice

所以佢覺得特別有feel
係食得開心 滿足既一餐
2022-01-04
佐敦渡船街一帶其實隱藏好多好好味嘅小店,今次我就嚟到文苑街嘅「堅離地7 PO」——一間食中東菜嘅小店。未行到入店舖,已經俾佢裡面嘅土耳其燈吸引到,異國風味十足!.😋無花果石榴沙律沙律以生菜做底,無花果已經熟透,好香甜!配上酸甜多汁嘅石榴,非常清新開胃。另外,佢面頭嘅醬汁唔係一般沙律醬,而係用乳酪代替,感覺健康啲輕盈啲⭐️.😋燒墨魚墨魚好肥美啖啖肉,爽口彈牙好juicy!墨魚燒得啱啱好,有微微焦香但又唔會燒過龍,唔錯!.😋脆皮炸豬手(半隻)個人認為炸豬手層皮好緊要,而今次呢隻豬手都冇令我失望。豬手外皮炸得脆卜卜,但又唔會影響豬手嘅肉質。不過出面好多餐廳都有炸豬手,所以相對呢道菜唔算太驚喜。.😋乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅黃咖喱用香料煮得好惹味,雞件完全入晒味,肉質嫩滑唔「鞋」口!配埋皮塔餅沾嚟食,好夾!最後沾完都仲有咖喱汁剩,想再encore多兩塊餅🤣.呢餐兩個人食,每人都係$200頭,直到咁樣嘅質素,個人覺得性價比極高!絕對會再幫襯⭐️⭐️⭐️
😋無花果石榴沙律
😋燒墨魚
😋脆皮炸豬手(半隻)
😋乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅
  • 無花果石榴沙律
  • 燒墨魚
👉🏻烤墨魚 $78 份量適中 烤得超軟熟唔會韌🤤🤤⭐️8/10👉🏻乳酪黃咖哩雞 $126真係有一少少辣度,唔會淨係得椰汁味⭐️7/10👉🏻中東串燒 配皮塔餅 $168呢個必嗌!泰式串燒通常d雞都比較老(?)呢到嘅雞串燒反而係最好食⭐️9/10👉🏻秋葵燴羊肉 $136個人覺得羊肉唔騷幾唔錯 不過份量就少d⭐️8/10👉🏻墨西哥牛肉芝士餡餅 $98另一必嗌item!⭐️ 8/10好似好耐都冇俾過咁高分嘅餐廳 真心推薦呢間👍🏻
👉🏻烤墨魚 $78
份量適中 烤得超軟熟唔會韌🤤🤤
⭐️8/10

👉🏻乳酪黃咖哩雞 $126
真係有一少少辣度,唔會淨係得椰汁味
⭐️7/10

👉🏻中東串燒 配皮塔餅 $168
呢個必嗌!
泰式串燒通常d雞都比較老(?)
呢到嘅雞串燒反而係最好食
⭐️9/10

👉🏻秋葵燴羊肉 $136
個人覺得羊肉唔騷幾唔錯 不過份量就少d
⭐️8/10

👉🏻墨西哥牛肉芝士餡餅 $98
另一必嗌item!
⭐️ 8/10

好似好耐都冇俾過咁高分嘅餐廳 真心推薦呢間👍🏻
見到佐敦難得有特色土耳其餐廳,特登午餐過嚟試吓 人喺柯士甸站行過去大概要15分鐘,柯士甸有一條天橋直接去到渡船街嗰邊…… 夏天都會幾熱,因為無冷氣。不過冬天天氣涼,行過去都幾舒服,當散步。午餐Menu大區有六至七個餐,款式唔太多。不過侍應姐姐服務好好,詳細講解。餐具 - 全部都係一套一套,顏色配搭一樣,份外精緻。尤其全部返佢都係土耳其特色,馬賽克圖案的杯同碟。叫咗一個雞肉卷🫔餐,配有炸餅薯,外脆內軟,正常味道。總結:食物質素正常,唔係特別出色。一個午餐唔係特別飽肚,但勝在餐廳氣氛、裝修、環境,有置身中東嘅感覺。
見到佐敦難得有特色土耳其餐廳,特登午餐過嚟試吓 人

午餐Menu大區有六至七個餐,款式唔太多。
不過侍應姐姐服務好好,詳細講解。

叫咗一個雞肉卷🫔餐,配有炸餅薯,外脆內軟,正常味道。

2021-12-16
2022-01-07 118 浏览
今次去試左中東菜,舖頭裝修得好有心機,好有中東特色,lunch試左印度咖喱雞配薄餅,好有印度風味,店員仲好熱心推介唔同類型食物,奶茶係舖頭每朝自己煲,係一間好有特色同中東風味嘅餐廳