2023-03-18 134 浏览
👍🏻 四品料理套餐✅ 海草莖黃豆沙律✅ 牛油果蕃茄蛋黃醬沙律✅ 羽衣甘藍蘋果核桃沙律✅ 日本產照燒雞(1/2塊)✅ 蕎麥麵(熱)自己一直好鍾意呢一類型嘅日本料理😄貪佢可以隨心選擇自己想食嘅食材 而且每樣份量細細碟 可以趁機試多幾款🙌🏻叫咗幾款沙律 自己最推介羽衣甘藍蘋果核桃沙律🥗水果同果仁味道好夾 羽衣甘藍好新鮮 另外兩款沙律都唔錯 食完即刻感覺自己健康咗!照燒雞醬汁濃郁 甜甜鹹鹹 而且肉質嫩滑 好正☺️而蕎麥麵最係佢嘅最佳伴侶 湯底清爽 入面仲有啲腐皮添!簡簡單單 食落舒服✅ 南蠻炸雞定食朋友追求邪惡晚餐 呢度嘅炸雞定食可以滿足到佢🍗炸雞佔左大半碟份量 炸得香脆 雞肉嫩滑 size剛剛好💕另外有沙律菜同白飯注意事項⚠️- 每人加$20就可以享用自助沙律及飲品吧 飲品有花茶、汽水、果汁等 除咗沙律🥗仲有蛋糕仔添- 店舖裝修充滿日式食堂feel 食物出品、擺盤都好精緻✨

👍🏻 四品料理套餐
✅ 海草莖黃豆沙律
✅ 牛油果蕃茄蛋黃醬沙律
✅ 羽衣甘藍蘋果核桃沙律
✅ 日本產照燒雞(1/2塊)
✅ 蕎麥麵(熱)

✅ 南蠻炸雞定食

注意事項⚠️

- 店舖裝修充滿日式食堂feel 食物出品、擺盤都好精緻✨
2023-03-14 107 浏览
去將軍澳行吓街行過見到有日本嘢就走入去食6:00唔洗等入去有半自助沙律吧我就無加到✳️13品御膳 $168依個真係好啱一個人去食樣樣有啲 咁就每樣都試到😋味道都唔錯✳️我仲叫左啲刺身幾好食😋全部都係三片三文魚 $38 吞拿魚 $76油甘魚$76✳️銀雪魚西京燒定食$138好食😋 魚如果再大嚿啲會更正魚肉細滑.nice

去將軍澳行吓街

十三御品
十三御品
  • 銀鱈魚西京燒定食
2023-03-08 1754 浏览
和同事剛剛在東港城見完客,決定行一陣街食埋飯先走,見到塚田食堂,一於入去試吓。沙律及飲品吧+$20~套餐另加$20即可享用沙律,飲品和甜品, 無限添加。沙律吧有車厘茄,紅蘿蔔絲和青瓜絲,粟米和生菜,新鮮可口。飲品除了有罐裝汽水外,還有蜂蜜綠茶,橙汁,白桃汁和葡萄汁。甜品有幾款蛋糕仔,頗不錯。豚肉味噌湯帶炸池魚定食$98~整個套餐包三款前菜( 蒟蒻,牛蒡和醃青瓜),溫泉蛋, 豚肉味噌湯和炸池魚,一碗日本米飯。豚肉味噌湯材料有紅,白蘿白,金茹菜,腐皮和豚肉, 使用三種味噌,再加入酒粕提味,所以味道十分濃郁,很美味,用來伴飯一流。池魚表面炸得很鬆脆, 原味十分濃郁, 蘸沙律醬食很美味。牛肉壽喜燒烏冬定食$98~套餐包前菜(醃青瓜和牛蒡),温泉蛋, 三文魚粒油甘魚粒青瓜粒蛋絲丼和 牛肉壽喜燒烏冬。壽喜燒鍋配料豐富,有牛肉, 皇帝菜, 冬菇,洋蔥,腐皮和溫泉蛋。牛肉口感軟腍,牛味香濃,烏冬煙韌彈牙,吸滿 壽喜燒湯汁特別惹味。

沙律及飲品吧+$20~
套餐另加$20即可享用沙律,飲品和甜品, 無限
添加。

沙律吧有車厘茄,紅蘿蔔絲和青瓜絲,粟米和生菜,
新鮮可口。

飲品除了有罐裝汽水外,還有蜂蜜綠茶,橙汁,白桃汁和葡萄汁。

甜品有幾款蛋糕仔,頗不錯。

豚肉味噌湯材料有紅,白蘿白,金茹菜,腐皮和

池魚表面炸得很鬆脆, 原味十分濃郁, 蘸沙律醬食很美味。

2023-02-22
  • 豚肉味噌湯帶炸池魚定食
  • 和牛壽喜燒定食
2023-03-07 130 浏览
最近發現咗一間喺東港城有間食和風料理嘅餐廳- 塚田食堂!Menu 上有好多唔同種類嘅定食,菜單非常豐富多樣:自選料理、燒肉、鍋燒、咖喱、天婦羅等等,有好多選擇,啱晒大人小朋友同老人家☺️ 可以根據自己的口味和需求做出選擇。無論素食主義者,定係肉食獸都可以搵到岩自己既野食,坐埋一檯一齊食飯🤣加$20 仲有自助沙律同飲品吧,可以任添,抵食!自選料理有唔同前菜主食選擇,細食既朋友仔可以揀3品料理 ($98),有2個前菜+1個主食。今次order 左4品自選料理套餐搭生薑豬肉同銀雪魚西京燒定食。自選料理套餐前菜好健康同輕盈☺️ 揀左茄子、牛油炒蘑菇同南瓜蕃薯,有冷有熱,最鐘意食牛酒炒磨菇,好香!南瓜蕃薯好甜,口感軟糯,小朋友一定鐘意食~3款前菜份量精緻,岩晒鐘意試唔同小菜又唔想太飽既我。生薑豬肉呢個菜見到好多檯都有order,食落味道夠薑但又唔會辣,好入味! 配埋一碗三文魚碎白飯,份量岩岩好。銀雪魚有兩舊,價錢黎講不過不失,不過勝在魚肉多汁滑嫩👍🏻 下次再試埋其他魚既料理! 總結一下,如果鐘意多菜式選擇,又想食和風料理,塚田食堂都係一間唔錯既選擇!

最近發現咗一間喺東港城有間食和風料理嘅餐廳- 塚田食堂!
加$20 仲有自助沙律同飲品吧,可以任添,抵食!

2023-03-07 103 浏览
呢間餐廳間唔中都會去食, 今晚經過見到有新餐牌, 於是就想試下, 〈13品御膳〉就係其中一款新品, 除左白飯同麵豉湯之外, 有13款小碟既食物, 岩哂我呢d樣樣都想試少少既貪食鬼😝🍱13品御膳包括有:海草莖黃豆沙律茄子秋葵蕃茄木魚漬羽衣甘藍蘋果核桃沙律青瓜蟹柳沙律牛蒡沙律蟹子菠菜🉐厚燒玉子🉐安格斯牛小排🉐🉐日本鹽麴燒雞🉐🉐蒲燒鰻魚🉐刺身🉐炸豬扒雖然有好多款都係沙律蔬菜類型, 但配搭真係各式各樣, 用料無重覆, 至於肉類, 最驚喜係竟然有哂豬牛雞同魚, 會唔會太豐富呢! 最鍾意係牛小排同鹽麴燒雞!! 仲要有厚切刺身同玉子燒, 真係食得好滿足架!仲有一款就係紅豆黑蜜丸子🍡, 黑蜜味道岩岩好, 唔會過甜, 連埋紅豆同丸子一齊食好夾👏🏻

🍱13品御膳包括有:

蒲燒鰻魚🉐
刺身🉐
炸豬扒

2023-03-06 1315 浏览
日本的傳統文化,早餐吃得非常豐富,也很講究,有白飯、味噌湯、配菜和漬物。日式早餐之所以健康,是因為由各式各樣的菜式均衡組合而成,能攝取到人類身體必需的營養成分。今日放假,約了好友來到將軍澳東港城的「塚田」嘆個豐富早餐,為一天的行程叉足電。「13品朝食」 $88這份早餐非常震撼,有13款營養豐富的食品,羽衣甘藍、 炸雞、蛋黃醬沙律、蟹子菠菜、雞肉丸子、蔬菜木魚漬、燒鯖魚、水果、牛蒡沙律、築前煮、南瓜薩摩芋、厚燒玉子、青瓜蟹柳,還有麵豉湯和白飯。那麼多款式,如果要你在家自己整,真不知從何入手,所以這價錢真是超值。餐牌上分別還有三品、四品和五品的套餐選擇。「五品朝食套餐」$68我們選擇了青瓜蟹柳沙律、牛油炒蛋、牛油果蕃茄蛋黃醬沙律、炸池魚、燒桂魚、厚切多士,加8元有日本溫泉蛋一隻。值得一讚還有加8元可以任飲飲品,凍飲的果汁有8款,還有多款的花茶包,咖啡當然是必備的。這頓早餐材料新鮮,又多元化,我和朋友食到好飽,好滿足。

「13品朝食」 $88
這份早餐非常震撼,有13款營養豐富的食品,

餐牌上分別還有三品、四品和五品的套餐選擇。
「五品朝食套餐」$68

這頓早餐材料新鮮,又多元化,我和朋友食到好飽,好滿足。

2023-03-02
$90 (早餐)
2023-02-20 252 浏览
今日放假,晨運完去東港城塚田食堂吃早餐。今日跑完步好肚餓,要補充體力,有quota吃得豐富些,便叫了一份十三品朝食,再加多份厚切多士炒蛋,挑戰自己的食量。我喜歡十三品朝食($88),因為可以一次過品嘗多款美食。這些料理配搭佳,營養均衡,有肉類,魚類,蔬菜,日本珍珠米飯,味噌湯和水果,啱我口味心水,唔駛費神自己配搭,正。十三品朝食送到,賣相精緻,見到都想食。燒鯖魚,雞肉丸子,南蠻炸雞和燒肉子都好食。蔬菜料理也有特色,我尤其欣賞香甜南瓜薩摩芋,牛蒡沙律,蟹子菠菜和蔬菜木魚漬。米飯和味噌湯都好味,橙甜。我加$8選了自助飲品吧,果汁和飲品選擇多,除了咖啡奶茶,也有水果花茶,可以隨自己心意試多幾杯,超值。厚切多士炒蛋(+$18)超美味,蛋香滑多士脆,即叫即做好新鮮。食量少可揀3品/4品/5品朝食,烏冬,拉麵或通粉,各適其式,自由配搭。店座位寬敞舒適,自己用bar code落單好方便。早餐供應至11 pm,不用加一,價錢合理,有時間可以慢慢嘆,享受一個豐富美味有營又閒適的早餐。今餐吃得超飽,可以skip lunch🤣。下次放假再來encore。
今日放假,晨運完去東港城塚田食堂吃早餐。

店座位寬敞舒適,自己用bar code落單好方便。

• 十三品朝食
2023-02-17 211 浏览
夜晚想食清少少,所以食日本野最好!自選日式四餸飯、可選兩個前菜、一個主菜、一個飯麵類!前菜點了香甜南瓜香芋、鐘意食瓜菜類必點,天然甜味的南瓜、煮到好淋!另一個牛油果蛋黃醬沙律好特別,調味岩岩好。最後青瓜蟹柳沙律,份量亦算多,青瓜爽脆。主食要了燒鯖魚,估唔到咁大條,燒到皮脆肉滑。熱蕎麥麵個湯唔太鹹,岩晒!銀雪魚京西定食,有兩大舊,份量十足,銀雪魚嫩滑,火喉岩岩好,煎到表皮少脆,鎖住肉汁,食落唔乾!推薦!
夜晚想食清少少,所以食日本野最好!

自選日式四餸飯、可選兩個前菜、一個主菜、一個飯麵類!

另一個牛油果蛋黃醬沙律好特別,調味岩岩好。

最後青瓜蟹柳沙律,份量亦算多,青瓜爽脆。

• 銀鱈魚西京燒定食
餐廳有好多唔同嘅日式定食,包括壽喜燒,燒肉,魚鷄牛等等😗.首先我地叫咗牛肉壽喜燒烏冬定食🐮($98),壽喜燒味道甜甜地幾襯烏冬,牛肉有幾大塊可以點溫泉蛋食,仲有個迷你魚生飯,成個set都好豐富。.另外一個餐係南蠻炸鷄定食🐔($78),炸鷄酸酸甜甜再點他他醬好食,份量幾多,仲有唔同嘅前菜。.每位加20蚊有自助吧,有沙律,飲品同蛋糕仔,我飲咗黑糖紅棗姜茶同洛神花玫瑰茶,很多選擇😗.總括嚟講定食全部都好豐富,又多選擇,又有自助吧,又唔貴幾好食,可以一試😗
餐廳有好多唔同嘅日式定食,包括壽喜燒,燒肉,魚鷄牛等等😗
一坐下,就看見旁邊的一檯正燒著豬肉片,哇!很香....😋呢!但沒有叫,反而點了以下的食物:1)生薑燒き定食$79 (加$20可任食沙拉和任飲各種飲品)~ 菜式跟餐牌的照片差不多,但我覺得表面的豬肉片真的有點亁,不知道是否菜做好後,而不夠人手上菜呢!但翻開底部的豬肉片,就較為有汁都幾好食,味道雖然是偏甜,但都算不錯!~ 套餐附上:像似牛蒡、青瓜的小食,味道一般;還有一碟像似蒟蒻做的小食,淡淡的味道,質感也很特別。2)鰻玉子とじ定食 $98 (同樣都可以加$20任食沙拉和任飲各種飲品)~ 鰻魚+雞蛋賣相不俗!鰻魚軟硬適中,味道剛剛好😋!但蛋真的有點甜,這可能是日式的煮法和特點。~ 套餐同樣附上:牛蒡、青瓜、蒟蒻似的小食。~ 飯是日本米,軟硬適中,好吃!~~至於沙拉有生菜、已調較好味道的番茄粒(切好的)、粟米粒、青瓜絲、紅蘿蔔絲等等都很新鮮;還有,像似用蛋黃醬調好的螺絲粉等等。 如果要全部攞齊,相信一個碗都裝不下呢!😅 ~ 沒有想過的是:沙拉跟沙拉醬汁都很配,非常好味😋 !~ ## 其實,單食晚餐已足夠,但如果加了$20,就多了菜和飲品,晚餐就變更很豐富,肚子也可以填得滿滿了!可以說是非常

~ 鰻魚+雞蛋賣相不俗!鰻魚軟硬適中,味道剛剛好😋!
但蛋真的有點甜,這可能是日式的煮法和特點。
~ 套餐同樣附上:牛蒡、青瓜、蒟蒻似的小食。
~ 飯是日本米,軟硬適中,好吃!

~ 沒有想過的是:沙拉跟沙拉醬汁都很配,非常好味😋 !~

## 其實,單食晚餐已足夠,但如果加了$20,就多了菜和飲品,晚餐就變更很豐富,肚子也可以填得滿滿了!可以說是非常之划算!##

• 滑蛋鰻魚定食
  • 飲品吧
  • 沙律吧
2023-02-07 141 浏览
tko美食攻略 #將軍澳美食 #日本菜 #香港美食 #塚田農場 美食攻略記錄2023我地黎到日本人氣平民餐廳晚餐$78起有一湯3菜一主菜,加20蚊仲有沙律吧飲品吧,超抵,食2碗沙律同飲品都值返南蠻炸雞定食,3色前菜,麵豉湯上次黎食已經係9月左右,半年無黎,好似換左餐牌,不過主食一樣先飲湯,今次夠濃郁!好飲!再黎係漬物,小菜夠開胃!夠精緻!主菜係炸雞,脆口肉嫩,咬開有肉汁,仲有沙律菜同秘製醬汁,酸酸地又幾好食一份炸雞差不多有十件,超值!即點即炸,食個陣仲有熱氣湧出黎,夠新鮮!另一款係生薑炒豬肉定食洋蔥加厚切5花腩,甜甜地,洋蔥入曬味,燒汁夠香撈飯食一流沙律吧有5-6款沙律,有番薯食,一定食!有2款沙律汁,八款特飲,幾款汽水,20蚊任飲任食超值!!平均消費$100 #塚田食堂
tko美食攻略 #將軍澳美食
#日本菜 #香港美食 #塚田農場
美食攻略記錄2023
我地黎到日本人氣平民餐廳
南蠻炸雞定食,3色前菜,麵豉湯
先飲湯,今次夠濃郁!好飲!
再黎係漬物,小菜夠開胃!夠精緻!

另一款係生薑炒豬肉定食
洋蔥加厚切5花腩,甜甜地,洋蔥入曬味,燒汁夠香撈飯食一流

沙律吧有5-6款沙律,有番薯食,一定食!
有2款沙律汁,八款特飲,幾款汽水,20蚊任飲任食超值!!
平均消費$100 #塚田食堂
2023-02-03 213 浏览
Eat food at pleasure, drink wine by measure再次到訪這餐廳,今次嚟食鰻魚飯價錢okay。認得門口reception那位友善又有禮貌的男店員Unadon with egg滑蛋鰻魚定食 Mentaiko rice明太子飯 Highball威士忌梳打> 用鰹魚醬油湯輕輕煮過的鰻魚味道香鮮口感柔軟,加入本菇和洋蔥等更覺味甜,配角雞蛋幾嫩滑、三扒兩撥輕鬆KO成碗飯。想再重口味啲咩,可以加錢轉「變更白飯」,今餐我揀咗明太子飯、鹹鮮美味又脆卜卜多一重口味變化。夜晚天氣仍然凍凍哋,飲杯highball小酌微醺一下,滿點的一頓完美晚餐

Unadon with egg

Mentaiko rice

Highball
威士忌梳打

2023-02-02 134 浏览
今次坐低打開menu就發現好有驚喜, 同對比上一次menu亦都有再更新, 除左出名嘅濃雞湯壽喜燒外,今次發現到多左御膳, 小品combine, 可以畀大家一次過試到唔同日本家庭料理。我今次就叫左5品去滿足自己飽腹感,包括有蟹子菠菜, 蘑菇牛油炒,南瓜薩摩芋,主菜就選擇咗炸豬扒及 鹽麴燒雞。三個前菜小品都好開胃, 特別蘑菇牛油炒, 金菇本菇同埋翠玉瓜食落好夾白飯而炸豬扒配開胃嘅豬扒醬,不消一瞬間已經將辦法消滅咗一半. 鹽麴燒雞係我一路以來都想試的,低鹹低鈉不過又令到雞塊柔軟有雞嘅原味。另外選擇咗味噌豚肉汁定食, 依舊十分出色,湯頭有好多配料,蘿蔔,豚肉,牛蒡。個炸池魚係必食!炸得好鬆脆,叫其他定食都值得加錢配炸池魚小食。如果想同朋友慢慢傾計就可以加配埋飲品沙律吧,選擇都好豐富

炸得好鬆脆,叫其他定食都值得加錢配炸池魚小食。

如果想同朋友慢慢傾計就可以加配埋飲品沙律吧,選擇都好豐富

2023-02-02 113 浏览
屋企附近開咗間日本料理小品決定今晚同朋友試吓一入到舖頭見到個個都叫和牛壽喜燒烏冬仲有個mini魚生飯 好得意成個set好似可以滿足到我所有嘅願望又有刺身食又有飯又有烏冬仲有最重要嘅壽喜燒和牛!其實每個set都會跟少少日本醃製嘅小食嗰啲都好好食不過比我一上台就食晒另外仲叫咗一個豚肉生薑燒定食豚肉分量好夠多唔會好似出邊咁剩係得洋蔥飯係日本珍珠米做跟埋沙律唔會太油膩都有我話好好食嘅嗰啲醃製小食環境都係以木色為主日本居酒屋嘅感覺好乾淨整體感覺都好舒服🫶🏻
屋企附近開咗間日本料理小品
決定今晚同朋友試吓
一入到舖頭見到個個都叫和牛壽喜燒烏冬
仲有個mini魚生飯 好得意
成個set好似可以滿足到我所有嘅願望
又有刺身食又有飯又有烏冬
仲有最重要嘅壽喜燒和牛!

其實每個set都會跟少少日本醃製嘅小食

都有我話好好食嘅嗰啲醃製小食

環境都係以木色為主日本居酒屋嘅感覺
好乾淨整體感覺都好舒服🫶🏻
2023-01-30 120 浏览
❥ 和牛壽喜燒定食 + 溫泉蛋飯 + 追加鳥冬 $208 + $18 + $18定食份量非常多,鹿兒島和牛,有4大塊,肉量都好夠,菜份量亦好多,而且全部非常新鮮&鮮甜。湯上面既啫喱其實係地頭雞湯濃縮,加壽喜燒汁一直然後溶合一齊,非常鮮甜,食到最後忍唔住要追加烏冬為左唔浪費湯頭。糾結揀$168 定$208,最後揀左$208𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀📍 塚田食堂將軍澳坑口重華路8號東港城1樓181號舖

糾結揀$168 定$208,最後揀左$208

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵