2017-07-31 265 浏览
店員落錯單,雞扒落左豬扒,之後佢種話5轉得。其次叫左凍檸茶走甜,佢就落左少甜,但本身我唔飲得甜,同佢講轉過杯,佢幾分鐘後拎翻同一杯翻黎,姐係想點,拎黎嗰時種要話係走甜,一飲,甜到死。
2017-07-31
炭燒豬排飯:蔥油飯不是特別出色,但是來這裡就是要吃這裡的炭烤雞排或者豬排!醃的夠惹味之餘,每一口都吃到炭烤香,入口也不柴,份量很充足,男生也一定會飽的。順帶一提,不知道餐廳有沒有少飯的選擇呢?看到很多人也吃不完,其實滿浪費阿。雞中翼撈檬粉:滿普通的香茅雞中翼,勝在分量也不少,比起鄰近的餐廳實在是實惠之選。喜歡魚露的朋友要小心啊,魚露的鈉含量很高,所以小心攝取太多才行。如果走後巷來的朋友會遇到一團團灰色的煙霧在餐廳上蓋噴出來,是因為餐廳用炭來烤熟肉排。看到每一張桌子的客人都點了豬扒飯/雞排飯,場面好熱鬧!上班附近可以吃得便宜的地方不多,打工仔除了帶飯上班以外還有甚麼可以做的呢?
  • 炭燒豬扒飯
2017-07-04 327 浏览
晨咁早起左身,又未想返公司。呢間隱蔽餐廳係公司附近,應冇乜人。。。雖然只係早餐一個,都幾有承意。嚟個麵餐:餐蛋一丁麵餐肉煎得少少燶燶地,仲幾厚(承意點)。蛋就過火左。服務態度好友善。都不失為一個好地方,可以靜靜地,俾我回下魂,沉澱下,預備返工。中午,呢處就會好多人,排哂長龍。都係早餐環境啱我多d
晨咁早起左身,又未想返公司。
呢間隱蔽餐廳係公司附近,應冇乜人。。。
雖然只係早餐一個,都幾有承意。
嚟個麵餐:餐蛋一丁麵
餐肉煎得少少燶燶地,仲幾厚(承意點)。
蛋就過火左。
服務態度好友善。
中午,呢處就會好多人,排哂長龍

都係早餐環境啱我多d

2017-07-04
早餐
2017-06-06 280 浏览
炭燒豬排飯 $48🍴呢間食越南野既餐廳 最出名應該係炭燒豬排/雞排((雖然人地個名叫牛肉粉😂基本上見到每枱都必食咁 我兩款都食過 個人比較喜歡食豬排💕通常都係lunch收時間黎食 次次都超多人等座位以同區食店黎講都算多不過想拎定號碼攞定位叫定野先 跟本係mission impossible因為你差一個人 佢都唔會比你入🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️.豬排都係即叫即燒 所以有時上餐都等得比較耐少少 但一枱個陣香味令你等既悶氣全消😆😆豬排燒得岩岩好 表面燒到金啡色得黎唔會乾 而且份量多 塊排絕對係大大塊 配埋蔥油一齊食 好味都唔覺唔覺食晒咁大碟野飽到夜晚啊🤰🏼🤰🏼雖然每次去食都係速食速走 因為姐姐會好快收走你d晒 但好食既野總係值得一再回味😌
炭燒豬排飯 $48🍴
基本上見到每枱都必食咁 我兩款都食過 個人比較喜歡食豬排💕
通常都係lunch收時間黎食 次次都超多人等
座位以同區食店黎講都算多
因為你差一個人 佢都唔會比你入🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
豬排都係即叫即燒 所以有時上餐都等得比較耐少少
但一枱個陣香味令你等既悶氣全消😆😆
2017-03-24 739 浏览
係鰂魚涌太古番工, 緊係要搵美食啦!同事介紹左係鰂魚涌嘅隱蔽美食就係炭燒豬扒飯未行到店舖, 已經遠遠係隔一條街聞到香味今次叫左炭燒雞扒飯好大碟呀! 無論肉同飯都好大碟份量十足至於雞扒, 好林好入味都只係48蚊有野飲lunch都抵食之後check番先知係連鎖不過都讚
係鰂魚涌太古番工, 緊係要搵美食啦!
同事介紹左係鰂魚涌嘅隱蔽美食
就係炭燒豬扒飯
未行到店舖, 已經遠遠係隔一條街聞到香味

今次叫左炭燒雞扒飯
好大碟呀! 無論肉同飯都好大碟
份量十足
至於雞扒, 好林好入味

都只係48蚊有野飲
lunch都抵食

之後check番先知係連鎖
不過都讚
2017-03-24
2017-02-09 4643 浏览
不知不覺,我在鰂魚涌已經打滾第六個年頭,每天在這區也是來去匆匆,從沒有好好坐下,逗留一會欣賞這裏的街景,品嚐這裏的美食,只知道這裏有很多橫街窄巷,街道名稱全用海字開頭,今天我決定由大叻開始。我在海灣街的街道走了兩次也找不到餐廳,忍不住打電話查詢位置,原來它是在麥X X的對面,由一個大鐵閘一直行至尾,怪不得我從來沒有經過見到。餐廳面積頗大,座位寬敝,沒有特別的裝修,餐廳外面也有露天雅座供應。下午茶餐種類繁多,餐牌亦有註明廚師的特別推介,而我就點了炭燒香茅雞扒粉絲$42,另加$2轉熱檸蜜。等了大約10分鐘我的炭燒香茅雞扒粉絲上枱,這份炭燒香茅雞扒嚇了我一跳,大份得有點誇張,他的面積和我的臉一樣大,一共有八件,濃濃的炭燒香撲鼻。難得的是他不只擁有外在美,還有內在美,一咬入口雞肉稔香鬆軟,嫩滑細密,那份炭燒的餘韻淡淡在口腔裏徘徊,名副其實的色香味俱全。而廚師亦細心的把粉絲另上,幼幼的粉絲質地軟硬適中,配合濃郁的湯底再加入香蔥和洋蔥調味,還有淡淡的黑胡椒味道,令粉絲更加野味,認真難得。他們的熱檸蜜也非常甜美,沒有將價就貨淡而無味,全部真材實料,雖然這間店舖沒有裝潢的門面,沒有華麗的裝修,沒有食神
他們的熱檸蜜也非常甜美,沒有將價就貨淡而無味,全部真材實料,雖然這間店舖沒有裝潢的門面,沒有華麗的裝修,沒有食神推介,但也沒有連鎖店的差劣食材,我對它刮目相看,這店的廚師深藏不露,加油。
2016-12-27 1451 浏览
平時返工食飯都冇咩講究, 務求醫飽個胃。但不得不提這間唔經朋友介紹一定唔會知道有咁好味既炭燒雞扒飯存在。多謝老友帶同小妹同兩位同事食好野。這間位於港島區太古坊海灣街,名叫大叻越南 牛肉粉餐廳,我哋覺得超好味的並不是牛肉粉,而是炭燒雞扒飯。四人點了四樣野一齊分享。炭燒豬頸肉飯豬頸肉是炭燒,肉質鮮甜,邊位燒得非常香脆,平日不太好頸位的我也停不了口。炭燒香茅雞扒飯份量十足,性價比其高,雞肉野味香口,配以餐廳特制辣汁,加上特多的蔥油,簡直冇得輸!炭燒香茅豬扒飯豬扒份量一樣其多,肉質鮮甜一點也不乾身,愛豬之人可以嘗試一下。最後不忘試埋扎肉雞絲撈檬,可能之前三味都是濃味作主打,這個雞絲立刻變得非常清淡,奉勸各位如果想叫餐和朋友分享的話,可根據味度濃度和上菜先後次序小心選擇菜式。

四人點了四樣野一齊分享。

炭燒豬頸肉飯
炭燒香茅豬扒飯
2016-12-09
  • 炭燒香茅雞扒飯
2016-11-28 1070 浏览
市面上有好多以蕃茄做湯底嘅美食,除左勝香園外,仲有一間又係喺本人心目中佔有好重位置,真材實料嘅餐廳~(大叻越南牛腩粉餐廳)以下推介呢個蕃茄牛坑腩湯檬,請睇相牛肉份量多不在話下,湯超濃!絶對足料蕃茄迷必食!最重要嗰句~堅抵食
牛肉份量多不在話下,湯超濃!絶對足料
蕃茄迷必食!最重要嗰句~堅抵食
2016-10-13 1219 浏览
秋意漸濃,,, 午膳時間便開始想搵啲露天食肆市感受下涼快同驅散坐在office的悶焗感~飯腳又無啦啦話想食越南野,,便到此開飯!!好多款都想試,,最後我同飯腳都揀左呢個海鮮三寶: 魚餅, 蝦餅 & 墨魚餅!!分別在於我配湯金邉粉,, 飯腳食撈檬!!這呢的食物份量好有誠意,,,熱騰騰的三塊炸餅都最少跟湯匙一樣大~最驚喜的要數最右手面的特大魚餅,,,咬開啖啖新鮮嫩魚片,, 感覺係新鮮魚柳多過平時食的"魚鬆"款的魚餅!!然後蝦餅同墨魚餅都好彈牙香口!! 你一食就感覺到廚子係用新鮮肉料炸餅料,絶對唔係平時喺凍肉櫃出黎的炸餅~以女仔黎講,, 食得晒呢度的整碗份量都相當唔簡單,, 一定係個黑洞! 湯汁清甜,,應該沒放太多味精,, 無平時食完越南湯汁之後成個下晝都口乾的感覺!!! 耶~ lunch list 又多間餐廳~ (但只限26度以下的日子)

飯腳又無啦啦話想食越南野,,便到此開飯!!

分別在於我配湯金邉粉,, 飯腳食撈檬!!

2016-05-01 2232 浏览
星期六,游水後來到這裏吃。唔冼等位因地方偏僻。叫了生牛肉粉,香茅豬肉粉,火車頭粉,蝦餅同牛油雞翅。生牛肉粉同火車頭粉,味道唔錯但湯底咸食完之後會好渴。整體都Ok。
星期六,游水後來到這裏吃。唔冼等位因地方偏僻。
叫了生牛肉粉,香茅豬肉粉,火車頭粉,蝦餅同牛油雞翅。
生牛肉粉同火車頭粉,味道唔錯但湯底咸食完之後會好渴。
整體都Ok。
2016-02-20 1882 浏览
昨天午餐沒吃到這家,今天再戰!!!最後終於吃到了~不過看到轉了Menu就知道是加價了吧?! 倒是餐牌上的選擇好像都是差不多這次的話想試試飯 - 炭燒香茅雞扒飯 ($48)欣賞炭燒的煮法,這讓雞扒更香~炭燒亦算均勻,只有很少的部份因為燒得太焦不能吃 >_<!重點的是份量好多!! 肉質也超嫩~~  飯的份量也不可看輕,怪不得這家餐廳有很多男生光顧,而且經常要排隊。白飯還有大量的蔥和飯汁 (甜甜的) ,所以連飯是很惹味的。不夠飯汁還可以再加喔~雖然加了價~但依舊是配一杯熱飲。
昨天午餐沒吃到這家,今天再戰!!!
這次的話想試試飯 - 炭燒香茅雞扒飯 ($48)
炭燒香茅雞扒飯
欣賞炭燒的煮法,這讓雞扒更香~
炭燒亦算均勻,只有很少的部份因為燒得太焦不能吃 >_<!
重點的是份量好多!! 肉質也超嫩~~
雖然加了價~但依舊是配一杯熱飲。
2016-02-12
2016-01-16 1077 浏览
久違的和同事外出午餐,之前吃過覺得這間ok就和其他同事一起再去。不過一行5人果然比較難找位置,最後要等10分鐘才有位。其間門口等位的位置和在外邊桌子用餐的人在抽煙  幸好最後被安排坐在店內的位置。今次也是吃扎肉雞絲,不過不是撈檬的XD 這次吃湯河粉!扎肉雞絲湯河粉 ($44)倒是不知道是不是湯的關係? 餸的感覺比之前少了~而且扎肉也沒有蒜過,雖然沒那麼香~但還是算厚切吧湯底濃味和偏鹹身一點。餐飲選了熱檸茶~有3片檸檬都OK
不過一行5人果然比較難找位置,最後要等10分鐘才有位。
其間門口等位的位置和在外邊桌子用餐的人在抽煙

幸好最後被安排坐在店內的位置。

今次也是吃扎肉雞絲,不過不是撈檬的XD 這次吃湯河粉!
扎肉雞絲湯河粉 ($44)
倒是不知道是不是湯的關係? 餸的感覺比之前少了~
扎肉雞絲湯河粉
而且扎肉也沒有蒜過,雖然沒那麼香~但還是算厚切吧
湯底濃味和偏鹹身一點。
餐飲選了熱檸茶~有3片檸檬都OK
2016-01-08
2015-12-31 455 浏览
今天跟同事兩個人吃午飯,同事說帶我去一家之前沒吃過的越南菜。不在大街上,是要穿過一條窄窄的短樓梯才到~不過座位也滿多的,而且兩個人也很方便就找到位 ^^點了 - 扎肉雞絲撈檬 ($44)見到朋友點的炭燒香茅雞扒飯都好香好吸引啊 說是雞絲,還以為只有數條~誰知超多而且雞肉超嫩口~扎肉也有驚喜~沒想到是煎過的~所以格外香口和惹味~不過餐飲的奶茶就差點了><不喜歡太澀的奶茶,這樣很難入口。
不在大街上,是要穿過一條窄窄的短樓梯才到~
不過座位也滿多的,而且兩個人也很方便就找到位 ^^

點了 - 扎肉雞絲撈檬 ($44)
見到朋友點的炭燒香茅雞扒飯都好香好吸引啊

說是雞絲,還以為只有數條~誰知超多而且雞肉超嫩口~
扎肉也有驚喜~沒想到是煎過的~所以格外香口和惹味~
扎肉雞絲撈檬
不過餐飲的奶茶就差點了><
不喜歡太澀的奶茶,這樣很難入口。
2015-12-23
扎肉雞絲撈檬