餐厅: 大家樂
资讯:

2018-10-23 378 浏览
好多人覺得連鎖集團快餐店係唔會有好嘢食,所以好多評分都偏低。平心而論,同樣嘅食材同菜式計,中央廚房多數不及鋪頭現煮好食。然而,集團嘅好處係因為規模經濟,採購食材成本理應較低。喺咁嘅前提下,佢應該可以同樣價錢提供更高質素嘅食材,彌補中央廚房嘅缺點?事實上唔係次次做到,但大家樂啲豬扒同豬柳係做得幾好嘅。醇香酥排菜飯,豬扒用骨位,肉質柔軟。粟米汁豬柳飯,豬柳沾過蛋汁再炸,相當香口。粟米汁就一般。南瓜汁豬柳飯,用咗蕎麥飯同南瓜汁,豬柳保持水準。

醇香酥排菜飯,豬扒用骨位,肉質柔軟。

粟米汁豬柳飯,豬柳沾過蛋汁再炸,相當香口。粟米汁就一般。

南瓜汁豬柳飯,用咗蕎麥飯同南瓜汁,豬柳保持水準。
2017-02-20 632 浏览
早上要過來上環工作,開工前當然要食返個早餐先本來在餐牌前猶豫了許久,未有心水選擇,突然眼尾瞄到了"鮮牛油"幾個字,心中的小邪魔又跑了出來結果點了這份鮮牛油麵包、雞扒拼牛尾湯扭扭通粉早餐配埋一杯熱辣辣的奶茶大大塊冰凍鮮牛油,幸好麵包仍呈微溫狀態,所以夾在鬆軟的麵包中,外面稍稍微溶入口是滿滿的牛油香,滿足~~~雞扒就此淪為配角,其實從size方面也可見細過我個手扒入口仍有雪藏味道,即使加了汁,亦難以掩蓋而這裡的牛尾湯扭扭粉則保持一貫水準,湯底有牛味,扭扭粉又不會煮得過腍
早上要過來上環工作,開工前當然要食返個早餐先

本來在餐牌前猶豫了許久,未有心水選擇,

突然眼尾瞄到了"鮮牛油"幾個字,

心中的小邪魔又跑了出來

結果點了這份鮮牛油麵包、雞扒拼牛尾湯扭扭通粉早餐

配埋一杯熱辣辣的奶茶
大大塊冰凍鮮牛油,幸好麵包仍呈微溫狀態,

所以夾在鬆軟的麵包中,外面稍稍微溶

入口是滿滿的牛油香,滿足~~~

雞扒就此淪為配角,其實從size方面也可見
細過我個手扒

入口仍有雪藏味道,即使加了汁,亦難以掩蓋

而這裡的牛尾湯扭扭粉則保持一貫水準,湯底有牛味,

扭扭粉又不會煮得過腍
早餐
2016-11-18 506 浏览
     我一向甚少在外吃早餐,不管只是外帶還是在餐廳堂會。特別是近年,家裏購買了麵包機,以及全家都懼怕了膽固醇而需要吃燕麥麥皮。     但人,總是會有想放肆的時候,尤其是在星期五。再加上本來家裏昨晚還有兩片麵包的,但一覺醒來後,麵包不見了,只好早點外出覓食。     因為已成為大家樂會員,在大家樂消費可以儲分,自然地就來到大家樂,想吃輕量一點的早餐,就看到超值餐中有肉燥腸粉加熱奶茶,只是21元。     應該是新的東西吧。想要試試,肉燥腸粉除了有碎豬肉外,還有惹味的冬菇粒弄成的醬汁,而腸粉很滑,份量還蠻多的,吃一碟夠飽的了。附送了甜豉油,我只澆了一點點,因為醮了肉燥的腸粉已經夠味的了,而甜豉油畢竟會鹽,而且會有油份,所以我不敢澆太多。    大家樂的奶茶在連鎖快餐店中的奶茶一直是最好的,除了茶葉的味道夠豐厚之外,更是有質感,很甘醇美味,喝著時我一邊看書,十分寫意。     較為可惜的是這間大家樂比較細小,食客常找不到座位,不好意思坐太久。很多大家樂的分店也裝修得很高雅。但這一家則一般。

肉燥月日一
2012-08-09 223 浏览
一直以來,大家樂嘅一哥豬扒飯都是陪住我成長的「美食」.又大件又飽肚,中午兩個女仔share就剛剛好.一排冇吃,原來一哥豬扒飯已經慢慢變左質.由好juicy,好有肉味的豬扒,變成一塊只係得個樣嘅豬扒.唔錯,個賣相仲係好漂亮.d蕃茄又真係又紅又juicy.但係d豬扒吃下去就成口渣.好似被唔係肉咁,我食左兩啖就唔敢吃,淨係吃炒飯.不過,d飯都唔得,以前都有d蛋粒,依家就好少.個飯又炒得求其.一代街坊美食「一哥豬扒飯」就咁就...唉!

一代街坊美食「一哥豬扒飯」就咁就...唉!
個樣好靚的一哥豬扒飯
2012-08-02
個樣好靚的一哥豬扒飯
2012-04-16 183 浏览
其實黎左3次食tea,分別不同時候,所以可能d野食會不同吧$15個陣做緊特價,所以專登黎食,真係好抵食,個火腿酥最好味,因為我好中意食酥皮,栗米同沙律都ok啦,雖然少左d西多士都不錯,個糖不甩好正,想不到tea time都可以食到,其實佢樣樣少少都幾好,因為我中意樣樣都試d,岩我~$25其實我好中意食大家樂的茶盒,因為可以樣樣試下,個叉燒湯粉都ok,係油左d,不過熱的火腿酥依舊好味咖哩角同炸餅都ok啦不過我中意的就係飲佢既紅豆冰,所以專登加$5要$25試新野飲佢呢個雪糕紅豆涼粉冰,不過我會覺得紅豆冰好味d,因為佢咁樣混合黎係真係唔好食呢個茶盒好得意,有個咪你卷蛋,都ok仲有d用荷葉包住既野,之前上海食過,覺得呢個麻麻地!
其實黎左3次食tea,分別不同時候,所以可能d野食會不同吧
火腿酥依舊好味
咖哩角同炸餅都ok啦
不過我中意的就係飲佢既紅豆冰,所以專登加$5要
呢個茶盒好得意,有個咪你卷蛋,都ok
仲有d用荷葉包住既野,之前上海食過,覺得呢個麻麻地!
  • 茶盒,紅豆冰
2011-02-17 156 浏览
  吃飯時間到處都是人,走了兩三條街,經過很多食店,到處都是人。  於是來到了這裏,人龍排成了幾圈,十分誇張。我先坐著等位,朋友去排隊買票,本來我想吃意粉,後來他打給我說沒有意粉了,轉甚麼炒飯,然後再等了一會,甚麼炒飯又沒有了,要我轉別的,我都沒有了心情。  擠逼得不得了,加上天氣很冷,每個人身上的大衣都是又厚又重,很多人都穿上了羽絨,像是發脹了的氣球,動輒碰到了別人。我的白汁雞皇飯都吃不出是怎麼樣的味道。吃起來不是很鹹,汁像是湯那樣的液體狀。  真的是擠逼得太誇張了,而且也很嘈吵,我都沒能好好和朋友說話呢。

2011-02-16
2010-05-26 138 浏览
中午想不到吃甚麼,見免費報紙有張優惠券,可用 $30 吃一款「元祖豚骨湯拉麵」,而且還免費送飲品一杯,啱曬我這等午膳想太花費的打工仔,就來個簡單的麵餐吧。日本當地視拉麵為一種藝術,不同地區、不同用料、不同湯底、不同師傅都有不同的味道,想不到快餐店也推出日式湯拉麵。這裹的豚骨湯拉麵可選「豬軟骨」或「吉野牛肉」,見報章廣告的豬軟骨湯拉麵相片也不錯,所以就點了這一款。回到公司看見拉麵和湯是分開盛載的,免得路程遙遠,拉麵被湯浸淋了,總算細心。豬軟骨份量也少,大約有 5-6 舊,雖不至於啖啖肉,但味道也不俗而且肉質頗腍,除此之外,配菜還有粟米粒、椰菜及半隻蛋。麵底就差了一點,欠缺了彈牙的質感,有部份還黏著一舊舊,結成一大團,要用筷子分散才能吃,不過份量對於我一個小女子來說都算多。至於湯底當然沒有熬製成乳白色般濃,而且沒有豬骨味,整體味道偏鹹,還好我從來沒有對味精敏感,所以喝後也不感到口乾。當然以這樣的價錢,總不能預期會有札幌元祖北海道的拉麵質素嘛。

拉麵和湯分開盛載
豬軟骨豚骨湯拉麵
肉質頗腍
免費汽水
2010-05-25
2009-10-06 45 浏览
自己間唔中都會幫襯大家樂,貪佢夠快夠近 (剛好來上環所以近而已)。今次光顧,叫了咖哩豬扒飯。拿到豬扒飯後嚇了一跳......咁大塊豬扒?! 塊豬扒仲大過白飯,睇到都已經覺得飽了。口感反而唔錯,豬扒很軟熟,輕咬即開,只是炸粉有少許炸過頭。咖哩汁沒有加椰汁,不是我的口味,但這個並不是過錯,我相信必定有人欣賞,因為味道其實並不差。最後,連我一個男人也食不完整塊豬扒,實在太多了。

最後,連我一個男人也食不完整塊豬扒,實在太多了。
2009-07-22
今日個個都想飲紅豆冰, 所以就嗌下午茶食囉~~我地五個人一人一個餐...我地點左兩個燒雞脾配紅豆冰 ,一個油雞脾配紅豆冰, 一個差燒瀨配熱好立克, 一個豬排包配凍檸茶+牛奶麥皮 ....... 燒雞脾配紅豆冰 ( $18 x 2 ) : 燒雞脾個皮脆脆地, 又有d蜜糖味,甜甜地,好好味呀~~紅豆冰只得一小匙紅豆, 好孤寒姐...油雞脾配紅豆冰 ( $18 ) : 油雞脾好好味, 唔會過咸~~ 差燒瀨配熱好立克 ($19 ) : 差燒係半肥瘦, 好淋, 瀨粉好食...熱好立克好鬼好飲, 好香, 又滑豬排包 ( $18 )配凍檸茶 ( $3 ) +牛奶麥皮 ( $5 ) : :豬排幾好,唔鞋, 仲有洋蔥都好味, 但個麵包好" un "同埋凍既...凍檸茶好飲, 牛奶麥皮甜度唔會過火, 又唔會好稀, 唔錯...合共 = $99
今日個個都想飲紅豆冰
, 所以就嗌下午茶食囉
~~我地五個人一人一個餐...我地點左兩個
燒雞脾配紅豆冰 ,
一個油雞脾配紅豆冰,
一個差燒瀨配熱好立克,
一個豬排包配凍檸茶+牛奶麥皮 .......

, 又有d蜜糖味,甜甜地
,好好味呀~~紅豆冰只得一小匙紅豆, 好孤寒姐
...

~~

差燒瀨配熱好立克 ($19 ) : 差燒係半肥瘦
, 好淋
, 瀨粉好食
...熱好立克好鬼好飲
, 好香, 又滑

,唔鞋, 仲有洋蔥都好味
, 但個麵包好" un "同埋凍既
...凍檸茶好飲, 牛奶麥皮甜度唔會過火,
又唔會好稀, 唔錯...

合共 = $99
  • 牛奶麥皮
  • 燒雞脾
  • 差燒瀨
  • 熱好立克
今日有人請食tea, 我地唔想佢禁破費...所以CHOOSE左平平地既大家樂下午茶......我今日買野既時候,講慢 d d 姐,佢就已經好唔耐煩錦要我講快d...真係唔知咩服務.....我同我個friend就點左兩個餐加兩隻雞亦..... 燒鴨瀨 + 熱奶茶 ( $ 19 ) : 燒鴨係瘦既,但係都好淋,個湯底好味, d瀨粉又係ok ..我外賣, 佢仲會張湯同粉分開..... 熱奶茶, 夠熱,滑既程度就一般啦,但快餐店都ok啦. 公司三文治( $22 ) + 凍咖啡 ( $3 ) + 牛奶麥皮 ( $5 ) : 公司三文治係即點即整,材料都好豐富,但都係凍既, 凍咖啡 都OK, 牛奶麥皮 好好食,比起大快活,美心同一般既茶餐廳都好,但係我就覺得甜左d, 但都可以接受...不過我個FRIEND就覺得唔夠甜........燒雞亦 ( $12 ) : 有兩隻, 熱辣辣 ,好得.........仲抵食過kfc......牛奶麥皮唔記得影相.................

我同我個friend就點左兩個餐加兩隻雞亦.....
,個湯底好味
, d瀨粉又係ok
..我外賣, 佢仲會張湯同粉分開

材料都好豐富
,但都係凍既
, 凍咖啡 都OK, 牛奶麥皮 好好食
,比起大快活,美心同一般既茶餐廳都好

燒雞亦 ( $12 ) : 有兩隻, 熱辣辣
,好得
.........仲抵食過kfc......
牛奶麥皮唔記得影相.................
公司三文治+ 凍咖啡
正, 燒鴨瀨好食.....燒雞亦好食又平過kfc~~~
$25.5 (下午茶)
公司三文治+ 凍咖啡
正, 燒鴨瀨好食.....燒雞亦好食又平過kfc~~~
2008-08-14 23 浏览
冇期望過快餐店有咩高質素嘅食物.叫炸魚腸仔.但係冇理由條腸仔會大過塊魚柳呀.....蘿蔔糕好似擦膠咁....
冇期望過快餐店有咩高質素嘅食物.
叫炸魚腸仔.
但係冇理由條腸仔會大過塊魚柳呀.....
蘿蔔糕好似擦膠咁....
$23 (早餐)
2008-08-05 22 浏览
一支公食晚飯, 都係食大記好的, 好過食包或者炬雞.來大記多數食焗豬扒飯, 但最近已食了幾餐, 轉個口味食香濃咖喱牛腩飯吧, 牛腩的份量幾多, 而且夠淋身, 咖喱汁不是一向的黃咖喱, 味道的確較濃, 墊底的有三大塊薯仔, 老實說應該可以切細塊的, 太大件唔入味, 人客還是要切開才能食落口.多年幇襯經驗所得, 快餐的焗豬扒飯同咖喱(汁)都是最穩陣的選擇, 好少會失手.
一支公食晚飯, 都係食大記好的, 好過食包或者炬雞.

2008-03-06 20 浏览
中午行到維德, 打算壩襯的那一家因為要排隊同over我地Budget. 上左黎樓上大樂.中午兩條佬, 肚餓之際不求健康, 每人叫了個雜扒飯. 位子不多的小小大樂, 出面電梯旁也有位子, 在外人少少, 全商場人人睇住我地食.....蛇王Bad choice.同事拿來兩份餐, 一看, 我塊牛扒比佢果塊足足細一半......費事complain....大樂, size standard 少少好喎

TEA
2008-01-30 30 浏览
放學後要hea 到八點幾去睇容祖祖concert, 唯有去大家樂食個tea先。要了炸菜肉絲米加雞翼。炸菜肉絲米有d油,湯上浮著一點點油,米粉不會過淋,炸菜淡口又唔辣。雞翼幾夠蜜糖,好過KFC,不過有雪味。環境幾好,光線充足,唔算多人。

要了炸菜肉絲米加雞翼。
雞翼幾夠蜜糖,好過KFC,不過有雪味。

環境幾好,光線充足,唔算多人。
2007-10-13 29 浏览
星期六晚上,上環區人流唔多,就走去試大家樂的火煱,叫了一個雜錦煱。雖然地方唔大,但人唔多,一個火煱食左1個半小時。由於之前已試過美心的,都係覺得美心好食d。先講主打,魚滑,美心是墨魚滑,而大家樂只是用魚滑的,差很多,美心的食到墨魚,大家樂的一pat pat,唔好食。往年船邊有幾粒魚蛋,超彈牙,現由魚滑代替,我寧願食往年的魚蛋。無左魚蛋,換了豬肉丸,諗住仲好啦!點知,粒豬肉丸又係淋pat pat,原來大家樂一早為粒丸舖定後路,每張枱的廣告牌寫明是用頂級"梅頭肉"製成,即係"霉"啦!其他的大致上ok啦!但這裡有些培訓員工真係還需要些時間訓練,我見到有個客人杯汽水未飲晒,佢就收左。算啦!俾個機會佢,希望個經理會提點下屬啦!

雖然地方唔大,但人唔多,一個火煱食左1個半小時。

由於之前已試過美心的,都係覺得美心好食d。

其他的大致上ok啦!