餐厅: 大家樂 (百誠大廈)
资讯:

2016-12-14 464 浏览
己是晚上8:40分啦!雖然是還不感覺到有餓意的,可還是上了此佐敦的大家樂分店,叫回我特愛吃的"上海排骨菜飯",此份套餐內本奉送的是各種不同的熱飲品及中式湯的呀!就是太晚的緣故,🙄收銀員微笑對我說:"中湯己沽清,現只有西餐湯一一周打魚湯",我也就應此上了份此的 "周打魚湯"的呀!好極了呀!👍👍👍👍👍👍👍👍湯內有魚肉粒的丶紅丶青辣椒等料,味道果真好得很呀!👍👍👍👍👍👍👍👍😀😀可此分店的排骨,我可不感冒嘀呀!🙄此排骨的確是太干巴巴的啦!一叮点儿的汁也沒有的啦!👎👎👎吃在口里,干刺得把嘴巴也給刺痛非常的啦!👎👎👎👎👎👎此做法跟沙田新城市那分店完全不同的呀!我特喜歡吃新城市廣場那分店的排骨!👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍此分店的排骨可真不要再吃的呀!
2016-11-10 275 浏览
大家樂的下午茶,來了份叉燒瀨粉,我配上了杯熱咖啡,咖啡味挻濃郁的,加了些花奶的,那味道更是香氣引人垂涎三尺的呀!👍👍👍👍👍😀😀😀瀨粉上還添上几棵青菜的呀!健康飲食呀!✌️️
瀨粉上還添上几棵青菜的呀!健康飲食呀!✌️️
2016-09-07 387 浏览
同朋友諗住頹食一個午餐,食大家樂,夠頹未?點知食着正嘢,!其實公司有canteen ,真係好少機會食到大家樂,平時食飯當然亦唔會約朋友食快餐店,所以大個之後其實根本好少食大家樂,今日終於有機會一嘗佢膾炙人口的焗豬扒飯。果然名不虛傳,厚切豬扒啖啖肉,焗飯上面的番茄汁甜酸適中,可能因為索咗豬扒的肉汁香味,所以有一種特別的味道!最邪惡就是那層分布平均(又厚又重)的芝士,簡直就係成個焗飯的靈魂!濃郁的芝士,彈牙的豬扒,滋味可口的番茄汁,再撈啖焗飯,真的沒想過味蕾可以在大家樂之中能如此的感動過!從此以後我可以將大家樂列入我約朋友食飯的餐廳名單?朋友叫咗個類似好似叫做海鮮蛋包飯,真係要睇清楚啲先知道知佢冇比錯個飯你,呢個係佢聲稱的蛋包飯,如果大家係想食一個類似忌廉湯(淡)淋落啲飯度,中間有片煎蛋的東西,不妨一嘗。
同朋友諗住頹食一個午餐,食大家樂,夠頹未?

果然名不虛傳,厚切豬扒啖啖肉
,焗飯上面的番茄汁甜酸適中
,可能因為索咗豬扒的肉汁香味,所以有一種特別的味道
濃郁的芝士
,彈牙的豬扒
,滋味可口的番茄汁
,再撈啖焗飯
2016-08-26
  • 豬焗扒飯
2015-12-13 632 浏览
上完堂,去咗附近一間大家樂食海南雞飯。個飯賣相好正。黃色飯底,加上配汁好足料。個餐配熱奶茶。碟雞好滑,易入口。但係好似食唔出有海南風味。個價錢$49,收費合理。值得推介。
题外话/补充资料: 黃色飯底,加上配汁好足料。個餐配熱奶茶。碟雞好滑,易入口。但係好似食唔出有海南風味。
2015-12-09
海南雞飯
2015-11-13 377 浏览
2點鐘下午茶餐:鴨米餐 (HK$27),唔洗加錢就可以叫紅豆冰,真係好抵。但係可能因為下午茶餐平啲,所以比既鴨多骨少肉,湯底淡淡地但唔會太寡,食完冇口喝,米粉唔會太林。
2點鐘下午茶餐:

鴨米餐 (HK$27),唔洗加錢就可以叫紅豆冰,真係好抵。
外卖自取
2015-05-22 262 浏览
平常真的非常非常小吃大家樂,但每月總有一天沒人約,又不想到什麼特別地方,只想随隨便便吃飯一餐,這時候大家樂便是好伙伴了焗豬扒飯,不是每一家店也做得好的,但今次做得真不錯,豬扒肉質鮮甜,而且非常厚切,菠蘿也非常多汁,蕃茄也十分新鮮,只是今次的青豆特別多

2015-01-24 401 浏览
好耐冇食過大家樂的咖哩牛腩飯,至在醫肚抵唔抵食就…見人見至啦。4十幾蚊個晚餐話貴唔貴話好平又唔係,要食得好一定唔黎大家樂,都係諗住一條佬食飽就算。咖哩牛坑腩飯,d飯小左d 喎,牛腩都幾多。牛腩都幾多睇見d咖哩汁都知道會幾辣。d牛腩都幾林唔蘇,過得去啦。有少許菠蘿伴碟整色整水。

咖哩牛腩飯
咖哩牛坑腩飯,d飯小左d 喎,牛腩都幾多。
咖哩牛腩飯
牛腩都幾多睇見d咖哩汁都知道會幾辣。
咖哩牛腩飯
d牛腩都幾林唔蘇,過得去啦。
有少許菠蘿伴碟整色整水
2014-12-06
2014-11-16 280 浏览
對於大家樂,我個人最愛的便是下午茶餐的熱狗,因為它的醬汁真的很棒;而說到豬扒包,我則認為是另一間連鎖快餐店大X活的鎮店之寶。  今次大家樂也在下午茶時間推出豬扒包,和大X活不同的是,它是以圓型的包做成的,內餡不加沙律醬和生菜,卻是加了洋蔥,而且用紙袋把它裝著,非常衛生,食客可以拿著紙袋吃不用擔心包屑會弄得到處都是,我非常欣賞店家在這方面的細心。  口感方面,它的確很脆,也夠熱,內餡的洋蔥也頗多,而我覺得豬扒與洋蔥的味道比起與生菜更為夾得來,沙律醬不用說,但可惜醬汁太少也顯得太乾和太寡,我希望大家樂在這方面可以改進,這個包就能完美了。

碳豬扒包配熱奶茶下午茶餐
碳烤豬扒包
碳烤豬扒包
2014-07-22 353 浏览
早餐食大家樂,七點已經好多人叫咗份早餐包括牛尾湯扭紋通粉個湯好清,但清得泥好夠味喎牛尾好似普通肉粒,味道普通通粉都彈牙,炒蛋真係好滑好似牛奶公司,份量就少D鮮油餐包暖暖地又鬆軟仲有即磨咖啡,味道正常好用報紙coupon減2元22.5好低
早餐食大家樂,七點已經好多人
叫咗份早餐包括牛尾湯扭紋通粉
個湯好清,但清得泥好夠味喎
牛尾好似普通肉粒,味道普通
通粉都彈牙,炒蛋真係好滑
好似牛奶公司,份量就少D
鮮油餐包暖暖地又鬆軟
仲有即磨咖啡,味道正常好
用報紙coupon減2元
22.5好低
2014-07-18 254 浏览
三個人的晚餐呢個晚上的大家樂特別多人,所以都等左一陣先有位。叫咗海南雞飯又掛住食唔記得影相 - 海南雞飯$40,雞肉都幾嫩但有骨,個雞油飯個晚嘅飯好似硬咗啲。整體滿意。另外雞扒鐵板餐 - 湯可加$10加酥皮但會無左個餐包,唯有唔加啦。
三個人的晚餐

呢個晚上的大家樂特別多人,所以都等左一陣先有位。

一哥焗豬扒飯
雞扒併海鮮俸鐵板餐
2014-07-07
一哥焗豬扒飯
雞扒併海鮮俸鐵板餐
2014-05-09 344 浏览
兩個人八點幾食嘅晚餐其實佐敦附近有幾間大家樂可以選擇,呢間上一層嘅分店地方夠大又唔會太多人。原本諗住食一哥火鍋,但唔知係因為呢間分店定係因為夏天無得食。是轉食鐵板餐。
兩個人八點幾食嘅晚餐

牛扒鐵板餐
雞扒鐵板餐
2014-05-08
牛扒鐵板餐
2013-09-10 91 浏览
近半年經常幫襯大家樂,主力一試其超值餐或新產品,亦盡量到不同的分店進餐看看會有甚麼不同。在近期寫過多篇大家樂食評中,暫時結論僅屬中規中矩。看到報紙又有新一輪廣告,今次主打意粉 - 「意式乾茄醬、油揚海鮮意粉」。取餐時有少少奇怪,因為此意粉毋須call入廚房,而是樓面即製,估計樓面收單後只需將已煮熟的意粉及已炸好的海鮮件上碟,再淋上茄汁即成。收餐後第一個反應是:「下?乜同廣告張相差咁遠?」望住這碟完全無賣相的意粉,食慾已減了四分一;而那幾舊油揚海鮮則完全淹沒在茄汁裡...食落就似是焗肉醬意粉,但煮法不同及 由肉醬變了炸海鮮。恕小弟孤陋寡聞,我食不出那意式乾茄醬與普通茄醬有甚麼不同。但請不要誤會,並非難食,但味道普通。至於那所謂的油揚海鮮,只有一隻炸蝦,一件炸魚,一件炸魷魚塊及幾粒蜆... Size小小之餘明顯地已炸了一段時間,單靠上碟時用茄汁加熱,而我亦食不到有何特別。此碟意粉惟一的好處時意粉夠多,茄汁味道雖一般但夠多汁,男仕們應夠飽肚... 但僅此而已。這個意粉要接近四十蚊,連飲品更要過四十,我實在找不到再試的理由,負評一個。

收餐後第一個反應是:「下?乜同廣告張相差咁遠?」

2012-09-25 63 浏览
陪伴我們成長的大家樂, 其實係我地不經不覺間已變得滿目全非了。 可是, 我還是喜歡大家樂的, 最緊要係佢地既友善笑容。有樣野永遠都無變, 就係佢地既singnature dish: 一哥焗豬扒飯。 我從小就唔鐘意食豬肉, 所以從來無叫過, 但媽媽就係fan史, 每次外賣也好堂食也好對住佢都係一哥焗豬扒飯, 你話史味? 細個偶爾都偷D飯尼食下, 個邊窿窿地既茄汁嘮飯確實獨樹一格, 唔知而家重係米用石紙包住架呢?而我, 自從大家樂有燒味部之後, 我就獨愛叉反, 無錯係叉反, 唔係叉燒飯。 分別在於夠唔夠地, 東方新地個地, 係陰上聲既。 我覺得大家樂既叉反夠晒地, 尤其當放lunch一班地盤師傅成群蜂擁而至, 一人整翻一碟燒味系, 確夠風味! 成件事變得特別完整。 我最怕唔地既叉燒飯, 果D求其叉燒通常較硬, 但濕, 個邊膠膠地有層野, 個邊咸個心無味似柴皮, 含C得留既神韻。 大家樂既叉反較貼近街檔, 但比專做燒味系既檔就差d, 叉燒偏乾偏瘦, 汁較少, 少油, 唔夠甜, 汁偏重豉油味, 無果種花椒八角調味過既汁既味道, 不過又係霸權問題, 人家2,30蚊大大碟好食過你, 大家樂靜交租都
可是, 我還是喜歡大家樂的, 最緊要係佢地既友善笑容。
大家樂既叉反較貼近街檔, 但比專做燒味系既檔就差d, 叉燒偏乾偏瘦, 汁較少, 少油, 唔夠甜, 汁偏重豉油味, 無果種花椒八角調味過既汁既味道, 不過又係霸權問題, 人家2,30蚊大大碟好食過你, 大家樂靜交租都交到反肚。 所以呢, 我覺得佢地既叉反已經好叉反喇。
忽然唸起佢地個廣告, 大家樂, 做足100分。 滿分! (和音)
2012-07-12
外卖自取
  • 叉反
2012-05-09 64 浏览
非常忙碌的一天,連午飯的時間也沒有。趕住去佐敦見客,是但買份三文治充飢。但結果$28 一個下午茶、一般茶餐廳低過佢又好食過佢嚟D咪叫做慳得就慳 lor三文治跟薯片,感覺怪怪地。最惨係D三文治包烘到唔湯唔水,韌到咬唔開 (一係就唔好烘底)、難食到暈餡料不是立即做,預先準傋定
下午茶外賣
$28 一個下午茶、一般茶餐廳低過佢又好食過佢
外賣連餐具或紙巾都無跟
嚟D咪叫做慳得就慳 lor
有薯片跟餐
(一係就唔好烘底)、難食到暈
三文治的餡料
餡料不是立即做,預先準傋定
题外话/补充资料: 不嬲對集團式快餐沒有好感,又一次証實我的觀點是對的。
2012-05-08
10 分钟 (外卖自取)
2011-11-02 32 浏览
這間分店的座位算多,6點至8點晚市時間都不用等位。我們先到收銀處點菜後付款,然後再去取食物。樓面的服務員會自動拎小火爐到枱前,即時為火鍋加熱,還指引我們怎樣安全熄火。我們選的是二人餐,不需90元可以過吓火鍋癮真不錯,份量適中不會因此而食得過量。這裏的湯底比較清淡,但配上麻醬、豉油和蒜蓉調味味道真不錯。
這間分店的座位算多,6點至8點晚市時間都不用等位。

我們先到收銀處點菜後付款,然後再去取食物。

樓面服務員會自動拎小火爐到枱前,即時為火鍋加熱,還指引我們怎樣安全熄火。

這裏的湯底比較清淡,但配上麻醬、豉油和蒜蓉調味味道真不錯。
2011-10-19
  • 抵食火鍋