餐厅: 大家樂 (百誠大廈)
资讯:

2012-09-25 63 浏览
陪伴我们成长的大家乐, 其实系我地不经不觉间已变得满目全非了。 可是, 我还是喜欢大家乐的, 最紧要系佢地既友善笑容。有样野永远都无变, 就系佢地既singnature dish: 一哥焗猪扒饭。 我从小就唔钟意食猪肉, 所以从来无叫过, 但妈妈就系fan史, 每次外卖也好堂食也好对住佢都系一哥焗猪扒饭, 你话史味? 细个偶尔都偷D饭尼食下, 个边窿窿地既茄汁唠饭确实独树一格, 唔知而家重系米用石纸包住架呢?而我, 自从大家乐有烧味部之后, 我就独爱叉反, 无错系叉反, 唔系叉烧饭。 分别在于够唔够地, 东方新地个地, 系阴上声既。 我觉得大家乐既叉反够晒地, 尤其当放lunch一班地盘师傅成群蜂拥而至, 一人整翻一碟烧味系, 确够风味! 成件事变得特别完整。 我最怕唔地既叉烧饭, 果D求其叉烧通常较硬, 但湿, 个边胶胶地有层野, 个边咸个心无味似柴皮, 含C得留既神韵。 大家乐既叉反较贴近街档, 但比专做烧味系既档就差d, 叉烧偏干偏瘦, 汁较少, 少油, 唔够甜, 汁偏重豉油味, 无果种花椒八角调味过既汁既味道, 不过又系霸权问题, 人家2,30蚊大大碟好食过你, 大家乐静交租都
可是, 我还是喜欢大家乐的, 最紧要系佢地既友善笑容。
大家乐既叉反较贴近街档, 但比专做烧味系既档就差d, 叉烧偏干偏瘦, 汁较少, 少油, 唔够甜, 汁偏重豉油味, 无果种花椒八角调味过既汁既味道, 不过又系霸权问题, 人家2,30蚊大大碟好食过你, 大家乐静交租都交到反肚。 所以呢, 我觉得佢地既叉反已经好叉反喇。
忽然念起佢地个广告, 大家乐, 做足100分。 满分! (和音)
2012-07-12
外卖自取