餐厅: 大家樂
资讯:

2019-10-05 193 浏览
去完姊妹屋企打完麻雀,手風勁唔順, 真係窮到褲穿窿,差一dd連刮痧都冇,於是在走去大家樂食返個「咖哩牛腩飯」諗住開心一下,結果又係換來唔開心嘅經驗咖哩牛腩飯套餐,包括一碟飯、一碗咖哩牛腩、一杯檸檬可樂。呢個咖哩牛腩,咖哩汁係港式咖哩,聞落去本來就唔夠香,咖哩汁好稀溜溜,嚴格嚟講可以用水汪汪嚟形容,食唔到有好多香料或者洋蔥之類嘅菜料,薯仔煮得唔夠淋又唔夠入味,牛腩煮得唔夠入味,而且牛腩仲係好硬好實。香又唔夠香,辣又唔夠辣,個汁又稀溜溜,肉又唔夠淋,完全唔好味。

咖哩牛腩飯套餐,包括一碟飯、一碗咖哩牛腩、一杯檸檬可樂。

2019-09-25 173 浏览
星期六仲要係公司搏鬥,梗係要對自己好啲叫番個下午茶自我安慰一下,公司附近選擇唔多就去大家樂買咗個$29燒鴨瀨加熱奶茶。外賣盒冇分層,湯粉同餸直接浸到返公司,好彩係瀨粉冇話浸到淋晒,燒鴨啖啖肉,都有好多件,再嘆埋杯奶茶,心情靚靚繼續開工!

2019-08-31
下午茶
2019-09-14 194 浏览
因為太多嘢做,攪到午餐都冇時間食,唯有食番個下午茶頂住先,去到大家樂見到細碗义燒飯未賣哂,先柯打一個細碗义燒飯,加多杯熱檸水,义燒飯嘅份量啱啱好,配杯熱檸水簡直冇得頂,因為份量唔太多,好快俾我食晒,跟住又返公司博殺。

見到細碗义燒飯未賣哂,先柯打一個細碗义燒飯

,加多杯熱檸水

,义燒飯嘅份量啱啱好,配杯熱檸水簡直冇得頂

,因為份量唔太多,好快俾我食晒,跟住又返公司博殺。
2019-08-22 167 浏览
今日自己食lunch, 近近地嚟左大家樂,叫左呢個天天超值選-貴妃鮑魚雞粒飯, $35連熱飲,材料豐富、有三片鮑片,都幾鲜甜、好入味嘅冬姑粒、竹笙又索曬個汁,都幾爽口等等,分量啱啱好,最鍾意佢多芡汁,有d杰身,鍾意食多汁飯嘅人啱晒,如果個汁冇咁鹹就更加好啦!
2019-06-15 353 浏览
今日返工連lunch都無時間食,去到三點幾先得閒少少,於是,想快快地解決咗個遲嚟嘅lunch, 所以,就去咗大家樂食下午茶!嗰度有我嘅至愛:蜜糖燒雞翼!有好多配搭可以揀。因為都比較肚餓,所以揀咗迷你叉燒飯配雞翼,加熱奶茶!蜜糖雞翼一如既往地咁好食,燒到好香同脆!估唔到個迷你叉燒飯又分量幾多,一啲都唔迷你,真係會食得飽!以35蚊嘅價錢嚟講又飽又好食都真係算唔錯!大家樂嘅奶茶質素都唔錯,茶底好香,奶都好滑!
2019-05-09 279 浏览
首先我想講58蚊真係唔好要求咁高, 但係大家樂你可唔可以認真返少少?嗰隻豉油雞燒都冇燒過就叫做燒雞? 蝦片過氣唔脆, 椰漿飯我完全食唔到啲啲椰子香味淨係食到黃色嘅飯係冇味嘅, 隻雞係中老雞鞋口嘅, 不過58蚊我真係唔可以要求你咁多, 我淨係想食燒雞唔係畀隻豉油雞係咁咦焗爐 烘下就叫做燒雞, 你當D客傻的嗎???各位有圖有真相, 大家樂本身D圖係好正既燒雞!
嗰隻豉油雞燒都冇燒過就叫做燒雞?
隻雞係中老雞鞋口嘅, 不過58蚊我真係唔可以要求你咁多,

各位有圖有真相, 大家樂本身D圖係好正既燒雞!
泰式燒雞 <中式豉油老雞>
幻想泰式燒雞
2019-05-09
幻想泰式燒雞
2019-05-04 377 浏览
收工做完 #massage 又有啲餓,但係 #甩頭甩髻 又唔去得邊度,就近近地喺附近食啲嘢就返屋企🥢 以前 #大家樂 只會 #冬天 賣 #火鍋,可能係太好利潤、反應又咁好,估唔到5月都仲可以入去 #打邊爐😃#觀塘 呢間 #大家樂 都係開咗一兩年左右,新舖嘅裝修大多數唔差,座位都幾舒服。我呢日就買咗個$68嘅 #火鍋餐 配 #沙嗲湯底🍻 味道保持到嘅,但係 #配料 相比 #其他競爭對手,似乎唔夠豐富🤨 牛肉嘅質素一般🐮 不過啲 #肉丸 就幾好味嘅😋 不過要讚嘅放係 #大家樂 有派餐服務,唔使 #小秘書 手震震搬返位啦!

2019-05-03
2019-03-02 254 浏览
香港平日既下午茶都係去「cafe de coral」多!其實就係大家樂!因為佢又平又多分店又好抵食!今日去到大家樂,選左個$29蚊既tea sst, 包左杯紅豆冰同埋燒鴨粉! 抵到爛!紅豆冰大大杯,有好多既淡奶同埋滿滿既紅豆!甜甜地!又唔會好甜!可能我個人比較like 甜既野食! 另外個燒鴨粉大大碟甘,不會因為tea set比少好多你,有成2小碗同5/6舊肉!really great with cheap price at tea time!

2019-01-30 200 浏览
經常在外吃飯吃得有點膩,有時想簡簡單單清清地又沒太多時間吃,都會選擇到大家樂吃,始終是品質保證又經濟實惠,還有我最喜愛飲的中式湯。今次在官塘逛完傢私舖,來這間大家樂吃,我點了一個滑蛋粟米肉粒飯,附送一餐飲,但我選擇轉湯,今天有木瓜花生雞腳豬𦟌湯👍飯很軟綿綿,配上滑蛋粟米肉粒,我又可以吃光一大碟。男友點了黑松露雞煲仔飯,一杯花旗參蜜,再加了一碟油菜(生菜),雞肉嫰滑入味,菜很新鮮。每次在大家樂吃總不會令人失望。
飯很軟綿綿,配上滑蛋粟米肉粒,我又可以吃光一大碟。
每次在大家樂吃總不會令人失望。
2019-01-20 192 浏览
今天放假同兩姊妹睇戲行街之後!再去惠康超市行完找地方休息一下!要揾個坐得耐嘅地方又唔係貴!隔離大家樂就不二之選!下午兩點半只叫了一個下午茶餐!雞脾加紅豆冰雞脾沒血水,肉質算嫩,但少少咸!三個人分享至在吹水!紅豆冰之前食過好多次是不錯的!但是今天沒有飲,給其中一姊妹!我在自助水機拿清水飲而已!唔經唔覺差不多六點了!雖然食了雞脾,但好快又肚餓!晚市又開始了⋯⋯隨便叫左個兩份邊爐同妹妹一齊食!餐牌內的X4同X5買了飛後不久自取放在檯面...等服務姐姐幫你開爐!有米線,蔬菜盤,肉丸,小雲吞等配料,加$8杯凍檸樂 兩者不同主要就是:X4 美國穀飼牛同特級丹麥豚肉X5就是兩份牛肉全部獨立包裝牛肉同豬肉質素不錯,唔算太肥,全部食起來都幾夠肉味每份都有米缐,米線幾香滑!服務方面都是全部自助!火鍋湯亦自己加!老實說在這平民化的店!真的不要說什麼優質服務!下午茶$25,晚餐$151就咁我地傾下飲下食下就過左大半天!成九點多才走!真係非常悠閒寫意!提外話這裡全自助,自己取醬汁湯底有2種 豬骨湯及沙爹我地最喜歡就是沙爹醬!
今天放假同兩姊妹睇戲行街之後!
再去惠康超市行完找地方休息一下!

要揾個坐得耐嘅地方又唔係貴!
隔離大家樂就不二之選!
下午兩點半只叫了一個下午茶餐!
雞脾加紅豆冰

雞脾沒血水,肉質算嫩,但少少咸!
三個人分享至在吹水!
紅豆冰之前食過好多次是不錯的!
但是今天沒有飲,給其中一姊妹!
我在自助水機拿清水飲而已!
唔經唔覺差不多六點了!
雖然食了雞脾,但好快又肚餓!
晚市又開始了⋯⋯
隨便叫左個兩份邊爐同妹妹一齊食!
餐牌內的X4同X5

買了飛後不久自取放在檯面...
等服務姐姐幫你開爐!
有米線,蔬菜盤,肉丸,小雲吞等配料,
加$8杯凍檸樂
兩者不同主要就是:
X4 美國穀飼牛同特級丹麥豚肉

X5就是兩份牛肉全部獨立包裝

牛肉同豬肉質素不錯,唔算太肥,
全部食起來都幾夠肉味
每份都有米缐,米線幾香滑!
服務方面都是全部自助!
火鍋湯亦自己加!
老實說在這平民化的店!
真的不要說什麼優質服務!
下午茶$25,晚餐$151
就咁我地傾下飲下食下就過左大半天!
成九點多才走!真係非常悠閒寫意!

提外話這裡全自助,自己取醬汁

湯底有2種 豬骨湯及沙爹
我地最喜歡就是沙爹醬!
2018-12-22 147 浏览
在家一覺醒來已經下午二時了,肚子不斷在打鼓!哥哥不約而同說一定要吃飯,現正在下午茶時段,價錢還可以平一點呢!我哥哥反應也相當大,他說現在的平價下午茶餐沒有飯!要不是雞翼就是西多士,那些根本不飽肚,要是有飯,也要$40以上!我不相信跟他輸賭了一場我帶哥哥到官塘大快活,看一看餐牌!終於給我發現這裏竟有一個飽肚餐迷你叉燒飯配飲品$30我兩就決定買這個餐。買飛排隊等了大約三分鐘,套餐已經準備好了!看見這個迷你叉燒飯,白飯分量對我來說也絕不算迷你!足足有六件不算薄的叉燒它的叉燒未致肥瘦相間,應該是貨種問題,但也好吃,香軟味美。最重要的是價格也很怡人
在家一覺醒來已經下午二時了,
肚子不斷在打鼓!
哥哥不約而同說一定要吃飯,
現正在下午茶時段,
價錢還可以平一點呢!
我哥哥反應也相當大,
他說現在的平價下午茶餐沒有飯!
要不是雞翼就是西多士,
那些根本不飽肚,
要是有飯,也要$40以上!
我不相信跟他輸賭了一場
我帶哥哥到官塘大快活,
看一看餐牌!
終於給我發現這裏竟有一個飽肚餐
迷你叉燒飯配飲品$30
我兩就決定買這個餐。
買飛排隊等了大約三分鐘,
套餐已經準備好了!
看見這個迷你叉燒飯,

白飯分量對我來說也絕不算迷你!
足足有六件不算薄的叉燒
它的叉燒未致肥瘦相間,
應該是貨種問題,
但也好吃,香軟味美。
最重要的是價格也很怡人
2018-10-02 149 浏览
雖然自己比較喜歡惠顧小店, 但有時都會惠顧連鎖式快餐店!! 連鎖式快餐店雖然經常都被人指罵不是, 但有時都有唔出的出品!起碼今次廚師都比隻細鴨肶比我! 當然我都知不會次次這樣lucky!!!至於味道, 個燒鴨粉和milk tea都是一冠水準! 連鎖式快餐店在食物質素上始終較難有很大驚喜!!!但水準也不會太差!!!!Anyway, 以此價錢, 若每次都有此質素, 那就好了!!!!!另外一提, 若是會員, 一星期內消費5次會送15元

另外一提, 若是會員, 一星期內消費5次會送15元
2018-09-29 87 浏览
唔係得男人可以浪漫!女人都可以好浪漫!假日 同姐妹去APM睇戲!再在附近商舖一帶尋寶!行到咁上下當然要開餐!我地決定要好好浪漫一番!浪漫最難係搵個地方可以靜靜地!慢慢坐,邊食邊傾心事又唔會趕你走!APM商場周圍食肆都話有入座限時!個零鐘就話要你埋單!食得嚟又傾唔到計!講真仲好貴!動不動就百多元一個人!我地商量近近地有大家樂!因為知道那裡座位相當寬敞!雖然也有不少人用餐!但地方大應該是不用害怕沒位置啦!也不怕不好意思坐得耐!座位大多都係sofa位坐好舒!六點多去到可能假日好多人!好在都有位!雖然對住好姐妹!唔通傾偈都可以傾飽!所以都係要填下肚嘅!叉燒拼切雞套餐!買飛等號碼等細節上次已經介紹!所以唔講,直接講今天的套餐!先講叉燒:叉燒顏色稍黑!相信都掛了一段時間!而肉的芳香也遜色!雖然如此,但並非劣品!大家齋睇相以為又瘦又黑一定好乾爭爭又鞋咁就想錯了!皆因是梅頭位製成所以夠哂嫩!蜜汁恰到好處,唔會水浸而過甜!而切雞今晚燒味擋斬的!切雞背搭雞翼是也!雞背質感細嫩,雞味也甜,而雞翼油脂偏少!尤其適合怕肥膩人士!欣賞細微之處,青豆角伴碟!美觀大方,健康之道!跟白飯一碗,未夠乾身飯粒鬆化,但也不會
唔係得男人可以浪漫!
女人都可以好浪漫!
假日 同姐妹去APM睇戲!
再在附近商舖一帶尋寶!
行到咁上下當然要開餐!
我地決定要好好浪漫一番!
浪漫最難係搵個地方可以靜靜地!
慢慢坐,邊食邊傾心事
又唔會趕你走!
APM商場周圍食肆都話有入座限時!
個零鐘就話要你埋單!
食得嚟又傾唔到計!
講真仲好貴!
動不動就百多元一個人!
我地商量近近地有大家樂!
因為知道那裡座位相當寬敞!
雖然也有不少人用餐!
但地方大應該是不用害怕沒位置啦!
也不怕不好意思坐得耐!
座位大多都係sofa位坐好舒!
六點多去到可能假日好多人!
好在都有位!
雖然對住好姐妹!
唔通傾偈都可以傾飽!
所以都係要填下肚嘅!
叉燒拼切雞套餐!
買飛等號碼等細節上次已經介紹!
所以唔講,直接講今天的套餐!

先講叉燒:
叉燒顏色稍黑!
相信都掛了一段時間!
而肉的芳香也遜色!
雖然如此,但並非劣品!
大家齋睇相以為又瘦又黑
一定好乾爭爭又鞋咁就想錯了!
皆因是梅頭位製成所以夠哂嫩!
蜜汁恰到好處,唔會水浸而過甜!
而切雞今晚燒味擋斬的!
切雞背搭雞翼是也!
雞背質感細嫩,雞味也甜,
而雞翼油脂偏少!
尤其適合怕肥膩人士!
欣賞細微之處,青豆角伴碟!
美觀大方,健康之道!
跟白飯一碗,未夠乾身
飯粒鬆化,但也不會吃得一口糊!
跟隨嘅薑蓉好香薑味,
但鹹咗少少...
題外話想吃「叉燒」
最好揀中午時候去吃!
皆因新鮮熱辣!
水準明顯比晚上好得多。
兩姐妹至在吹水!
平平地叉燒切雞套餐再叫多個白飯!
仲有一杯熱奶茶兩人合共$55平到笑
2018-08-24 103 浏览
來到時間是下午茶!見到最平嘅西多士餐跟紅豆冰$23我地每人來一份西多士試一試。買了飛西多可能是即叫即做。製作過程要等坐位可以見到營幕號碼...這西多士,是四四方方正而且夠厚!外面輕輕地沾過下蛋汁。再以最佳的技巧!把麵包炸成金黃!而牛油是店方只給你獨立一盒仔足夠把其涂勻,另外隨你加上糖漿之後用刀分解西多食落感覺得這西多是完全的軟身金黃的外層卻保持到香脆可口的確是一份很美好的西多士。p我最鍾意既就係呢度啲紅豆冰!佢啲紅豆冰好好飲。紅豆夠軟又夠多而且甜度適中....下午茶時間去好清閒!總覺得:$23 一份下午茶真係邊度搵
來到時間是下午茶!
見到最平嘅西多士餐跟紅豆冰$23

我地每人來一份西多士試一試。
買了飛西多可能是即叫即做。
製作過程要等
坐位可以見到營幕號碼...

這西多士,是四四方方正而且夠厚!
外面輕輕地沾過下蛋汁。
再以最佳的技巧!
把麵包炸成金黃!
而牛油是店方只給你獨立一盒仔

足夠把其涂勻,另外隨你加上糖漿
之後用刀分解西多
食落感覺得這西多是完全的軟身
金黃的外層卻保持到香脆可口
的確是一份很美好的西多士。p
我最鍾意既就係呢度啲紅豆冰!
佢啲紅豆冰好好飲。
紅豆夠軟又夠多
而且甜度適中....
下午茶時間去好清閒!總覺得:
$23 一份下午茶真係邊度搵
外卖送餐
2018-07-17 107 浏览
呢間已經食多次星期六的早餐九點半人客不多!不用排隊!蜜糖雞扒炒蛋餐跟咖啡!個雞扒都唔差㗎!雞扒塊皮煎到金黃色, 又香又脆肉質還算鮮嫩。呢個汁幾甜。但是吾知是否真的蜜糖而炒蛋都好滑...個炒蛋係炒至固態同液態之間。應該用咗牛乳去炒。無論係口感同賣相都係一流。最啱我呢個早餐係無蛋不歡啦!多士跟一包牛油.可以自己直接塗牛油不過多士有點凍....其實都唔錯既!因為唔係太濃仲有少許脆仲有宜家係即磨咖啡!真係好好飲, 唔似以前普通咖啡好咗好多, 有水準, 值得一讚.
呢間已經食多次
星期六的早餐九點半人客不多!

不用排隊!
蜜糖雞扒炒蛋餐跟咖啡!

個雞扒都唔差㗎!
雞扒塊皮煎到金黃色,
又香又脆肉質還算鮮嫩。
呢個汁幾甜。
但是吾知是否真的蜜糖

而炒蛋都好滑...
個炒蛋係炒至固態同液態之間。
應該用咗牛乳去炒。
無論係口感同賣相都係一流。
最啱我呢個早餐係無蛋不歡啦!
多士跟一包牛油.可以自己直接塗牛油
不過多士有點凍....
其實都唔錯既!
因為唔係太濃仲有少許脆
仲有宜家係即磨咖啡!

真係好好飲, 唔似以前普通咖啡
好咗好多, 有水準, 值得一讚.