2022-06-01 349 浏览
#frostie甜品之旅 #frostie蛋糕之旅✅ #大班麵包西餅 📍美食探險👉 @frostiewithfood-🔥9折栗子蛋糕🔥 🍰 《#栗旋風》$115 (限時優惠9折,$103.5)最近屋企人同朋友都過生日,食咗好多蛋糕🤣之前對大班嘅印象都係食冰皮月餅,第一次買佢嘅蛋糕💚呢個栗子蛋糕食完之後有少少失望🥲,冇乜栗子味之餘同埋過甜,上面啲野莓味道仲明顯過栗子味,同埋食完勁頸渴💦,不過值得一讚嘅係海棉蛋糕算係幾鬆軟, 而且最近蛋糕都做緊9折優惠,有興趣嘅都可以試吓其他味道🔥!分數:1.5/5-🏠  大班麵包西餅-#foodie #foodiehk #hkfoodie #foodphotography #food #snacks #foodiegram #foodblogger #foodpics #蛋糕 #栗子蛋糕 #foodoftheday #hkfood #甜品 #香港美食 #食評#fotdhk #hkcake #大班麵包西餅 #生日蛋糕 #birthdaycake #hkfoodieblogger #hkig
#frostie甜品之旅 #frostie蛋糕之旅
✅ #大班麵包西餅
📍美食探險👉 @frostiewithfood
🔥9折栗子蛋糕🔥

🍰 《#栗旋風》$115 (限時優惠9折,$103.5)
分數:1.5/5
栗子蛋糕

🏠  大班麵包西餅
2022-05-24
庆祝纪念
生日
2019-10-19 707 浏览
侄仔生日想買個蛋糕同佢慶祝, 想起之前買咗大餅嘅西餅券仲未用, 雖然冇過期。既然冇頭緒選擇邊間嘅蛋糕 ,諗唔到揀邊間, 就決定買大班啦, 反正都搵返啲西餅卷。大班嘅蛋糕選擇唔算非常之多, 但係侄仔鍾意食芒果,呢到芒果蛋糕都幾吸引。最後我哋揀咗一個,芒果同埋士多啤梨嘅捲花蛋糕🍓🍓🍓。我哋攞到個蛋糕嘅時候都好意外, 畀我哋想像中大個, 雖然話係一磅,但係望落好似有磅半嘅感覺。 你什麼我同埋士多啤梨都非常新鮮, 芒果非常甜美, 忌廉幼滑香甜, 唔會好似兩大連鎖店咁容易溶, 忌廉可以keep住好耐都唔用溶😋😋😋。
最後我哋揀咗一個,芒果同埋士多啤梨嘅捲花蛋糕🍓🍓🍓。
庆祝纪念
生日
2019-09-14 321 浏览
今年第一次食冰皮月餅,感覺非常特別!喺公司試咗芒果味,然後自己買咗榴槤同埋燕窩味。我自己覺得榴槤係做得非常之好,特別係D24。佢嘅榴槤蓉係做得好香榴槤味!不過美中不足的地方就係佢冇榴槤肉!喺裏面所以有點似人工嘅餡料~綠豆蓉都好滑!然後食冰皮月餅嘅方法係食嘅時候先攞落去解凍咁樣入口就會有種入口即溶嘅效果😉如果放喺冰格又唔解凍就會好硬!!!!燕窩係高級嘅食材如果送禮嘅話感覺係好高級所以送禮係一流燕窩有啲似啫喱咁都食得出係燕窩😌不過建議綠豆蓉應該少啲然後餡料應該加多啲口感會更加好食💞
今年第一次食冰皮月餅,感覺非常特別!
喺公司試咗芒果味,然後自己買咗榴槤同埋燕窩味。
綠豆蓉都好滑!
如果放喺冰格又唔解凍就會好硬!!!!
燕窩係高級嘅食材如果送禮嘅話感覺係好高級所以送禮係一流
2019-09-12 175 浏览
大班冰皮係香港的冰皮领頭羊,近年愛上咗食佢嘅冰皮月餅,朋友知道我喜歡,專誠送咗一盒八星伴官燕冰皮月餅給我,冰皮月餅有四包蛋黃綠豆蓉,每包兩個,一個官燕冰皮月餅,第一時間,梗係品嚐佢個官燕冰皮先啦,冰皮皮薄,綠豆蓉清甜,中間仲有唔少嘅冰糖燕窩絲,一啖一啖食,好享受啊😋
2019-09-05 184 浏览
中秋將近,雖然不太喜歡吃月餅,也不可不應節,吃點吧。傳統月餅總覺得有點油膩感及立口,咸蛋黃少吃仍可太多則不妙。故此自冰皮推出後,多數選吃冰皮的月餅,尤其冰皮雪糕月餅。大班冰皮月餅官燕系列共六個口味,分別有冰糖、荔枝、椰汁、杏汁、日本白桃、香芒。換了月餅券後立即試吃了一個香芒官燕豆蓉,冰皮夾着豆蓉而中間心有芒果。吃不出有官燕,聞落有芒果味,可惜豆蓉吃落立口,有點兒重且漿口吃得不爽。還是喜歡冰皮雪糕月餅。

還是喜歡冰皮雪糕月餅。

2017-11-30 410 浏览
收工坐阿頭車去北角!落車地方就有呢間麵包店!快速去買早餐!店面幾大,地方闊落,光猛乾淨,揀好比錢!店員好快手袋好晒(獨立包裝嘅要自己袋)八達通比錢方便芒果水晶瑞士卷($25/現金價)臨比錢見到海報,要埋!蛋榚鬆軟唔太甜,餡料似芒果布甸嘅質地,微微彈牙,芒果肉唔多,酸酸甜甜!好味!雪芳蛋糕($12/2個)獨立包裝,食咗個香橙,打開包裝橙味好勁(略嫌勁咗!)雪芳蛋糕唔夠水份,雖然鬆,唔夠彈!好在橙味唔假!ok粟米軟包($14.5)一袋3個,細細個鬆軟,面頭嘅粟米粉幾香幾脆!好味!好快KO晒!店員爽手!態度積極!例如唔可以趙我袋雪芳蛋糕都解釋清楚!連鎖店水準幾好!過咗指定時段仲有特價

店員爽手!態度積極!例如唔可以趙我袋雪芳蛋糕都解釋清楚!

連鎖店水準幾好!過咗指定時段仲有特價

2017-11-29
外卖自取
$49.5 (下午茶)
2017-07-25 244 浏览
买了一片巧克力瑞士蛋糕,本来从冰箱看起来不错,本来想拍张照upload上这里,可是付钱的时候,店员却把蛋糕弄的乱乱的。。现在实在是难看,被挤成一团糟,照片也拍不成。。我问她有没有ice pack,店员还凶我,seems like she is very unhappy with the question...although it was a genuine and innocent question. 她还把蛋糕粗鲁地弄的更乱。。伤心蛋糕店不只是只有蛋糕甜在嘴里,更是应该甜在心里。失望,I do not recommend at all. 干脆去别家!:'(
2017-07-25
外卖自取
$4.2 (其他)
2015-11-22 453 浏览
芝士撻連大班都加入芝士蛋撻行列,所以決定放蛇一試。買回來後,放了大半天,所以再放入微波爐加熱。「叮」一聲後,整個廚房充滿芝士香味!輕輕咬䦕,芝士味不夠濃郁,沒有流心!芝士面好淋而餅皮又不夠脆!完全不合格要湊熱鬧但也要用心制作啊價錢HK15(買三送一)
叮一會就爛哂
芝士撻

要湊熱鬧但也要用心制作啊
價錢HK15(買三送一)
2014-12-28 298 浏览
好友知我喜歡吃薑製的食品, 故專程到不同的食店尋找薑餅人的蹤跡, 集成一起作為送給我的聖誕禮物, 真的令人非常窩心。除了Starbucks和McCafe的薑餅人外, 還有一塊令我嘩然的薑餅人陪我過聖誕。它的體積比我的臉還要大, 餅身挺厚, 以一個透明膠袋盛載, 並以一張色彩繽紛的聖誕襪咭紙襯托, 充滿聖誕氣氛。薑餅人樣子親切, 臉帶笑容, 身上戴着以綠色糖霜 所畫的頸巾、扣上紅色糖霜所畫的衣鈕, 為它添上不少色彩。那麼大塊的薑餅人當然不能獨食, 故拿去聖誕派對與一班朋友共享, 可惜粗手粗腳的我, 把它從背包拿出來時, 竟發現已弄斷了它雙腳, 嗚嗚嗚……不過, 憑它歡樂的樣子已逗到我一班朋友的歡心。薑餅人雖餅身挺厚, 但口感尚算鬆軟, 不會像一般的薑餅人那麼硬身。它除了存有淡淡的薑味外, 還有一份椰子香, 味道較特別, 而且甜度適中, 整體不錯。
薑餅人

2014-12-25
2013-12-07 137 浏览
 咖哩牛肉薯球包 $6.5新推出的特別款式麵包,可惜推廣期很短,現時也不發現有呢款麵包存在~那個麵包球很大個,而餡料的咖哩味很香~香濃的咖哩味~而牛肉方面,一分錢一分貨,起碼無硬物的存在~而麵包有少許薯味~值得1試的~

咖哩牛肉薯球包 $6.5

5 分钟 (外卖自取)
$6.5 (早餐)
  • 咖哩牛肉薯球包
2013-07-02 96 浏览
Sachimas are popular treats for kids.To me, they are similar to sticky rice crispy/cornflake bars made in cookery lessons at school.I was attracted to the ones at Taipan because they had so many flavours for the sachima!!-Brown sugar and cashew nut-peanut and raisin-orange and honey-ginger-meat flossThe flavours were rather funky and modern!!Anyway I bought the Brown sugar and cashew nut flavour.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Brown sugar and cashew nut sachima:The good thing about these modern sachimas

-Brown sugar and cashew nut
-peanut and raisin
-orange and honey
-ginger
-meat floss

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The good thing about these modern sachimas is that they do not have that weird smell.
The sachimas were light and delicious, the sweetness was just right, but the brown sugar taste was not strong enough.
The main problem was that it fell apart when you ate them.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $5.5 [b]Yummy factor:[/b] ok [b]Sweetness levels:[/b] just right [b]English Menu:[/b] no ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-05-20 49 浏览
只係等車見到佢有優惠就引唔住買左黎試一下簡左一咸一甜的金華火腿蛋黃花生同埋紫米8寶金華火腿蛋黃我鐘意佢既糯米真係好糯口好軟綿,煙煙韌韌咁好好食,金華火腿比較少,蛋黃係畫龍點晴既好咸香,夾埋糯米食岩岩好吊到味紫米8寶個樣唔錯見到有好多唔同既豆,紅豆紫米花生紅脹豆鷹咀豆所以啖啖都好好咬出奇地佢係唔甜既我以為係甜稯點知係唔甜仲有個咸蛋黃同冬菇一試無妨
只係等車見到佢有優惠就引唔住買左黎試一下

簡左一咸一甜的

金華火腿蛋黃花生同埋紫米8寶

金華火腿蛋黃我鐘意佢既糯米真係好糯口好軟綿,
煙煙韌韌咁好好食,金華火腿比較少,
蛋黃係畫龍點晴既
好咸香,夾埋糯米食岩岩好吊到味

紫米8寶個樣唔錯
見到有好多唔同既豆,紅豆紫米花生紅脹豆鷹咀豆
所以啖啖都好好咬
出奇地佢係唔甜既
我以為係甜稯
點知係唔甜仲有個咸蛋黃同冬菇
一試無妨
2013-05-20
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2012-10-23 99 浏览
今年收到3張冰皮月餅禮卷, 仲有1盒白蓮蓉月餅, 自己就買咗1個白蓮蓉月餅... 轉贈咗2張冰皮月餅禮卷比親友, 自己就換咗1盒冰皮迷你八寶月餅...中秋已過, 雪櫃仲有好多月餅, 就算食滯咗都要繼續努力!!!大班係冰皮月餅先鋒, 我一直都偏愛佢嘅出品...迷你八寶月餅 -- 8款味道, 獨立包裝, 迷你Size, 打算1晚食1個...居然出埋環保冰包, Reusable, 讚!!!雪白的表面, 印有大班2字... 鍾意佢皮夠薄夠軟...抺茶紅豆 -- 炒足電視廣告場景, 坐定定雙手拎月餅合埋眼食... 要好專心好專心先可以啖出淡淡的紅豆甜味與抺茶香味... 有點失望...焦糖咖啡 -- 咬少少焦糖, 又係冇咩味... 咬到中間咖啡, 好好味呀!!! 咖啡餡料味似Espresso, 香濃醇厚, 十個讚!!!心太軟 -- 位於中心位置的朱古力漿呈軟心狀態, 軟滑非常, 朱古力味濃郁, 甜而不膩... 外層的朱古力餡料不太甜, 淡淡的朱古力味與軟心形成強烈對比... 很美味!!!藍莓 -- 藍莓餡味道略淡, 口感像凝固了的藍莓Jelly或果醬, 但另一半卻讚味道不錯, 真是各花入各眼...

大班係冰皮月餅先鋒, 我一直都偏愛佢嘅出品...
冰皮迷你八寶月餅
冰皮迷你八寶月餅
環保冰包
居然出埋環保冰包, Reusable, 讚!!!
大班冰皮月餅
雪白的表面, 印有大班2字... 鍾意佢皮夠薄夠軟...
抺茶紅豆
焦糖咖啡
心太軟
藍莓
芒果
芒果 -- 外表已能看到, 芒果蓉很少, 食落更是淡淡的芒果味, 芒果豆蓉更是淡而無味, 少芒少糖...
經典綠豆蓉
經典綠豆蓉 -- 大班第一款推出的冰皮月餅, 真的很經典!!! 綠豆蓉滲出淡淡的綠豆清香, 少甜, 很美味... 當年剛推出時家家戶戶都一定有一盒看門口...
和風大栗
和風大栗 -- 栗子蓉香甜軟腍, 咬落有栗子粒粒, 好味呀...
蛋黃綠豆蓉
蛋黃綠豆蓉 -- 結合了經典綠豆蓉的淡淡綠豆清香, 少甜, 再加上蛋黃的香郁, 太美味了, 迷你版實在不夠喉呢...

味道好壞參半...

大家下年不如考慮吓送生果, 我唔想為咗唔浪費食物, 而攪到自己膽固醇超晒標...

環保冰包
大班冰皮月餅
焦糖咖啡
心太軟
經典綠豆蓉
和風大栗
蛋黃綠豆蓉
2012-03-15 152 浏览
今天是三月八日,婦女節,想買一個蛋糕與工友慶祝,入地鐵站前,在「大班」廚窗見到這款日式輕芝士蛋糕,每個二十七元,好似幾抵,買一個又何妨!下午茶時間一到,拿拿臨從雪櫃取出,切成六件,芝士味不濃,蛋糕很鬆軟,似是蛋白蛋糕,一陣風,不過底部有D濕。價錢不貴,幾個人食,我請都無所謂。

價錢不貴,幾個人食,我請都無所謂。
2010-11-16 67 浏览
從大班網頁得知推出了幾款新包, 有我喜歡吃的綠茶味...雖然分店太少, 都特登走去買一個試下..1. 綠茶紅豆北海道 $6表面是類似蜜瓜麵包那種脆脆地(帶硬身)既質感(有別於平時係panash, ok 店買到凍左會淋的那種), 綠茶味不算濃, 幸好也不太甜..原以為只是紅豆茸餡, 咬開見到全是綠色的餡料+一粒粒紅豆..餡的質感似蛋糕碎, 一小粒一小粒, 很得意..詢問下原來是奶粉, 吉士粉, 綠茶粉而且綠茶味算ok...雖然餡的份量不是很飽滿, 以 $6 一個可以再 encore...同場還有幾款朱古力味的新包, 坊間實在太多朱古力味既麵包...2. 黑芝麻流心包 $5 (特價)這個麵包是黑芝麻味再配上黑芝麻饀..果饀很濃芝麻味, 因為要有流心的效果所以會油膩一點...還有一款合桃栗子包, 很大個, 下次試下先...順帶一提: 收銀的姐姐仔很有禮貌, 服務很好, 低讚!
從大班網頁得知推出了幾款新包, 有我喜歡吃的綠茶味...
雖然分店太少, 都特登走去買一個試下..
1. 綠茶紅豆北海道 $6
而且綠茶味算ok...雖然餡的份量不是很飽滿,
以 $6 一個可以再 encore...
2. 黑芝麻流心包 $5 (特價)
這個麵包是黑芝麻味再配上黑芝麻饀..
果饀很濃芝麻味, 因為要有流心的效果所以會油膩一點...
還有一款合桃栗子包, 很大個, 下次試下先...

順帶一提: 收銀的姐姐仔很有禮貌, 服務很好, 低讚!

2010-11-16
等候时间
1 分钟 (外卖自取)