2017-10-09 120 浏览
一聽到大阪王將呢個名,旅遊嘅回憶即刻湧現,諗起當時冬天買咗熱辣辣嘅餃子,係跑跑筋肉人前面食,風味真係一絕入到嚟雖然話必食餃子,但原來都有好多其他嘅特色日本嘢,例如佢個天津飯,係日本見過但冇機會試,今次正式要試下啦因為個拉麵係tea set ,所以有飲品,揀咗健康啲嘅粒粒橙另外一杯飲品係另外加嘅特飲,桃味梳打,幾重桃味唔太甜,不過幾大杯,建議兩個人share飲茶餐好抵!叫咗五花腩豬骨湯拉麵,麵質偏軟,上面兩件厚度十足嘅五層肉,加大兩荀絲,溏心蛋,蔥花同芝麻粒。湯唔會太濃,亦食到每樣食材嘅層次餃子一人一份,所以打孖上煎得好靚,底部完全係金黃色,同係日本食嘅味道一摸一樣日式餃子裡面嘅餡唔算多,但比例啱啱好,前菜呢個份量好唔錯呀天津飯有少少似蛋包飯,但係蛋係熟透之餘又好fluffy嘅,飯底揀咗海苔,配料揀咗漢堡扒,汁揀咗燒汁鐵板熱辣辣,一淋上去就滋滋聲汁嘅份量啱啱好覆蓋哂鐵板上所有食物,食到最後都撈到燒汁嘅味道出乎意料地好,鹹中帶微酸幾開胃,飯入面海苔份量唔多,不過其實已經好夠味個蛋嘅質地好軟熟,漢堡扒都唔硬,肉質偏冧,成件事好夾最後因為下午茶小食半價,所以叫多咗個炸雞,估唔到雖然下午茶平啲,

餃子一人一份,所以打孖上

煎得好靚,底部完全係金黃色,同係日本食嘅味道一摸一樣

日式餃子裡面嘅餡唔算多,但比例啱啱好,前菜呢個份量好唔錯呀

鐵板熱辣辣,一淋上去就滋滋聲
汁嘅份量啱啱好覆蓋哂鐵板上所有食物,食到最後都撈到

個蛋嘅質地好軟熟,漢堡扒都唔硬,肉質偏冧,成件事好夾

最後因為下午茶小食半價,所以叫多咗個炸雞,估唔到雖然下午茶平啲,但份量依然好多,四大件雞髀肉嘅唐揚炸雞,配上wasabi味嘅蛋黃醬,又脆又香口,好抵食

順帶多提,因為餐廳位置比較偏僻,所以人流唔算多,估唔到係淘大鬧市中都可以搵到個靜靜地食日本嘢嘅好地方
2017-10-07 79 浏览
今天放工後約了舊同事在九龍灣食飯交換手信。就在他家附近找吃。見到在日本都有的大阪王將,門面幾有日本風味。一直都以為這店只有餃子食,但看過餐牌後才知道原來一般的日本食物也有供應。我們點了多個小食,最要推介的是七味鱆魚鬚,超好味,雖然看來炸得深色,但絕不是炸燶的。只是略嫌份量太少,要「爭食」!朋友要求食的海蝦天婦羅的炸粉就較厚,但也不太差。元祖手製煎餃子果然是味自慢的代表作,一碟六隻,皮薄,煎得得香脆好味。必食!朋友堅持要吃沙律,就點了煙三文魚沙律,我覺得沙津的汁偏酸,但朋友就覺得ok,果真每人的口味各有不同🤣淨吃小食又覺不飽肚,我們點了一個大阪珍寶拉麵share食,豬骨湯底的拉麵也很不錯,有很多蔬菜!這兒舖頭細細,反而令我覺得很有日本的小舖感覺。

七味鱆魚鬚

朋友要求食的海蝦天婦羅的炸粉就較厚,但也不太差。
海蝦天婦羅

元祖手製煎餃子

煙三文魚沙律

大阪珍寶拉麵

這兒舖頭細細,反而令我覺得很有日本的小舖感覺。
巨峰梳打
2017-10-06
七味鱆魚鬚
海蝦天婦羅
元祖手製煎餃子
煙三文魚沙律
大阪珍寶拉麵
巨峰梳打
本來諗住中午便宜一點簡簡單單食,食番係大阪道頓堀既大阪王將。本來在香港食都無咩期待,點知食起來比想像中好食,除左個黑椒豬肉淡左少少,全部都好好咪!!個大阪王將餃子同係日本大阪食差唔多,而且無左日本食煎得咁燶!個海葡萄豆腐好食,鍾食個汁!個海葡萄幾爽口!個黑椒豬肉飯,個汁可以咸多少少,而且好似唔係好夠熱,美中不足!個炸豬扒咖哩飯好味,個蛋厚身又夠滑。服務人員態度幾好,係香港最怕餐廳見到D工作人員黑口黑面,幾好食D野都扣分。有機會會再食,到時試下其他菜式!

個海葡萄豆腐好食,鍾食個汁!個海葡萄幾爽口!

個炸豬扒咖哩飯好味,個蛋厚身又夠滑。

有機會會再食,到時試下其他菜式!
大阪王將餃子
海葡萄凍豆腐
天津飯
黑椒豬肉
2017-08-26 187 浏览
店內座位唔算多 比較迫窄枱與枱之間距離幾近食物方面餃子幾好味 餃子皮不厚不硬 咬入更仍有肉汁令我幾有興趣喺超市買佢個品牌嘅冷藏餃子返屋企可以得閒整黎食但蛋包飯就麻麻地可以自選米丶蛋丶醬汁同餡料嘅款式價錢大約六十幾七十蚊左右而我今次揀咗咖喱醬汁配漢堡扒蛋已經整得比較老 冇左炒蛋滑蛋狀態而咖喱味都唔夠香甜漢堡扒係好厚 不過肉質冇乜味天婦羅湯烏冬湯烏冬嘅湯底係海帶湯味道OK 幾清甜不過炸蝦天婦羅就真係幾差下炸粉有D厚同埋唔知係咪已經炸起左一段時間所以口感已經林晒環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆#大阪王將 #隨意美九龍灣 #隨意美餃子 #隨意美日式
店內座位唔算多 比較迫窄

服務態度: ★★★☆☆

#大阪王將 #隨意美九龍灣 #隨意美餃子 #隨意美日式
2017-08-25
2017-08-09 229 浏览
質素平平 $90的餐比$40的茶餐更難吃今天放假,打算吃日式料理。洽巧看見這間日本過江龍,店內也沒有太多人,考慮一下便進店。店員是有禮的,但食物真的不敢恭維。我點了吉列豬排蛋飯,豬排的粉味很重,而肉質比較韌且無味。蛋像煮過火的中式蒸蛋,不滑。伴蛋的洋蔥未熟,有辣味。比較令人滿意的是材料新鮮。餐配有麵豉湯,味道較淡,應該是水加多了。總括來說,店員有禮,但食物質素真的和價錢不成正比。希望這間新開的店將來食物質素會有所改善,不然會被附近眾多的美食淘汰呢!
質素平平 $90的餐比$40的茶餐更難吃