2021-05-08 1929 浏览
前排考試期間行唔得遠,又係試屋企附近既新餐廳🤪唔打文都唔知原來佢本身有總店係深水埗🤣假日夜晚八點依然超多人係門口排隊,自己都係度撞到兩個朋友😂但流動率都頗高,等左大概三個字到就入座,確實算係幾快😌值得一讚係店員服務好有禮貌認真唔錯▪️ 吉列豬扒咖喱飯 + 蛋包飯(6.5/10)💲60 + 14咖喱可以揀甘口或者激辛,要左個激辛感覺都辣辣地😗豬扒外皮依然帶脆既,不過間唔中有幾舊會感覺炸粉略厚,食落微乾肉質中規中矩🙊蛋係要自己另外加既,出到黎係比較薄身咁鋪係面,無咩嗰種澎拜流心蛋漿既感覺🍳不過飯底食得出係粒粒分明、帶點煙韌既珍珠米🤫勝在呢個價錢親民▪️ 燒咖喱芝士吉列豬扒飯(7/10)💲69呢兜熱辣辣好多,面頭鋪上同上既吉列豬扒、滿滿既芝士同埋溫泉蛋,有點兒拉絲既效果幾邪惡🧀底下同樣係要左激辛既咖喱飯,不過個兜都比較淺,飯既份量就唔係好多未必夠飽🤨兩個飯相比之下,呢個會更勝一籌🤗▪️ 抹茶豆腐飲(6.5/10)💲28本身想要小丸或者糰子牛乳抹茶,但係都已經賣曬,唯有另一樣🤥見到係有明治鮮奶,入口都滑身,抹茶偏向甜既,個人就一般般呢種,想要茶味香濃啲,底下有豆腐花都夾既🔎 整體評分(6.5/10)

吉列豬扒咖喱飯 + 蛋包飯

▪️ 燒咖喱芝士吉列豬扒飯(7/10)💲69

燒咖喱芝士吉列豬扒飯

▪️ 抹茶豆腐飲(6.5/10)💲28

🔎 整體評分(6.5/10)
燒咖喱芝士吉列豬扒飯
2021-05-03 882 浏览
開咗冇幾耐 今日特登黎試食知道佢深水埗好似有一間 不過餐牌唔太相同星期日夜晚去 都預咗多人 但係竟然唔洗等位 入去已經差唔多坐滿舖面唔細 間格幾好 有啲單人位 又用partition分開咗部份枱 令到感覺上有私人空間啲😆裝修簡潔 坐得舒服 燈光充足 環境唔嘈之後睇餐牌 勁多選擇!有芝士焗咖喱飯 湯烏冬 丼飯 夏威夷丼 仲要全部可以安個人喜好調整 例如咖喱辣度 烏冬湯底 夏威夷丼甚至可以全部自選飲品都睇到眼花撩亂 超多款式配搭 有好多都好特別添落單係自己寫紙 之後俾侍應入單我哋三個人去食 每人自己一個丼飯 之後再分兩個小食 一杯飲品 飲品跟主食可以減$8先介紹我個夏威夷自選丼 ($78)主食揀一款: 吞拿魚漬配料揀四款: 紅菜頭 青瓜粒 中華沙律 蟹柳絲醬汁揀一款: 柚子油醋如果想加多啲主食同配料要另加錢第咗冇幾耐已經有得食賣相超吸引😍因為啲配料令個飯七彩顏色咁 見到都開心份量都算多 尤其白飯 上面啲配料就啱啱好🐟吞拿魚漬其實係醃咗嘅吞拿魚刺身料不過又唔會好冰冷 食落好滑嫩 亦都好新鮮 的確食到吞拿魚刺身味 不過可能醃咗 完全唔腥👍🏻肉質好腍 一啲根或者韌位都冇 好好食 仲要份量都唔少🥒
開咗冇幾耐 今日特登黎試食
知道佢深水埗好似有一間 不過餐牌唔太相同
裝修簡潔 坐得舒服 燈光充足 環境唔嘈
飲品都睇到眼花撩亂 超多款式配搭 有好多都好特別添
落單係自己寫紙 之後俾侍應入單

飲品跟主食可以減$8
先介紹我個夏威夷自選丼 ($78)
主食揀一款: 吞拿魚漬

🐟吞拿魚漬其實係醃咗嘅吞拿魚刺身
不過又唔會好冰冷
🥒青瓜就真係純青瓜粒 咬落清脆 食落清新
紅菜頭冇咩味 不過染到個飯變咗紅色😂
中華沙律味道相對濃 唔知係因為佢啲醬落咗起上面 定係原先已經醃咗 食落偏酸 又有微微辣 如果就咁食可能太濃味 不過撈白飯食就啱啱好
🦀蟹柳絲份量比較少啲 冇乜蟹柳味 可能俾中華沙律搶咗味 佢已經散到一條條好幼嘅絲

至於柚子油醋 食落都真係幾酸 係食到少少柚子味 但係撈埋成個飯其實就啱啱好 反而好過出面其他夏威夷丼專門店 (成日覺得佢哋落得太多醬)
🍚米飯用咗珍珠米 食落暖暖哋 質感ok 只係唔知點解好似冇乜飯香味 但係唔要求得咁多
整體成個飯唔錯 好鍾意佢可以咩都自己揀
會建議配料揀啲濃味嘅再配啲清淡啲嘅 咁樣唔會太鹹/酸
下次黎食又可以試另一啲配搭😙

小食係日式炒雜菜 ($38)+ 牛油雜菌帆立貝 ($38)
炒雜菜有青豆 紅蘿蔔絲 菇 娃娃菜 蓮藕片
味道比較清淡 好似冇乜落醬汁或者鹽
唔會好炒到好油
至於帆立貝 一碟都唔少帆立貝 有6-7粒 中形size 有群邊 食落質感幾好 肉好淋 然後群邊有咬口 只係覺得佢唔夠味 雖然用牛油煎 但係食唔到牛油香味 只係食到佢啲油🙈然後同樣冇醬汁調味
依杯藍莓士多啤梨寒天乳酸比相冇咁靚 而且佢唔係真係乳酸 因為完全冇乳酸質感同味道
同埋味道真係唔得 某程度上幾難飮吓 伏
佢冇藍莓味 然後個士多啤梨味超假 飲落根本似飲品藥水🥲好甜
仲要冇寒天
所以飲品會建議大家叫返啲大路啲嘅 同埋叫少甜!!!
味道未至於話好好食 感覺調味上可以再做好啲 不過佢用啲材料係靚嘅 所以啲食物質感好好
係飲品差啲 個味真係嚇親我
份量幾好 飯普遍多 不過我見啲焗飯又好似相對細份啲
小食冇諗過份量咁足!
環境算舒服
服務都幾好 可能因為新開 見佢都好多樓面 然後態度都好 個個都好勤力咁👍🏻
CP值絕對可以話好抵食 我哋今餐叫咗咁多嘢 都只係$302 即係平均每人$100💕開起依個位應該都係想做poly學生生意
希望佢做得長啦 一定會再去試佢其他嘢
夏威夷風自選丼
2021-04-29 308 浏览
新開張既日式餐廳,見有咖哩湯底既烏冬就去試下。⭐️唐揚雞球湯烏冬(咖哩湯底)⭐️雞球入味,外脆內嫩,咬落去仲好多肉汁。而個咖哩湯底感覺似咖哩粉加落去。我自己就比較鍾意濃厚既咖哩湯底,對於湯底有些少失望。而烏冬口感煙韌,而且好滑,抵讚。⭐️燒咖哩芝士牛油烤雞飯⭐️熱辣辣咁上碟,表面有勁多芝士,仲有粒溫泉蛋,相當吸引。等15-20分鐘都ok!飯既份量唔算多,反面雞就有好多。咖哩汁多到可以撈飯食。飯係用左珍珠米,口感非常煙韌之餘仲粒粒分明。不過飯既份量就好少。厚切雞扒,肉質嫩滑,而且夠兩個人食既份量。我自己覺得飯比烏冬更抵食。⭐️小丸牛乳抺茶⭐️飲到好濃既抺茶奶味,但味道偏甜,而且略帶未溶既抺茶粉。小丸子好煙韌,好好食,但飲管太幼吸唔到上黎。有少少唔方便!總括黎講,值得一試,個人比較推介食焗飯。*可能因為新裝修(?)冷氣不停滴水,介意既話,可以遲啲先去試
新開張既日式餐廳,見有咖哩湯底既烏冬就去試下。
⭐️唐揚雞球湯烏冬(咖哩湯底)⭐️
唐揚雞球湯烏冬

雞球入味,外脆內嫩,咬落去仲好多肉汁。
而烏冬口感煙韌,而且好滑,抵讚。
⭐️燒咖哩芝士牛油烤雞飯⭐️
燒咖哩芝士牛油烤雞飯

飯既份量唔算多,反面雞就有好多。

⭐️小丸牛乳抺茶⭐️
小丸牛乳抺茶

飲到好濃既抺茶奶味,但味道偏甜,而且略帶未溶既抺茶粉。
小丸子好煙韌,好好食,但飲管太幼吸唔到上黎。有少少唔方便!

總括黎講,值得一試,個人比較推介食焗飯。
燒咖哩芝士牛油烤雞飯
2021-04-25 204 浏览
見新開冇幾耐,就試下先,本來第一次行過唔駛等位,點知兜個圈返黎已經好多人喺門口,要等4張枱。menu分左幾類:咖哩/燒咖哩,烏冬,丼飯,小食,野飲。 見佢有門司港燒咖哩,2人都忍唔住要試,叫左1個吉列豬扒,1個牛油燒雞。 所謂既燒咖哩其實係咖喱飯再加芝士上去焗,都幾香,不過個飯底就唔算好多,薄薄一層,相比下餸既份量就算多,仲有粒好靚既温泉蛋tim😍咖哩可以揀甘口或辣,整體正常水準,以呢個價錢黎講都幾抵食。 另外仲叫左個3色玉子燒同日式炒雜菜,玉子燒就偏少,得3粒仔,上面有唔同醬,味道都ok, 蛋幾鬆軟,但我覺得呢個唔抵食, 炒雜菜就正常野。服務:可能新開,人手唔算好多,我地坐低左一陣都冇人理我地,隔左一段時間門口安排座位個姐姐先見到我地on居居咁,就過黎同我地講menu喺枱下面個位,自己畫,都方便。衞生:見係用日本牌子既消費劑噴枱先抹,感覺都乾淨泊車:可以泊黃埔花園二期

衞生:見係用日本牌子既消費劑噴枱先抹,感覺都乾淨

泊車:可以泊黃埔花園二期

2021-04-17
2021-04-19 248 浏览
朋友話FB 有人推介wo, 咪去試下lo我地2個去果日係星期四晚, 朋友先拿位。我大約7:30到, 有4-5個客在外等位。鋪頭在以前奇趣天地果條巷, 佢門口寫住「試業中」, 入面寫暫時只收現金, 正在申請緊其他付款方法, 所以大家唔好咁高要求吧。靚女朋友揀 吉列豬扒咖哩飯(忘拍照), 呢隻係白飯+咖哩汁+切件豬扒一齊上碟, 所以要趁豬扒脆就食。我揀 燒咖哩芝士牛肉飯, 係比較香口, 同埋貪佢有芝士似係肥牛但不會太肥。點餐紙可以揀 甘口或激辛, 我本身唔多食得辣, 所以揀甘口, 但都接受到。飲品如果跟餐叫就平$8, 朋友飲凍小丸牛乳抹茶, 小丸質感似甜品店的芋圓。我凍底,  揀左熱朱古力肉桂抹茶, 有肉桂粉味, 唔會太濃既, 朱古力味就ok鋪頭望落有40個位吧, 有透明膠板隔開。洗手間就要去外面商場搵...餐牌請看附圖, 無需+10%, 輕鬆小聚, 可以試一試
朋友話FB 有人推介wo, 咪去試下lo

我揀 燒咖哩芝士牛肉飯, 係比較香口, 同埋貪佢有芝士

餐牌請看附圖, 無需+10%, 輕鬆小聚, 可以試一試
燒咖哩芝士牛肉飯