2019-10-24 736 浏览
三龍吐珠 $33鐵觀音 綠茶 薑 3種都好香濃 唔太甜 好軟熟 好好味😋美味指數:😋😋😋😋⚪桂花密鮮淮山 $40幾特別 桂花幾清香 但d醬都幾甜 唔好點太多 好細份 比較貴美味指數:😋😋😋⚪⚪follow 某社交平台 送多粒糖不甩同細杯飲品
三龍吐珠 $33

鐵觀音 綠茶 薑 3種都好香濃 唔太甜 好軟熟 好好味😋
美味指數:😋😋😋😋⚪

桂花密鮮淮山 $40

美味指數:😋😋😋⚪⚪

follow 某社交平台 送多粒糖不甩同細杯飲品
  • 三龍吐珠
2019-09-16 599 浏览
食完飯, 就緊係黎食個糖水啦! 見到呢間好有趣,話講中醫理念融入中式糖水中。 我呢d養生人士就緊係去試一試啦🙆‍♀️我就叫左樹記腐竹薏米銀杏, 我朋友就紅米杏仁茶湯圓! 真係好真材實料啊! 好食! 不過有少少甜。 至於我朋友果碗,就真係好正! 真係即磨冇呃人的! 唔係開粉! 我見距其他糖水其實都好鬼吸引,不過晚餐實在太飽,食唔落其他,例如桃膠啊。紅豆沙果d. 下次下午黎食就可以試果d! 值得一讚的是,小店打卡送糖不甩,我地簡左薑味。 其實就好真將既,不過我地唔食薑味的人覺得太辣。其實糖不甩本身係十分彈牙又入味的!
我就叫左樹記腐竹薏米銀杏, 我朋友就紅米杏仁茶湯圓!
2019-08-28 365 浏览
同二家姐在大角咀食完飯,又係甜品時間,去貴X去到悶了,問家姐有冇新嘢試,她說知道利得街有間新的甜品店,看看門外餐牌,有中式糊類糖水,也有帶西式水果類的,好似幾健康咁噃!!又試試先。/本來想試合桃糊,但看到呢個桂花蜜鮮淮山(感覺幾健康,反正未試過,就叫小的來試試,有打爛了的鮮淮山,有桂花,加埋桂花蜜,很清香,幾特別,share來吃是ok的,但、淮山較稠,一個人吃可能會幾漏)。/ 黑糖薑茶蕃薯糖水配湯丸(蕃薯很甜,薑湯係勁薑味的,正!!仲有兩粒大湯圓)。/公司時果西米撈涼粉(用鮮果做,糖水底較輕甜,啱曬想食甜品又怕甜到漏既人)。/見到打卡有嘢送,三個齊齊打卡,送了五粒糖不甩(其實已經很飽,但唔想浪費人家心意,唯有照食,味道OK既)、仲送了兩小杯薑蜜(勁薑味,好好飲),也送了一小杯檸蜜(味道偏淡)/ 總結:食物,味道,服務,價錢都唔錯,甜品偏向輕甜。(後話:見到Menu仲有四款養生飯餐($48至$58),仲有長者卡優惠(我仲有排未攞得😂),此店食品真係幾啱愛健康既人士及長者的,有機會嚟開呢頭,都想試吓他們的飯餐🤤。
桂花蜜鮮淮山(小)
黑糖薑茶蕃薯糖水
公司時果西米撈涼粉
打卡送的薑蜜、檸蜜、糖不甩
黑糖薑茶蕃薯糖水配湯圓
2019-08-27
$37 (宵夜)
黑糖薑茶蕃薯糖水
公司時果西米撈涼粉
打卡送的薑蜜、檸蜜、糖不甩
黑糖薑茶蕃薯糖水配湯圓
2019-08-22 231 浏览
用創意present中式養生糖水,好味又igable🤩食飽唔覺得膩或者滯住,大人、細路、老人家都岩食1\小丸子配三款醬汁,店員耐心逐一講解食法。未食都聞到陣陣茶香。配上花生碎,口感更加豐富😋2\紅豆沙有大菜糕同椰汁糕相伴,份量足,CP值超高。味道清香,唔會一味死甜,值得回頭再試👍🏻
1\

2\
紅蓮騎士
$50 (其他)
紅蓮騎士
2019-08-15 211 浏览
搬舖後都一排無去食,今日同朋友去飯後甜品。係就係遠左啲,搬舖後地點唔起眼,但食到心水楊枝甘露我同朋友仔都好滿足 依家楊枝甘露嘅芒果汁分開上,上枱有“貴氣“,同埋芒果汁份量都幾多。有足半舊芒果肉,食得出係搵較熟嘅芒果去整,味濃,又夠軟。我本身鍾意甜DD,所以加晒芒果汁仲要加多少少冰糖水先夠味。朋友仔就叫左份 “三龍吐珠“,係搬舖後新款式。多左個叫 抹茶味。我就鍾情於原味招牌,濃濃薑味。朋友仔就要鐵觀音味喎,要佢份甜味喎。新舖坐得舒服,大好多,仍然得一兩員工走黎走去 。辛苦晒。係就係落單埋單要等一陣或者把握機會,但服務都叫可以啦。希望佢地可以保持質素,繼續堅持用天然糖(冰糖片糖黑糖)去整有益甜品啦 (係店員話比我知嘅)

依家楊枝甘露嘅芒果汁分開上,上枱有“貴氣“
。朋友仔就要鐵觀音味喎,要佢份甜味喎

新舖坐得舒服,大好多,仍然得一兩員工走黎走去
楊枝甘露
2019-08-13
楊枝甘露
2019-07-06 294 浏览
我哋係去過幾次舊鋪,之後見到佢哋轉咗新鋪 就急不及待過嚟食。 中式甜品嚟講天堂鳥比較天然,好多自己打磨嘅堅果糖水, 我本來好鍾意食佢哋嘅芝麻糊,合桃糊。另一個好處就係佢哋雖然係甜品舖,佢哋既食物係少甜嘅, 好似我呢啲又想食甜品又唔想太甜嘅人就啱啱好喇。新鋪嘅地址更加方便, 鋪面更加大但係 一睇menu發覺冇咗以前啲set,d野又加哂價有d失望。 以前鍾意食佢嘅糖不甩 但見到呢個價錢而家就唔會再叫。今日要咗佢哋嘅桂花蜜鮮淮山 ,仲有一碗金沙腰果露(糊) 。淮山其實係冇乜味嘅係要交啲桂花蜜嚟調味 , 桂花蜜真係好香 食落去 好有層次 淮山我個人就真係一般般囉。而腰果露呢係我點嘅,我好鍾意食堅果磨出嚟嘅甜品。 唔知係處理嘅問題,定係堅果 太多係會咁 ,我食落去覺得有少少酸。 唔係好可以去enjoy個甜品每一啖都係最後有個微酸黎結束。好奇怪坐喺新鋪裏面 靠牆坐嘅我同朋友仔 隻腳好痕, 坐比較出點其他嘢食嘅朋友仔佢哋就完全冇事。 好似有好多嘢咬咁?!同埋鋪頭多咗賣佢哋風水嘅擺設,我覺得甜品鋪張枱放返甜品介紹會開心啲。 咁當然舖頭係人哋嘅擺咩上枱做宣傳,又真係按個店主嘅心意我尊重嘅。結論係, 試完

以前鍾意食佢嘅糖不甩 但見到呢個價錢而家就唔會再叫。

桂花蜜鮮淮山

金沙腰果糊

結論係, 試完新鋪我諗我唔會再係佢嘅fans。甜品我諗附近有更加好嘅choices而且價錢仲更加相宜,而且亦都係少甜
2019-05-27 389 浏览
試了天糖鳥有營菜飯,有益好味好食(surprise me), 香港地病從口入、禍從口出(eat what you are) 避免三高、食得有學問D, 醫生遠離我。之後紅豆糖水;好味 红豆煲出有沙、好食。糖不甩也是有特食

之後紅豆糖水;好味 红豆煲出有沙、好食。糖不甩也是有特食

2019-05-23 575 浏览
昨晚買了白山黃河及一份紅豆糕,一份馬豆糕,返到家發現那碗白山黃河,沒有了小丸子及牛乳布丁,於是今天放工去了和他們説。到了舖只得一名店員,我和他說上述事件,他問我幾時買,冇左啲咩,佢話佢會寫低,我問咁即係㸃,佢話會同廚房反映😒之後我用印花咭換薏米水,當時1845,佢話要等一陣,因為同事未返,我問要等幾耐,佢話要1900!我即時話等一陣要三個字,咁我第二日先換,之後佢又話佢可以試下整!之後就拎左兩枝薏米水出來。O晒咀,我以後都唔會再來😡
2019-05-18 322 浏览
Very good 👍🏻好味道,芝麻香馬豆甜好好I feel gd,城市中带着忙𥚃偷閒的感觉,錦衣衞令我想起包青天當然芝麻是黑色的,馬豆是白色,黑白配男仔女仔一起吃吧Ok
Very good 👍🏻好味

Ok
2019-05-12 445 浏览
係附近搵下午茶食,又唔想咁飽又想有益,記得之前有人share尼間新養生糖水鋪就試下入到去無客,我選左一陣都選唔落手,店員都好熱情介紹我食咩好,又問問想凍定熱等最後選左細 桂花淮山冰($40)份量比我預期細,但食落又覺得好足料,啖啖都係淮山,唔似平時食既棉花冰入口即溶,好有咬口,甜度係靠出面層桂花蜜,冰本身唔甜,桂花好香,店員主動告知如果唔夠甜,可以幫我加桂花蜜2粒鐵觀音糖不甩($10)2粒綠茶糖不甩($10),佢地幾好,可以兩粒咁叫試多幾種味,岩哂一個人食。兩種茶味好入味,好香,一尼度就食左先,唔記得影相,店員仲教我食鐵觀音(較淡)先再食綠茶。食得出尼款係浸茶葉浸出味,唔係上面灑粉個種,唔錯等期間留意到裝潢幾靚,D椅都好特色臨走叫左支薑蜜薏米水($18+$1外賣樽)比屋企人飲試飲左啖,薑味超辣,以為會有幾粒薏米,點知無,有些失望,但都味道幾濃算ok總括而言,尼間低糖養生甜品店唔錯,值得一試再試,食完都唔覺內疚,自我感覺良好既飯後甜品

最後選左細 桂花淮山冰($40)

食得出尼款係浸茶葉浸出味,唔係上面灑粉個種,唔錯

等期間留意到裝潢幾靚,D椅都好特色

臨走叫左支薑蜜薏米水($18+$1外賣樽)比屋企人飲

2019-05-09 354 浏览
同朋友食完晚餐,當然係要直落糖水,呢間天糖鳥響大角咀FB有唔少好評,所以就專程黎試試佢。呢個係桂花蜜鮮准山,我點左個大既諗住share食,有好多桂花舖上面,食落有陣陣桂花花香,而個蜜糖唔太甜,比較少食准山黎做甜品,口感似薯蓉,佢本身食落就冇乜味,要配蜜糖先有味,食完會覺得自己好養生呢個係椰汁桃膠西米露,椰汁有椰奶香,撈埋西米露食幾好味,比較少有既係會配埋桃膠,平平地就可以補充骨膠原!呢度出示住戶證或員工證都會有優惠,岩哂附近既街坊。
同朋友食完晚餐,
當然係要直落糖水
呢間天糖鳥響大角咀FB有唔少好評,
所以就專程黎試試佢。

呢個係桂花蜜鮮准山,
我點左個大既諗住share食,
有好多桂花舖上面,
食落有陣陣桂花花香,
而個蜜糖唔太甜,

比較少食准山黎做甜品
口感似薯蓉,
佢本身食落就冇乜味,要配蜜糖先有味,
食完會覺得自己好養生

呢個係椰汁桃膠西米露,
椰汁有椰奶香,撈埋西米露食幾好味,
比較少有既係會配埋桃膠,
平平地就可以補充骨膠原!

呢度出示住戶證或員工證都會有優惠,
岩哂附近既街坊。
2019-04-17 462 浏览
天氣開始轉熱, 逛街更需小休一下, 甜品店更是佳選。這間以養生主旨的甜品店算有驚喜, 新開張的驚喜, 有折扣的驚喜, 有贈送的驚喜….我與老公點了芝麻合桃杏仁花生糊及芒果紅豆蓉涼粉西米露, 米糊幼滑香甜, 甜度適中, 拌勻時仿似雲石紋理藝術品, 後者西米露豆蓉大粒, 芒果美味。 附送的檸檬意米水及糯米滋, 味道估不到如此精緻, 綠茶濃郁, 糯米綿軟, 檸檬意米酸甜恰度, 店舖環境明亮齊整潔淨, 員工態度有禮, 一再提示及鼓勵我們, 只需出示任何地方的工作証件或任何住客証件即場可享九折優惠。
天氣開始轉熱, 逛街更需小休一下, 甜品店更是佳選。

2019-04-11 373 浏览
大角咀出名多野食,今次阿魚就同朋友去左一間新店「天糖鳥」到食甜品!.入到去好光亮,裝潢帶有中國特色的設計,但坐位又有點外國突然,相當fusion!!!.想不到連甜品款式都好特別,店主改了很多特別的甜品名,例如:六神合體、招財進寶、白山黃河等。於是阿魚同朋友就叫左招財進寶($54)、白山黃河($48)!.🐟💬:.招財進寶($54),就是紅豆糕 x 2、馬豆糕 x 2、招牌糖不甩 x 3、鐵觀音糖不甩 x 3.重點 (1) : 呢個食既次序係鐵觀音糖不甩➡招牌糖不甩➡馬豆糕➡紅豆糕.因為「鐵觀音糖不甩」係無咁甜,重會有陣茶既甘味在後頭.而「招牌糖不甩」就非常夠薑!岩晒愛薑人士!.「馬豆糕」同「紅豆糕」都係好creamy!!!入到口係會融化,而甜味仍然會在口腔內縈繞不散!!!非常回味!!!!但甜度係岩岩好,唔會過甜!!!.第2樣就係白山黃河($48),其實係3.6牛乳布丁、楊枝金露、小丸子。.白色係好d奶既味道,加埋楊枝金露又幾夾!!!.酸酸甜甜既西柚幾好食!!!!.🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿魚提醒💡.(1) 在ig或fb打卡,可以有免費「糖不甩」同埋「檸檬薏米水」送返!!!!!

🐟💬:
招財進寶

因為「鐵觀音糖不甩」係無咁甜,重會有陣茶既甘味在後頭
而「招牌糖不甩」就非常夠薑!岩晒愛薑人士!
白山黃河

白色係好d奶既味道,加埋楊枝金露又幾夾!!!
酸酸甜甜既西柚幾好食!!!!
🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿魚提醒💡
檸檬薏米水

「綠茶糖不甩」都幾好食,都幾重綠茶味!!!
「檸檬薏米水」幾意想不到既味道,因為佢係連皮整,所以有埋檸檬皮既味道!!
(2) 呢間店其實唔係新開,只係由富多來新邨搬左過來,如果食開舊店既人,記住佢已經搬左過來家慶樓地舖啦~~~~~~
🐟📝:8.5/10

2019-04-11
$51 (宵夜)
白山黃河
2019-03-23 540 浏览
係大角咀望到廣告牌先知道有呢間道地糖水鋪,餐牌上既糖水價錢都算平民價,就打算試食呢個冰糖雪耳。有員工證仲有九折,抵食!等外賣果陣望到其實唔止賣糖水,仲有四款養生飯,捻住下次午餐可以過來呢度試下,養生飯價錢唔超過五十仲送糖水,好吸引。餐牌上既糖水選擇勁多,花生糊,綠豆,仲有糕點,薏米水,雙拼都仲得,好有創意。糖水味道都幾正,食得出唔係用好多糖,都算真材實料。老闆都好親切,話我有幾聲咳都仲食凍嘢下次食糖水會再黎天堂鳥

有員工證仲有九折,抵食!
冰糖木瓜雪耳

糖水味道都幾正,食得出唔係用好多糖,都算真材實料。
老闆都好親切,話我有幾聲咳都仲食凍嘢
下次食糖水會再黎天堂鳥
外卖自取
冰糖木瓜雪耳
2019-03-15 418 浏览
食完晚飯去試的一間糖水店!店的裝修光明,清潔,座位亦算舒服!仲可以book 位糖水都幾多款式,真係會令人想唔到食什麼好!但店員亦好親切介紹必食推介當然味道係OK, 而且糖水店,店主說係低糖但等候時間耐了點可能剛轉新店的關係介紹下本日我地點的糖水我的是錦衣衙,芝麻糊加小丸子加馬蒂糕馬蒂糕真係整的好好食,芝麻糊雖然整的有小小結,但依然香好糖不甩有三款不同口味,但中間綠色的比較苦了點,個人是比較不愛吃,但味道都幾特別但聽我朋友說,百鳥歸巢,就感覺因為多款糖水混左一起,所以比較普通其他的我就沒有試了⚠️
食完晚飯去試的一間糖水店!

店的裝修光明,清潔,座位亦算舒服!仲可以book 位

糖水都幾多款式,真係會令人想唔到食什麼好!
但店員亦好親切介紹必食推介
當然味道係OK, 而且糖水店,店主說係低糖
但等候時間耐了點
可能剛轉新店的關係

介紹下本日我地點的糖水

我的是錦衣衙,芝麻糊加小丸子加馬蒂糕

馬蒂糕真係整的好好食,芝麻糊雖然整的有小小結,但依然香好

其他的我就沒有試了⚠️
2019-03-15
$50 (宵夜)