一直都有行山噶習慣,不過最近太多野做冇咩時間,今次就趁得閑黎翻次山頂,睇下成個香港景色!睇得差唔多就入黎太平洋咖啡店坐翻低享受一下,呢度緊系都可以睇風景啦,而且氛圍都好好,推薦一下呢度噶carrots walnuts cake味道口感都系一流啊!
話說是日行山到上山頂。全身出汗兼夾又攰又餓,於是乎就諗住快速坐低搵啲嘢飲下食下。見有位坐,就去到呢一間Pacific Coffee啦。我老公就咖啡控,於是乎叫咗一杯Americano。價錢同Starbucks係差唔多。不過質素就爭好遠。可以話呢間咖啡店嘅咖啡係一啲都唔香啦。飲咗落去唔知自己飲緊啲乜嘢。唔識去形容佢嗰種味道,好似係冰水溝咖啡渣嘅感覺。總之就極度後悔啦。見佢啲cake好似懶靚咁於是乎又叫啦。結果芝士蛋糕冇芝士味,只係一浸糖嘅粉。冇黏性、餅底又超硬。我嗰個Rock and road 蛋糕亦都係惡夢一樣.甜到飛起,好溜。總括而言,山頂冇得揀求其搵定坐,涼下冷氣。建議大家買支水就算數啦。
話說是日行山到上山頂。
全身出汗兼夾又攰又餓,於是乎就諗住快速坐低搵啲嘢飲下食下。
見有位坐,就去到呢一間Pacific Coffee啦。
我老公就咖啡控,
於是乎叫咗一杯Americano。
價錢同Starbucks係差唔多。
不過質素就爭好遠。

可以話呢間咖啡店嘅咖啡係一啲都唔香啦。
飲咗落去唔知自己飲緊啲乜嘢。

唔識去形容佢嗰種味道,好似係冰水溝咖啡渣嘅感覺。

總之就極度後悔啦。

見佢啲cake好似懶靚咁於是乎又叫啦。
結果芝士蛋糕冇芝士味,只係一浸糖嘅粉。
冇黏性、餅底又超硬。
我嗰個Rock and road 蛋糕亦都係惡夢一樣.
甜到飛起,好溜。

2019-09-07 136 浏览
全香港最優質地段非山頂⛰️莫屬,我想這裡必定是全港景觀最美的Pacific Coffee。景觀開掦,還可以看到山頂名物 - 纜車🚡之進出。另一邊遠眺維多利亞港,所有香港著名建築物盡收眼底。頓時有「大地在我腳下」之感!嘆一口冰凍Mocha......透心涼😀海鹽芝士餅果然餅如其名,一入口鹽香味份外醒神,明顯地跟一般的芝士餅咸味不同。這塊金牌其實是曲奇,好味,一定比朱古力做的好👏盬味cheesecake幾特別,甜味恰到好處。有此美景、美食、好啡⋯生活就是如此簡單。Have a nice weekend 😊

景觀開掦,還可以看到山頂名物 - 纜車🚡之進出。

另一邊遠眺維多利亞港,所有香港著名建築物盡收眼底。

海鹽焦糖曲奇芝士餅

這塊金牌其實是曲奇,好味,一定比朱古力做的好👏

2019-09-07
$76 (早餐)
海鹽焦糖曲奇芝士餅
2019-02-11 299 浏览
年初三,行大運。我們選擇來行老少皆宜的太平山。說起來真慚愧,小妹來山頂的次數一隻手都數完,借此機會也來重遊舊地吧。出發前,我們打算先為身體提供足夠的能量。時至今日,山頂經已發展成一旅遊熱點,年初三自然有大量遊客湧入,覓食略有困難。逛了好幾間食店,最後發現Pacific Coffee竟然是山頂充飢果腹的性價比之選!靠窗部分位置更可以飽覽部分維港景色。食物方面和平常的分店一樣,都是三文治、蛋批、鬆餅之類。Spinach & feta cheese roll菠菜芝士卷 $28烤肉卷和菠菜芝士卷經過加熱後,聞到滿滿酥皮香味。酥皮外層包著芝士菠菜餡料,芝士味濃,菠菜倒是不太明顯,口感類似芝士薯蓉。Pork sausage roll 烤肉卷 $24烤肉卷塞了一整條香腸,絕不欺場,香腸比較紮實,個人還是比較喜歡菠菜芝士卷,不知道貨源是哪裏呢?Mango chillino $39Matcha wonder chillino $41沙冰類飲料來說,Pacific Coffee實在沒有對手出品的好喝,味道比較假,特別是Matcha chillino,一喝就感覺到是糖漿混出來的味道,唯一可取之處就是夠冰凍。

Pork sausage roll 烤肉卷 $24

Mango chillino $39
Matcha wonder chillino $41
沙冰類飲料來說,Pacific Coffee實在沒有對手出品的好喝,味道比較假,特別是Matcha chillino,一喝就感覺到是糖漿混出來的味道,唯一可取之處就是夠冰凍。下次還是乖乖喝回咖啡罷了。
午餐
2018-09-30 361 浏览
早前有個星期六,我見天朗氣清,藍天白雲,又無當時的下星期六咁熱!我自己又走去行山頂嘞!由於上次走到位於山頂凌霄閣的 <Kala> 食芝士吐司,令我回味不已!意猶未盡之下,一放工便走上山頂食芝士吐司 lunch 醫肚,然後才行山吧!行完山,我便走去山頂凌霄閣的 <Pacific Coffee> 食點東西,其實,行山前一小時,我已經食了芝士多士及飲品填肚,見到當時那迷人的景色,實在忍不住要安坐下來,細心欣賞!以落地玻璃窗的店子,光猛開揚!可說是我去過最好環境的一間分店, 週末下午時份一位難求!卻被那睡覺的食客破壞氣氛,完全大殺風景呀!恰巧!我找到一個剛剛有鬼佬離座的座位,飽覽維港景色之餘,可以看到山頂纜車經過,面對維港景,心情也頓時輕鬆愉快起來!Carrots Walnuts cake $30 表面鋪滿合桃粒,蛋糕夾雜甘筍絲,真材實料!白色相間那層是軟滑的忌廉芝士,蛋糕甜度剛好,又不算太乾身,也算不錯!

週末下午時份一位難求!
卻被那睡覺的食客破壞氣氛,完全大殺風景呀!

Carrots Walnuts cake $30
表面鋪滿合桃粒,蛋糕夾雜甘筍絲,真材實料!

Carrots Walnuts cake
2018-05-12
Carrots Walnuts cake
2016-02-02 856 浏览
之前實在太忙啦,根本無時間出嚟玩下或者出去嘆嘆世界,難得今日終於忙完所有噶野啦,於是就嚟Pacific嘆嘆下午茶,enjoy一下我噶生活芝士蛋糕,coffee shop當然唔單只喺賣coffee啦,仲可以賣西點,我就好鐘意佢呢度噶芝士蛋糕,芝士味道非常濃郁,而且食落去好滑好香摩卡,口感好香滑,非常有摩卡噶香味,而且暖粒粒飲落肚好舒服牛肉批同埋芒果汁,真係絕配!!芒果汁酸酸甜甜好開胃,牛肉批牛肉真係好多好多,好滿足啊,個批外皮非常酥脆,牛肉又嫩滑多汁!!布朗尼就一般搬啦,同其他西餅店噶味道差唔多
摩卡,口感好香滑,非常有摩卡噶香味,而且暖粒粒飲落肚好舒服
布朗尼就一般搬啦,同其他西餅店噶味道差唔多
2016-01-29
2011-09-24 411 浏览
天朗氣清的周末,從灣仔走上山頂。出了一些汗水,心情也特別舒暢。累了,就找個地方休息。無可否認,我們是被Pacific Coffee的景觀吸引。選擇坐在戶外,除可飽覽維港美景外,也可感受輕柔的陽光和微微的清風。不飲咖啡和奶茶,唯有叫朱古力沙冰,面頭還有忌廉作點綴。說實話,這飲品最大的好處是夠冰凍,可以消消暑。至於味道方面,則是不太討好。主角朱古力很怪異,好像是過期的味道。它的冰碎打得太幼,失去了應有的口感。相比Starbucks,我喜愛它的Frappuccino一萬倍。
累了,就找個地方休息。
無可否認,我們是被Pacific Coffee的景觀吸引。

不飲咖啡和奶茶,唯有叫朱古力沙冰,面頭還有忌廉作點綴。
說實話,這飲品最大的好處是夠冰凍,可以消消暑。
至於味道方面,則是不太討好。

主角朱古力很怪異,好像是過期的味道。
它的冰碎打得太幼,失去了應有的口感。

2010-03-26 296 浏览
I like the way Pacific coffee have marketed their new dessert range.They have made it in a game of tic-tac-toe, and when you eat the specified cakes in a line or a row, you can get free coffee.So far I have only tried the raspberry dome, bundt, banana trifle, and chocolate ganache.Raspberry dome This was the best, raspberry mousse with passionfruit jelly inside, however I didnt like the base, a bit too hard.Bundt: rather tiny and cheaper compared to the cakes in its range.Tastes like a normal fa

Tastes like a normal fairy cake but with icing, there are several icing flavours: chocolate, lemon, orange and strawberry.
Banana trifle: rather disappointing, there was no sponge or jelly, it was just fake cream with biscuit base again!
Chocolate ganache: also disappointing too, the chocolate sponge was hard.
chocolate ganache
Raspberry passionfruit dome
Dessert tic tac toe
Orange bundt
Banana trifle
上咗山頂行行,累了找地方坐低最近有買一送一的copoun, 去咗pacific coffee 坐坐叫咗杯mocha 和朱古力樂園朱古力樂園好味d, 但朱古力始終不夠濃,mocha, 沒有朱古力味, 咖啡豆味亦不重相比同類的咖啡店, p記始終做得不夠s記好的(這是我個人意見~ )但因為買一送一,又可以係山頂hea, 都係不錯選擇的
上咗山頂行行,累了找地方坐低
叫咗杯mocha 和朱古力樂園
朱古力樂園好味d, 但朱古力始終不夠濃,
mocha, 沒有朱古力味, 咖啡豆味亦不重
相比同類的咖啡店, p記始終做得不夠s記好的
(這是我個人意見~ )

但因為買一送一,又可以係山頂hea, 都係不錯選擇的
2009-10-04 154 浏览
吃完阿甘蝦後,竟有一絲的空虛感,眼見纜車站外打晒蛇餅,一時三刻落唔到山,不如歎杯咖啡才走吧。這次放棄了星巴克,走入凌霄閣的 Pacific Coffee,全因這裡可飽覽維港夜景,試想想有如此美景相伴,杯咖啡嗒落應該寧舍有味道的,結果卻是事與願違...我選擇了iced mochaccino ($35),喜歡其在濃郁的咖啡中加入朱古力,中和少許甘香,多了一份甜蜜滿足。這晚嚐到的卻完全失準,一口吸入,只得朱古力的甜味,就已經知道中伏,因為杯飲品根本「未搖勻」,只好不停以飲筒在杯內攪個不停,惜為時已晚,近尾聲時只剩下強烈的咖啡味,味道並不合一,很是失望。另外一杯 hot chocolate paradise ($33),沒有絲毫燙口的快感,感覺溫溫吞吞的,令朱古力也失色,又是一個不合格。看來在分店品質監控的範疇上,星巴克稍為領先,Pacific Coffee則仍有改善的空間。維港夜景彌補了咖啡味道上的不足,心情本可放鬆一點,唯帶點反光的落地玻璃,迅即破壞了氣氛,就連服務也馬馬虎虎的,上手客的雜物久久未有人清理,捉到鹿脫唔到角,可惜可惜!

反光夜景、失色咖啡
2009-10-01
$35 (宵夜)
2009-07-27 75 浏览
琴日同左女友去左山頂行,行到咁上下去左呢間到坐底飲杯野休息下,去到個地下都幾污糟下,有d地方甚至有野搗瀉左都冇人理,佢有o既優勢係個無敵維港景!!叫左一杯石板街,味道好好,好香濃,而且有大量綿花糖,好有口感,唔錯.但唔會再去呢間分店,因服務真係好差!!
琴日同左女友去左山頂行,行到咁上下去左呢間到坐底
飲杯野休息下,去到個地下都幾污糟下,有d地方甚至有
野搗瀉左都冇人理,佢有o既優勢係個無敵維港景!!
叫左一杯石板街,味道好好,好香濃,而且有大量綿花糖,好
有口感,唔錯.但唔會再去呢間分店,因服務真係好差!!
2009-06-07 74 浏览
今天和男友上山頂,行到攰一攰,袋上又有張優惠劵, 買一送一,就拿出來用呀一杯凍MOCHA一杯熱希蘇NUTSMOCHA , 男友話味道OK, 但我就覺得無乜咖啡味呀.希蘇NUTS , 我叫佢吔重D手, 果然係味道好咗, 都OK既上到山頂都可以, 又可以休息下... GOOD

一杯凍MOCHA
一杯熱希蘇NUTS

MOCHA , 男友話味道OK, 但我就覺得無乜咖啡味呀.

上到山頂都可以, 又可以休息下... GOOD
(非会员)
2005-04-07 62 浏览
呢間coffee shop 係我以後都唔會幫親既coffee shop,我俾過好多次機會佢,但佢都係冇改善。食物間間都好難食,甜到死,而且貴。野飲都一樣,所謂之唔同既味就係俾d唔同既syrup你,真係好難飲!仲有,d service 都差過人,唉!!
2005-04-07 63 浏览
我食過你所講放在銀盤內既brownie 喇,都係唔好食ga~你果隻就甜到死既,而哩隻係冇味ga~只係食倒dd咁多既choc味ga ja~口感一d都唔似brownie,似choc cake多d,我去買garden既choc雪芳蛋糕都冇咁嬲呀
我食過你所講放在銀盤內既brownie 喇,
都係唔好食ga~你果隻就甜到死既,
而哩隻係冇味ga~
只係食倒dd咁多既choc味ga ja~

口感一d都唔似brownie,似choc cake多d,
我去買garden既choc雪芳蛋糕都冇咁嬲呀
2005-04-05 55 浏览
Pacific 有兩種Brownie的. 一種係放在玻璃框內. 另一種就係放在框上銀盆. 後者未試過. 而我叫左框內個款. 唔得. 面頭的o個塊厚厚的Chocolate Coating 好甜. 因為佢甜所以咁厚大食佢就係"活受罪".食一啖就要飲啖Coffee 沖下個口. 中和下個陣"甜爺爺"..Well.. 第二啖..唔洗喇. 要"走" Coating喇...