餐厅: 太興 (馬鞍山廣場)
资讯:

餐厅: 太興 (馬鞍山廣場)
资讯:

今日第一次到太興新港城店吃午餐,入店前都猶豫一陣間,帶着小孩吃燒味會不合他們胃口。入座見餐牌原來有很多選擇,小孩們便選擇吃排骨湯麵。我們還有點其他菜式:鵝絲雪菜炆米:經過煙醺後的鵝絲味道更為重,鵝絲份量算多,雪菜醎度適中,不會令人口喝,米粉很有鑊氣,炆米帶點濕濕的,但吃完後見碟底沒有太多汁剩餘,師傅好厲害!冬瓜蠔仔泡飯:蠔仔份量算多,冬瓜湯本身清甜,配合蠔仔味道更鮮,泡飯配有香芫茜、冬菜和蘑菇片,口感非常豐富。建議加點胡椒粉更佳!惹味排骨湯麵:湯麵味道濃郁,排骨有4條,肉質不算軟身,小孩咬開有點吃力。冰鎮奶茶:名符其實太興招牌奶茶,茶味濃厚且香,奶味重,冰鎮保證不失原味!推薦!忌廉紅豆冰:紅豆大粒又甜,加入忌廉更creamy 香滑,轉特飲另加$8,一定要試。熱柚子蜜:味道甜甜的,不過熱飲較小杯。

熱柚子蜜:味道甜甜的,不過熱飲較小杯。
2019-09-16 462 浏览
今天早上8:15到馬鞍山太興吃早餐,未試过馬鞍山茶餐廳有服務員會叫早晨,有禮貌。餐枱乾淨,刀义糖鹽擺放整齊。雖然早餐款式一般是公仔麵,炒蛋,多士,咖啡,奶茶等等,跟一般茶餐廳差不多,味道又不是太特別好吃,但起碼環境清潔,服務員有禮貌。馬鞍山终於有間有服務態度的茶餐廳了。
馬鞍山终於有間有服務態度的茶餐廳了。

2019-06-06 617 浏览
最近又要入到馬鞍山返工,不過也好的,因為知道馬鞍山開了很多新餐廳,又可以讓我看看及試試那些新餐廳。 不過試新餐廳之餘也想試回一些之前吃過的,看看食物是否可保持水準。 今日去太興去到即有位,可能開多了新餐廳,感覺比太興比之前靜了一些。干炒牛河夠大碟好足料,牛肉切成大大塊份量也算多。 不過今次整碟炒河粉鑊氣夠,但油份就太多,好似吃到成個口也是油及令人有少少滯感覺。好在餐飲飲叫了䶢檸水,有半個䶢檸檬也幾夠味。

好在餐飲飲叫了䶢檸水,有半個䶢檸檬也幾夠味。

今晩媽媽約左亞姨睇表演,我就同爸爸家姐出街搵飯食,姐話想食太興的咕嚕肉,就去太興啦,7:00去到,等位的人龍都好長,等左差唔多20分鐘,才有位,看看餐牌準備叫菜,但附近完全沒有侍應,揚手招喚三個站在遠處的侍應,三人明顯看得到我招手,但完全沒有反應!依舊站著傾計!附近客人亦招手找人下單,足足等了成五分鐘才有人過來,三個人叫了三個小菜,咕嚕肉、茶香雞半隻及西蘭花炒青衣片。小菜好快上枱.叫人取杯水,但等好耐都冇,只有自己去攞啦。咕嚕肉好食,但份量頗少,茶香雞好香煙熏味,雞肉尚算滑,西蘭花炒青衣片,西蘭花頗硬,如果淋D就好些,結括小菜份量頗細,三個小菜加三個白飯埋單$220,可接受,但服務真的有待改善。比錢時,仍有幾人等位,但入面已有幾張清好的枱,古怪!
三個人叫了三個小菜,咕嚕肉、茶香雞半隻及西蘭花炒青衣片。
小菜好快上枱.叫人取杯水,但等好耐都冇,只有自己去攞啦。
比錢時,仍有幾人等位,但入面已有幾張清好的枱,古怪!

咕嚕肉
2019-05-11
2019-04-10 389 浏览
今晚同屋企人食晚飯,想快、靚、正就去咗太興!好彩排咗一陣就好快有位坐,叫咗京都洋蔥豬扒、拍蒜菜心炒牛肉、燒肉、䜴汁蒸倉魚,每個餸都跟餐+$19就有熱飲☕️或+多$3有凍飲,太興梗係要飲奶茶啦!京都洋蔥豬扒好開胃酸酸甜甜,一碟有好多塊好抵食!燒肉就有d失望😞,太興出名燒味但就有d偏咸!拍蒜菜心炒牛肉就好味,牛肉都大塊同多!條蒸魚好正!冇腥味,但就等咗好耐先上到,碗飯都差唔多食完先來!奶茶☕️無論凍定熱仍然好好飲,當然冰鎮奶茶係無得輸!

奶茶☕️無論凍定熱仍然好好飲,當然冰鎮奶茶係無得輸!
凍鎮奶茶或奶茶
凍鎮奶茶或奶茶
拍蒜菜心炒牛肉
京都洋蔥豬扒
䜴汁蒸倉魚
時間剛好11:30, 趕不及買呀活早餐, 又不夠時間走遠一點吃, 就急急腳到久未光顧的太興吃點東西, 再送囡囡上興趣班了. 誰不知... 手工牛丸湯米粉跟熱飲盛惠 HKD48. 這個都不太化算, 但質量就比雪菜肉絲湯米好, 因為牛丸夠彈牙. 雪菜肉絲湯米跟炒蛋, 多士及熱飲盛惠 HKD54. 個人來說就感到不值, 原因主要有二. 其一, 幾種食物的質素都很一般. 其二, 價錢相對高, 普遍茶記都是大約HKD30致HKD40之間. 椰香咖喱牛腩飯是最滿意的, 咖喱香口微辛, 牛腩鬆軟多汁. 跟熱飲盛惠 HKD62 都算很合理, 在同一商場的美心香港地應該要再貴一點.

2019-02-09
2019-02-03 233 浏览
馬鞍山一直都是個美食沙漠,食早餐想揾間好少少都難。以往覺得太興尚算合格。比其他大型連鎖快餐店好,有D心機做早餐。但今早幫襯,覺得水準下滑了很多。基本上平日來哩度食,都係因為睇醫生。流感高峰,病人多,要等很耐。當然唔係診所等,係附近餐廳食下坐下。今早叫了輕盈早餐,扎肉肉碎米線加餐飲,份量不多,很適合病人食。以往,實物和餐牌照片好似。但宜家餐牌照片係咁,不過真正實物係咁。味道方面,連病人都覺得淡,份量也過份輕盈,三两啖就冇晒。餐飲叫左熱檸茶,但來錯了熱奶茶,不過亞姐即刻換。服務尚算合格。

以往,實物和餐牌照片好似。但宜家餐牌照片係咁,

不過真正實物係咁。

味道方面,連病人都覺得淡,份量也過份輕盈,三两啖就冇晒。

2019-02-01 185 浏览
每次午飯時間經過太興,也見到有好多人排隊等位。 今日工作忙做到過咗lunch hour ,去到太興門口見冇人排隊,就決定入去食過tea。 餐廳裏面坐位偏窄,感覺坐得不太舒服。 不過下午茶時間食物也多選擇,未食lunch 想要飽肚D,最後要干炒牛河及熱檸茶,侍應也提醒炒河要等最少20分鐘以上。 最後真係等咗廿分鐘左右,下午茶份量也是正常餐size 。 干炒牛河炒得河粉條條分明,味道也掌握得不錯,食完也不會有太油感覺。

2018-11-14 613 浏览
第一次食太興既下午茶,下午茶選擇唔係話好多,而且就眼睇價錢亦不平。最後叫了星洲炒貴刁跟忌廉紅豆冰同羅宋湯通粉四式卷。星洲炒貴刁 ($49) : 開頭諗下午茶應該得好少份量,但出乎意料之外比我想像中大碟,不過多與少唔重要,最緊要係好唔好食,食完後我覺得佢值收呢個價,味道唔錯之剩而且夠鑊氣 ; 而鮮忌廉紅荳冰 (跟餐加配 $8) 亦好好飲。👍🏻 👍🏻 👍🏻羅宋湯通粉四式卷 ($34) : 羅宋湯通粉除咗表面比較多油之外都無咩大問題,味道幾好。而四式卷幾香口,內裏有不同餡料。👍🏻 👍🏻 👍🏻

2018-11-13 196 浏览
3:15去食下午茶,都係因為阿囡鍾意食西多士。二大一細食兩個茶餐就剛好,廢事太飽食吾落晚飯。主角西多士,個樣幾靚仔,仲有傳統既茶餐廳蜜糖。一切開真係令人失望😮。竟然係一件炸厚多士無搽醬的!西多士無搽花生醬/朱古力醬真係第一次食到。有時我食西多士吾點蜜糖,今次點左蜜糖都覺得差D野。另外叫左奶油脆朱。朱仔包够脆,炼奶牛奶比較剛剛好。水平之作。餐飲叫左柑桔蜜。大手筆,柑桔蜜太濃,好彩佢地俾左壶滚水,一杯柑桔蜜可以開两杯,抵。成份下午茶就係西多少咗醬,只差一点点!

成份下午茶就係西多少咗醬,只差一点点!
下午茶
2018-11-02 192 浏览
今晚去太興食咗兩個小菜,一個係鮮魷炒芥蘭,另一個係鮑魚雞煲。鮮魷炒芥蘭雖然好細碟,但係用蝦醬炒埋一齊幾香。鮑魚雞煲有一隻鮑魚,雞就有好多舊,用咗好多薑去炒,夠晒香。太興嘅餸份量雖然少,但都算夠熱,普通食晚飯嘅話就差唔多啦。如果要買白飯同埋嘢飲就要加$19

鮑魚雞煲有一隻鮑魚,雞就有好多舊,用咗好多薑去炒,夠晒香。

太興嘅餸份量雖然少,但都算夠熱,普通食晚飯嘅話就差唔多啦。

如果要買白飯同埋嘢飲就要加$19
鮑魚雞煲
鮑魚雞煲
位於馬鞍山廣場2樓的太興餐廳,環境一般等位基本 屬於排隊方式、服務員態度都可以,那個咖喱牛腩飯真的好好味又唔辣咖哩味不太重,個杯冰鎮奶茶和咖哩飯基本係我每次去都會叫呢兩樣嘢~排骨麵都好好食
  • 咖哩牛腩飯和冰鎮奶茶
2018-10-30 549 浏览
Good morning.......☀️☀️☀️平日的早餐........選了過了繁忙時間才去...............上班的人流減退一點.........果然......不用等好耐......便有位了......樓面有一些缺乏......不過每一間都差吾多 .........沒有我喜愛的沙嗲牛肉麵..............吃其他吧.........配炒蛋...........米粉彈口.....配凍柑桔👍🏻👍🏻
Good morning.......☀️☀️☀️

有佳餚美心都沒有用,客人等送上一飯白飯也要等上5 分鐘,還要三催四請,客人甚至要走出去櫃位自已去取飯眼看著餸已凍了,原來美味嘅餸也沒用主管們,你們是否要檢討一下流程呢!

眼看著餸已凍了,原來美味嘅餸也沒用

主管們,你們是否要檢討一下流程呢!
2018-07-31 238 浏览
朋友係要見咖。既然難得同朋友一聚,咁啱見到港版Iron Man,就一於到太興食飯啦,順便暢談一下吧。開頭諗住食燒味飯,皆因太興以燒味為最出名,但眼見價錢唔太吸引,轉食精美小菜。首先揀咗西蘭花斑片。斑片肉質爽滑彈牙,西蘭花炒得剛剛好,不帶草腥味,而又爽口。水準不錯,幾好。再嚟魚香茄子斑腩煲。超香咸魚嘅香味,茄子唔腍,而且送飯一流,其間order了白飯,因實在太正。最好怕太重味精怕會口渴,就加以一杯熱檸水潤喉。估唔到太興除燒味外,還會有其他嘅拿手小菜,對它的印象又再改變了。
最好怕太重味精怕會口渴,就加以一杯熱檸水潤喉。