食物質素同一般Korean restaurant 差不多,叫咗seafood pancake,芝士雞飯,Chap chae, 外賣有8折非常抵食,如果去海港城為咗行街而又有車拍咗入海港城,不妨可以喺度買外賣,順道拎埋泊車優惠。
外卖自取
2022-07-13 210 浏览
奇納百川系一間海景韓式餐廳,裝修簡潔,環境優美,座位空間感大,非常舒適。韓式醬油元蹄HKD148: 份量唔多大約只有8塊,豬蹄口感Q彈結實,啖啖骨膠原,同韓式辣醬一起食,好好食。芝士辣雞定食HKD148: 鐵板芝士和韓式醬汁熱辣辣,香氣十足,但系雞肉好濃雪味同雞腥味,好難食。牛肉定食HKD138: 牛肉定食分量大,好多新鮮洋蔥又甜又多汁,牛肉味道好好連埋洋蔥一起食好好食。藍紫泡泡HKD70: 顏色好靚,但系淡而無味,好似飲水咁。荔枝烏龍茶HKD48: 烏龍茶加上新鮮的荔枝,味道清新,味道唔錯。

藍紫泡泡HKD70: 顏色好靚,但系淡而無味,好似飲水咁。

韓式醬油元蹄
韓式醬油元蹄
牛肉定食
荔枝烏龍茶
2022-07-10 139 浏览
平時經過都見到一大堆人喺門口等位,今次就輪到我試吓呢間人氣店舖。今日係平日,但都大概等咗個半鐘先入到座。舖內座位好闊落,絕對坐得舒服,有啲位仲係可以望海景㗎。.三文魚子海膽忌廉烏冬 $198海膽鮮甜細滑,烏冬口感好煙靭,連埋濃郁嘅忌廉汁同三文魚子一齊食都幾夾,可惜份量就偏少。醬油牛肉炒年糕 $138想食年糕又唔想辣,就可以揀呢款醬油口味。年糕正常發揮都係煙煙韌靭,牛肉份量唔多仲切到有啲碎,醬汁味道偏濃,食到尾會覺得口渴。番薯條配柚子蜜糖醬 $68番薯條份量反而算多,係連睇唔到嘅位都塞滿咗。食落味道係甜甜地,配柚子醬食幾清新,但本人就中意原味多啲。食物質素都可以,但價格稍為偏貴。舖頭係可以用到海港城coupon,半價的話都值得試吓。
三文魚子海膽忌廉烏冬 $198
三文魚子海膽忌廉烏冬
番薯氣配柚子蜜糖醬
  • 番薯條配柚子蜜糖醬
2022-07-08 147 浏览
每次去啲被吹奏嘅餐廳,好似都冇邊幾間meet到自己嘅期望🫠。奇納百川開咗一段時間,長期都有人排隊,今次趁平日少人食咗個din,個海景又真係幾靚嘅,但只限3張窗邊卡位,坐唔坐到真係靠彩數🫡,店內裝修冇咩特別,都係韓式簡約木質風。至於野食,韓國菜其實好難整得難食,唔知係咪我嘅伏體質永遠都會嗌咗啲伏野🫡,但可以好肯定咁講冇下次🫠。✏️韓式牛肉包飯卷 $108 🍎6/10鍾意食硬飯嘅我,都覺得啲飯太硬,係擺耐咗嗰種硬,而且飯卷包得好散,基本上要一口一個咁食,如果唔係就跌到周圍都係,超狼狽😫。裡面包咗啲烤牛肉同蘿蔔,但100蚊嚟講,去韓國街求其買條50蚊嘅應該更抵食更足料🫡。仲送咗個千島醬汁點,不過唔算好夾,但可以明白,因為都真係未食過咁淡味嘅紫菜包飯,唔點冇咩味🫡。✏️煎帶子炸醬烏冬 $178 🍎3/10其實都預咗炸醬同烏冬唔會好夾,但抱住哩啲簡單菜式好難伏嘅心態都係嗌咗。首先烏冬本身就唔索汁的,所以食落口都唔會覺得好入味,其次係個炸醬有種好怪嘅酸味😑,又唔係食物壞咗嘅酸味,似係個調味問題,除咗兩粒帶子幾大粒幾彈牙外,個麵真係食兩啖就要放低冇得再多,仲要咁都接近200蚊,我求其supermarke

韓式牛肉包飯

✏️韓式牛肉包飯卷 $108 🍎6/10

香煎帶子炸醬烏冬

✏️煎帶子炸醬烏冬 $178 🍎3/10
其實都預咗炸醬同烏冬唔會好夾,但抱住哩啲簡單菜式好難伏嘅心態都係嗌咗。首先烏冬本身就唔索汁的,所以食落口都唔會覺得好入味,其次係個炸醬有種好怪嘅酸味😑,又唔係食物壞咗嘅酸味,似係個調味問題,除咗兩粒帶子幾大粒幾彈牙外,個麵真係食兩啖就要放低冇得再多,仲要咁都接近200蚊,我求其supermarket買袋即食炸醬麵自己煮嚟食先5包50蚊有找,伏到🫠。

✏️炸蕃薯條配蜜糖柚子醬 $58 🍎8/10
終於有個好食啲嘅😳,其實炸蕃薯條就好難出事😂,份量都好多下,個柚子醬都幾濃味,今次唯一正常的食物。

韓式炒粉絲

✏️韓式炒粉絲 $128 🍎7/10
好難俾評價係因為好多韓國菜其實做到嗰隻味已經可以打個8分起跳,但哩到嘅菜式真係唔太正宗😫,炒粉絲最重要係個粉絲同啲菇蘿蔔牛肉都有各自醃過,但哩到嘅粉絲一放落口就知道係成堆擺埋一齊炒,所以完全唔入味,冇曬detail,唔會有嗰種食完一啖接一啖好上癮嘅感覺。

✏️荔枝烏龍茶 $48 🍎7/10
冇記憶點,都係嗰啲味,純解渴用。

整體其實係比較失望的,尤其見到好多人排隊,但排完竟然係食啲唔驚喜甚至係少少伏嘅野食,或者試下湯同炸雞會好啲掛🥹,但我會話去韓國街搵食好過🫡,韓國菜都可以整到咁難食,都算係功夫所在🫡🥹。
🍗韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士) ($208)🫕炸雞外皮香辣脆口,點埋香濃拉絲芝士一齊食,真係絕配🤤,只係略嫌炸雞裏內比較乾身鞋口,冇雞汁唔Juicy,要扣少少分👎!🥗醬油元蹄香辣沙律 ($138)🥗非常非常之大兜,一上枱我哋真係surprised到😱,紫椰菜加普通椰菜,加埋秘製醬汁同埋切粒嘅醬油元蹄一齊食,口感層次豐富,係一種開胃小食🤤!☕️凍朱古力咖啡 ($58)☕️咖啡面印左個好可愛嘅公仔,睇見都唔捨得飲,朱古力咖啡香濃😵,喺炎炎夏日飲返杯真係好消暑🧊!🏠環境窗口位望海,坐得唔迫。有得用harbour city dining coupon ($200-$100)唔錯,抵食。

🍗韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士) ($208)🫕

🥗醬油元蹄香辣沙律 ($138)🥗

☕️凍朱古力咖啡 ($58)☕️

🏠環境
窗口位望海,坐得唔迫。
單看店名,難以想像原來食韓式料理。周末晚巿輪候時間差不多要一小時以上。餐廳有一隻吉祥物叫奇太郎,趣怪又可愛。牆身掛畫和紙巾都能找到他的蹤影。餐廳環境整體舒適,唯獨二人座比較迫夾。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘 #奇太郎原味炸雞 $208 (跟鐵板芝士)份量大概8件,夠2-3人食。每件都唔算好大舊,皮同肉都較鬆散。芝士用鐵板上,熱辣辣,味道香濃,邪惡爆燈。趁熱將炸雞沾上芝士,絕望做到拉絲效果。影相效果唔錯!芝士份量就住食都夠😂🔘 #烤封門牛柳配包生菜  $288封門牛柳屬牛前腹近住橫隔膜的部位。牛柳烤至5成熟,微微帶粉紅色。牛味濃郁,肉質鬆軟、軟腍。以生菜包著牛柳、豆瓣醬、蒜片,非常韓式的食法。兩個人無叫飲品埋單$545,整體價格偏貴。如果有LCX飲食券滿$400減$200可以一試。食物質素尚可,不過晚上正常用餐時間好多款食物已售罄,選擇相對變少,有點失望。
單看店名,難以想像原來食韓式料理。
周末晚巿輪候時間差不多要一小時以上。

餐廳有一隻吉祥物叫奇太郎,趣怪又可愛。
牆身掛畫和紙巾都能找到他的蹤影。
餐廳環境整體舒適,唯獨二人座比較迫夾。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘 #奇太郎原味炸雞 $208 (跟鐵板芝士)
份量大概8件,夠2-3人食。
每件都唔算好大舊,皮同肉都較鬆散。
芝士用鐵板上,熱辣辣,味道香濃,邪惡爆燈。
趁熱將炸雞沾上芝士,絕望做到拉絲效果。
影相效果唔錯!芝士份量就住食都夠😂

🔘 #烤封門牛柳配包生菜  $288
封門牛柳屬牛前腹近住橫隔膜的部位。
牛柳烤至5成熟,微微帶粉紅色。
牛味濃郁,肉質鬆軟、軟腍。
以生菜包著牛柳、豆瓣醬、蒜片,非常韓式的食法。

2022-06-02
  • 烤封門牛柳配包生菜
2022-07-04 115 浏览
去完M+之後揸車落左去海港城食野,因為有半價coupon 所以一家人去左呢間韓國餐廳食野🤭星期日好多日,大約2點鐘去到,等左10枱人,20分鐘左右,海港城黎講都算快。係呢餐飯裏面最令我眼前一亮既係蕃薯條,感覺上冇咁熱氣,哈哈。不過美中不足係個醬有啲少,如果要額外既醬要加多$10😅另外個海膽烏冬都好好味,味道夠,好夾。其他例如定食既飯比較硬,我就唔多like,可能會有人中意食硬飯不過唔係我🙈粉絲都一般,$138性價比低。不過如果有coupon 可以try😅

另外個海膽烏冬都好好味,味道夠,好夾。

不過如果有coupon 可以try😅
用餐优惠
優惠券
  • 三文魚子海膽忌廉醬烏冬
  • 番薯條配柚子蜜糖醬
.海港城真係有好多餐廳嘅view都好正!!!今日就去左一間韓國餐廳 - 奇納百川KINABAJI Korean Cafe & Restaurant ✨😋………..其實我地👩🏻‍🦰🧑🏻係比餐廳嘅標誌公仔「奇太郎」👦🏻吸引左去食😂😂😂………..奇納百川係一間韓+西嘅fusion 餐廳🍴,有菜色係夾雜左西方嘅Carbonara 🍝 + 韓式泡菜,亦有不太常見嘅炸午餐肉條🐷🍟配嘅醬汁都有滲入西方嘅芝士醬🧀菜色都比較有個人特色😆係值得一試嘅!!!✨……….我地好好彩坐到窗邊位🪟食嘅感覺 + 心情已經🔥🔥好好,真係加左唔小分數!!!🥰🥰……….👩🏻‍🦰🧑🏻2個人,我地叫左2個主菜&一杯飲品share✨1️⃣ Honey Garlic🧄Chicken ($198)2️⃣ Carbonara Trofie ($168)3️⃣ Peanut Butter Banana 🍌 Milkshake ($72)……….我地其實見到Menu上嘅定食係好抵食!! 但定食自己一個人食都得啦~所以決定散叫可以一齊試下品同嘅野😍😌……….雖然炸雞份量好似唔太多咁,但我地都係食到太飽😂😂醬汁係分開上,慢慢食炸雞都無變淋✨😌可以一邊傾計
海港城真係有好多餐廳嘅view都好正!!!
菜色都比較有個人特色😆係值得一試嘅!!!✨
👩🏻‍🦰🧑🏻2個人,我地叫左2個主菜&一杯飲品share✨
2️⃣ Carbonara Trofie ($168)
……….
雖然炸雞份量好似唔太多咁,但我地都係食到太飽😂😂醬汁係分開上,慢慢食炸雞都無變淋✨😌可以一邊傾計一邊食😆其實我地係用左好多時間影相😆📸因為個view太正喇!!!!望住維港食韓國菜真係第一次🤣🤣😍
……….
Peanut Butter Banana 🍌 Milkshake 真係好有🍌+🥜味!!
一直對milkshake 好有要求嘅👩🏻‍🦰竟然成餐講左6、7次好好飲🤣🤣🤣係好creamy 好濃,$72絕對值得!!
………
Carbonara Trofie就比較淡味,下次應該唔會再食🤣,但Trofie 好特別!!😍煙煙韌韌咁食落幾得意🥰😆
……….
整體用餐🍽經驗真係好好🤣✨我地排左~40mins但下次我地都係會繼續排隊再去食🤣🤣😆
味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
服務:🌕🌕🌕🌑🌑3/5
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
整體:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
………..
Peanut  butter  banana  milkshake
Honey Garlic  Chicken
Carbonara  Trofie
Carbonara  Trofie
Honey  Garlic  Chicken
2022-06-25
Honey Garlic  Chicken
Honey  Garlic  Chicken
2022-06-26 83 浏览
奇納百川可以經openrice網上訂座海港城海運大廈3樓LCX34號舖=====================滋味韓國菜當日係星期六 約左朋友出黎食飯坐標海港城因為貪佢消費有3小時免費泊車比同區既商場吸引=====================我地4個大人1個小朋友分別叫左以下食物: 韓式牛肉包飯卷 HKD108 個飯偏硬如果鍾意食硬飯嘅都可以考慮個醬又出奇地好食唔會淨係得辣咁單調烤煙腩蛋黃忌廉手搓意粉 HKD168呢個本身係想叫比小朋友 (1.5yrs)食既點知個手搓麵好硬蕃薯條配柚子蜜糖醬 HKD58呢個無可否認係今餐最好食既野個醬汁去除咗油膩感好清新豚肉定食 HKD138不過不失啦呢個都係為左比小朋友食先叫😆😆😆另外我地仲叫左飲品原來同行既朋友有優惠卷減返300蚊就安慰返自己
奇納百川

另外我地仲叫左飲品

原來同行既朋友有優惠卷
減返300蚊就安慰返自己

2022-06-19 88 浏览
與朋友午餐後,無無聊聊周圍逛逛,再來喝杯飲品,順便唞唞。坦白說,飲品定價高,但朋友想試,就試試吧。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍹藍紫泡泡Blueberry Grape Honey Bubbly $70⭐️樣靚,適合打卡,分量多,夠大杯但淡而無味!🍹紅橙泡泡Grapefruit Orange Honey Bubbly $70⭐️⭐️有點橙味但味道偏淡,比藍紫泡泡好喝一點。🍠番薯條配柚子蜜糖醬 $58⭐️⭐️上枱時聞到香味,加上賣相不俗,顏色也漂亮,都有點期待,但很硬、不鬆脆。其實味道ok的,甜甜哋,有番薯味的😁,醬料是好味,但番薯條真的太硬。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~這店的飲品定價太高,$70一杯,期待它好喝,但失望。店子擁有無敵大海景,是一大優勢,這日天陰,外面灰濛濛,如果天氣好,應該會見到藍天白雲。店內地方寛敞,座位闊落,坐得舒適;可惜飲品味道麻麻。
與朋友午餐後,無無聊聊周圍逛逛,再來喝杯飲品,順便唞唞。

坦白說,飲品定價高,但朋友想試,就試試吧。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍹藍紫泡泡
⭐️

樣靚,適合打卡,分量多,夠大杯但淡而無味!

🍹紅橙泡泡
⭐️⭐️

有點橙味但味道偏淡,比藍紫泡泡好喝一點。

🍠番薯條配柚子蜜糖醬 $58
⭐️⭐️

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

這店的飲品定價太高,$70一杯,期待它好喝,但失望。

店內地方寛敞,座位闊落,坐得舒適;可惜飲品味道麻麻。

下午茶
奇納百川🍗🇰🇷……….呢間餐廳係食韓國fusion菜,今次order嘅食物味道中規中矩,性價比唔高,價錢相對貴。不過環境闊落夠光猛,主打賣點應該就係海景view,可惜位置唔多,週末假日無得預約只接受walk in,想坐海景窗邊位嘅話,最好揀平日同預約定先,用餐時間90分鐘🤓……….🍗蒜香蜜糖炸雞 $188•一碟有八舊原味無骨雞件,夠脆但唔夠香同唔夠juicy。蒜香蜜糖汁係另上,係生蒜加蜜糖,生蒜味蓋過了蜜糖味,味道好唔好就視乎個人口味😛🐮醬油牛肉炒年糕 $138•醬油味偏淡,牛肉份量少,切嘅size細塊,配菜量極多,年糕唔夠入味,有點可惜🥲🍝烤煙腩蛋黃忌廉手搓粉 $168• 手搓粉食落好咬口煙韌,卡邦尼忌廉唔會竭同好膩,加埋蛋黃同醬汁撈均,整體味道係有提升同有香濃嘅蛋香味,口感更順滑🤪🥤百川莓莓 $72•賣相吸引,面頭有忌廉同士多啤梨點綴下,夠大杯,share飲就啱啱好,味道係好似飲緊士多啤梨味雪糕,甜度適中嘅,不過不失😌……….💰人均 $312 /per person (2人)
奇納百川🍗🇰🇷

🍗蒜香蜜糖炸雞 $188

🐮醬油牛肉炒年糕 $138

🍝烤煙腩蛋黃忌廉手搓粉 $168

🥤百川莓莓 $72
……….

💰人均 $312 /per person (2人)
2022-06-19 92 浏览
開係海港城咁既地方,一入去水都冇杯,叫左個牛肉炒粉絲,韓式湯鍋同一杯牛油果香蕉乳酪,首先個牛肉炒粉絲真係好普通,粉得一d都唔夠香。跟住個韓式湯鍋淡到無味,最後杯乳酪又係冇味唔知係咪唔記得落糖醬,斷估唔會賣健康到一d糖都唔落丫。咁既價錢食咁既質素既野有卷用都唔抵服務方面侍應收碟第一次問都冇問就收,第二次就問‘唔要啦’d服務態度仲衰過茶餐廳。唔明點解咁既餐廳 野食同服務都咁差都可以開係海港城,真係靠海港城個海景先有客入去食
2022-06-09 134 浏览
奇納百川。韓式醬油元蹄 $138。醬油牛肉炒年糕 $138。韓式牛肉包飯卷 $108。三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188。焦糖咖啡 $48。五穀人蔘蜜糖茶 $52韓國風cafe restaurant全場都用咗可愛卡通人物「奇太郎」做主題箊窗邊一排位仲有無敵大海景環境好闊落,坐得好舒服,仲有梳化位menu除咗純韓式類有炸雞、小食、年糕、飯卷之外仲加入咗啲新鮮嘅西式配搭,另外仲有新vegan menu用餐時間90分鐘,上菜速度都算快食物質素都唔錯三文魚子海膽忌廉醬烏冬、醬油牛肉炒年糕最好食 醬油元蹄就無下次,點醬都無乜味😅雖然無set單點睇落有啲貴~但如果用商場coupon差唔多半價就都算抵食
奇納百川

。五穀人蔘蜜糖茶 $52

韓國風cafe restaurant
全場都用咗可愛卡通人物「奇太郎」做主題
箊窗邊一排位仲有無敵大海景
環境好闊落,坐得好舒服,仲有梳化位
menu除咗純韓式類有炸雞、小食、年糕、飯卷之外
仲加入咗啲新鮮嘅西式配搭,另外仲有新vegan menu
用餐時間90分鐘,上菜速度都算快
食物質素都唔錯
三文魚子海膽忌廉醬烏冬、醬油牛肉炒年糕最好食
醬油元蹄就無下次,點醬都無乜味😅

雖然無set單點睇落有啲貴~
但如果用商場coupon差唔多半價就都算抵食
之前聽過唔少人推介依間韓式餐廳,可能期望太高,親身食過之後覺得言過其實,我同朋友叫咗兩個主食同兩杯飲品,分別係牛肉炒粉絲、奇太郎原味炸雞(跟鐵板芝士)同奶昔百川莓莓、香芒白桃忌廉梳打。可惜嘅係餐牌上好多野都無,本來仲想試個甜品pancake😔牛肉炒粉絲 $128- 粉絲炒得偏鹹同好油膩- 牛肉有筋,味道就一般奇太郎原味炸雞(跟鐵板芝士)$198- 雞無咩味,主要靠撈芝士嚟調味- 勝在份量算多- 芝士用鐵板上有誠意,咸香味亦夠,包住舊雞都做到拉絲效果- 不過一份要接近二百蚊,計翻性價比其實算貴😅百川莓莓 $72、香芒白桃忌廉梳打 $68- 飲品夠大杯,味道正正常常,唔會似藥水- 奶昔本來想試奶醬多/花生口味,可惜又無晒

牛肉炒粉絲 $128

- 粉絲炒得偏鹹同好油膩

- 牛肉有筋,味道就一般

牛肉炒粉絲

奇太郎原味炸雞(跟鐵板芝士)$198

- 雞無咩味,主要靠撈芝士嚟調味

- 勝在份量算多

- 芝士用鐵板上有誠意,咸香味亦夠,包住舊雞都做到拉絲效果

- 不過一份要接近二百蚊,計翻性價比其實算貴😅

奇太郎原味炸雞(跟鐵板芝士)

百川莓莓 $72、香芒白桃忌廉梳打 $68

- 飲品夠大杯,味道正正常常,唔會似藥水

- 奶昔本來想試奶醬多/花生口味,可惜又無晒

2022-05-22
2022-06-07 55 浏览
本身好少食韓國菜 因為食唔到辣 但每次經過呢間餐廳都見到好多人排隊 引起我嘅好奇 難得今日下午五點經過唔使等 所以就入去食咗個下午茶 點左生牛肉同埋可樂咖啡生牛肉只係小辣 配合左適量嘅洋蔥同埋生雞蛋做醬汁 仍然能品嚐到牛肉嘅新鮮味道至於可樂咖啡 其實我飲唔出佢係咪真係有可樂 但個咖啡幾好飲 唔會太苦亦唔會冇咖啡味 飲完仲有可樂糖嘅甜度中和一下 好細心嘅安排 職員亦好有禮貌 走嘅時候會同你講拜拜 唔係收完錢就算 下次一定會再嚟試其他菜式
2022-06-06
  • 韓式伴蛋生牛肉